KVE is de personeelsvereniging van Electrabel.
Links
  • Wensen van onze leden
  • Privacy nota
  • KVE Maandkalender

    Inhoud blog
  • Wensen van Gerda Claessen
  • Kerst en Nieuwjaarswensen van onze leden uit eigen werk
  • 06/09/2020 Bretagne
  • 06/12/2019 Praatcafé: Tafelversiering voor Kerstmis
  • 20/11/2019 Lezing : Seksualiteit bij ouderen
  • 09/11/2019 Wandeling in de Schorre
  • 24/10/2019 Wintercyclus: De Europese Unie door prof.H.Vos
  • 08 tot 11/10/2019 Midweek Beek
  • 08 tot 12/09/2019 Reis naar Picardië
  • 05/09/2019 Zomer van 50plus: The Sixties
  • 27/08/2019 Blindengeleide honden en kasteel Loppem
  • 23/08/2019 Wat met honing ?
  • 23/06/2019 tot 30/06 Reis naar Dordogne
  • 04/06/2019 Daguitstap: Zeeland en Neeltje Jans
  • 16/05/2019 : Ontmoetingsdag 2019
  • 06/04/2019 Sport & ontspanning: Wandeling Brabantse Wal
  • 05/04/2019 Praatcafé: Tafelversiering maken
  • 23/03/2019 Geleid bezoek: Carolus-Borromeus en kantkamer
  • 13/12/2018 Erfenissen & Successieplanning
  • 07/12/2018 Praatcafé: zelf kerstversiering maken
  • 9/10/2018 Wandelmidweek
  • 19/09/2018 Citytrip Hamburg
  • 29/08/2018 Met Kris op de fiets
  • 21/08/2018 Mechelen: Hof van Busleyden en Begijnhof
  • 10/07/2018 Daguitstap Leiden (NL)
  • 26/06/2018 Zomerwandeling De Trappisten
  • 03/06/2018: Achtdaagse zomerreis naar de Charente Maritime

  • Archief
  • Alle berichten


    KVE 50+ VZW is een afdeling van KVE
    07-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07/06/2011 Koffiebranderij Verheyen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Koffiebranderij Verheyen

    Na een rustig fietstochtje van een half uur was ik te vroeg aan de koffiebranderij Verheyen en genoot ik van het zonnetje op de bank. Geleidelijk kwamen de deelnemers aan. Iedereen was stipt op tijd en we werden ontvangen door de Heer Verheyen zelf. Terwijl de zoon het laden van de wagens opvolgde vertelde de Heer Verheyen de geschiedenis van de firma. Zijn grootvader was een kruidenier die overgestapt was op het branden en verkopen van koffie.
    De koffiebranderij was gelegen in het centrum van Antwerpen.
    Door plaatsgebrek verhuisden zij naar de huidige plaats in Deurne. Hij vertelde over de aanpassingen die aan de huizen werden gedaan voor de uitbreiding en om te voldoen aan de vereiste normen.
    Ook het overnemen van andere branderijen uit het Antwerpse en andere delen van het land kwam ter sprake. Hierna stelde hij ons voor aan onze gidsen en de dames van de winkel. Wij werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep ging proeven van enkele kopjes koffie. De tweede groep trok naar de branderij en de verpakking.

    Mijn groep ging naar de vergaderzaal voor een kleine voorstelling.

    Er bestaan 2 belangrijke koffieplanten, de Robusta en de Arabica.
    De planten groeien enkel in de tropen. De Robusta groeit en bloeit op zeeniveau en de betere Arabica vanaf 900m hoogte. Hoe hoger hoe beter de koffie zal zijn, maar ook hoe duurder en zeldzamer.

    De koffieplant geeft pas na 5 jaar haar eerste vruchten in de vorm van een groene kers. Naargelang van de rijpheid evolueert de kleur van groen naar diep paars-rood. Enkel de pit van de vrucht heeft men nodig. Om deze te kunnen verwijderen van het vruchtvlees laat men de vrucht na de oogst enkele tijd in de zon drogen. Een nieuwe plant kan slechts ontstaan als de tweelingerwt te samen worden geplant.

    De geoogste bonen worden dan vervoerd in balen van 60kg.
    De verkoopwaarde wordt voornamelijk bepaald door de beurs van Londen.

    De cafeïne kan uit koffiebonen verwijderd worden door de toepassing van de eigenschappen van kooldioxide. De boon wordt ermee gewassen bij een bepaalde temperatuur en druk. Dit gebeurt niet bij de brander, maar door de invoerder op vraag van de brander.

    De koffiebrander vermengt eerst de twee soorten van verschillende afkomst volgens zijn eigen smaak alvorens het branden.
    De mengverhouding is zijn geheim. Het branden duurt ongeveer een 16-tal minuten. Na het branden gebeurt het malen en verpakken.
    Het vullen en verpakken van de koffiepads wordt extern uitbesteed.

    Wij verlaten de vergaderzaal en bezoeken de stockeerplaats, het mengen en het wegen van de bonen. Vervolgens bezoeken wij het depot van de afgewerkte koffie en van de nevenproducten die samen aan de klant kunnen verkocht worden. We zien ook de kleine ruimte van de proeverij met de kleine koffiebranders om stalen te branden en te proeven. Hier worden proef- en vergelijkingstesten gedaan, door drie personen, op de aangekochte bonen.We maken het branden mee van een lading bonen en ten slotte het verpakken ervan.
    Na de rondleiding worden wij ontvangen in de winkel waar wij van twee verschillende soorten koffie mogen proeven en genieten.
    Tot slot was er nog de gelegenheid tot het kopen van de producten.

    Jan Vanagt.


    27-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27/05/2011 Meerdaags Andalusië
    .

