Droom is't leven, anders niet; 'tGlijt voorbij gelijk een vliet, Die langs steyle boorden schiet, Zonder ooyt te keeren. (uit gedicht Air van Jan Luyken).
De dagen zijn zonnig en de avonden blijven warm, het barbecueseizoen
is officieel geopend! Heerlijk grillen met vrienden of familie, wie kan
daar nu neen tegen zeggen? Met deze tips kan het alvast niet fout lopen.
1. Vergeet je kolen niet op tijd aan te steken, liefst
lang voor de honger begint te knagen. Ze mogen namelijk niet meer
branden, maar moeten mooi rood gloeien en bedekt zijn onder een kleine
laag grijze as. De ideale test is je hand boven de hitte te houden voor 4
à 5 seconden. Als dat lukt, kan het grillen beginnen! Te warme
baktemperaturen zouden alleen je vlees verpesten: verbrand aan de
buitenkant en rauw aan de binnenkant.
2. Over
vlees gesproken... Komt het uit de diepvries? Laat het dan zeker niet
ontdooien op kamertemperatuur, maar leg het ruime tijd (1 dag) op
voorhand in de koelkast. Zo vermijd je dat bacteriën massaal kweken op
je BBQ-assortiment. Is het een last minute barbecue? Gebruik dan je
microgolf om alles te ontdooien.
3. Overhaast
tijdens het barbecuen niets, maar geniet gewoon van wat kleine tapa's,
een lekkere aperitief en een gezellige babbel terwijl het vlees gaar
wordt. Hamburgers die bijvoorbeeld niet goed doorbakken zijn, kunnen
schadelijke bacteriën bevatten. De gemiddelde hamburger heeft een 11 à
13 minuutjes nodig om hapklaar te zijn. Laat het pletten trouwens ook
maar achterwege, draai de hamburgers liever een keertje meer om ze egaal
te laten garen. Zo vermijd je dat de sappen eruit lopen, die de vlammen
snel doen opwakkeren en meer rook creëren. Dit is niet alleen
ongezonder, maar kan ook de smaak aantasten.
Meer vleestips: In
vergelijking met steak en varkensvlees, heeft kip trouwens veel meer
warmte nodig om goed te garen. Laat de kippenbillen en borststukken dus
gerust wat langer liggen, 10 tot 15 minuten griltijd aan elke kant is
doorgaans ideaal. Vleugeltjes worden best na 8 tot 12 minuten omgedraaid
en voor een gewone kipfilet moet 6 tot 8 minuten per kant volstaan.
Bij
worsten geldt de regel 'low & slow'. Bak ze dus op een lage
temperatuur zodat de buitenkant niet onmiddellijk verbrandt of barst en
laat ze lang sudderen. Wie toch niet graag wacht tot de temperaturen
zakken, kan de worsten eerst een kwartiertje laten pruttelen in water en
bier (voor de smaak), om ze dan op een middelmatig vuur te grillen.
Het
geheim bij saté's ten slotte, is wat ruimte te creëren tussen het vlees
en de groentjes ertussen. Nog beter is echter groenten en vlees op
aparte spiesjes te bakken, aangezien ze andere gaartijden hebben.
4. Vertrouw
niet op de truc van het kleurtje binnenin. Snijden in je vlees zorgt er
alleen maar voor dat de sappen ontsnappen, waardoor alles veel sneller
uitdroogt. De beste manier om te weten wanneer iets klaar is, is door af
te gaan op de textuur. Goed gegaarde stukken vlees of vis moeten
veerkrachtig zijn, niet zompig (rauw) of gespannen (doorbakken).
Het Cleopatrastrand, dat gedomineerd wordt door een middeleeuwse burcht hoog op een rots, is het mooiste van Alanya.
Sinds eind april kan je vanuit Brussel rechtstreeks naar een nieuwe
luchthaven aan de Turkse Rivièra vliegen. Gazipasa ligt vlak bij
badplaats Alanya, die naast zon, zee en zand ook heel wat andere troeven
in huis heeft. Voor wie eens buiten de muren van zijn all-inhotel wil
stappen, liggen natuur, cultuur en geschiedenis er voor het grijpen.
Toeristen baden in het warme, kalkrijke water van Pamukkale.
De haven van Alanya. Door de vele restaurants wemelt het er vooral 's avonds van de mensen.
