't zijn de kleine dingen die het doen Welkom aan iedereen.
Hier staan reportages van wandelingen en evenementen.
Neem je tijd en blader eens door mijn blog.
Bedankt voor je bezoek. Marylou
05-05-2008
Een erg speciale ervaring..2km blootvoets ...
In Zutendaal ligt "de Liedeberg " het is de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen.
Gelegen in een voormalige grind en zandgroeve..een plek vol mooie natuur waar men heerlijk tot rust kan komen. Op het terrein is een insectenmuseum en een vlinderserre. In deze serre krijgen inheemse vlinders de kans uit te groeien tot prachtige gekleurde exemplaren.
Wat vooral in het oog springt:
We wandelen bij het begin onder een brug door die blijkt te behoren tot het blotevoetenpad. We besluiten de wandeling te maken. Bij de inkom betaal je 2,5euro. je kan je schoenen achterlaten in een kastje. Blootvoets beginnen we aan ons avontuur. Onderweg wordt je verrast door de sensaties van vochtig en droog,koud en warm,opwekkend en prikkelend. We beginnen met blootvoets een hoge houten trap op te klimmen en dan boven een houtsnipper of boomschorspad te volgen.
Het 2km lange blotevoetenpad loopt door een oude groeve over steile hellingen ,zandheuvels,door grasland en bossen ,door water en modder.We moeten zelf een wiegelende hangbrug over.
Op blote voeten lopen werkt ontspannend en is gezond..al moeten we eerlijk zijn ,het was niet altijd even aangenaam. Dit is meteen ook het 1ste blotevoetenpad in Vlaanderen. Geef je voeten eens de vrijheid en kom je 1 voelen met de natuur. Je kan er zelfs lopen in de voetsporen van de eerste mens. Het pad is alleen toegankelijk op blote voeten .Op de helling kan je verdwalen in het labyrint ..op de hoge uitkijktoren,alleen toegankelijk voor blote voeten, kan je vanop een hoogte van 18m ..je ogen de kost geven over een prachtig groene omgeving vol bossen.
Overal vindt ge rustpunten met banken.
Volgens opzoekingen zou het lopen op blote voeten een positieve werking hebben. Regelmatig blootvoets lopen op verschillende ondergronden stimuleert de bloedsomloop,het hart en het regelt de bloeddruk. Erg aangenaam is de rust en stilte die je hier ervaart. Pootje baden zou dan weer het vaatstelsel bevorderen van de onderste ledematen. Het was een unieke belevenis..dat echte contact met de aarde. Maar soms deed het pijn of voelde ook erg onaagenaam. Ik moest heel de tijd denken aan mensen en kinderen die geen schoenen hebben en noodgedwongen meer dan 2 km moeten wandelen op allerlei ondergronden. Probeer maar eens blootvoets gedurende lange tijd op keien te lopen..of zak tot je knieën in de modder.. Maar het is een ervaring die niet te beschrijven is. Er is een wasplaats voor de vuile voeten voorzien. Honden worden op dit pad niet toegelaten.
Misschien denk je..niets speciaal aan dit beeld. Ik ontdekte dat een merel achter het hoofd van de heilige zijn nest aan't bouwen was. Waar kan je ook veilger zitten.
Kleurrijk fruitstalletje in Antwerpen stad..bekijkt u ook de volgende foto.. Hier is men helemaal in de war..of kent het fruit niet meer uit de groenten.
Deze wintervaste plant die rood,wit ,geel,blauw of lilakleurige bloemen geeft. en.meestal tweekleurig is wordt gebruikt als borderplant en snijbloem. De plant groeit zowel in schaduw als in de zon op vochtige kalkhoudende tuingrond. Vermeerderen doet men door scheuren. Laat zich heel goed zaaien.en bloeit april-mei-juni. Deze plant heeft heel giftig sap..zo giftig dat zelfs de konijnen hem ongemoeid laten.
Zaterdag bij het vallen van de duisternis vertok een massa mensen in Berlaar voor de 1 ste editie van de lichtjeswandeling.Het was een wandeling van 4 km aangegeven door kaarsjes in bokalen. De bewoners van de straten waar de wandeling langs kwam hadden allemaal hun beste beentje voorgezet en ieder naar eigen kunnen zijn huis,tuin of oprit voorzien van lichteffecten..gaande van verlichte vensterbanken ,hagen deuren ,tuinen en hoekjes. Sommige maakten tekeningen met de kaarsjes..anderen speelden dan weer in op kleur en sommigen ook op geur. Het was een zwoele lenteavond en dit evenement ingericht door de landelijke gilde kende een onverhoopt succes
De wandeling draait rond de wijk met dezelfde naam. Ze loopt door het agrarisch landschap en kan met wandelwagens en rolstoelers gemaakt worden .