     

    ANDALUSIË van 27/05 tot 04/06/2011

     

    27 mei, in de vroege ochtend vertrokken we halfslapend maar welgezind met de bus naar Zaventem, waar Frans Verbruggen, de ons welbekende gids, ons opwachtte. Het vertrekuur was vervroegd, maar zouden meer tijd hebben om Malaga te bezoeken! Het opstaan waard. Een technisch defect besliste er anders over en het werd 11 uur.toen we in het warme Malaga toekwamen. Na het bezoek aan de overweldigende kathedraal zijn we, opeengepakt als sardines, tapas gaan eten in het restaurant Quitapenas Tapas. Aan het lekkers kwam geen einde en we werden ook nog getrakteerd op een extra drankje. Iedereen dik tevreden.

    Na een rondwandeling in Malaga vertrokken we met de bus naar Granada, met in de verte de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. We verbleven er 2 dagen en bezochten er de kloosters “San Juan de Dios” en“Cartuja”, de oude stadswijk, het “Capilla Real” met de praalgraven van Filips de Schone en Johanna de Waanzinnige, de kathedraal, het “Generalife” en het prachtige “Alhambra”. We leerden er ook het verschil kennen tussen de zoete en de bittere appelsienen. Als volleerde schoolkinderen werd daarna elk blad van de sinaasappelboom geanalyseerd.

    Op 29 mei vertrokken we vanuit Granada door de eindeloze velden met olijfbomen naar Ubeda, waar we het “Palacio de las Cardenas en de kerk van de H. Maria en van “El Salvador” bezochten. We reden verder naar het toen niet overstroomde Baeza waar we de oude stadskern bezochten en zetten onze reis verder naar het prachtige Cordoba. Daar bezochten we de “Plaza de la Corredera”, waar vroeger stierengevechten werden gehouden, de Kerk van “San Miguel”, de Plaza de las Tendillas” met de mooie fonteinen en het standbeeld van Fernandez de Cordoba, de romeinse brug over de Guadalquivir en de joodse wijk, de Juderia. Maar het mooiste en indrukwekkendste was toch de “Mezquita-kathedraal”,. een enorme moskee met middenin een overweldigende katholieke kathedraal. Een voorproefje voor de toekomst voor onze “lege” kathedralen ? Iemand al gedacht aan een moskee in het midden ? In Sevilla toegekomen genoten enkele van onze reizigers van een deugddoend Kabouter Plopzwembad, Maar we sliepen heerlijk in ons mooi hotel.

    In Sevilla verbleven we 2 dagen. De eerste dag bezochten we er de “Plaza de España” met de bekende “azulejo’s” en wandelden langs het “Palacio de San Telmo”,de “Puerta de Jerez” en de “Avenida de la Constitucion” naar het “Real Alcazar”,.een paleizencomplex van 10 ha. Verder bezochten we de oude stadswijk met witbepleisterde huizen en koele patio’s vol bloemen: de wijk “Santa Cruz”. Ook de kathedraal mocht niet ontbreken: de derde grootste kerk van de wereld, met een Vlaams altaar van 20 m. hoog, versierd met bladgoud,.en met het graf van Christoffel Columbus. De kranigsten onder ons beklommen ook nog de “Giralda”, een 96 m. hoge minaret, van waaruit er een prachtig panorama was op de stad. Na de middag splitste de groep zich in hotelblijvers en een harde kern museumbezoekers. s’ Avonds genoten de liefhebbers van een prachtige Flamencoavond, door velen beschouwd als de mooiste die ze ooit gezien hadden. De tweede dag reden we langs de paviljoenen van de wereldtentoonstelling van 1992 naar de kerk van de “Macarena”. Na de “Casa de Pilatos” werden we ingewijd in de wereld van de toreadors in het ”Real Maestranza”.

    In Jerez de la Frontera gingen we – hoe kan het ook anders – een sherrybodega bezoeken en vooral grondig proeven en tapas eten. Tussendoor gingen we naar de “Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre” waar we een dressuurshow met Andalusische paarden te zien kregen.

    Van Jerez de la Frontera reden we naar Arcos de la Frontera.en daarna zetten we onze reis verder naar Ronda. We liepen langs de stierenvechterarena, de oudste van Spanje, naar de “Puerte Nuevo”, een oude brug die een kloof van 100 m. diep overbrugt en zo het oude met het nieuwe stadsdeel verbindt. Het was een mooi stadje met witgeschilderde huizen en patio’s vol bloemen en “azulejo’s”. Na wat vrije tijd, reden we door de bergen naar Fuengirola. Hier konden de liefhebbers genieten van een “volwassenen” zwembad.

    Op de laatste dag bezochten we Mijas, een pittoresk stadje in de heuvels met witte huizen en smeedijzeren hekken. We reden verder naar Marbella, het stadje van de Jetset. We bezochten er de oude stad en lieten ons een afscheidsdrankje op de “Plaza de los Naranjos” welgevallen. Met de bus reden we naar de “Puerto Banus”, de haven met luxueuze boten en exclusieve auto’s.

    Na het middagmaal vertrokken we naar de luchthaven van Malaga. We zouden rond 21 uur in Zaventem aankomen, maar zoals bij de heenvlucht zat het ons weer niet mee. Uiteindelijk mochten we dan toch opstijgen en kwamen veilig en wel in Mariënborgh toe rond 1 uur zondagmorgen.

    Frans, onze gids, heeft ons weer een mooie reis bezorgd en ons zoals steeds op een voortreffelijke en vaderlijke wijze begeleid. Maar ook Vic en Hilde hebben hun beste beentje voorgezet. Hartelijk dank voor deze mooie reis.

     

    Magda en Tuur

     

     

     

    ANDALUSIË 2011 door Marcella

     

     

    Verslag rondreis Andalusïe vanuit Malaga naar Granada, dan Cordoba, Sevilla, Jerez de la Frontera tot Fuengirola van 27/05 tot 4/6/2011

    Als we landen in Malaga, hebben we een vrij stresserende start achter de rug met technische mankementen en een passagier met overstapmoeilijkheden.

