 |
|
 |
KVE 50+ VZW is een afdeling van KVE |
|
 |
12-11-2013 |
12/11/2013 uitstap naar Baarle-Hertog-Nassau |
Daguitstap Baarle Hertog /Baarle Nassau
Royaal op tijd vertrokken we aan de parking van Mariënborgh. Zonder noemenswaardig fileleed waren we zelfs wat vroeg voor de koffie met koek in “ De Twee Leeuwen” in België. Die koffie kwam verrassend snel en was ook heel sterk! Iedereen was nu wel goed wakker! Onze Leo schoot nu in actie en voorzag iedereen van een ontvangertje! Vandaag mochten we de pas aangekochte tour-guide installatie voor de tweede maal gebruiken. Van de uitleg van onze gidsen op de wandeling doorheen het wel “speciale” Baarle, misten we dus geen woord! En ook de gidsen waren vol lof over het systeem.
De grenslijn dwars door een huis, verplaatste voordeuren om toch maar aan het beste tarief te wonen, goed merkbare typisch Vlaamse of Nederlandse bouwstijlen, samen in één straat, 5 keer over de grens in dezelfde straat, dat alles vinden de Baarlenaren heel gewoon!
Ook de filmvoorstelling van Turks Fruit tonen in een door de grens in twee gedeelde zaal. Voor de Belgische overheid geen probleem, maar wel voor de Hollanders.
De oplossing : op de grenslijn een gordijn hangen en alle toeschouwers in het Belgische deel onderbrengen! Bij het standbeeld van een moedige vrouw uit het verzet van WO II, gefusilleerd enkele dagen voor de bevrijding, werden we wel even stil.
Tijd nu voor een bezoek aan het” Baarles museum “. Machtige kaarsen uit bijenwas gemaakt, en kunstig bewerkt door Frits Spies, achter glas en met temperatuurcontrole, mochten we hier bewonderen. Een medewerkster van het museum gaf bij de meeste kaarsen toelichting. De meeste toonden religieuze onderwerpen. Wat ons vooral opviel was de precieze en kunstzinnige uitwerking van het thema. De kunstenaar schonk Paus Johannes Paulus II ook 3X een CREDO kaars tijdens een audiëntie!
Tijd nu voor de lunch. In brasserie “Den Engel”, in Nederland, wachtte ons soep met balletjes, en een zeer volledige broodlunch. Dat smaakte!
Was het tot hiertoe redelijk droog gebleven, op weg naar onze laatste bestemming “De Ezelshoeve”, was dat niet meer het geval! Hier kwamen we wel van een ietwat kale reis terug! Per mail was ons een rondleiding van 1 u.30 min. beloofd. Als enige informatie kregen we het antwoord op de vragen die we zelf stelden. Ook de wandeling door de wei, waarvoor we allemaal laarzen of bottinnen hadden meegebracht, ging niet door. Er was wel een grote verscheidenheid tussen onze “neefjes en nichtjes”. Van hele kleine, tot redelijk hoge exemplaren. Van hele donkere, tot hele lichte grijze en gevlekte ezeltjes.
Ook Dio, het ezeltje met een Pacemaker, ingeplant in de U.G. te Gent, liep vrolijk met zijn mama in de wei.
Na een koffie of thee uit plastic bekertjes in een zeer kille cafetaria, bracht de bus ons terug naar brasserie “Den Engel”. Daar dronken we nog wat, en vooral, warmden we ons op!
Onze chauffeur van Verhoeven bracht ons daarna veilig terug naar Mariënborgh.
L.V.S














|
|
|
 |
08-11-2013 |
8/11/2013 Praatcafé |
Kerststukken en Feestkaarten
Omdat het wel wat vroeg was om nu al echte kerststukken te maken met vers groen en echte bloemen, had onze bloemschik Juf, Jeanine, 2 kerststukken bedacht die niet verwelken!
Het ene was een kerstboompje. Op een piepschuim kegel worden gewone schminkwatjes gehalveerd, in 4 gevouwen en met een kopspeldje van onderaan te beginnen met het puntje naar boven vastgeprikt op de kegel. Zo wordt er rij na rij, verspringend, naar boven verder gewerkt tot het hele kegeltje bedekt is. Voor de versiering mochten we onze eigen fantasie laten spreken. En de ingrediënten daarvoor moesten we met spelden of lijm bevestigen.
