... ideale leerkracht van zowat vijftien jaar geleden... De meesterof juf moeten - vriendelijk zijn - een goede stem hebben - tegen een grap kunnen - leuk les kunnen geven - niet teveel huiswerk geven - prettige dingen doen zoals wandelingen en knutselen,samen naar muziek luisteren - modern zijn - geduld hebben als je iets niet begrijpt - niet direct straf geven - ook eens naar ons luisteren - er iets aan doen als er ruzie is - kinderen troostenals ze verdriet hebben - rapport afschaffen - zorgen dat we graag naar school komen - nooit oudrwets gekleed zijn.
De ideale klas is.... - liefst een echte groep die samenwerkt - een klas zonder plagers of pesters - een levendige klas met nieuwsgierige kinderen die veel dingen willen weten en aanpakken - leerlingen die toevallig bij elkaar zitten moeten een leergroep en leefgroep zijn die ook leert vriendschap voor elkaar te hebben. (zo stond in een krant van pakweg 20 jaar geleden)
Een twintigtal jaren geleden vroeg men aan leraren en leraressen hoe de ideale leerling moest zijn. Iemand met dertig jaar ervaring zei dat hij er nooit een op de bank gehad had. Velen deden een poging om daar een eerlijk antwoord op te geven. Zie hier het lijstje: De ideale leerling moet... - naar school komen om te leren - stil zitten in de klas - opgewekt zijn maar ook kunnen luisteren - niet gaan zuchten als het moeilijk wordt - niet altijd zeuren over huiswerk maken en lessen leren. - niet onbeleefd of brutaal zijn - niet doodmoe(van tv kijken/te laat gaan slapen) in de bank komen zitten - leren omgaan met andere kinderen - niet opscheppen met kleren en andere spullen. En morgen op zoek naar de ideale meester...
Een Amerikaan logeert in Brugge. Bij de receptie van zijn hotel vraagt hij even na hoe het met de maaltijden zit. 'Ontbijt van 9 tot 11, lunch van 11 tot 15 uur, thee van 15 tot 18 uur en diner van 18 tot 22 uur.' 'O jee', zucht de Amerikaan onthutst, ' dan heb ik maar één uurtje om de stad te bezichtigen!'( krant 1996)
Gevoel voor humor heb je niet wanneer je een grap kunt maken, maar wanneer je er een kunt verdragen.(onbekend)
Een mens zonder zin voor humor rijdt in een wagen zonder veren. Hij voelt elke steen op de weg.(onbekend)
Tegenwoordig wordt maar 6 minuten per dag meer gelachen, tegen 18 in de jaren vijftig. Tot die conclusie kwamen een vierhonderdtal wetenschappers tijdens het Internationaal Humorcongres in Genève. " Wie er niet in slaagt de weg van het succes te bewandelen of niet voldoet aan professionele of materiële doelstellingen wordt met een schaamtegevoel opgezadeld dat uitmondt in een mentale depressie, verklaarde Michael Titze, een Duitse psychotherapeut." Heel wat mensen kunnen geen enkele reden meer opnoemen om lachend door het leven te gaan. In tegenstelling tot vijftig jaar geleden, toen de consumptiemaatschappij nog niet was uitgevonden, vergelijken mensen zichzelf veel vaker met anderen (Olivier James) James constateerde dat een aantal van zijn cliënten zich precies gelukkiger ging voelen nadat ze een flinke tegenslag hadden gekend. " Geld maakt niet gelukkig" besloten de therapeuten. Wie veel belang stelt aan geld en materiële welstand betaalt die rekening met een zwakke mentale gezondheid!
Organiseer eens een poetswedstrijd! Elk gezinslid krijgt tien minuten om een toebedeelde taak te klaren. Klusjes zoals stofzuigen, kattenbak verversen, oud papier sorteren of weggooien kunnen prima in competitie geklaard worden! Begin eraan!! Daarna kan je gerust meer tijd besteden aan zaken die je liever doet, zoals meer tijd nemen voor je partner, kinderen, vrienden en jezelf.
Misschien een tip voor de grote lenteschoonmaak? Hoe langer je ergens woont, hoe meer kans dat je huis volgestouwd wordt met spullen die je nooit meer gebruikt, maar toch noodgedwongen tegenkomt bij elke opruimbeurt. Begin dan aan een weggooi-actie. Ga plaats per plaats na wat je echt wel nodig hebt en wat niet. Zaken die je al een jaar niet gebruikt kunnen waarschijnlijk weg! Succes.
Blijven er bij u thuis ook vaak ' onmogelijke' restjes toiletzeep op de wastafels liggen? Verzamel deze in een schaaltje, voeg er wat water bij en smelt ze in de magnetron op ca. 750 Watt. Laat het mengsel wat afkoelen en kneed er nieuwe zeepjes van! Succes!
Slim idee voor vlijtige strijksters: het wasgoed met water besprenkelen en in een plastic zak in de magnetron verwarmen. Niet te lang! Het wasgoed moet warm, maar niet heet worden. Speciaal voor linnen en katoen is dit een prima methode!
Wist u dat persfruit meer sap levert wanneer de vruchten een tiental seconden per stuk in de magnetron worden gelegd?