    Maar eens ter plaatse worden we ondergedompeld in een mix van kathedralen en patio’s overgoten met een sausje van tapas en vino tinto, begeleid door de geuren en kleuren van bougainvillea’s en jacaranda’s.

    Onze gids Frans leidt zijn schaapjes als een goede herder langs alle mogelijke bouwstijlen die de Andalusische cultuur rijk is. Zijn kennis is onuitputtelijk. Jaartallen,namen van belangrijke architecten en kerkvorsten, alle verschillende gebouwen die mee de geschiedenis hebben bepaald, passeren de revue en geven ons er een idee van hoe het er in vorige eeuwen aan toeging. En dat was niet altijd rozengeur en maneschijn. Door de eeuwen heen, hebben volkeren zich moeten aanpassen, zeg maar neerleggen bij situaties die toch een hele ommezwaai te weeg brachten. Moslims, christenen, joden hebben dit aan de lijve ondervonden. En dat heeft ook zijn sporen nagelaten op de gebouwen.

    We zien kerken in Moorse stijl opgetrokken maar met barokke invloeden, sobere patio’s aan de buitenzijde, maar met binnenmuren met prachtige azuleo’s en fonteintjes. Het mooiste voorbeeld van die geloofsomwenteling is uiteraard de Mezquita-moskee in Cordoba. In de oorspronkelijke moskee met een oppervlakte van 80 ha is een kathedraal van 20 ha gebouwd.

    En dan uiteraard de “paarden-en stierenkracht”van Andalusïe, we bezoeken een nog actieve stierenarena in Sevilla,we maken een show van paardendressuur mee in Jerez de la Frontera, jawel ook de thuishaven van sherry Tio Pepe met welgesmaakte proeverij. Uiteraard mag een flamenco-show niet op het programma ontbreken

    Na cultuur en “sport en spelen”, ook oog voor de natuur. In Arcos, Ronda en Mijas dwalen we rond in de smalle steegjes met witgekalkte huisjes. Deze dorpen zijn gebouwd op de flanken van de rondomliggende sierra’s.

    Op onze rondreis gaan we ook de zon-zee-strandtoer op. Vanuit de badplaats Fuengirola brengen we een bezoek aan het mondaine Marbella en flaneren langs luxejachten, peperdure cabrio’s en “optrekjes” voor de meerbegoede onder ons. Liggen deze laatsten wakker van de grote wereldproblemen of eerder van de vraag wat ze vandaag zullen aantrekken voor een partijtje golf?

    We nemen afscheid van een betoverend stukje Spanje , weeral een ervaring rijker.

     

     

    Marcella










































    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    .









































    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    .






















    19-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19/05/2011 Lentewandeling De Honnefretters
    .



































    13-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13/05/2011 Praatcafé Juwelen maken

     

    Reeds om 13.30 had Maria een uitgebreid assortiment aan gesorteerde parels in alle tinten en afmetingen uitgestald op een grote tafel. Ook de nodige slotjes, ringetjes, gekleurde rijgveters, ijzerdraad, lijm, tangetjes, enz. , dit alles lag te wachten op vaardige vingers. Rond 14.15 uur kon Maria starten met de demonstratie van de verschillende stappen en technieken, nodig voor het samenstellen van het halssnoer.

    Dankzij de camera van Jean-Pierre konden de deelnemers aan deze workshop op groot scherm alle handelingen zeer goed volgen.

    Daarna was het de beurt aan" de leerlingen", om dit alles in de praktijk om te zetten.

    "Juf" Maria kwam soms handen, ogen en oren te kort om de gretige dames ( heren gaven verstek), te helpen met kiezen van parels, vastmaken van slotjes en met de knijp- en kleeftechnieken alles stevig vast te maken. Bijna 3 uur lang was het in de zaal van Mariënborgh een gezellige drukte. En het resultaat van al die ijverige handen mocht best gezien worden! Het was al ná vijven toen met het opruimen werd gestart.

    Fotograaf van dienst, Etienne, legde enkele "juweeltjes" vast op de gevoelige plaat.

    L.V.S


































    10-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10/05/2011 Bezoek aan Luchthaven Deurne


    Het was een mooie zomerdag om samen te komen aan de ingang van het luchthavengebouw in Deurne.
    Nadat allen aanwezig waren en elkaar begroet hadden werden we voorgesteld door Vic Goelen aan de gidsen die ons de luchthaven zouden laten zien. Daar er zoveel belangstellenden waren( in totaal 47 ), werden er 2 groepen gevormd, die dan via de bagage , incheckbalie door de veiligheidscontrole ( zakmessen e.d. afgeven) om zo het eigenlijke luchthaventerrein te betreden.
    Wat ons opviel was dat het werken en controleren hier veel soepeler gaan dan in die grotere luchthavens. Langs de tarmac gingen we naar de verschillende loodsen,waar de gidsen ons vertelden dat er ongeveer een 100 tal sportvliegtuigjes gestationeerd zijn, buiten enkele grotere van bedrijven voor zakenvluchten. Hier staan ook vliegtuigen voor fotografie en digitaliseren van de wereld ,want voor het ogenblik is men bezig in India met één van die vliegtuigen.De brandweerwagens waren reuzen om te zien in vergelijking met de normale brandweerwagens.
    Vervolgens gingen we om af te sluiten naar het STAMPE & VERTONGEN museum,om er de evolutie van het vliegwezen te zien tot wat het geworden is

    We danken de gidsen voor deze rondleiding en ook de organisator. Het was een aangename dag, die we afsloten met een drankje in de bar.

    Robin Verbist






















    05-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05/05/2011 Kasteel van Beloeil & Geraardsbergen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Onder een stralende zon reden we vol verwachting naar Beloeil om in het plaatselijke kasteel van de Princes de Ligne het kasteel te bezoeken dat, zoals jaarlijks, dit is de 23e maal, van 30 april tot 8 mei, prachtig wordt versierd met Amaryllissen als een ode aan de jaarlijkse wedergeboorte van de natuur. De mooiste bloemstukken en prachtige decoraties vormden een sprookjesachtig decor van de salon van de Ambassadeurs tot de schitterend gedekte eetzaal, de prachtige bibliotheek, tout court het ganse kasteel.

