Ik ben Loek de Koning
Ik ben een man en woon in Scheveningen () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 24/11/1934 en ben nu dus 90 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fotograferen, wandelen, mijn website www.allesoverscheveningen.nl,.
De camelia begint alweer te kleuren. Het zal niet zo lang meer duren of de bloemen komen. Trouwens de krokussen staan al 5 centimeter boven de grond.Wel op een beschermde plek, maar wel buiten. Temperatuur hier op Scheveningen en vlak onder de kust was vonmorgen om 7.uur -4 graden. Valt dus wel mee. De zon schijnt mijn kamer binnen: dat belooft dus een mooie dag. Voor de noorderlingen in ons land schaatsplezier. Maar elders in Europa brrrr. Ijskoud en dan geen eten en/of verwarming. Doet me denken aan WO II, alleen was het toen niet zo koud als nu. Maak er een mooie dag van.
Deze foto is om de een of andere reden altijd al mijn lievelingsfoto geweest. Ik heb hem gemaakt met een twee-oog reflexcamera, zo ongeveer 20 jaar geleden. Ik liep in het park Clingendaal en zag deze twee kauwtjes. Het was winterstil en koud. Zo'n dag als vandaag.
Een blauwe envelop heeft in Nederland bijna altijd met belastingen te maken. En als zo'n ding in je brievenbus zit of achter de deur op de vloermat ligt, dan is het eerste waar je aan denkt: betalen. Bij mij lag die ook weer in de bus. Ik heb hem (of is het haar) nog maar niet geopend. Zo'n haast heeft dat nou ook weer niet. Maar op een dag zal ik dat ding moeten openen en dan... Ik zie liever vogels in de blauwe lucht; maar vandaag is de lucht grijs. Toch maar wat blauwe vogels bij elkaar geplaatst. Vogels en foto's uit 1992. Je ziet maar weer: foto's van vroeger; de herinnering blijft.
Op de foto zijn een aantal kinderen(leeftijdgroep 10 - 14 jaar) van de scoutinggroep St.Joris5 bezig met een anti-graffiti project, dat op 11 februari onthuld zal worden in Scheveningen. Het idee van het ontwerp is van de hele groep(14 kinderen) en ze werken er ook allemaal aan mee. Het wordt een heel mooi mozaïek, waarin veel elementen van de scouting zijn opgenomen. Als het onthuld is zal ik u een foto ervan laten zien.
In het register van belastingaanslagen over het aantal schoorstenen waarover een huis in 1606 beschikte, blijkt, dat 278 huizen voor een aanslag in aanmerking komen. Daarvan hebben 21 bewoners 'door de groote armoede' geen vermogen en middelen om te betalen. Vermoedelijk gaat het hier om de stad Den Haag. Scheveningen heeft in 1632 slechts 222 huizen. Maar... uit dat register blijkt nog meer! Namelijk, dat 19 inwoners van Scheveningen door de Duinkerker kapers waren gevangen genomen! Ik weet niet hoe het met die gevangenen verder is afgelopen. Na 400 jaar zullen ze wel als spoken door het Vlaamse land dwalen.
In 1958 vestigt de Norfolkline zich in Scheveningen met aanvankelijk Colchester als Engelse haven. De Norfolkline vervoerde veel groenten en fruit naar Engeland en kreeg dan ook als snel de bijnaam "de Tomatenlijn". Omdat Great Yarmouth minder afhankelijk is van het tij wordt deze plaats de Engelse haven voor de Norfolkline. Op de plaats van het voormalige eiland "Vlook" komt in 1973 de derde binnenhaven, die door de Norflokline geëxploiteerd wordt als roll-on-roll-off- en containerterminal. In 2006 zullen de scheepsactiviteiten worden verplaatst naar Vlaardingen; de administratie blijft vooralsnog gehandhaafd in Scheveningen.
Gisteren heb ik jullie verkeerd voorgelicht. Je zou maar van plan zijn mij te bezoeken en dan sta je voor het verkeerde huis. Op de getoonde foto meldde ik, dat ik woon ter hoogte van de kruiwagen. Ik heb de kruiwagen wel even moeten verzetten, want ik zat echt verkeerd. Ik heb mijn huisraad maar op de kruiwagen geladen en ben met mijn vrachtje door de zandvlakte heen tot achter de berg (links op de foto) gezeuld, daar in de buurt van de kraan, bij dat muurtje, want daar moest ik zijn. Op de nieuwe foto: het witte muurtje is het fundament van ons appartementengebouw. Ter hoogte van dat bosje betonijzers, ga je zeven etages omhoog en dan kan je bij mij binnenkijken. Ons appartementengebouw draagt de deftige naam: Plaza Leonardo da Vinci (hoe komen ze erbij, daar midden in het hart van de badplaats, waarvan Jacob Pronk in 1818 de grondlegger was!!).
