xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Onveilig rijgedrag (1)
Het is belangrijk dat men als bestuurder inzicht heeft in de factoren die onveilig rijgedrag kunnen veroorzaken.
Risicofactoren: A : gebruik van alcohol
1. -Het is verboden om een voertuig te besturen vanaf een alcoholgehalte van : -0,5 gr per liter bloed of -0,22 mg uitgeademde lucht -2 glazen bier of wijn in een uur gedronken kunnen al een strafbaar alcohol- gehalte geven en verhogen het risico een verkeersongeval te veroorzaken. -een pint bier, een glas wijn of whisky bevatten allemaal dezelfde hoeveelheid alcohol. -jongeren en ouderen zijn immers gevoelig voor kleine hoeveelheden alcohol -opgelet: het aantal glazen dat u mag drinken voor u een gehalte van 0,5gr of 0,22mgr bereikt verschilt van individu tot individu. Het beste is niet drinken als u nog achter het stuur moet .
2. - Het strafbaar alcoholgehalte wordt door een ademtest,ademanalyse of bloed- proef aangetoond. Dit wordt door de politie uitgevoerd.
3. De gevolgen van alcohol voor het lichaam. Alcohol heeft een negatieve invloed op de rijvaardigheid en verzwakt een aantal functies die essentieel zijn voor veilig autorijden. a. Verminderde waarneming (vermogen) -men heeft de neiging om recht vooruit te kijken, als men in een tunnel rijdt. -veel van wat er links en rechts van het voertuig gebeurt ziet men niet of minder goed. -de aandacht verdelen over alles wat men in het verkeer ziet: wordt moei- lijker.
b. Verminderd reactievermogen -men reageert langzamer dan in nuchtere toestand. -de controle over arm en beenspieren gaat achteruit en minder secuur waardoor men met remmen en sturen vaak te laat reageert -de handelingen worden minder goed gecoördineerd. c. Verminderde concentratie. -alcohol maakt suf en vermindert de concentratie woordoor men zaken niet of te laat opmerkt. d. Zelfoverschatting neemt toe (gehaaste en ondoordachte reacties) -van alcohol wordt men minder kritisch. -na het drinken van een paar glazen alcohol heeft men het gevoel meer te kunnen doen en durft men meer risicos te nemen. -dat leidt tot overmoed en roekeloosheid. -euforie is opgewekt.
4.-Afbraak van alcohol. -per standaardglas (pils, wijn
.) heeft de lever ongeveer anderhalf uur nodig om de alcohol af te breken. -middeltjes om het afbraakproces te versnellen (koffie,..) bestaan niet.
5.Ongevallen. -de kans op ongevallen neemt door het gebruik van alcohol toe en dit een derde van alle verkeersongevallen veroorzaakt. -het beste is niet te drinken als men nog achter het stuur moet
|