Ik hou van u, prevelde de dame. Voorzichtig sloot hij de twee vensterramen.
de wereld zal me morgen eenzaam schijnen ! nauwkeurig sloot hij ook de vier gordijnen.
O, als ge wist hoe gaarne ik u zie ! Hij sloot zorgvuldig elke draperie.
Oooouw dear ! sprak ze met een verliefde reutel. En met een droge klik droei hij de sleutel.
Gij hoort bij mij als water bij de zee ! Hij dobberde nat naar de canapé.
Van ver reeds reikte zij haar rode lippen. En hij begon zijn das al ties te strippen.
De warme liefde op zijn stoer gelaat gegrift mompelde hij twee fouten in het onderschrift.
Toen kusten zij lang met gesloten ogen, zo lang dat het voorzeker niet zal mogen.
Haar boezem ging stielvaardig op en neer. Ze had talent, dat zag men elke keer.
Toen eindelijk het kussen was gedaan stond er 'The End' en ging het licht weer aan.
Er stommelden wat hielen en wat hakken en iemand zuchte dun: 'Het is gebakken'
Louis Verbeeck
Voor alle jarigen die mijn blog bezoeken.
Geen Super De Luxe
Geen roze in een doze, geen lelie, geen orchidee om in het leven te leven daarmee. Geen pronkstuk met veel tierlantijn, maar tintelende frisheid als heldere dauw die 't bloemeke laat botten tot blomme tot vrouw.
MORGENZON
Mooi die morgenzon, die groot en rond en rood, en klimmend in 't geluchte van het zomerblauw, die rijzend uit de nacht der stille stiltedood en schaduwvegendlang, nu ruimt het mistig grauw.
Mooi die zomerzon, juist boven de aardeschoot, die glinsterglans op 't groen en frisse morgendauw, het zoemend luisterspel der bij, niet eens zo groot die bloemen kust en nektar drinkt, om godentrouw.
Laat ons de bij, bloem, blad en bladerranken, schenk ons nog lang, uw milde vadergunst, het minnenspel van zon en wolkenbanken.
Laat ons de sonate van vele vogelklanken, dit dichterboek van schone schilderkunst in ruisakkoord,...zijn grote schepper danken.
Maryflor
MATIGING
'k En kan 't niet meer verdragen want 'k zie het keer op keer, 't en is niet met te vragen dat ik bekom, maar omgekeerd veeleer.
Men vraagt niet meer, men eist, de vuist gaat naar omhoge wat op een teken wijst van tand om tand en oog om oge.
En ik de arme domme dwaas, gelovend nog in plicht en rechten die eerlijkheid zie in een waas, die niet op straat wil vechten.
Geef ons maar Heer, die vroeg're kalme ruste de oude naastenliefde weer, die 't vuur der hebzucht bluste.
Maryflor
HUWELIJKSLENTE
Zojong en mooi en fris, met ogen die behagen. 't is alsof het lente is iets nieuws, wat mijn blikken zagen.
Ik laat het niet gauw blijken wat in 't gemoed geschied, maar 'k wil voor eens afwijken, om al het schoon dat men hier ziet.
Een schat mijn vrouw, hun moeder zei, drie kinderen had ik, maar... er kwam een dochter bij ! We hebben er nu van elk een paar.
Het weze hen gegeven, ten alle tijden en heel lang, geluk en voorspoed in het leven door liefd' en trouw, één samenzang.
Maryflor
DEBET
Ik hoop dat de jeugd, de zon ziet die de mist laat verdwijnen, de dwazen in hun hemd zet. Dat zij het nest dat wij hebben bevuild, weer proper wassen met de schulden van onze eigenwaan.
Maryflor
KLAARHEID
Ogen zijn om 't geluk te zien, ogen, die in de zomer de herfst bezien, soms stom en stille staren, die weemoedig dromen bij het vallen van de blaren der ranke slanke bomen.
Ogen zijn om je vrouw te zien, in vol ornaat of heel intiem, haar zachtjes te aanschouwen. Heerlijk is het om te zien, hoe kinderen van ons nu aan hun toekomst bouwen.
Ogen zijn om 't gemoed te peilen, in de donkerte der duisternis, waar de mist niet optrekt maar nog dikker wordt bijwijlen, waar het zoeken naar het licht moeilijk valt, onmogelijk wellicht.
Jonge ogen zullen later spreken, de bekrompenheid verbreken met een hart dat openstaat en het licht weer binnenlaat. Dan zal men klaarheid zien, misschien !