In 1866 wordt de Haagsche Tramweg Maatschappij H.T.M. opgericht (en bestaat dit jaar dus 140 jaar. Proficiat!) en laat in de zomer van 1890 op het traject Kurhaus-Wittebrug-Plein een accutram rijden. Bij de stopplaats Wittebrug is onder auspiciën van de Stichting Straatkunst op Scheveningen(een anti-grafitti-organisatie) door Scheveningse kinderen in het jaar 2005 een project gerealiseerd. Het project is een kleurrijke impressie van wat Scheveningen toen al en nu nog is: haven, dorp en badplaats. Ik ben trots op deze stichting, waarvan ik al 10 jaar voorzitter mag zijn.
Foto hiernaast genomen in juli 1996: op de plaats waar nu de kruiwagen staat en dan op de zevende verdieping is nu ons appartement. Destijds niet geweten, dat wij hier ooit zouden komen wonen. Zoekend naar iets anders kom je toch steeds weer wat onverwachts tegen.Nooit geweten dat ik deze foto destijds genomen heb. Toen Gevers Deynootweg nu Palaceplein.
Ik kon gisteravond de slaap maar niet vatten en lag te luisteren naar de stilte van de nacht. En toen kwam ik tot een ontdekking: 'de stilte van de nacht is vol geluiden de brommende motoren van de tram die veel te laat te hard door de straat gaat de stilte van de nacht is vol geluiden' en zo kan je doorgaan met: de klikklakkende hakken van de dame die een bezoek heeft afgelegd; het krakende geluid van de krimpende kast; het slaapgeronk van mijn gade. Inderdaad: de stilte van de nacht is vol geluiden.
Omstreeks 1952 maakte ik mijn eerste foto's; omstreeks 1955 maakte ik mijn eerste moderne schildering. Daarna was het een tijdje stil. In 1960 moest ik een belangrijke beslissing nemen, die mijn leven totaal zou veranderen. Een schreeuw om begrip. In die tijd van zoeken had ik echt hulp nodig, die niemand mij echter kon geven. Het was een beslissing, die ik zelf moest nemen. Toen schilderde ik het schilderijtje, dat hiernaast staat afgebeeld. Slecht 18,5 x 18,5 centimeter. Ik heb toen de beslissing genomen en er nooit spijt van gehad. Ook dit schilderijtje kwam ik vanmorgen tegen in de berging. Wat die potvissen niet teweeg kunnen brengen!!!
Heeft u dat ook wel eens, dat u wat zoekt en heel wat anders vindt dan u eigenlijk zocht. Zo verging het mij vandaag. Op 13 januari 1995 spoelden er drie potvissen aan op het strand tussen Scheveningen en Kijkduin. Ik heb daar destijds een serie foto's van gemaakt. Eén van die foto' wilde ik u vandaag laten zien. Dus snel naar de berging om die foto's op te halen, maar misgegrepen. Ik vond wel een andere foto, die ik maakte in mei 1990 en die deed mij denken aan de fantastische vakanties, die ik regelmatig in Turkije doorbreng. Deze foto geeft zo mooi de sfeer aan van het toenmalige Kusadasi. Nu is Kusadasi een van de bekende toeristische plaatsen, die echter nog steeds de sfeer van het oude dorpje ademt.
Tot aan 1874 haalden de mensen Scheveningen het benodigde drinkwater uit de sloten of werd het opgepompt uit natuurlijke bronnen. Erg hygiënisch was dat niet en soms braken er epidemieën uit, waardoor vele mensen stierven. Zoals de choleraepidemie in 1865. In 1871 wordt door het gemeentebestuur van Den Haag besloten tot de oprichting van de duinwaterleiding. In 1874 komt het eerste drinkwater via de in de duinen gebouwde watertoren eindelijk bij de mensen, vaak nog via één centrale kraan voor meerdere gezinnen tegelijk. De oude watertoren staat er nog steeds. Maar het water wordt nu via diepinfiltratie gewonnen.
op de nieuwjaarsreceptie van het Stadsdeel Scheveningen. Hoge pieten, bekenden, vrienden, wethouders: maar alles in een gemoedelijke sfeer, met hapjes, drankjes en muziek. Een korte speech en praten over voornemens, die je op 1 januari hebt genomen, maar inmiddels al lang weer vergeten bent. Toch wel belangrijk ook zo'n bijeenkomst. Je kan even lekker bijpraten en actie ondernemen: lobbyen noemen ze dat. Ervoor zorgen, dat je niet teveel alcoholische consumpties naar binnen stuurt, want dan wordt het gemakkelijk dronkemansgel...!