Het tweede model bestond uit een piepschuim krans die omwikkeld was met dikke wol en daarna met kleine kerstballen, kralen, strikjes of, naar eigen fantasie kon versierd worden.
Het was niet echt moeilijk, het vroeg enkel wat geduld en wel nogal wat tijd van ons.
En, hoewel het basismodel voor iedereen gelijk was, waren de resultaten van onze werkjes echt allemaal verassend verschillend! (zie foto’s)
Hilde had heel veel fijne feestkaarten met als thema’s : Kerstmis, Nieuwjaar en Feestdagen al klaargemaakt . Daarvoor had ze verschillende hobbybeurzen bezocht om toch maar mooi materiaal te kiezen om mee te brengen! Maar, het kerststukjes maken nam al zoveel tijd in beslag, dat we aan het zelf kaartjes maken met Juf Hilde niet meer toekwamen. We waren dan ook blij dat we wel enkele kaarten uit haar collectie konden aanschaffen.
Een dikke dank-je-wel aan onze twee juffen Jeanine en Hilde!!!
Het was een goed gevulde namiddag, en de aanwezige mannen deden weer hun babbel, bij het genot van een of ander lekker drankje!
Leo en Jean-Pierre zorgden voor de techniek en de muzikale omlijsting! Ze doen dat goed!
Altijd!!!
We zien al uit naar de feestperiode 2014!
L.V.S














|
|
|
 |
04-11-2013 |
10 jaar " Wandelen met citroenjenever " |
10
jaar WANDELEN MET CITROENJENEVER !
Toen Hugo Geets in 2004 voorstelde om naast de
gewone wandelingen ook eens een wandelmidweek te organiseren werd dit met
enige aarzeling aanvaard.
Zou daar wel belangstelling voor zijn? We zouden zeker veel reclame moeten maken
zodat de leden goed op de hoogte zouden zijn en de midweek zo aantrekkelijk
mogelijk voorstellen.
Achteraf beschouwd was de vrees ongegrond.
Intussen is na 10 jaar de Midweekwandeling een
ware hype geworden.
Waar we vroeger met enkele kamers toekwamen,
huren we nu een gans hotel af.
Het duo Hugo en Roos vormen intussen met nog
enkele 50plussers, Leo en Nina, Luce en Willy, een ploeg die de verkenning doen
van hotel, wandelingen, een daguitstap , intussen tot schoolreis benoemd, inlassen,
fietsen bestellen enz.
Willy zorgt voor een quiz zodat naast het
culinaire, het culturele en het fysieke ook nog de grijze cellen aan het werk
worden gezet.
Deze organisatiemix zorgt ervoor dat ieder aan
zijn trekken komt.
Het programma wordt al wel eens *****sterren
wandeling genoemd. Er wordt een ochtend-
en een namiddagwandeling gepland met lunch in het hotel, zodat eenieder kan
kiezen: een hele dag of een halve dag op stap.
Maar van waar komt eigenlijk de titel van dit
artikeltje? Hugo heeft ergens een recept
gevonden om citroenjenever te maken. En
wat dacht je ? Dit is, na de wandeling,
een niet te versmaden opwarmertje
Een nieuwigheid de laatste jaren is dat er voor
de liefhebbers ook een fietsdag wordt belegd.
Is het dan te verwonderen dat bij de 2e
lustrummidweek 50 enthousiaste deelnemers zich aanboden om deel te nemen.
Deze jubileummidweek ging door in Oisterwijk,
Nederland Brabant, in hotel
De
Paddestoel. Een prima uitgelezen hotel
voor deze gelegenheid. We dienden zelfs
enkele deelnemers in een annex onder te brengen.
Meerfeld, Deudesfeld, Blankenheim
en Irll?
Het zegt jullie
wel iets?Zorgvliet en Oisterwijk?
De tochtjes op
de fiets?
Stappen langsheen
de vennen, de schoolreis met de bus?
Het bos in alle
kleuren?
De quiz,
Willy en Luce?
De vriendschap,
het borreltje achteraf?