    De Prinsen de Ligne bewonen dit kasteel sinds 1394 (30 generaties).

    De schitterende expositie van de 3500 prachtige bloemen werd kunstig aangebracht door Geert Pattyn in samenwerking met de Provinciale tuinbouwschool Kortrijk en Marie Marichal. De bloemen zelf werden gekweekt en gesneden door het Hollandse huis ‘Berbee & zonen’.

    De uitstekende gidse (Beloeil genoemd (:- )) ) vertelde enthousiast in perfect Nederlands de geschiedenis van de familie aan de hand van de vele schilderijen. Deze prinselijke familie telden onder zich: krijgsheren, ambassadeurs, onderkoningen, senators, schrijvers en luchtvaartpioniers. Zij waren vooral bekend om hun vele allianties.

    Rondom het Kasteel (het Hertenpark – 6 ha groot) werd aangelegd als Engelse tuin door Prins Charles – Joseph.

    Met een ‘treintje’ werden we rondgevoerd door het aanliggende park waar een grote waterpartij de aandacht trekt met op het einde een beeld van Neptunus.

    De lunch konden we, uitzonderlijk, nuttigen in de Kapel van het kasteel dat voor deze gelegenheid als restaurant werd ingericht. De lunch was overvloedig en lekker te noemen zodat eenieder met bolle buik de route naar Geraardsbergen kan aanvangen.

    In Geraadsbergen werden we opgewacht door 2 zeer bekwame gidsen die ons meer gaan vertellen over de ‘stekjes’ nijverheid die Geraardsbergen lange tijd op de kaart hebben gebracht.

    We vernemen tijdens de wandeling hoe de stad door de tijdsgeest van de 20e eeuw gedurig veranderde. We wandelen langs de arbeiderswoningen maar ook langs woningen in art nouveau en artdeco.

    Een zalige rustpauze was zeer welkom op een aangenaam terrasje.

    De gidsen vertelden honderduit over de stekjesperiode. Wie herinnert zich nog “Union Match van de Union Allumettiere” ? Het verleggen van de Dender om toe te laten dat schepen met hout konden aanleggen. We kregen ook het verhaal van de Zweedse ondernemers die het Belgisch lucifermonopolie verkregen.

    Tot slot van de dag nuttigden we een broodmaaltijd, boerenboterham met kaas, gevolgd door …. een Mattentaart, streekproduct. Er werd uitgebreid koffie geschonken en …. verdund (!) maar dit was om goed te kunnen slapen (:- ))

    Kortom volgens de deelnemers een zeer geslaagde uitstap.











































    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    .













    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Union Alumettière (Swedish Match) stekjesfabriek of wat ervan is overgebleven.








    28-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28/04/2012 Griffel Rock
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Stipt om 14.30 verwelkomt presentator Luc Appermont het publiek in het voor ¾ gevulde Sportpaleis.Twee grote beeldschermen zorgen ervoor dat iedereen alles kan volgen wat op het podium gebeurt Ook Prov. Gedeputeerde Marc Wellens verwelkomt het publiek.

    Op elk zitje ligt een programmaboekje. Daarin lezen we dat elke artiest minimaal 3 nummers brengt. Koen Crucke, dit jaar 40 jaar op de planken, bijt de spits af. Vooral het liedje: “Ik hou van u” , gezongen in het Nederlands en het Frans, valt in de smaak.

    Danny Fabri, ook 40 jaar artiest, weet met “Ca, ç est la vie…” de zaal te beroeren.

    Daarna is Garry Hagger aan de beurt. Hij brengt met oa. “ Het allermooiste” de hit uit zijn beginperiode, maar echt vlot gaat het niet.

    Van Ingeborg horen we de laatste tijd minder op muzikaal vlak, maar haar optreden staat er!

    We horen een warme en expressieve uitvoering van: “Door de wind” en ”Als dat gebeurt” , en ze weet het publiek te verleiden om mee te zingen.

    Na een korte pauze krijgen we een “Hommage aan Wim De Craene”, een concept van zoon Ramses. Andrea Croonenberghs, Tom Van Landuyt, Della Bosiers, Lander en Mira brengen de liedjes van Wim De Craene op een voortreffelijke manier weer tot leven.

    Ria Valk is een all-round artieste, en dat bewijst ze door de hele zaal “LEO” te laten meezingen.

    Als kers op de taart komt onze aller eigenste Dana Winner. Zij brengt 5 liedjes, en oa. “De oude man en de zee” en “Het Dorp” worden door het publiek massaal meegezongen!

    Tot slot mogen we de 2 vrouwelijke vocals, en het 6-koppige orkest niet vergeten, die voor een uitstekende begeleiding van de artiesten zorgden.

    Na een laatste voorstelling van artiesten, vocals en orkest, wenste Luc Appermont ons een veilige thuisreis.

    Een mooie, muzikale namiddag, waar we met z’n allen erg van genoten.

    L.V.S


    26-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26/04/2011 Klavertje drie in de Grensleie


    We vertrokken met de bus vanuit Mariënborgh, na een fel gewaardeerde tussenstop aan de Park & Ride in Melsele, naar Wervik. Het weer was mooi, maar wel frisser dan de vorige dagen. Dat kon de sfeer echter niet bederven. Ons eerste bezoek was het nationaal tabaksmuseum in Wervik, waar we verwelkomd werden met een tas koffie en een heerlijk gebakje in de vorm van een tabaksblad. Het museum zelf is gedeeltelijk ondergebracht in een prachtig geklasseerde bakstenen stellingmolen, die gelijktijdig graan en lijnzaadolie kon produceren. We werden verdeeld in twee groepen en de gidsen vertelden ons de geschiedenis van de tabaksplant, de minuscule zaadjes, het telen, het verwerken tot tabak en het ontstaan van een werkelijke tabakscultuur in onze westerse wereld. Ook de tabaksteelt en - nijverheid in de omgeving van Wervik kwam aan bod. In de loop der tijden had tabak zowel een medicinale, als een religieus-maatschappelijke functie en werd het als genotsmiddel gebruikt. We werden geleid door een pijpengalerij, langs snuifraspen, snuifdozen - en potten in allerlei vormen en materialen. Langs allerlei rokersattributen, o.a. kauwtabakspotten, spuwpotten, asbakken, sigarenetuis, aansteekmateriaal, enz. … Verder zagen we reproducties van schilderijen met rokerstaferelen, een rokerskroeg, een tabaksfabriek en - winkel, allerlei vormen van reclame voor rookwaren.

