De olijven: Het plukken van deolijven gebeurt als de boom verkleurd is, van november tot januari. Dan zijn de olijven zwart van kleur. De groene olijven komen van dezelfde boom maar werden vroeger geplukt. Vóór het plukken worden er matten onder de bomen gelegd. De olijven worden van de bomen geslagen met een harkje of een stok, meestal door mannen. De vrouwen zitten onder de bomen en moeten de takken eruit halen. Alles moet gebeuren in een korte tijdspanne. In een klein dorp helpt iedereen iedereen. Dan worden de olijven gesorteerd. De olijven worden dan geperst tot olijfolie.
Olijfolie: Tegenwoordig is de olie altijd van de eerste persing afkomstig. - De "Extra Vierge" is niet geraffineerd, heeft wel een specifieke geur en smaak en wordt koud gebruikt.(1% zuurtegraad) - "Olijfolie" is goedkoper en zonder die typische geur. - "Vierge" olijfolie is niet in de handel en wordt gebruikt voor in de frituurolie (1,5 % tot 2 % zuurtegraad) Olijfolie bewaar je best op kamertemperatuur. Onder de 2° C wordt het een vaste stof ( een soort smeerboter) Donkere olijfolie is zeer sterk en is vooral te vinden in de winkels van Iranezen en Pakistanezen. Indien er op het etiket staat 'reserva' wil dit zeggen dat de olie in houten tonnen bewaard werd. Wist je dat er olijfolie-proefclubs bestaan? De olijfolie wordt dan geschonken in blauwe glaasjes zonder voet! Die glaasjes zijn nergens te vinden in België!
De gouden olie. De boom: Olijfbomen komen oorspronkelijk uit Azië. Ze zijn eigenlijk niet geschikt voor België, want 's zomers is het niet warm genoeg en 's winters is het te koud. Het zijn zeer trage groeiers. De olijfboom wordt wel eens de boom van de 3 generaties genoemd. De eerste generatie plant de boom, de tweede verzorgt hem en de derde generatie plukt de vruchten. De olijfboom heeft een knobbelige stam, de wortels groeien boven de grond en het hout is kostbaar. Hij geeft vruchten vanaf 10 jaar en is aan 40 jaar volwassen. Slechts 5% van de bloemen komen tot vruchten. Per boom heb je maximum 50 kg olijven. De olijfboom staat symbool voor geduld!