Roos en Hugo
bedankt voor alvast 10 mooie jaren
Het was af!
Onze huisdichter Vic kon zich niet inhouden:
|
|
|
 |
25-10-2013 |
22/10/2013 Wandelmidweek Oisterwijk (NL) |
Wandelmidweek Oisterwijk (NL)
Op een klein uurtje waren we ter bestemming en we hadden zelfs geen file! Ons gezellig hotel lag in een omgeving om U tegen te zeggen, midden in gemengde bossen met schitterende herfstkleuren, ook was er een goed fietswegennetwerk. En bovenal hadden we prachtig weer. De eerste namiddag hebben we al een stevige wandeling gedaan langs vennen en kris-kras door het bos. We gingen er vanuit dat Hugo wel voor zijn schaapjes zou zorgen. Voor velen was het een vreugdevol weerzien, voor anderen een nieuwe kennismaking. Er werd dan ook druk getaterd onderweg en voor we het wisten was ons toertje van 8 km. al rond. Wie stond ons daar op te wachten? Romain, Roos en Hilde met een opkikkertje: Een Obstler, Citroenjenever of een sapje om ons op te kikkeren. De sfeer zat er al direct in. Na een verkwikkende douche was het een zeer aangename verrassing dat het eten zo lekker was en dat werd met de dag lekkerder. De sherry glaasjes voller en voller. We hebben ons echt laten kennen als Bourgondiërs. Na nog een tijd natafelen zijn we toch op tijd in ons bed gedoken. De volgende dag was de zon al volop van de partij, ’t was wel zeer frisjes maar dit beterde snel. Na een stevig ontbijt vlogen we erin voor weer 8 km en om het niet af te leren deden we er ’s namiddags nog eens 8 bij, maar het laatste kwartiertje kregen we er een stortbuit bovenop, we voelden dat het water daar al net zo nat is als in België. Diezelfde namiddag zijn de mensen die voor een fietstochtje gekozen hadden erop uit getrokken voor +/- 30 km. Na het avondeten was er de quiz waar iedereen naar uitgekeken had. De groepjes werden samen gebracht door gekleurde snoepjes uit te delen en iedereen moest leden opzoeken met hetzelfde kleur snoepje, origineel! De spanning werd voelbaar. Je wordt je bewust dat je toch meer had moeten weten, maar daar zijn je partners dan weer voor. Toch waren er soms op het eerste gezicht moeilijke vragen, waar grenzen Nederland en Frankrijk aan elkaar? Welk dier heeft de langste penis? Het was al laat toen de winnaar was gekend: De Paddestoelen, proficiat! Er werd er nog ne goeie opgepakt en soms wel meer dan ene, voor de laatste in het bed duikelde. De volgende dag op schoolreis naar ’s- Hertogenbosch, kortweg Den Bosch genoemd. Het was weer stralend weer maar ijzig koud! Iedereen kreeg een ontvangertje met oortjes toebedeeld waarmee we overal de gidsen zeer goed konden horen, lumineus idee, dat zal zeker nog van pas komen op verdere uitstappen. Drie goede gidsen hebben ons iets wijzer gemaakt van de historische stad. We hebben nog een glimp opgevangen van een viering: de bevrijding van Den Bosch in 1944. Sommigen hebben de toren van de Sint Jan kerk bedwongen. Dan zijn we gaan varen op de binnenbiezen, dit is de Dommel en de AA waar vroeger rioleringen in uitkwamen. Toen we boven stonden te wachten zagen we een politieagent met iets dat leek op een geweer, daarbovenop een ‘ding’ van +/- 60 cm diameter. Plots schoot hij dat af en het ging vertikaal de lucht in, zweefde +/- 12 m. boven het drukke kruispunt en met een boog terug, we hadden voor de eerste keer in ons leven een ‘drone’ gezien! Spannend! ’s Avonds was het feest! Het 10 jarig feest van midweek uitstappen. Het begon al met veel glazen gerinkel en roze cava, een speechke hier en daar en mooie beelden van uitstappen de voorbije 10 jaar. Toen was er de feestmaaltijd, een echte 4 sterren feestmaaltijd! We hebben er ten volle van genoten! Voor de koffie hebben we een gezellig plaatsje gezocht en uit volle borst liedjes gezongen, waaronder een snijdersbank van Hugo en Roos, heel leuk en maar vals zingen! Met de nodige bedankjes kwam er een einde aan de onvergetelijke avond. De volgende dag hebben we er nog snel 8 km bovenop gegooid en na de middag zijn we weer naar huis getrokken. Het was weer voorbij en het mooie weer ook! Maar we zullen er nog lang aan terug denken. Bedankt bestuursleden, dat hebben jullie weer goed gedaan!