Vertrek in de Beekstraat..Volg richting pijlen sportcentum en je kan parkeren in de Beekstraat. We laten de oprijlaan van het kasteel rechts liggen.
We passeren een bouwvallige schuur, nadien de oude ingang met boomgaard en zien in de verte een tipje van het kasteel ,dat in de eerste wereldoorlog volledig verwoest werd. en nadien terug werd opgebouwd.
Het vormt landschappelijk 1 geheel met het aangrenzende Tallaarthof.
Vroeger was hier een prachtdreef die gekapt is, maar weer terug aangeplant..al zal dat een hele tijd duren, eer we het terug een dreef zullen kunnen noemen. We slaan rechts een asfaltbaan in ..ook hier werden nieuwe dreven aangeplant.Naam straat "De Bossen."
Met het sihouet van de Lierse Peperbus aan de horizon gaan we langs de Tallaartschrans,een restant van een oude versterking van de 2de defensiegordel Antwerpen en momenteel in privé bezit. We gaan over de Itterbeek die naar de Nete kronkelt..onderweg glasteeltbedrijven en dan naar het pittoreske valleitje van de met knotwilgen afgeboorde Itterbeek en weiden vol pinksterbloemen.
In de schaduw van de historische Brouwerijhoeve.In het resevaat bloeien in het voorjaar duizenden sneeuwklokjes.Daar kan je op een tegel in het gras het volgende lezen..
Even steken we de grens met Duffel over.Gaan langs weiden tot op de grote baan Duffel -Putte waar we spijtig genoeg een hele tijd de baan moeten volgen. Bij een driesprong slaan we links af richting Koningshooikt en komen zo terug in de Beekstraat aan de wagen. Wandeling door agrarisch gebied ..enigste minpunt..het stuk langs de baan Duffel-Putte.
Toevallige ontmoetingen op deze wandeling ...een huifkar met mijnheer pastoor.
Een parade van oorlogsvoertuigen uit de 2de wereldoorlog.
Wandeling Bruggeneinde en Goorheyde Vertrek aan de Kaastrooimolen.
Dez houten staakmolen bevindt zich halfweg tussen Heist-op-den-Berg en Wiekevorst,in het gehucht Bruggeneinde. Parkeren kan aan de molen waar de wandeling vertrekt.
We nemen de Peerdekerkhofstraat en gaan langsheen de molen noordoostwaarts in de richting van het veel lager gelegen Goren.De molen ligt nu links van ons.
Er volgt een bocht naar rechts maar wij wandelen rechtdoor. We stappen zo de Goren binnen.Dit is drassig laagland.Rechts van ons een open landschap voor akkerbouw.
Meestal vindt men hier mais. Bij het T kruispunt gaan we naar rechts. We verkennen "de Goren"langs paden en dreven afgeboord met bomen en houtwalletjes zodat het een meer gesloten landschap schijnt.
Aan het volgende T kruispunt gaan we naar links en komen al vrij vlug in beschermd natuurgebied. Het is amper 3ha groot en wordt beheerd door de Wielewaal. Hier vinden we op percelen natte en vochtige heide, een brede houtwal van wilg,els,zomereik,wilde lijsterbes,haagbeuk,esdoorn,blauwe bosbes en berk.
Hier lopen talrijke sloten die soms afgedamd worden , met langs de oevers typische planten als de Koningsvaren. Op de natte heide de gewone dopheide,veenpluis,klokjesgenitiaan en de vleesetende zonnedauw. Op de droge percelen treft men dan brem en de gewone paarse dopheide.
Het is er zalig rustig en we genieten ervan prachtige vogelconcerten. Voorbij het natuurreservaat slaan we de dreef naar links in. Men komt voorbij een langgevelhoeve. Bij de bosrand stappen we naar links.Rechts van ons een privaat loofbos,rechts weiden die er drassig bijliggen.