    Na dit interessante bezoek vertrokken we met de bus naar Menen, waar we bij “Deleu” een lekkere warme maaltijd aangeboden kregen.

    Daarna vertrokken we met een gids voor een rit langs de Belgisch-Franse grens. We reden in Menen langs een gedempte Leiearm en ’t Schippershof, een gerestaureerde wonig uit de 17de eeuw naar de Hollandse kazematten van Menen. In opdracht van de Zonnekoning Lodewijk XIV maakte Vauban van Menen een versterkte stad. (1679-1689) Deels door de herhaaldelijke belegering van de stad en deels door bouwkundige ingrepen, bleven van de oorspronkelijke vestingen enkel de fundamenten bewaard. De huidige “Hollandse” vestingen (1817-1830) werden bovenop de fundamenten van de Vaubanversterking gebouwd. Menen lag toen aan de zuidgrens van het Koninkrijk der Nederlanden en diende tegen Frankrijk te worden beschermd.

    Verder reden we door Halluin (Fr), Rekkem, Lauwe en Wevelgem en zagen er kerken, kleine werkmanswoningen, molens, de L.A.R.-haven, het monument van de seizoensarbeiders langs de E17, de oude sluizen op de Leie, de Guldenbergabdij en we brachten een bezoek aan het Duitse Kerkhof.

    Het Deutscher Soldatenfriedhof van Menen is de grootste militaire begraafplaats van België uit de Eerste Wereldoorlog. Er rusten ruim 47.864 Duitse soldaten, gesneuveld tijdens de Grote Oorlog, maar ook enkele joden en vrouwen die voor het leger werkten. In het midden van het kerkhof staat een achthoekige herdenkingskapel die samen met de toegangspoort in 1957-‘58 werd opgetrokken. De oude eiken en kastanjebomen bezorgen de begraafplaats een serene sfeer.

    Na dit bezoek zetten we onze reis verder naar Dadizele waar we in de Pompeschitter het pompeschitterbier konden proeven. Ook hier werden we in twee groepen verdeeld voor een bezoek aan de basiliek en het kasteeldomein

    Dadizele was reeds in de 14e eeuw een bekend bedevaartsoord. De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele is opgetrokken in neogotische stijl.De eerste steenlegging gebeurde op 8 september 1857. Paus Leo XIII kende het statuut van basiliek toe. Naast de Heilige Bloedkapel te Brugge is dit de enige basiliek in het bisdom Brugge. De basiliek verving een 15e-eeuwse laatgotische bedevaartskerk. Ze werd gebouwd ter gelegenheid van de afkondiging van het dogmaverklaring van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria in 1854 op initiatief van bisschop Joannes-Baptista Malou. Het 15e-eeuws albasten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind (genoemd: Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele) is prominent in de kerk aanwezig. De basiliek wordt druk bezocht tijdens de bedevaarten in de maanden mei en september. In de crypte van de basiliek bevindt zich het praalgraf van Jan van Veerdeghem, die beter bekend is als Jan van Dadizele. Hij werd in 1479 tot ridder geslagen door aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk en werd in 1481 te Antwerpen op laffe wijze vermoord. Verder bezochten we het Rosarium en het park met het beeldje van Torreke de Pompeschitter.

    Na dit bezoek genoten we nog in “de Historic” van een, volgens sommigen, “sobere” broodmaaltijd met paté en salade.

    Rond 19 u. vatten we de terugtocht naar Mariënborgh aan. Gelukkig was er toch een afstapplaats aan de Kiss & Ride in Melsele en kon een interessante en zonnige dag prettig worden afgesloten.

    Tuur.










































    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    .














    06-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06/04/2012 Bezoek a/h Felixarchief
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Alle deelnemers waren goed op tijd ter plekke, ondanks afgesloten Scheldekaaien (wielerwedstrijd Scheldeprijs).

    We werden opgedeeld in 2 groepen van 20 personen, iedere groep kreeg een vrouwelijke gids mee. Het bezoek aan het Felixarchief begon met een mooi panaroma op de 6e verdieping van het oude stapelhuis en zo daalden wij verdieping per verdieping af om kennis te maken met o.m. de ruime leeszaal waar iedere “Antwerpenaar” het stadsarchief kan komen raadplegen (te raadplegen documenten kunnen op voorhand elektronisch aangevraagd worden), de containers met 32km archief en verschillende maquettes van Antwerpse bouwwerken We kregen tevens een goed overzicht van de historiek van het Sint-Felixpakhuis.

    In een prachtig lenteweertje kregen we buiten nog een deskundige uitleg over de gerenoveerde en nieuwe gebouwen in de buurt en wandelden we tot aan het MAS om de prachtige vloer in het paviljoen van het Havenbedrijf te bewonderen : een van uit de lucht gefotografeerd grondplan van het havengebied.

    Hier kwamen de 2 groepen terug bij elkaar.

    Het was een aangename en vooral leerrijke uitstap.


























    03-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03/04/2011 Opera Nabucco
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op zondag 03-04-2011 werden we opgewacht aan de ingang van de Antwerpse Schouwburg door onze inrichters voor de voorstelling van NABUCCO.