Rond de 13de-eeuwse stadsburcht loopt een omwalling van 6 km met 140 torens.
Het Sentido Gold Island & Golden Bay hotel
Alanya is bij de Turkijefan zeker geen onbekende, maar wie tot dusver
voor die regio koos, moest landen op Antalya en had daarna nog een
bustransfer van ten minste twee uur voor de boeg. Heel wat
vakantiegangers bedankten dus voor de eer. Maar daar komt nu verandering
in. Gazipasa is in tegenstelling tot het reusachtige Antalya een
piepkleine luchthaven en dat biedt heel wat voordelen. Een uurtje na hun
landing kunnen de passagiers al het zwembad van hun hotel opzoeken.
Vanaf 28 april vliegen Thomas Cook en Neckermann als enige Belgische
touroperators met hun klanten naar Gazipasa en dat wekelijks op dinsdag
en zaterdag.
Ook het hotelaanbod ter plaatse wordt flink
uitgebreid, van vier naar elf hotels, met onder meer enkele interessante
all-inclusive opties. Maar natuurlijk is er meer dan het hotel: de
ongerepte streek is nog typisch Turks en interessant voor families.
Strand van Cleopatra Het
begint al met de ligging: Alanya is gelegen aan een rots, met aan beide
zijden een zandstrand, het Cleopatrastrand en het Ooststrand. Het
eerste is het mooiste, maar helaas dus ook het drukste. De koningin van
het oude Egypte kreeg het cadeau van haar Romeinse minnaar Marcus
Antonius. Families met jonge kinderen zoeken eigenlijk beter het
Ooststrand op. Het is er minder druk en bovendien is het water daar
minder diep.
Boven op de rots staat een van dé trekpleisters van
de stad, een ommuurde burcht uit de 13de eeuw die zo'n 250 meter boven
de zeespiegel ligt. Een bezoek is de moeite waard, niet alleen voor het
formidabele uitzicht maar ook voor de indrukwekkende omwalling die zo'n 6
kilometer lang is en 140 torens telt. Voor amper één euro kan je met de
bus vanuit het busstation van Alanya naar de burcht nemen en dan te
voet terugwandelen. Ben je minder geïnteresseerd in de geschiedenis, dan
kan je je de 5 euro toegangsgeld besparen en gewoon genieten van het
uitzicht. In de burcht bevindt zich een dorp met houten huizen waar
zijde en katoen worden geweven.
Shoppen Shoppen
kan ook in het oude centrum van Alanya, in de bazaar waar talloze
winkeltjes met lederwaren en souvenirs te vinden zijn. Voor de
plaatselijke specialiteiten of voor een drankje ga je naar een van de
terrasjes aan de haven, waar altijd een gezellige drukte heerst. Het
mooiste uitzicht heb je in de SkyLounge Bar. De bar bevindt zich op de
bovenste verdieping van de Red Tower Brouwerij, genoemd naar de
achthoekige toren die sinds de twaalfde eeuw de haven beschermt. Ook het
uitgaansleven is in deze buurt geconcentreerd. Fuifbeesten moeten wel
weten dat de muziek om drie uur 's nachts stopt. Buiten het centrum kan
je tot in de vroege uurtjes terecht in enkele openluchtdiscotheken
(Auditorium en Summergarden).
Buiten het centrum Alanya
is ook bekend als ecobestemming. Zo zijn er in de omgeving tal van
grotten: de Blauwe grot, de Piratengrot, de Grot van de Geliefden....
Vooral de Damlatas Grot, aan het Cleopatrastrand, mag je niet missen. In
deze grot, die ontdekt werd in 1948, kun je stalactieten van meer dan
15 meter hoog bewonderen. Let op: je kan de grot alleen in de namiddag
bezoeken. Vóór 12 uur is ze gereserveerd voor astmapatiënten, voor wie
de lucht in de grot heilzaam zou zijn.
Op 6 kilometer van Alanya
kan je je verfrissen in de Dimcayirivier. Die ontspringt in het
Taurusgebergte en is zo'n 60 kilometer lang. Je kan er lekker zwemmen en
daarna heerlijk eten in een van de vele restaurantjes aan de rivier.
Probeer bijvoorbeeld eens een versgevangen forel. Voor de avonturiers is
raften een optie.
Een andere aanrader is bij een van de lokale
verhuurders een scooter te huren en zelf een tochtje te ondernemen naar
Sapadere Kanyonu, een berggebied met meerdere bronnen en watervallen.