Mariette
dinsdag 22 oktober 2013
















|
|
|
 |
23-10-2013 |
 |
____________________________________
|
|
|
 |
04-10-2013 |
04/10/2013 Praatcafé "Aperitiefhapjes maken" |
Aperitiefhapjes maken , de sfeerfoto's staan tussen deel 1 en 2 van de recepten.
APERITIEFSTAAFJES MET SESAM OF KAAS
|
Ingrediënten en
benodigdheden (voor ± 48 staafjes)
|
·
1 vierkant doosje bladerdeeg (18 x 18 cm), te
vinden in koeling Delhaize
·
1 of 2 eieren
·
100 gram gemalen Parmezaanse kaas
·
sesamzaadjes (naar keuze: gerookt, met soja,
met look, met wasabi, met curry
). Elke smaak heeft een andere kleur
·
bakpapier
|
Bereiding
|
·
het ei opkloppen
·
een volledig bladerdeegvel inborstelen met ei
·
sesamzaad of kaas erop strooien
·
het vierkant in 8 gelijke reepjes snijden
(eerst in de helft, elke helft
nog eens in de helft en dan nog eens)
·
reepjes op het bakpapier leggen met een
tussenafstand van ± 0,5 cm
·
de uiteinden ervan een beetje aandrukken op
het bakpapier zodat ze op hun plaats blijven
·
10 tot 15 minuten bakken op 185° C
·
laten afkoelen
Als resultaat krijg je smakelijke en knapperige staafjes,
die je rechtop kunt presenteren in een glas of een ander recipiënt. Je kunt
de staafjes een dag op voorhand bakken, als je ze volledig afgekoeld bewaart
in een luchtdichte doos.
Tip
Bewerk ieder vierkant bladerdeeg apart.
Laat de andere bladen voorlopig nog in de koelkast tot je
ze gebruikt.
Zo zijn ze gemakkelijker te snijden en op te pakken om ze
op het bakpapier te leggen
|
MINI WORSTENBROODJES
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
1 vierkant doosje bladerdeeg (18 x 18 cm), te
vinden in koeling Delhaize
·
2 of 3 eieren
·
400 - 500 gram gehakt naar keuze (kip, kalf,
varken, gemengd
)
·
paneermeel
·
sjalot
·
kruiden:
o
1 teentje look
o
gemberpoeder
o
curry
o
paprikapoeder
o
peterselie
o
zout en peper
·
bakpapier
|
Bereiding
|
·
meng eerst het gehakt met het paneermeel en 1
opgeklopt ei
·
pers het teentje look uit op het mengsel en
voeg peper, zout, paprikapoeder, gemberpoeder, curry en zeer fijn gehakte
peterselie toe volgens eigen smaak
·
meng alles goed door elkaar
·
neem een vierkantje bladerdeeg en snijd het in
twee
·
leg in elk deel een worst gehakt in de
lengterichting en vouw het bladerdeeg dicht, vul de zijkanten goed op met
gehakt zodat de rol overal even dik is
·
smeer de raakvlakken van het bladerdeeg in met
geklopt ei en druk ze dan in elkaar met de achterkant van een vork of lepel
·
borstel de volledige bovenkant van het
bladerdeeg in met geklopt ei
·
doe hetzelfde met de andere vierkantjes
bladerdeeg
·
snijd dan de rolletjes in stukken van ± 1,5 centimeter
en leg ze op een bakpapier op de bakplaat op een afstand van ± 0,5 cm
·
± 15 minuten bakken op 185° C
Als resultaat krijg je heerlijke mini worstenbroodjes. Duw
er een prikkertje door en presenteer ze warm aan de gasten. Ze blijven er van
smullen!
