De Gentse Grijze Geuzen hebben op donderdag 9 januari van het nieuwe jaar Morgenrood uitgernodigd om een gevarieerd liederenprogramma te zingen bij de opening van hun Nieuwjaarsbijeenkomst in het Geuzenhuis.
Onze zangers oogsten een welverdiend succes en verschillende liederen, songs en chançons werden door de talrijke aanwezigen meegezongen.
Deze gezellige bijeenkost werd afgesloten met een natje en een droogje terwijl zangers en publiek al vlug verbroederden.
Alvast een geslaagd optreden, waarvoor proficiat aan de zangers en aan onze huispianist, maar ook aan de technische medewerkers.
Het voorbije jaar stond in het teken van 100 jaar Vooruit.
Morgenrood heeft aan dit feestelijk gebeuren volop zijn medewerking verleend.
In het eerste deel van het Zonnewendefeest brengt ons zangkoor enkele passende liederen die naar deze boeiende periode van sociale strijd en het ontstaan van het sociale protestlied refereren.
Als eerste brengen we het Mariannelied, dat herinnert aan de vroegste tijden van de Franse revolutie en verwijst naar de grondwaarden van de republiek: vrijheid, gelijkheid, broederlijjkheid.
Het Gentse protestlied is vertegenwoordigd door ‘k Zou zo gere wille leeve, van Walter De Buck, die zelf veel satirische volkse liedjes van Karel Waeri weer tot leven heeft gebracht.
We brengen ook een ander mooi lied uit die pioniersperiode: Banierzang, uit de Rode Liederenkrans van de Gentse Socialisten, op muziek van Jef Vander Meulen en op tekst van Aimé Bogaerts, gevolgd door een Skandinavisch strijdlied uit diezelfde bloeiperiode van de internationale arbeidersbeweging: de Deense Socialistenmars.
Op initiatief van de Stad Gent en in samenwerking met het Vredeshuis werd op maandag 6 mei in de Gentbrugse Meersen het Vredesmonument feestelijk ingehuldigd met toespraken van onder meer de Gentse Burgemeester Daniël Termont.
Morgenrood zette de talrijk bijgewoonde plechtigheid klank bij met een kort maar geslaagd optreden.
We zongen De gedachten zijn vrij, een van de eerste protestsongs uit de vroege tijden, We shall overcome, een Afro-Amerikaans lied van de zwarte burgerrechten-beweging en ook nog het mooie Schotse Auld Lang Syne dat wordt gezongen bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar, in het Nederlands bekend als het Afscheidslied.
Tot slot zongen we nog samen met het eveneens optredende koor Karibu het klimaatlied Do it now.
Toen de kleine schrijnwerkerszoon met zijn familie om economische redenen uit Gent naar Frankrijk emigreerde zal hij, als muzikaal begaafde, nooit gedacht hebben daar in Rijsel de componist te worden van de Internationale, het strijdlied van de arbeidersbeweging dat in 1888 zijn eerste uitvoering kende tijdens het jaarfeest van het syndicaat van de krantenverkopers.
Pierre De Geyter genoot in de schoot van de plaatselijke harmonie weldra een grote bekendheid en waardering. Dirigent geworden, bracht hij de harmonie muzikaal vlug op een hoog peil. De tekst van de Internationale, van de hand van een Franse communard Eug. Pottier, was reeds lang in het bezit van de Rijselse burgemeester en deze, getroffen door de muzikale kennis van de petit Belge, vroeg hem een strijdlied met deze teksten te componeren.
De tekst zat in een bundel met de vermelding Au citoyen Lefrançais, Membre de la Commune (Aan de burger Fransman, lid van de Commune). Pottier zelf vluchtte na de nederlaag even naar België en daarna naar de Verenigde Staten. Ziek en verzwakt keerde hij na 15 jaar terug naar Parijs waar hij in 1887 overleed. Hij heeft nooit de uitvoering van de Internationale mogen meemaken maar zijn Chants révolutionnairs, ontstaan tijdens de Commune van Parijs, waren wel al uitgegeven.
De Internationale werd aanvankelijk gezongen op de tonen van de Marseillaise. Er bestaan nog oude Russische opnames, gezongen op de tonen van dit Franse volkslied. Pierre De Geyter zette de tekst in 1888 opnieuw op muziek, een jaar na het overlijden van Pottier.
De Internationale is in tientallen talen vertaald en wordt wereldwijd gezonden door linkse- en arbeidersbewegingen. In de loop der jaren poogden vele liedschrijvers, ieder in hun eigen taal, de tekst te moderniseren. Daardoor worden in diverse landen verschillende teksten gebruikt. In Spanje hebben de communisten en sociaal-democraten bvb. hun eigen versie van het lied. Er was ook een schaduwzijde aan het lied. In de voormalige Sovjetunie werd de Internationale in een bepaalde context ook misbruikt.
De meest gebruikte Nederlandse bewerking van de Internationale is van de hand van de dichteres Henriette Roland Holst, geschreven in 1900, al bestaan er ook andere vertalingen. Roland V.
Op de vooravond van het 1 Meifeest heten de leden van het zangkoor Morgenrood traditioneel hun vrienden welkom op de jaarlijkse gezongen bloemenhulde aan Pierre De Geyter, de in Gent geboren componist van de Internationale, hét lied van de wereldwijde arbeidersbeweging.