Maryflor
DE MELKKOE
de morgenfluister, kil en stil, een natte boerenweg en oostenwind, de parelmoeren heg, ik ril in de rust die ik vind.
Euhhh !... een goedendag ? Lomp en stom kijkt ze me aan, ze is niet kwaad van slag maar traag,... niet erg verlaan.
Loom en lui stapt ze voort die blanke, bruine of bonte koe, kwispelstaartend als het hoort tjokt ze naar de weide toe.
Voor haar zijn 't al gelijke dagen. Ze is niet veel gewent, ze eist niet,... komt niet af met vragen, wie is nu nog zo vlug kontent.
Niet overal is 't morgenstil in streek, land of kontinent. De weelde, onze welvaartsgril heeft ons de koe ontwend.
Maryflor
WERELDGEWELD
Lichtend verstand broze geest of, broos verstand en lichtende geest ! Wie zal het zeggen, of kan het zijn dat een broze, lichtende, verstandige geest over deze huidige tijden heerst op zoek naar zinneloos geweld, of wordt men helder van geest met gezond verstand zodat deze broze vrede blijven moge.
Maryflor
DE MERLAEN
Gij schetterende, kwetterende, zwarte vogel gij schiet boven 't gras uit een heg. Gij lijkt een roeste, maar toch snelle kogel uit Godes gewere, zo heel verre weg.
Gij kwieke maar sierlijke Merel gij schalt uw geluk honderduit. Gij draagt als een donkere, wondere perel uit Godes natuur, zijn zegen steeds uit.
Gij brengt ons steeds lente gij wijst ons 't geluk zo onbezonnen, maar zonder een juk.
Gij doet aan ons kond gij fluit immer were geloof in de mens, geloof in de Here
Zij zullen hem niet temmen, de fiere Vlaamse Leeuw. Al dreigen zij zijn vrijheid, met kluisters en geschreeuw. Ze zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft, Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Ze zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft, Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft. Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
De tijd verslindt de steden, geen tronen blijven staan. De legerbenden sneven, een volk zal nooit vergaan. De vijand trekt te velde, omringd van doodsgevaar. Wij lachen met zijn woede, de Vlaamse Leeuw is daar.
Ze zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft, Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft. Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Hij strijdt nu duizend jaren, voor vrijheid, land en God. En nog zijn zijner krachten, in al haar jeugdgenot. Als zij hem macht'loos denken, en tergen met een schop. Dan richt hij zich bedreigend, en vrees'lijk voor hen op.
Ze zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft, Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft. Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Wee hem, de onbezonnen', die vals en vol verraad, de Vlaamse Leeuw komt strelen, en trouweloos hem slaat. Geen enkle handbeweging, die hij uit 't oog verliest: en voelt hij zich getroffen, hij stelt zijn maan en briest.
Ze zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft, Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft. Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Het wraaksein is gegeven, Hij is hun tergen moe; met vuur in 't oog, met woede, springt hij den vijand toe. Hij scheurt, vernielt, verplettert, bedekt met bloed en slijk, en zegepralend grijnst hij, op 's vijands trillend lijk.
Ze zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft, Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft. Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Remi Baert : De eerst Vlaamse ambassadeur. ---------------------------------------------------------- Eerst een anekdote vertelt door Magloir Loquet uit zijn collegejaren. Onze professor Remi Baert kon boeiend les geven. Ik geloof dat hij talen gaf. Hij begon zijn les in het Nederlands, ging verder in het Frans om via Engels en Duits weer in het Nederlands te eindigen.Op zekere dag vertelde hij over de eerste wereldoorlog en we zaten allemaal rond hem, de les verliep rumoerig. De principaal, die in de gang rondwandelde, schoot de klas binnen en gaf de leraar in het bijzijn van zijn leerlingen een ferme uitbrander. " Je zult het op die manier niet ver brengen, " kreeg hij te horen van de principaal. Jaren later werd Remi Baert ambassadeur voor Belgie in Duitsland. Bron : www.collegewaregem.be
I BIOGRAFIE ------------------- Remi Baert, geboren te St-Eloois-Vijve op 10 maart 1903, is de kleinzoon van Bruno en de zoon van Theofiel Baert, veldwachter tussen 1895 en 1934, en Julie Vandendriessche. Het gezin van Theofiel Baert telte zeven kinderen, woonde eerst in de Emiel Clausstraat en vervolgens in de kloosterweg, thans Ambassadeur Remi Baertstraat genaamd. Remi, Achille Baert studeerde voor onderwijzer te Torhout, waarna hij twee jaar les gaf aan de R.M.S te Menen. Als bediende tewerkgesteld bij de firma Gevaert te Mortsel, besteedde hij al zijn tijd aan zelfstudie, schreef zich in aan de universiteit van Leuven en werd na schitterende examens licentiaat in de politieke en sociale wetenschappen en doctor in de handelswetenschappen.Op 01-02-1932 trad hij in diplomatieke dienst en huwde op 06-05-1939 in Den Haag met juffrouw Catharina Boes, die hem vijf kinderen schonk : Julia, Catharina, Yvonne, Henrie en Theofiel. Op 15 november 1964 werd hij ereburger van de stad Kortrijk uitgeroepen o.l.v. oud-Vijvenaar burgemeester Jozef Lambrecht. Onverwacht overleed ambassadeur Baert in het ziekenhuis van Keulen op 10 februari 1965.