    We zijn vlot en tijdig op onze plaatsen geraakt op de eerste rijen van het balkon vanwaar we een zeer goed uitzicht hadden. Tijdens de voorstelling kon men de teksten volgen op een lichtkrant wat positief was voor het volgen van de opera.

    De voorstelling

    Vrijheid, liefde en drama smelten samen in één meesterwerk! Deze opera over de Babylonische koning Nebukadnezar laat ons zien hoe een staatsman zijn politieke koers verlegt wanneer zijn privéleven begint te wankelen. De rivaliteit tussen Nabucco's echte dochter Fenena en zijn bastaarddochter Abigaille in hun liefde voor de jood Ismaele zet de verhoudingen op scherp.
    De opera dankt een groot deel van zijn populariteit aan het beroemde Va, pensiero, sull'ali dorate, beter bekend als het Slavenkoor.


    Jan.


    31-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.31/03/2011 Ontmoetingsdag
    .
























    17-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17/03/2011 Politiemuseum & Witloof in Kampenhout


    Politiemuseum en - cavalerie

    daarna

    Witloof in Kampenhout

    Door fileleed op de autosnelweg liepen de noorderlingen onder ons gezelschap een fikse vertraging op waardoor de autobus van Verhoeven een halfuur later dan gepland kon vertrekken vanuit ons clubhuis Mariënborgh in Edegem.

    In Etterbeek, in het hart van een wijk met kazernes, werden we geconfronteerd met het glorierijke verleden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gebrek aan centen en budgettaire besparingen manifesteren zich in het onderhoud van de straten en pleinen : hobbelig, met putten en kuilen, met uitgerolde kasseien.

    Op het parkeerterrein van het politiemuseum de trofeeën van een ooit te ijverige gendarmerie maar door de achterstand van justitie één en al één geworden met het landschap. Blikvanger is hier een komplete dubbeldekbus met als opschrift “ El Magreb”.

    Het bezoek aan het politiemuseum bestond uit twee delen : een bezoek aan de ruiterij en een rondleiding in het museum zelve.

    Een deskundige tweesterreninspecteur bracht ons onmiddellijk in het jargon van het paardenwereldje met woorden zoals : merrie, hengst, warmbloed, ruin, dekken, volzitten , de Juul, amazones.

    Om als politiepaard geselecteerd te worden dient aan volgende criteria voldaan te worden: minstens een schofthoogte hebben van 1, 60 meter, tussen de 3.000 à 5.000 Euro’s kosten, goed zijn van gebit en poten en idealiter 3 jaar oud zijn (x 3,5 in mensenleeftijd). Tijdens de opleiding zal blijken of het paard slim of dom is.

    Ongeveer 170 warmbloedpaarden(dit zijn geen doetjes) vinden hun onderkomen in de ruiterijkazerne. Elk paard is het werkinstrument van 2 ruiters. Van nature uit is het paard een bangsch..ter maar de vertrouwensband met de ruiter brengt het paard tot hogere prestaties (voorbeeld de waterbak). Onderlinge paringen zijn uit den boze wegens de onbeschikbaarheid van de merrie nadien Toch zijn er uitzonderingen. Na een koninklijke escorte, ging een hengst toch vreemd en zo zag maanden later“de Juul” het levenslicht.Tweemaal slim is nog slimmer dacht men bij de ruiterij, maar deze regel ging niet op bij de “Juul”die eerder dom is en daardoor opgezadeld wordt met de trom.van de fanfare.

    In de smidse vernamen we dat elk paard om de 4 weken opnieuw beslagen wordt.

    Daar het politiekorps tegenwoordig aangevuld wordt met amazones is de vereiste voor een ruiter om extra groot te zijn teruggeschroefd tot een gemiddelde dameshoogte .

    Een kazerne , uit de Belle Epoque, herbergt een collectie museumstukken die de geschiedenis vertellen van de verschillende politiekorpsen van het einde van de 18de eeuw tot op heden. Centraal staat de evolutie van deze korpsen op gebied van hun organisatie, materieel en methodes. We maakten kennis met een buitengewone verzameling van uitrustingen evenals met bewijsstukken die de misdaadgeschiedenis in al zijn vormen illusteren

    Voor de lunch namen we de bus richting Kampenhout, het witloofdorp, waar we in restaurant “Veilinghof” genoten van een witloofmaaltijd. Het menu bestond uit witloof roomsoep + witloof op zijn Noors (zalm) of Perkse wijze (varkenshaasje) met kroketten + dessert.In het restaurant zette de waard, een nazaat van de vroegere uitbater van het Astridbad, zijn beste beentje voor om witloofbier aan te prijzen. Een blondje à la Duvel met een voltage van 8°. Een schitterende en harmonieuze combinatie bij al het smakelijks van hierboven..

    In de namiddag werden we door een gids rondgeleid in een witloofhydrocultuurbedrijf in de buurt. België is, na Frankrijk, de belangrijkste witloofproducent ter wereld. De opbrengst van het witte goud komt hoofdzakelijk uit Midden-Brabant.

    Aansluitend bezochten wij het witloofmuseum, gevestigd in een deel van de oude gebouwen van de voormalige tuinbouwveiling Rond 1850 slaagde de hoofdhovenier van de toenmalige kruidtuin "Botanique" te Brussel, de heer Frans Breziers, er in om witloof met krop te kweken. Een tiental jaar later vond de groente vlot zijn weg naar de Brusselse markten en zorgde voor een explosie van kwekers..

    De traditionele grondteelt, bijna verdrongen door de opkomst van hydrocultuur, eist hard en arbeidsintensief werk

    Onze dag werd afgerond bij pot en pint, een toemaatje van de club , op voorstel van de uitstapleider.

    Terug in Mariënborgh rond 18 uur. Een geslaagde en leerrijke dag.

    François Vaesen

    .





