Via Demirtas volg je een route van 23 kilometer doorheen de bergen en
een mooie, bosrijke omgeving. Sla zeker cascade 1 en 2 niet over!
En
dan zijn er natuurlijk nog de langgerekte stranden, waar het heerlijk
zonnen en zwemmen is in het kristalheldere water van de Middellandse
Zee. Wil je een rustig strand, laat dan de twee grote links liggen en
kies voor de minder bekende stranden als Incekum of Ulas.
Uitstappen Als
je het dobberen in zee of het hotelzwembad moe bent, leent Alanya zich
ook uitstekend voor uitstappen wat verder weg. In één dag kan je een
avontuurlijke jeepsafari maken waarbij je het binnenland ontdekt, off
road rijdt en typisch Turkse dorpjes doorkruist. Maar als je meerdere
dagen hebt, kun je ook kiezen voor Cappadocië of Pamukkale. Informeer je
daarvoor bij je reisorganisatie of in een lokaal reisagentschap.
Pamukkale
is een natuurfenomeen: terrassen die zich tegen een helling aanschurken
en waar kalkhoudend water witte reservoirs gevuld met water heeft
gevormd. Heel bijzonder en beschermd als Unesco Werelderfgoed. Hetzelfde
geldt voor Cappadocië, een tufsteenlandschap met tal van unieke
formaties, waar je telkens opnieuw verrast wordt. Keuze te over!
Praktisch ERHEEN: Vanaf 28 april met Thomas Cook en Neckermann. Wekelijks op dinsdag en zaterdag. De vluchttijd bedraagt ongeveer 3,5 uur.
Vanaf 12 mei is Zuid-Korea gastheer van de Expo 2012, met als thema
'De Levende Oceaan en Kust'. De wereldtentoonstelling is een 161-jaar
oude traditie die in 1851 in Engeland begon met de Great Exhibition,
waar verschillende stoommachines werden getoond. De
wereldtentoonstellingen die volgden, waren onder meer die van 1876 in de
Amerikaanse stad Philadelphia met telefonie als thema en die in 1885 in
Antwerpen met de automobiel in het middelpunt.
Het hoofdthema van de Expo 2012 is bescherming van de oceanen. Volgens
de Verenigde Naties (VN) is zestig procent van de maritieme ecosystemen
beschadigd of overbevist. In de kuststad Yeosu laat de Expo 2012 zien
wat in de 21ste eeuw bereikt is op het gebied van watertechnologie. De
'groene expo' valt samen met de VN-conferentie over Duurzame
Ontwikkeling (ook bekend als Rio+20) half juni in Brazilië.
De
VN, die na Korea het grootste paviljoen op de Expo 2012 hebben, spelen
een sleutelrol in de tentoonstelling. Meer dan zeventig procent van de
aarde is bedekt met oceanen en het menselijke leven is nauw verbonden
met die oceanen, stellen de VN. "Oceanen zijn het hart en de longen van
onze planeet. Ze produceren veertig procent van het zoetwater en 75
procent van de zuurstof die we inademen."
De Zuid-Koreaanse
regering heeft 1,45 miljard euro geïnvesteerd in de Expo, die duurt van
12 mei tot 12 augustus. Naar verwachting zal de tentoonstelling 11
miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland trekken. Het evenement
brengt de publieke en private sector bij elkaar en grote Koreaanse
bedrijven als Daewoo Shipping en Marine Engineering zijn er
vertegenwoordigd. Op de Expo zijn dit jaar 105 landen aanwezig en 24
internationale organisaties. Ook Nederland en België zijn
vertegenwoordigd op de Expo. Nederland presenteert zichzelf rond het
thema 'Sustainable Deltas'.
Vijftig ontwikkelingslanden hebben
hun paviljoens onderverdeeld in drie categorieën: het Pacific Paviljoen,
het Atlantische Paviljoen en het Paviljoen Indische Oceaan.
Kleurenexplosie in Le Grand Palais te Parijs tijdens Monumenta
Monumenta is een jaarlijks artistiek evenement waarbij
elk jaar een internationaal gevierde, hedendaagse kunstenaar wordt
uitgenodigd om een speciaal hiervoor ontworpen, magistraal werk tentoon
te stellen in de middenbeuk van het Grand Palais in Parijs.