II DIPLOMATIEKE CARRIERE ------------------------------------------- In dienst getreden op 01-02-1932 en op 31-12-1932 benoemd tot consulaatsattaché.
A DEN HAAG : 1933-1940 20-12-1933 : consulaatsattaché in Den Haag 01-01-1937 : vice-consul en tussen 6 en 12 augustus 1939 ad-intrim zaakgelastigde.
B. LONDEN : 1940-1944 Na de capitulatie van Nederland ( 15 mei 1940 ) en België ( 28 mei 1940 ) vertoeft hij in Londen. 01-01-1942 : bevorderd tot consul. 25-02-1942 : verbonden bij de Belgische dienst voor beheer en liquidatie. 29-10-1944 : gezantschapsraad bij de centrale ambassade.
C. DEN HAAG : 1945-1951 05-06-1945 : lid van de ambassaderaad. 14-12-1948 : lid van de handelsraad.
D. ATHENE : 1951-1959 16-08-1945 : bijzonder gezant en gevolmachtigd minister 2° klas te Athene. 26-06-1956 : buitengewoon en gevolmachtigd AMBASSADEUR : bewoont er de "Kefissia-Villa".
E. BAD-GODESBERG : 1959-1965 01-10-1959 : benoemd tot ambassadeur in de Bondsrepubliek. bewoont het kasteel " Die Commende", een gewezen kommanderij of riddergoed der Duitse orde. Het kasteel werd door de Belgische staat aangekocht en gerestaureerd o.l.v. Baron Gruben. het oude riddergoed bevindt zich te Muffendorf nabij Bad Godesberg, te midden van een prachtig park dat meer dan 3 ha omvat. " Die Commende " heeft de charme van een prachtig barokkasteel.
III DOOD EN BEGRAFENIS --------------------------------------- 1. Na de dood van de ambassadeur te Keulen op 10-02-1965 werd hij twee dagen later opgebaard in zijn ambtswoning " Die Commende " . Op 15-02-1965 werd te Muffendorf een requiemmis opgedragen door zijn vriend en parochieherder Dr. Wilhelm Graf. Mgr Carrado Bafile, pauselijk nuntius in de BRD zong de absoluten. De requiemmis werd bijgewoond door Bondskanselier Ludwig ERHARD, GA. ZINN, Premier van de deelstaat Hessen en vertegenwoordiger van bondspresident Heinrich Libke, minister van buitenlandse zaken P.H. Spaak vertegenwoordigd door secretaris-generaal Baron Van Den Bosch. Vervolgens werd de lijkkist, begeleid door een ere-peleton van de Bundeswehr en geëscorteerd door Westduitse politiemannen, naar de Belgische ambassade te Bonn overgebracht.
2. Dezelfde dag 15-02-1965 werd de lijkkist vervoerd tot aan de Belgische grens, waar de Belgische M.P's de escorte overnamen. Omstreeks 17 u. werd halt gemaakt aan de grens van Zulte en St-Eloois-Vijve. Daarna werd de lijkkist begeleid door een detachement van de Zeemacht naar het gemeentehuis, waar een rouwkapel werd voorzien.