Tip
Je kunt de worstenbroodjes (nadat je ze hebt dichtgedrukt
en ingesmeerd met ei) heel gemakkelijk invriezen. Gebruik het papier tussen
de plakjes bladerdeeg opnieuw om de rolletjes worstenbrood van elkaar te
scheiden zodat ze niet aan elkaar kleven bij het diepvriezen. Op het ogenblik
dat je ze nodig hebt, kun je de diepgevroren rolletjes in stukken snijden en
bakken. Voorzie dan een iets langere baktijd op ± 175° C.
Op die manier heb je altijd een aperitiefhapje in huis dat
snel kan worden opgediend.
|
TOASTJES MET RODE PESTO
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
1 potje zongedroogde tomaatjes
·
2 tot 3 soeplepels amandelschilfers of
amandelpoeder
·
2 tot 3 soeplepels gemalen Parmezaanse kaas
·
verse basilicum (hoeveelheid naar eigen smaak)
·
olijfolie (enkele soeplepels)
·
peper en zout
|
Bereiding
|
·
als je amandelschilfers gebruikt (en dat is een
aanrader), kun je ze het beste op voorhand laten bruinen (roosteren) in een
pan zonder vetstof
·
mix alle ingrediënten in een maatbeker tot je
een dikke puree krijgt
·
indien het mengsel te dik is, kun je nog een
beetje olijfolie toevoegen
Als resultaat krijg je een smakelijke rode pesto, die je gerust
de dag voordien kunt klaarmaken. De smaak wint erbij als alles wat kan
intrekken. Voor het serveren dan nog even omroeren.
Tip
Zet de pesto op tafel met enkele botermesjes en laat de
gasten zelf de pesto verdelen over een toastje. Kies kleine vierkante,
rechthoekige of ronde toastjes, die gebakken zijn met olijfolie en/of
kruiden, zaadjes of specerijen
|













|
|
|
 |
|
 |
Vervolg: Aperitiefhapjes maken
GUACAMOLE (zoals bereid in Chili)
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
1 grote of 2 kleine rijpe avocado's
·
2 tomaten
·
½ pikante rode peper (zeer fijn gehakt en
zonder zaadjes)
·
1 rode ajuin
·
koriander
·
limoen
·
zout en peper
|
Bereiding
|
·
snijd de rijpe avocados in twee en haal de
pit eruit, schep het vruchtvlees uit en prak het grof in een diep bord of een
kom
·
snijd de rode ui (of de sjalotjes) heel fijn
·
snijd de halve pikante peper (volledig ontpit)
extra fijn
·
pers het sap van een halve limoen
·
hak de koriander redelijk grof (ongeveer 2
goedgevulde soeplepels gehakte koriander)
·
voeg dit alles toe aan de grof geprakte
avocado en meng door elkaar met een vork
·
pel de tomaten en haal de pitten eruit, snijd
ze in kleine blokjes
·
voeg de tomatenblokjes toe aan het mengsel en
meng met een vork
·
breng nog op smaak met peper en zout
·
schep in een serveerkommetje en dien op met
driehoekige tacochips
De gasten kunnen dan tacochips nemen en daarmee de
guacamole oplepelen uit het serveerkommetje.
Er bestaan ook varianten met sjalot (in de plaats van rode
ajuin) en olijfolie
Tip
In Peru en Chili wordt guacamole vaak geserveerd als
aperitiefhapje bij pisco sour (een fris
aperitief gemaakt met een likeur van druiven, bloemsuiker, limoen, ijs, ei en
kaneel). De speciale likeur van twee soorten druiven is te verkrijgen in
zaken die gespecialiseerd zijn in Zuid-Amerikaanse producten. Het recept voor
pisco sour is te vinden op het internet.
