lierke plezierke
Zongen wij in vroegere tijden niet : Als wij Lierse Normalisten blijgezind door t leven gaan, eindigend met de woorden : want op Lier zijn we fier!? Daarom één van de redenen waarom de al 15de georganiseerde 1-mei uitstap een soort jubileumuitgave de verkenning zou worden van onze eigen heimat. We kennen natuurlijk de Lierse groten : de Fe, Van Boeckel, Opsomer, Zimmer, en Raymond de la haye, maar weten we evenveel over de lierse bezienswaardigheden ? Alhoewel de weersvoorspellingenniet zo gunstig bleken, hadden we toch geluk want het overgrote deel van de dag was het onverwacht zonnig ! Na de gebruikelijke ontvangst met koffie, ditmaal met een Liers Vlaaiken, genoten we van de Grote Markt met haar rijke gevels in retrostijlen. We bezochten het fraaie stadhuis. Een prachtig houten wenteltrap zwiert zonder ergens te moeten steunen naar de vergaderzaal boven. In plaats van een bezoek aan de Sint-Gummaruskerk gesloten wegens activiteiten koos de gids enkele kapellen uit. In de eerste, vlak achter het stadhuis de sint-Jacobskapel konden pelgrims op weg naar Compostella, als bewijs een stempel afhalen. Via de Brouwerijstraat, door de Lierenaars beter gekend als pisstraatje, de vismarkt, wandelden we naar de Sint-Pieterskapel, juist naast de grote kerk, waarschijnlijk het oudste gebouw van Lier, daterend uit de 13de eeuw. In de taverne, de Zusters Agnes , aan het Zimmerplein vlakbij het begijnhof, genoten we van een lekkere hap en een goeddoende drank. s namiddags kregen we heel wat informatie over de Gevangenpoort, de techniek van de Lierse kant, het begijnhof om uiteindelijk te belanden aan de Zimmertoren, waar de jubelklok en de astronomische studie ondergebracht zijn. In het paviljoen bevindt zich de wonderklok gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1935.
Aangezien we van op het water een andere kijk krijgen van de stad, moest een rondvaart op de Binnennete op het programma staan. Tijdens de rondvaart, gaf bootsman Frans life uitleg over de voorbijglijdende bezienswaardigheden : het park, de bruggen, de werf, de vismarkt, de Mosdijk tot aan het Spui. Paraplus waren op zeker moment meer dan nodig. Op een bepaald moment ging de boot zelfs schuilen onder één van de bruggen, want de hemelsluizen stonden wagenwijd open! Geen gezeur, noch getreur, restaurant De valk verwachtte ons voor het avondmaal. Om een gezellige sfeer te creëren was er in het restaurant echter niet de mogelijkheid ons in een homogene groep te plaatsen, wat ik wel echt jammer vond. Buiten alle verwachtingen waren er velen die als hoofdschotel vis verkozen. Ontredderd kon de kok slechts enkele mensen hun favoriete plat serveren. Eind goed, al goed ? Wij hebben alvast een paar flessen gekraakt en hopen dat jullie ons gevolgd hebben. Allez, santé op jullie gezondheid en bedankt voor uw deelname !
Tot volgend jaar !
De feestleider
Enkele vragen ivm onze uitstap
Vraag 1 : hoe heet het smalste straatje van Lier en waarom
Vraag 2 : hoe heeft het bekendste , maar ook vervloekte bruggetje, waarom ?
Vraag 3 : de Lierenaars noemen we Schapekoppen. Waarom ?
De winnaar kan tegen een gunstprijs een werk kopen van één van de deelnemende exposanten van het lentesalon. De anderen die NIET geslaagd zijn, moeten voor hun 2de zit terug inschrijven voor onze volgende 1-mei uitstap.
|