PanettonePanettone is een traditioneel Milanees kerstgebak
Benodigheden
Ronde taartvorm of charlottevorm, 15 cm doorsnee, ca. 8 cm diep, bakpapier, aluminiumfolie, plasticfolie, keukentouw
Ingrediƫnten
1
pak witbroodmix, 1,5 dl lauw water, 1,5 dl lauwe melk, 25 gram boter, 4
zakjes vanillesuiker, 1 sinaasappel, 75 gram bigarreaux ( gekonfijte
kersen ) fijngehakt, 75 gram blanke rozijnen, 100 gram hazelnoten
fijngehakt, klontje boter
Voorbereiding
Bereid
de bakvorm voor door de bodem te bekleden met bakpapier. Vet de
binnenkant van de vorm licht in en bestrooi deze met bloem. Vorm rond
de buitenkant van de vorm een kraag van aluminiumfolie die 7 cm. boven
de rand van de vorm uitsteekt en bind deze goed vast met keukentouw. Kneed
een stevig deeg van witbroodmix, water, melk, boter en vanillesuiker.
Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie of een licht vochtige doek, 20
minuten rijzen op een warme plaats. Voeg nu de overige
ingrediƫnten toe. Boen nu de sinaasappel schoon en rasp 1 el. van de
schil. Leg deze in de vorm en knip in de bovenkant van het deeg een
kruis van 7 cm. Dek de vorm af met een ingevet stuk plasticfolie en
laat het deeg nog 30 minuten op een warme plaats rijzen. Verwarm de
oven voor op 200 graden.
Bereidingswijze
Verwijder
de plasticfolie en knip opnieuw een kruis in het deeg. Leg het klontje
boter in het midden. Zet de vorm iets onder het midden in de oven en
bak 10 minuten. Schakel de oven terug naar 180 graden en laat de
panettone nog 35-40 minuten bakken. Controleer de gaarheid met een
metalen pen, deze moet er schoon uitkomen. Laat het brood in de vorm
afkoelen, verwijder de kraag, leg de vorm op de zijkant en trek de
panettone voorzichtig eruit.
Serveertips
Knoop een kerstlint om het midden van het brood ter versiering
Smakelijk
|