|
DUO VAN BEULING
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
2 witte beulingen
·
2 zwarte beulingen
·
ultradunne varkenslapjes
·
keukenkoord
·
bakboter
|
Bereiding
|
·
beulingen heel voorzichtig ontvellen, zodat ze
niet breken
·
snijd de beulingen in de lengterichting in
vier met een heel scherp mes
·
stel nieuwe beulingen samen met kruisgewijs
twee stukken van de witte beuling en twee stukken van de zwarte beuling
·
draai het dunne varkenslapje er rond en bind
het geheel op met een keukenkoordje
·
bak de klaargemaakte rolletjes in de pan
·
verwijder het touw
·
snijd de beulingen in de dwarsrichting in
schijfjes van ± 0,5 cm
·
schik op een minibordje en voeg
kweeperengelei, appelmoes met rozijntjes, chutney van mango of iets
dergelijks toe
Dit aperitiefhapje oogt bijzonder mooi door de afwisseling
van witte en zwarte driehoekjes
|
DADELS IN SPEKREEPJES
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
grote, malse, niet al te droge dadels
·
zeer dun gesneden gerookt spek
·
bakpapier
|
Bereiding
|
·
maakt met een mes een sneetje in de dadel en
haal de langwerpige pit eruit
(of koop ontpitte dadels)
·
draai rond elke dadel een zeer dun gesneden
reepje gerookt spek en steek er een houten prikkertje door
·
leg de rolletjes op een bakplaat en warm op in
de oven (± 180° C)
·
als het spek goed gebakken is, mogen de hapjes
uit de oven
Succes verzekerd!
|
|
|
|
 |
26-09-2013 |
26/09/2013 Daguitstap "Noord Frankrijk Lens & Arras" |
Daguitstap Museum Lens & Arras
Het was nog schemerdonker toen onze bus, na
het verlaten van de P+R in Melsele, de E17 opdraaide, onderweg voor een dagje
Noord-Frankrijk.
Op het programma: een bezoek aan het Louvre in
Lens, het oorlogsmonument in Vimy en als afsluiter, Arras, de hoofdplaats van
Pas-de-Calais.
Na de gebruikelijke ochtendkoffie in Lens ging
het richting de dochter van het Louvre, de tentoonstellingsruimte ontworpen
door een Japans architectenbureau. Het resultaat is een locatie, vol van licht,
begrensd door eenvoudige lijnen. Door te kiezen voor slechts één verdiep is het
een gebouw geworden met centraal de ontvangstruimte, links daarvan de
tijdelijke tentoonstellingen, rechts de 'permanente' tentoonstellingsruimte. Het
omliggende park is ontworpen om eveneens deel uit te maken van de beleving.
Ondanks het grote bezoekersaantal kreeg ik nooit
de indruk dat de ruimte overvol was.
De opstelling van de vele werken is heel
vindingrijk. De audio-hulp is gratis en heel behulpzaam. De collectie wordt
aanschouwelijk gemaakt in een tijdlijn. Meer dan tweehonderd objecten, uit alle
periodes. Die worden zodanig gepresenteerd, dat je een reis door de tijd kan
maken, van de geschiedenis van de imperia in het Midden Oosten, Egypte, het
Griekse en Romeinse Rijk, de Islam en zo tot in Europa. Men wil regelmatig een
stukje van deze tijdlijn vervangen, zodat trouwe bezoekers telkens weer nieuwe
werken zien.
Het werd 1,5 uur genieten.
Na de lunch ging het richting Vimy, naar de
site waarop het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Canadese
soldaten in de eerste wereldoorlog.
Op het voetstuk van het monument staan twee
pylonen. De ene draagt het esdoornblad van Canada, de ander de Fleur-de-Lys
van Frankrijk.
Het terrein in de omgeving is een bewaard
slagveld, herbebost en begraasd door schapen omwille van het nog steeds
aanwezige ontploffingsgevaar.
Onder begeleiding van 2 gidsen wandelden we
door een deel van het resterende loopgravenstelsel en kregen we enige uitleg
over de toenmalige oorlogstaktiek.
Samen met de gids gingen we 10 meter onder de
grond een gangenstelsel in. Destijds verbleven hier soldaten vlak voor ze the
battle of Vimy ridge ingingen.
Erg indrukwekkend om te zien hoe dit allemaal
gemaakt is, de o.m. met de hand uitgehakte
stenen, en om alle verhalen te horen van de gids. Het moeten daar
vreselijke tijden geweest zijn, zowel boven als onder de grond. Goed dat we er
af en toe bij stilstaan.
Tot slot ging het naar Arras. Dit stadje was
gedurende vele eeuwen een grensstad tussen Frankrijk en de Lage Landen en
behoorde tot het graafschap Vlaanderen.