3. Op dinsdag 16-02-1965 greep de begrafenis plaats. De lijkkist werd begeleid door de Vijfse muziekfanfare ' Hoger Op ' en schoolkinderen droegen de meer dan 80 rouwkransen, waarbij deze van Koning Boudewijn, Bondspresident Lubke, P.H. Spaak, enz ... Pastoor A. Eggermont droeg het H. Misoffer op dat bijgewoond werd door Mgr. De Smedt, Mgr. Van Waeyenbergh, eerste minister Theo Lefèvre, minister van defentie P.W. Segers, minister van middenstand A. Declerck, ex- eerste minister Gaston Eyskens, de gouverneurs Van Outdrive d' Ydewalle en Roppe, de senatoren Leemans, Deboodt en Van Den Storme, volksvertegenwoordiger P. Verhenne, Kolonel Delperdange, als vertegenwoordiger van de Koning, de burgermeester van Kortrijk J. Lambrecht, enz.
Op het kerkhof werden onder gietende regen en sneeuw lijkreden gehouden door de burgemeester van Vijve Julien-André Dejaegere, de burgemeester van Bad-Godesberg Linz, de voorzitter van de commissie van Buitenlandse zaken van de BRD Gunther, de burgemeester van Kortrijk Jozef Lambrecht en door zijn vriend hoog-leraar en archeoloog Prof. Dr. F.J. De Waele.
Tekst: Marcel Delmotte.
Reacties op bericht (1)
17-07-2008
kunstverzameling van ambassadeur Remi Baert
Bericht voor Marcel Delmotte
Uw verhaal met de levensbeschrijving van ambassadeur Remi Baert (1903-1965) heb ik met veel interesse gelezen. Ik ben al enige tijd op zoek naar een schilderij van Cornelis Claesz. van Wieringen dat in 1964 voor het laatst te zien was in de tentoonstelling 'Zee-, rivier- en oevergezichten. Nederlandse schilderijen uit de zeventiende eeuw' in het Dordrechts Museum. Het schilderij, 'Gezicht op het IJ, met op de achtergrond Spaarndam en Haarlem' uit de Collectie Baare te Godesberg was ingebracht door Kunsthandel P. de Boer uit Amsterdam. Naspeuringen via Kunsthandel P. de Boer en het Dordrechts Museum leverden tot nu toe helaas niets op. In de jaren 60 was in Bad Godesberg, tegenwoordig een wijk van Bonn en destijds de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, de Belgische ambassadeur Remi Baert woonachtig. Hij was in het bezit van een kunstverzameling en overleed in 1965. Er is in Bonn zelfs een Remi-Baert-Platz. Mogelijk is in de tentoonstellingscatalogus de naam Baare met Baert verwisseld. Kunt u mij zeggen wat er met de kunstverzameling is gebeurd en of daarvan een inventaris bestaat? Bij voorbaat mijn hartelijke dank!
Vriendelijke groet,
Ron Brand
hoofd Bibliotheek
Maritiem Museum Rotterdam
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Een vergissing is geen nederlaag waneer ze uw horizon verijkt.
Het sperma van de auto doodt de eicel van de natuur.
De groene struiken langs de autostrade zijn als siernagels van een doodskist.
Verdronken in het bier, is het verstand aan de zatte kant.
Wanneer zal men eens ophouden met de eerlijke uit te zuigen en de uitzuigers te verheerlijken.
Maryflor
DE VIJVEROEVER
Roerloos, rimpeloos bij morgenrust zie ik tussenwaters, glibberig glimmend, staartsturend, zachtjes klimmend gaan naar boven. Hap... wat zuurstof !... of is't om god te loven !... Kwak,... een halve draai, en dan rustig zwemt de karper tussenwaters, achterlatend rimpelende cirkels uitdeinend op de vijveroever, tot weer alles wordt, roerloos, rimpeloos bij morgenrust
Maryflor
DE DIENAAR
O mocht ik maar u dienaar zijn o muze van de geest. 'k Zou alles kunnen zien wat altijd zuiver is geweest wat niet is opgebruikt of weggeconsumeerd. De Zon, de Maan, de Sterren. De morgenstond met rode zon en 't mistig front dat lavend denkt het nijgend gouden graan, de malse grond. De noenstond met felle zon haar korte schaduw in het mulle zand, de kleine speelse liefdesvrucht aan vaders hand, de tederheid van vrouw en man hun vaste ondergrond. De avondstond met groet der koperen maan en aan bezinning toe want mens en de natuur zijn moe, de rust die wacht op 't slapen gaan in zachte sterrennacht en ik,... O mocht ik maar uw dienaar zijn.