Het jaar 2013 is wel een heel bijzonder jaar: We vieren namelijk 100 jaar Vooruit, maar ook 125 jaar ' L Internationale van Pierre De Geyter. Vandaar dat we daaraan op 30 april 2013 met zang en muziek een feestelijk tintje willen aan geven.
In het eerste deel van de hulde brengt het zangkoor vier protest- en strijdliederen in hun oorspronkelijke taal. Morgenrood geeft meteen de toon aan met het Pionierslied, het strijdlied van de naoorlogse Socialistische Jeugd.
Si tous les gars du monde is een sterk geëngageerd lied over internationale solidariteit. Het komt oorspronkelijk uit een gelijknamige Franse film van 1956, die gaat over solidaire hulp wereldwijd. Iedereen kent nog de interpretaties van Les Compagnons de la chanson en van Yves Montand.
Het Lied van het Eenheidsfront is een van de bekendste liederen van de vooroorlogse Duitse Arbeidersbeweging. Dit lied van dichter Bertolt Brecht op muziek van Hanns Eisler ontstond uit de overtuiging van Brecht dat alleen een Eenheidsfront tussen de linkse partijen het opkomende Nazisme en fascisme zou kunnen tegenhouden Het lied werd bekend door de interpretatie van Ernst Busch tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
El pueblo unido jamas sera vencido is een links Spaanstalig strijdlied geschreven door de Chileense componist Sergio Ortega. De strekking van het lied wordt weergegeven in de titel:Een verenigd volk zal nooit overwonnen worden en werd vooral gezongen ten tijde van de Volksregering van Salvador Allende. Na de Chileense coup in 1973 is El pueblo unido uitgegroeid tot hét lijflied van de linksgezinden in Latijns-Amerika.
In het tweede deel van de hulde aan Pierre De Geyter evoceren we de creatie van wat hét lied van de Internationale Arbeidersbeweging zou worden, LInternationale, dat 125 jaar geleden voor het eerst onder zijn leiding door het Socialistisch koor te Rijsel werd uitgevoerd.
Om te besluiten zingt Morgenrood, muzikaal begeleid en aangevuld met passende fanfaremuzikanten, de originele Franse partituur van LInternationale, gevolgd door de beginstrofe met refrein van de Nederlandse vertaling door Henriette Roland Holst, waarna bloemen worden neergelegd.
Uitnodiging tot het bijwonen van een gezongen hulde door de S-Plus zanggroep Morgenrood aan het monument van Pierre De Geyter, de in Gent geboren componist van de 'Internationale'
Wanneer
Op dinsdag 30 april 2013 om 17 uur 30 stipt
Waar
In de voortuin van het Miat museum, Minnemeers 9 te Gent
Programma
Morgenrood zingt onder leiding van Willy Seeuws een aantal klassieke en tijdloze strijdliederen
Naar aanleiding van de eerste uitvoering van de Internationale, 125 jaar geleden, voeren we de originele versie uit
Gelegenheidstoespraak door Frank Beke, ere-burgemeester van de Stad Gent en voorzitter het Amsab
Gezamenlijke uitvoering van de 'Internationale', versterkt met fanfaremuziek, waarna bloemenhulde
Een organisatie van S-Plus met de medewerking van de Socialistische Gemeenschappelijke Actie.
Morgenrood zoekt muzikanten voor medewerking op vrijwillige bais:
1. Een tweede pianobegeleider voor onze repetities
Kan ook een gitaarspeler of accordionist zijn of een ander geschikt begeleidingsinstrument.
2. Gelegenheidsmuzikanten voor een optreden op de vooravond van 1 Mei: Bij voorkeur typische fanfarespelers op koperinstrumenten voor de begeleiding van strijdliederen en marsliederen.
Indien belangstelling contact opnemen met Willy Seeuws:
We zingen op het Zonnewendefeest van S-Plus Gent-West
Het jaarlijks Winterzonnewendefeest ingericht door de S-Plus afdeling Gent-West gaat dit jaar door:
Op zaterdag 15 december 2012 om 14 uur 30 In de Stadsschool De Brug te Mariakerke-Gent
Het programma wordt verzorgd door de S-Plus zanggroep Morgenrood onder leiding van Willy Seeuws. De 40-koppige seniorenzanggroep wordt muzikaal begeleid door onze huispianist Jan Delsupehe, Eric Caufrier, contrabas en Willy Seeuws jr, slagwerk.
Clodien Van hecke, voorzitter van S-Plus Gent-West, verwelkomt de aanwezigen en Erna De Ruyver spreekt de liederen aaneen.
Tijdens het eerste gedeelte van het optreden zingt de zanggroep liederen uit ons klassiek repertoriumen en enkele pareltjes uit vorige Winterzonnewendes:
Zangerslied, Vaarwel en Goede Nacht, Het Lied van de Veensoldaten en ons lijflied Morgenrood, evenals Oh, What a beautiful Mornin', Loch Lomond, Blowin' in the wind en Amazing Grace.
In het tweede gedeelte, na de pauze, brengt de zanggroep enkele klassieke Kerst- en Zonnewendeliederen en een keuze uit ons nieuwste repertorium:
O, Denneboom (viertalig), Vrolijke Kerstmis overal, Verheug U, o Aarde en het mooie Zonnewendelied Hoge Nacht, om ter vervolgen met het nieuwe On Laisse tous un jour, This land is your land, We zullen doorgaan en om te besluiten You'll Never Walk Alone.
Er wordt een mooi gedrukt programma aangeboden. De deuren gaan open om 13.30 en er zijn verzorgde dranken te bekomen voor en na het optreden, en tijdens de pauze.