Tijdens de eerste Wereldoorlog was Arras niet
ver gelegen van het front, en werd daarom zwaar beschadigd. De Grand'Place,
is al sinds de 11e eeuw de marktplaats van de stad. Oorspronkelijk was de markt
omzoomd met houten huizen die vanaf de 17e eeuw door stenen gebouwen werden
vervangen. Het belfort van Arras staat het Heldenplein, met hier vooral
gildehuizen.
Het was daar, op een zonovergoten terrasje en
bij een fris biertje dat ons welgevulde dagje Noord-Frankrijk eindigde en we,
terug in Edegem, rond 20.30u de parking van Mariënborgh opreden.
Vic G.















|
|
|
 |
19-09-2013 |
19/09/2013 Zomerwandeling |
Zomerwandeling "Kruibeke - Bazel - Rupelmonde"

















|
|
|
 |
17-09-2013 |
10/09/2013 Wijnmakerij & Watersnoodmuseum |
.
Wijnmakerij & Watersnoodmuseum
In Nieuwdorp (Zuid-Beveland) werden
we in de bessensap-, wijn-, jam- en chutneymakerij verwelkomt met een
bessenjamcakeje met koffie. Het knus familiebedrijfje van Boonmans werd 20 jaar geleden opgericht. Ze
kweken voornamelijk zwarte bessen die ze doorverkopen aan o.a. Hero en die ze
ook zelf persen om er sap en wijn mee te maken. Ze kweken ook wat witte bessen
om er hun witte wijn mee te produceren. Zowat alles voor de bessenteelt is er
machinaal: bespuiten, plukken, snoeien en onkruid wieden. Enkel de verwerking van
de bessen is ambachtelijk.
Na een sympathieke broodmaaltijd
reden we langs een zeegroenten- en zeetongkwekerij over de 5 km lange
Zeelandbrug naar het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk (Duiveland). Dit museum
bestaat uit 4 Phoenix-caissons (19 m. hoog en 70 m. lang) die in 1953 gebruikt
werden om er de bres in de Oosterscheldedijk mee te dichten. Engeland had ze te
Portsmouth nog op overschot na de Tweede Wereldoorlog. De caissons zijn nu
onderling verbonden tot één geheel en vormen een knap staaltje van functionaliteit.
In elk van de vier wordt een eigen thema uiteengezet: de feiten, de emoties, de
wederopbouw en de toekomst. Ze zijn nog steeds voor tweederde gevuld met zand.
Bij de dijkbreuken (in totaal 25 km) op 1 / 2
/1953 vielen er in Nederland 1853 doden te betreuren, waaronder de helft van de
bevolking van Nieuwerkerk. Het stroomgat
te Ouwerkerk werd pas op 5 / 11 / 1953 als laatste gedicht , zo maar liefst 9
maanden later.
Na een appeltaart met koffie werd de
terugreis aangevat en even na 18h. waren we terug in Mariënborgh.
Een leuke en zeer interessante daguitstap
onder de kundige leiding van de Leo Rombouts!
Leo Simoens













|
|
|
 |
22-08-2013 |
22/08/2013 Rupel Klei en werf |
Rupel klei en werf.
Al was het niet zo ver
van huis (hiermee bedoel ik natuurlijk Marienborgh) het was toch een zeer
interessante, boeiende en leerrijke beleving.
En wat nog het meest
opvalt, en dat bij monde van onze gidsen, zowel in het klei en steengedeelte
als op de scheepswerf, is de gedrevenheid, de fierheid, trots en waardering om
nog niet te spreken van het respect , dat die mensen hebben voor hun voorouders
en al die generaties die daar ooit de streek hebben groot gemaakt.
Ons eerste bezoek was
de geklasseerde en eigenaardige watertoren Reet-Rumst, waar we op het plateau
een enorm zicht hadden , niet alleen over de omgeving, maar vooral over het daadwerkelijk
ontginnen van de klei en de verschillende kleuren in de lagen.
