Quiche met broccoli. - Ingrediënten voor 4 pers.: 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg 500 g broccoli 40 g boter 1 kleine ui, fijngesnipperd 100 g Ganda ham, in reepjes 2,5 dl room 4 eieren p en z en muskaatnoot 100 g gemalen oude kaas - Bereiding: Zet de oven op 180 ° C. Verdeel de broccoli on kleine roosjes en blancheer ze. Fruit de ui en de hamreepjes in de boter. Bak ook de broccoli even mee. Klop een beslagje van de eieren en de room en breng het op smaak met p,z en muskaatnoot. Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg en prik het in met een vork. Schep de broccoli erin en overgiet met het beslagje. Bestrooi met gemalen kaas en bak de quiche 30 min. in de oven. Snijd in blokjes en dien warm op.
Je kan lekkere frietjes bakken in 'olivofrit', opwarmen op 180 ° .
Olijfolie is plantaardig en goed bij slechte vertering, oprisping, zuren en gassen.
Als de olie teveel spat in de pan, voeg er dan een heel klein beetje water bij.
Pas op: ook olijfolie bevat kalorieën!
Idee voor een cadeautje? Vul een weckpot van 1/2 liter ( bokaal met grote opening en wit glas) voor 1/5 met gedroogde of verse kruiden en voor 4/5 met olijfolie. Drie weken laten staan op kamertemperatuur. De kruiden eruit zeven en de rest in een donkere fles overgieten. Etiketje op aanbrengen met de ingrediënten! Je mag alle kruiden gebruiken:rozemarijn, knoflook, tijm,salie, basilicum, bieslook, laurierblad,...
Massageolie: 1/5 lavendel van in het begin van de bloei + camille en 4/5 olijfolie. Kan ook met goudsbloem (krijgt mooie gouden kleur)
De olijven: Het plukken van deolijven gebeurt als de boom verkleurd is, van november tot januari. Dan zijn de olijven zwart van kleur. De groene olijven komen van dezelfde boom maar werden vroeger geplukt. Vóór het plukken worden er matten onder de bomen gelegd. De olijven worden van de bomen geslagen met een harkje of een stok, meestal door mannen. De vrouwen zitten onder de bomen en moeten de takken eruit halen. Alles moet gebeuren in een korte tijdspanne. In een klein dorp helpt iedereen iedereen. Dan worden de olijven gesorteerd. De olijven worden dan geperst tot olijfolie.
Olijfolie: Tegenwoordig is de olie altijd van de eerste persing afkomstig. - De "Extra Vierge" is niet geraffineerd, heeft wel een specifieke geur en smaak en wordt koud gebruikt.(1% zuurtegraad) - "Olijfolie" is goedkoper en zonder die typische geur. - "Vierge" olijfolie is niet in de handel en wordt gebruikt voor in de frituurolie (1,5 % tot 2 % zuurtegraad) Olijfolie bewaar je best op kamertemperatuur. Onder de 2° C wordt het een vaste stof ( een soort smeerboter) Donkere olijfolie is zeer sterk en is vooral te vinden in de winkels van Iranezen en Pakistanezen. Indien er op het etiket staat 'reserva' wil dit zeggen dat de olie in houten tonnen bewaard werd. Wist je dat er olijfolie-proefclubs bestaan? De olijfolie wordt dan geschonken in blauwe glaasjes zonder voet! Die glaasjes zijn nergens te vinden in België!
De gouden olie. De boom: Olijfbomen komen oorspronkelijk uit Azië. Ze zijn eigenlijk niet geschikt voor België, want 's zomers is het niet warm genoeg en 's winters is het te koud. Het zijn zeer trage groeiers. De olijfboom wordt wel eens de boom van de 3 generaties genoemd. De eerste generatie plant de boom, de tweede verzorgt hem en de derde generatie plukt de vruchten. De olijfboom heeft een knobbelige stam, de wortels groeien boven de grond en het hout is kostbaar. Hij geeft vruchten vanaf 10 jaar en is aan 40 jaar volwassen. Slechts 5% van de bloemen komen tot vruchten. Per boom heb je maximum 50 kg olijven. De olijfboom staat symbool voor geduld!