    Witloof in Kampenhout








    14-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14/03/2012 Tibetaans Instituut te Schoten



    Onder een flauw maar deugd doend zonnetje waren onze deelnemers, zoals gewoonlijk, vroeg op post. Om er de stemming in te brengen werd verzocht om stil te zijn teneinde de yoga beoefenaars niet uit hun concentratie te brengen.

    De zeer gemotiveerde en bekwame gids onderhield ons op het grasplein over de oprichting van de tempel, de gebruikte symbolieken, het ontstaan van het Boedhisme enz.

    Het Tibetaans instituut is een plaats waar mensen samenkomen om de dharma te leren kennen en te beoefenen. Al tientallen jaren is het Tibetaans instituut van Schoten actief en staat het borg voor zijn authentieke informatie over het boeddhisme. Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van het instituut werd op 6 september 1998 de nieuwe tempel ingehuldigd. Deze tempel werd gebouwd in authentieke Tibetaanse stijl met rijk gekleurde en zeer gedetailleerde friezen en kapitelen. Binnen in de meditatieruimte vinden we drie 2,50 m hoge beelden: Boeddha Shakyamoeni, Tchenrezig en Tara. Tevens hangt er een uitzonderlijke collectie van 21 in goud geschilderde shangka’s. In de tuin bevindt zich de Stoepa van de Duizend Lotussen, een 8 meter hoge Stoepa die verwijst naar de geboorte van Boeddha.

    Nadien konden we bij een koffie en een snoepje nog nagenieten en verwerken van al het nieuwe waar we vandaag werden in ondergedompeld.














    04-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04/03/2011 Praatcafé Groene vingers



    “GROENE VINGERS”
    door Viviane Van de Vijver


    Reeds om 13.00 uur was Viviane volop in de weer om al het meegebrachte materiaal uit te pakken en te sorteren. Met veel kleine tafeltjes werd één grote centrale werktafel opgesteld en afgedekt met plastiek folie. Plantjes, takjes, zaden, potjes van plastiek en turf, zakken teelaarde en stekgrond, schopjes, mesjes, plastiek folie, labels, stekpoeder, dit alles stond klaar rond half twee.

    Rond 13.45 uur liep de zaal al aardig vol. Iedereen zocht een plaatsje rond de grote werktafel, de meerderheid dames, maar ook de heren bleken geïnteresseerd!

    Stap voor stap, en telkens met het meegebrachte materiaal, toonde Viviane ons op aanschouwelijke wijze hoe het zaaien en stekken van plantjes, kruiden en vetplantjes in zijn werk ging. Vlijtig Liesje, geranium, margriet, hortensia,peterselie, salade, bieslook, en verschillende tuinkruiden passeerden de revue. Ook over het vermeerderen van vetplantjes kwamen we één en ander te weten. De belangstelling was groot, en dat bleek ook uit de vele vragen die Viviane te beantwoorden kreeg.

    Rond half vijf stond de grote tafel vol met potjes, gevuld met zaadjes of stekjes. Iedereen vond wel iets naar zijn gading om thuis verder te verzorgen.

    Maar ook Etienne, de echtgenoot, had nog iets voor ons in petto : een prachtige dia show, op muziek van Vivaldi, over hoe in de tuin van Viviane alles groeit en bloeit, een pareltje !

    Nog even napraten, en weer was een gezellige en leerrijke namiddag veel te vlug voorbij.

    L.V.S



    Na de foto's volgt nog een gebruiksaanwijzing geschreven door Luce
































    Zoals beloofd hierbij een korte inhoud van de leerrijke uiteenzetting door Viviane over het zaaien en stekken van allerlei planten en kruiden.

    A. Zaaien van planten:

    1.Met kleine zaadjes: bv. Vlijtig Liesje , peterselie.

    § Benodigdheden: plantenspuit, zaai-en stekgrond, turfpotjes 8cm. diam., kleine plastiek bloempotjes, velletjes plastiekfolie, labeltjes voor opschrift naam v/d plant, planten- /bloemzaadjes.

    § Werkwijze: plast.potje vullen met de aarde - zaadjes bovenop de aarde leggen en even aandrukken – met plantenspuit bevochtigen – potje afdekken met velletje plastiekfolie – labeltje bijsteken met naam/kleur van de plant – bewaren op temperatuur van 18/20° C. – teelaarde daarna regelmatig bevochtigen met plantenspuit zodat de aarde vochtig blijft.

    De ontkieming duurt 14 à 21 dagen. Bij voldoende bladvorming de plantjes voorzichtig(tere worteltjes!) per 3 overplanten in groter potje. Nà +-3 weken mag het hele turfpotje in volle grond geplaatst worden. Liefst pas nà 15 mei of nà de IJsheiligen, wanneer géén nachtvorst meer kan verwacht worden.

    Let op: nakijken van vervaldatum op verpakking van de zaadjes;

     zelf zaad van eigen planten nemen = augustus, en droog bewaren

    2. Met grote zaadjes : bv. Apia, salade, Portulare

    § Benodigdheden: idem A 1.

    § Werkwijze: plast. potje vullen met de aarde – 1 zaadje in potje leggen en dan bedekken met nog wat aarde – flink bespuiten met de plantenspuit – potje afdekken met velletje plastiekfolie – labeltje bijsteken met naam/kleur van de plant – plaatsen in omgeving met temperatuur van 18/20° C. – regelmatig bevochtigen met plantenspuit. Na 3 weken, maar zeker nà 15 mei, overplanten met hele turfpotje in volle grond. Maak eventueel een plastiek tunnel óver de aanplanting.

    B. Stekken van planten:

    1.Met zachte stengel: bv.geranium, margriet

    § Benodigdheden: idem als A1 + stekpoeder en klein schaaltje, + moederplant.