Na het verorberen van
een koffiekoek vergezeld van een heerlijk
kopje koffie ging het , gezellig wandelend langs de oevers vzn de Rupel, naar
het Rupelklei museum, alwaar onze
gids Jean-Pierre, af
en toe meesterlijk bijgestaan door Lydia (ook een streekproduct) op een
werkelijk entoesiastische wijze ons de hele loop van klei tot baksteen uit de
doeken deed.
Ook de erbarmelijke en
ongezonde manier van werken kon men aan de hand van de uitgestalde afbeeldingen
aanschouwen.
Lekkere maaltijd in
Steencaycken waar we tevens konden genieten van het plaatselijk biertje van de
Belgica .
Als namiddagactiviteit
was voorzien het bezoek aan de scheepswerf New Belgica, alwaar we weer met
een gedreven gids te doen hadden , die ons in geuren en kleuren de tocht van de
Gerlache naar de zuidpool vertelde en ons daarna de beginnende costructie van
de replica van de driemaster liet zien.
Tot slot werden er nog
enkele, wat zeg ik, menige fles van he Belgica-biertje genuttigd.
Dit was als bijdrage
aan het mooie project. En het liep zoetjes binnen.
Dan tenslotte terug
naar Marienborgh
Willy
















|
|
|
 |
08-08-2013 |
08/08/2013 Toeren tussen Torens |
.














|
|
|
 |
25-07-2013 |
25/07/2013 Een dagje Brussel en het MEM |
Een dagje Brussel met 50 plus
CRE-AcTIEF
Op 25 juli 2013 deden wij
een daguitstap naar Brussel. En
dat was prachtig!
Het begon met een treinrit
die voor de meeste deelnemers vlekkeloos en stipt verliep. Enkele deelnemers
waren minder fortuinlijk. Hun trein bleef halverwege hangen en kwam dus met
vertraging aan in Brussel-Centraal.
We begonnen met een
schitterende rondleiding in het Librarium van de Koninklijke Bibliotheek, op
loopafstand van het station. Voor velen was het een eerste kennismaking die
wonderwel heel goed meeviel. We werden meegenomen in de rondgang door twee
gemotiveerde, onderlegde gidsen en kregen een kijk in het ontstaan van een
boek. We leerden hoe letters uiteindelijk een boek vormen.
Precieuze handschriften,
kopijen, manuscripten, boeken en geschriften werden tentoongesteld in
verschillende opeenvolgende zalen. Juweeltjes waren het die we te zien kregen,
zeker voor hen die van boeken en literatuur houden en dit ook ten zeerste
waardeerden.
De lunch hebben we eveneens
genomen in het restaurant van de Koninklijke Bibliotheek en dat is beslist een
aanrader. De weliswaar eenvoudige gerechten zijn lekker bereid en bovendien
heel democratisch van prijs. We kregen zeker genoeg voor ons geld. Niemand
vertrok met een hongerig gevoel naar onze volgende afspraak.
We stapten in het
zonovergoten Brussel richting het M.E.M. (Museum toegewijd aan Erotiek en
Mythologie), een huisje gelegen in een zijstraatje van de Grote Zavel. Hier
zagen we een overzicht van erotische kunst in de loop der tijden: van de
oudheid tot op heden. Niets werd aan de verbeelding overgelaten!
Het is een private
collectie, één van de mooiste van Europa. Het toont zeldzame voorwerpen van
allerlei aard: schilderijen, sculpturen, Griekse en Romeinse antikwiteiten,
ivoor, Japanse etsen, tekeningen, lithos en andere curiosa. Man, man, man! Wat
hebben we fallussen te zien gekregen en allemaal in volle bloei! Om van de
expliciete afbeeldingen van de vrouwtjes nog maar te zwijgen.
We gaven de eigenaar zelfs
een paar tips mee, onder meer het plaatsen van spiegeltjes onder bepaalde
voorwerpen om de onderkant beter te kunnen zien. Na deze opwindende rondleiding
waren we allen toe aan een frisse pint, vooraleer we terug huiswaarts gingen.
Verslag: Mia Pincket





|
|
|
 |
|
 |
Info@50+ |
Stel je vraag aan het bestuur
50+
|
Hoofdpunten blog vzw50plus |
|
|
|
 |