Maryflor
GLITTERGLANS
Zeg sterre daar zo verre, hebt gij een ziel vanbinnen zodat gij God kunt minnen. Of is u zijn maar schijn, uw blinken, opgeblonken faam en ijdelheid u naam ?
Maryflor
Avond
Om mijn weemoed te genezen heb ik voor het slapengaan 'de twee wezen' eens herlezen, helemaal, van voor af aan.
Droevig heb ik zitten huilen om hun beider droevig hert, alhoewel ik goed besefte dat the end toch happy werdt.
Toen het uit was heb ik zachtjes mijn gebeden opgezegd, vlug een Vlaamse Leeuw verwekt en mij maar naast mijn vrouw gelegd.
Terwijl ik borstel mijn knabbelgarnituur en de resten van het maalwerk spuw en spoel met zacht gevoel, nog even mijn smaaklap laat glijden over de witte toetsen, luister ik de morgenmoeheid weg in een bolero. dag mooie dag... dag Ravel
Maryflor
DE OUDE BOOM?...OF DE EENZAAMHEID
Hij droomt, de sterke, stoere boom zijn domme oude dwaze droom te praten ooit bij dag en dauw met 't oude, scheve schuurgebouw. Hij fluisterd, loom en lisp'lend stil dan fel en warm, of ijzig kil in weer en wind en wiegend nijgen, maar d'oude schure,... zij blijft zwijgen. hij waait en wiegt en wuift wijl boven 't wolkendek verschuift, al schudt hij stam en tak en loof de oude schure,... zij blijft doof. Hij hoopt, de stramme oude boom, dat op een dag en zonder schroom de schure hem kan antwoord geven, want hoop en droom doet eeuwig leven.
't Is goed in 't eigen hert te kijken Nog even voor het slapengaan Of ik van dageraad tot avond Geen enkel hert heb zeer gedaan;
Of ik geen ogen heb doen schreien, Geen weemoed op een wezen lei; Of ik aan liefdeloze mensen Een woordeke van liefde zei.
En vind ik, in het huis mijns herten, Dat ik één droefenis genas, Dat ik mijn armen heb gewonden Rondom één hoofd, dat eenzaam was...;
Dan voel ik, op mijn jonge lippen, Die goedheid lijk een avond- zoen... ... 't Is goed in 't eigen hert te kijken en zo z'n ogen toe te doen.
Alice Nahon
Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar verlamde oude mensen wast, in bed verschoont, en eten voert, zal nooit haar naam vermeld zien. Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert, ziet 's avonds reeds zijn smoel op de tee vee. Toch goed dat er een God is.
Gerard Reve
De aarde bloedt
De aarde bloedt een grote wond geslagen door haat en angst
volken huilen worden gemarteld uitgemoord kinderen vertrapt
Hoe lang nog en waarom al dat leed die zwarte tranen?
Ina Emmink
Zinloos al dat geweld
Overal liggen lichamen die wachten op een graf omgekomen voor de vrede. Straks ligt hij op een veld dat vol staat met graven allemaal hebben zij hun leven zoals velen voor hen dat deden
Velden vol met littekens elk kruis heeft zijn eigen verdriet één schot maakt een eind aan zijn leven één schot, meer waren het niet.
Velden vol met herinneringen waarvan al velen zijn vervaagd en anderen weer diep weggestopt maar onverwachts komt het weer naar boven.
Velden vol met pijn woede, angst en agressie ongeloof, boosheid en haatgevoelens over zoveel verspilde levens.
Velden vol met stilte omdat woorden tekort schieten daar worden minuten uren en maanden vergaan tot jaren. Velden vol met gedachten aan hen die daar liggen die in blind vertrouwen ons land wilde verdedigen.
Een wereld vol met monumenten die ons herinneren aan al die oorlogen gevoerd om vrede te bereiken. Ik vouw mijn handen en bidt tot God maak alstublieft een einde aan al die momenten van zinloos geweld!
Klaas van Eijbergen
Een oud vrouwtje op haar knieën ziet vaak verder dan een theoloog op zijn tenen.
Gebeden veranderen de wereld niet, maar ze veranderen mensen en mensen veranderen de wereld.
Schweizer
Alleen de woorden die we samen
Alleen de woorden die we samen vinden, zijn verstaanbaar. Alleen de weg die we samen gaan, heeft een doel. Alleen het doel dat we samen delen, is bereikbaar. Alleen de vrede die we samen maken, wordt wereldwijd.