    § Werkwijze: een takje van de moederplant schuin afsnijden met een scherp mesje maar de 2 bovenste blaadjes van het takje behouden – rits de onderste blaadjes van het steeltje af – vul een turfpotje met zaai-en stekgrond – maak een gaatje in de aarde – doe een klein beetje stekpoeder op een schaaltje – duw het steeltje in de stekpoeder – zet het steeltje in het potje en druk aan – alles goed bevochtigen met de plantenspuit – zet een label in het potje met de naam/kleur van de plant – na +-3 weken alles overzetten in grotere pot, gevuld met potgrond.

    Let op: bij geranium een steeltje steeds afsnijden juist boven een nieuwe okselscheut.

    2.Met harde stengel:

    Idem als bij B1.= zachte stengel, maar het potje afdekken met plastiekfolie.

    C. Stekken van kruiden: .bv. rosemarijn, salie, lavendel

    Zoals bij C.1 , maar mag met 3 stekjes in één turfpotje

    D. Zaaien van kruiden: bv. basilicum

    Zoals bij A.2

    E. Scheuren van kruiden: bv. tijm, bieslook, dragon

    Stukje van moederplant + wortel afscheuren en overplanten in potje met potgrond – aandrukken – goed vochtig houden met plantenspuit.

    F. Vermeerderen van vetplantjes:

    Vul een potje met half om half stekgrond en rijnzand – een steeltje van de moederplant schuin afsnijden met scherp mesje – een gaatje maken in de aarde – het steeltje in stekpoeder duwen – steeltje in potje steken en aarde rondom goed aandrukken – bestuiven met plantenspuit – regelmatig bevochtigen met plantenspuit.

    Let op: géén voeding(meststoffen) bijgeven!

    G. Verjongen van plant: bv. geranium (als er wortels onderaan uit de potopening groeien)

    Haal de plant uit de pot – snijd het teveel aan wortels eraf – de plant zelf goed bijsnoeien – dan overplanten in grotere pot met voldoende gewone potgrond – aarde goed aanduwen rond de wortels – vochtig houden

    Nog veel tuinplezier,

    Luce


    25-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25/02/2011 Revue in de Roma



    AZZEK NOG ZOU TROUWEN

     

    Toen we om 19.45 u. met tram 24 voorbij de Roma reden zagen we een tafereel dat we nog kenden van vroeger toen we met ons lief naar de Antwerpse stadscinema’s trokken. In de inkomhal en op het voetpad stonden rijen mensen aan te schuiven om binnen te geraken. Eens de inkomdeuren geopend werden verliep alles zeer vlot. Iedereen kreeg gratis een mooi programmaboekje op glossy papier waarin ook de geschiedenis van De Strangers beschreven werd.

    Over het stuk…

    Drie mannen en drie vrouwen gaan op zoek naar liefde en hun ideale partner. Met vallen en opstaan ontdekken ze de voor- en nadelen van het andere geslacht. Wie draagt de broek en wie ligt onder de sloef?

    ‘Azzek nog zou trouwen’ is een verrassende combinatie van het oeuvre van De Strangers met het comedytalent van Luc Caals.
    Elf jaar na het laatste publieke optreden van De Strangers is hun repertoire nog steeds springlevend. Er werd duchtig meegezongen zeker met het onovertroffen ‘Antwaarpe…’. Het deed deugd om al die oldies nog eens terug te horen.
    Voor trouwe 50+ ers was het een blij weerzien van Sam Verhoeven die voor ons al tweemaal opgetreden had in Mariënborg met zijn combo.

    Iedereen ging met een ‘big smile’ naar huis.

    Verslag door Chinese vrijwilliger: Gunther Dierckx


    22-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22/02/2011 Tussen Zenne & Dijle


    Winterwandeling :” Tussen Zenne en Dijle”.


    De lokroep van dit waterrijke gebied liet velen onder ons niet onberoerd, zodat we met z’n 48-en op deze koude dinsdagochtend afspraak hadden aan café-taverne” Het Brughuis” in Leest, vlakbij de brug over de Zenne. We konden daar om 9.30 uur reeds terecht.

    Wat later dan voorzien riep Hugo zijn schapen bij elkaar, en stapten we allen onder een strakke, blauwe, maar koude winterlucht langs de uitgestrekte velden en akkers van de gehuchten : de Kouter, Dorpelpoelveld, Rennekouter en Hertsveld. Liefhebbers van spruitjes en prei, kwamen hier aan hun trekken!

    Boven een klein houtbosje cirkelde een hongerige sperwer.

    ’s Middags, terug in “Het Brughuis”, kregen we een lekker maal voorgeschoteld : tomatensoep met balletjes, stoofvlees met frietjes, appelcake met ijs en koffie of thee.

    In de namiddag wandelden we langs het kanaal Leuven- Brussel tot aan het Zennegat. Heel wat watervogels snaterden en plonsten daar: ook zij genoten van het winterzonnetje! Mooie,(en minder mooie), woonboten lagen er aangemeerd.

    Bij een welgekome stop, in bruin café: “Zennegat”, konden we onze dorstige kelen smeren; de streekbiertjes vielen erg in de smaak, en smaakten nóg beter toen we te horen kregen dat dit een traktatie van KVE50+ was!

    Bij het samenvloeien van het kanaal en de Zenne met de Dijle, gaf Hugo wat uitleg : zo wisten we nadien dat de Nete wat verderop er ook bijkwam, en alle waterlopen samen dan de Rupel vormden. Hoge dijken in het achterland moeten er overstromingen voorkomen.

    “Moe, maar voldaan” na deze prachtige wandeldag namen we rond 17.30 uur afscheid aan “het Brughuis” in Leest.

    Luce.





































    Info@50+

    Stel je vraag aan het bestuur 50+


    Hoofdpunten blog vzw50plus
  • 20/08/2020 Kom - uit - uw kot - wandeling
  • 19/10/2020 Wintercyclus met Prof. J_P Van Bendegem
  • 14/11/2020 Schietveldwandeling
  • 16/11/2020 Wat met Brussel door Luckas Vander Taelen
  • 12/12/2020 Wintercyclus met M.Van Droogenbroeck

    Startpagina !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!