Wist u dat harde boter uit de koelkast smeerbaar wordt wanneer u hem zonder verpakking op een bordje per 250 g ca. 3 minuten op ca. 100 Watt in de magnetron zet.
Wist u dat kaas uit de koelkast veel aan smaak en geur wint als hij heel even in de magnetron wordt geplaatst?
Een 'aardige' verklaring. Het kaartspel zoals wij dat de dag van vandaag kennen bestaat uit 52 kaarten. Algemeen wordt aangenomen dat de 52 kaarten het aantal weken van het jaar symboliseren en de 'vier' kleuren de vier seizoenen. Het gewone kaartspel telt 1(aas) t/m 10, gevolgd door boer, vrouw en heer. Geven we de laatste 3 kaarten respectievelijk 11,12 en 13 punten dan komt het aantal van elke kleur op 91, het aantal dagen in een seizoen, terwijl de kleuren samen (uiteraard) 364 als totaal hebben. Voeg daar de joker aan toe en je hebt het aantal dagen in een jaar. Het rood van de harten en ruiten betekent licht, morgenstond en middag. Het zwart van de klaver en schoppen betekent schemering, duisternis, avond en nacht. Helaas blijft er van deze aardig verklaring weinig over als men, zoals bij de meeste populaire spelen gebruikelijk was, de kaarten onder de zeven uit het spel verwijdert; er blijven dan 32 kaarten over.
De kaartindustrie: Ondanks de felle protesten werd het kaartspel in snel tempo populair. In het begin was het nog voorbehouden aan de adel en rijke handelslui. Speelkaarten waren een kostbaar bezit. Ze werden vaak handgeschilderd op perkament en met bladgoud bewerkt. Zelfs later wanneer kaarten werden gedrukt met behulp van houtsnedes en kopergravures, bleef de prijs door het kostbare papier te hoog voor de gewone man.Toch groeide de vervaardiging van kaarten uit tot een volwaardige industrie. Het centrum van deze activiteit was Doornik waar in het midden van de 15 de eeuw 27 kaartenmakers werkzaam waren! Zij hadden vaklieden in dienst die de verf en het papier bereidden, en kunstenaars die dekaarten ontwierpen en schilderden. Met de uitvinding van de xylografie- het drukken vanaf houten platen- werd het mogelijk grote hoeveelheden kaarten ineens te maken. De daling van de papierprijs zorgde er verder voor dat de speelkaarten ook binnen handbereik van de armsten kwamen. In snel tempo werden er spelen bedacht en het gokken met kaarten nam enorme vormen aan. De populariteit van het kaartspel bereikte haar hoogtepunt in de 18 de en 19 de eeuw.
Er bestaan veel theorïeën over de wijze waarop het kaartspel in de Lage Landen is terecht gekomen. De meest waarschijnlijke is dat speelkaarten zijn afgeleid van het oude opwerpen van pijlen om de toekomst te voorspellen. Deze pijlen waren voorzien van symbolen die een rang aanduidden,. Later werden deze symbolen nagemaakt op stokken om mee te gokken en op smalle stroken geolied papier.
Het duurde een hele tijd vooraleer het kaartspel algemeen werd geaccepteerd. In de beginperiode werd het kaartspel een uitvinding van de duivel genoemd en in sommige Europese landen, zoals Italië en Spanje, is het zelfs helemaal verboden geweest. In de loop der tijden werd het kaartspel trouwens in elke grote Europese stad wel eens verboden. De nu gebruikte 'kleuren' (klaver, schoppen, harten en ruiten) werden pas in de 16de eeuw in Frankrijk voor het eerst gebruikt. Voor die tijd was het kaartspel verdeeld in bekers, zwaarden, munten en knotsen, gebaseerd op de oude hindoekasten van brahmanen, soldaten, kooplieden en slaven. St Bernardus van Sienna meende echter toen hij in 1423 in Bologna het kaartspel als duivelswerk bestempelde, dat de symbolen een heel andere betekenis hadden. De beker stond volgens hem voor dronkenschap en vraatzucht, het zwaard voor oorlog en haat, de munt betekende gierigheid en de knots dwaasheid. Ook de monnik Capistranus was gekant tegen het kaartspel. Hij predikte in 1454 in Neurenberg zo fel tegen het spelen in het algemeen en het kaartspel in het bijzonder dat de burgers van de stad er vrijwillig toe overgingen 3600 speelborden, 40 000 dobbelstenen en een ontelbaar aantal speelkaarten te verbranden. ( Neurenberg telde slechts 20 000 inwoners).
In de zes woorden hieronder komen getallen voor. Ze zijn vervangen door een X . Achterhaal d ontbrekende letters. 1 gemXgoed 2 paXten 3 slXvee 4 geXheid 5 luchXrstand 6 riXklei
Records 1 Welke slang is de langste ter wereld? 2 Hoe heet de hoogste berg ter wereld? 3 Hoe heet het grootste land in Zuid-Amerika? 4 Wat is de grootste haven ter wereld? 5 De kleinste vogels behoren tot de familie van de kolibries. Hoeveel wegen de kleinste soorten?