Bij het volgende kruispunt wandel je rechtdoor. Op weg naar Bruggeneinde,wel hoger maar toch niet droger komen we aan de Bruggeneindse Heirbaan.We stappen de Venlei in..goed gekozen naam..we ontdekken rechts van ons een weide met ondiep ven..waar heel wat watervogels hun habitat gemaakt hebben.
Op het volgende T kruispunt ga je naar rechts en bij de y splitsing volg je de linkse tak. We bereiken de Wiekevortsesteenweg en gaan even naar links tot je aan de Mariakapel komt.Hier staat een bank waar je even verpozen kan. We beginnen in de Maashofdijk aan het laatste stuk van de wandeling.
Op het einde van deze straat kom je op de Hulsthoutse steenweg,hier sla je links af .Volg de wegwijzers Kaastrooimolen,we passeren de oudere langgevelhoeve"Meulehof en bereiken terug onze vertrekplaats aan de molen. Heel mooie wandeling in volle natuur. Bij regenweer niet te doen met kinder of wandelwagens.
Tip Zondag in de namiddag is de molen open en kan men er een frisse pint drinken of lekkere zelfgebakken vlaaien eten. In de bakoven gestookt op hout wordt brood gebakken..zo kan je daar een vers gebakken brood kopen . Heerlijk van geur en smaak.
Bij het begin van de landschapswandeling "Bruggeneinde en Goorheyde" aan de Kaastrooimolen staat volgende spreuk. Misschien best af en toe op te volgen.
10 km wandelen in Bouwel langs plaatsjes waar men anders nooit komt.
We vertrekken aan de kerk van bouwel(1)Het koor,kruis en de middenbeuk dateren vanuit de 16de eeuw.De toren echter uit de 18de eeuw.In de kerk bevindt zich een kerkschat namelijk edelsmeedwerk. We volgen de aanwijzingen voor het Duinenpad en komen na ongeveer 1,5 kilometer aan "ter Duinen" en de "Konijnenbergen". Ze vormen een gebied van zandduinen bebost met dennen.
Verder komen we aan "Het Schrans"daterende uit 1712 zien we hier een oude weleer omvestte hoeve met schuur.(2) door de duinen gaan we tot de steenweg lier-Herentals. Links van ons op 100m zien we een ontspanningscentrum met speeltuin."De Heide"(3) We steken de steenweg over en gaan rechtdoor langs de Ouden Nijlenbaan zomaar tussen dennen en loofbomen.
We zien dan het Sas en de Netesluis(5)zoals zovele; andere thans vervallen sluizen uit de vorige eeuw,toen de Nete nog druk bevaren werd door ijzererts en zandschepen.
Hier vinden we ook nog het romantisch uitziende sashuis.
Nu volgen we de Nete stroomopwaarts..aan onze rechterzijde zien we ontelbare dieren die we hier zeker niet verwachten..zoals emoe's,kamelen,lama's en nog veel meer. We gaan onder de brug van de E313 door tot aan het kanaal. We passeren zo de fabrieken Desco en de zwaaikom aan het kanaal(6) zo komen we aan de Bouwelse steenweg. Via de fabriekDidak(7) en de brug van de autostrade,rechts door de Dennenlaan.(8)komen we aan het kapelletje in de Pallieterdreef en daar gaan we links.
Al deze namen leggen de link met Timmermans die in 18886 op 5 juli in Lier geboren werd. Hij schreef over Pallieter,de Nete en de streek waar deze wandeling uitgestippeld werd.Hij woonde trouwens een tijdlang in Grobbendonk in Huize Minneke Poes in de Dennenlaan. Het wandelpad brengt ons nu naar de Kabienstraat,de Bouwelse steenweg en zo aan het kruispunt "De Lindekens"(9) In deze zeer oude gekende afspanning is nog een schilderij te zien van de Lindekens uit 1828. Nu volgen we nog even de Stationslei en zijn terug aan het vetrekpunt de kerk van Bouwel. Mooie aangename wandeling ook te doen met kinderen en rolwagens.
Misschien denken jullie wel...hij is niet echt.. Hij liep ons tegemoet met een reuze stok van 1,5 m in zijn mond.. Hij wilde spelen maar we hadden nog een lange wandeling voor de boeg. Heel even kreeg hij de aandacht die hij vroeg. Het was een echte leukerd.
Wandeling van Ollomont naar de stuwdam van Nisramont 10km.
In 1954 tot 1959 werd gewerkt aan de afdamming van een 116m lange muur op de Ourthe Zo ontstond een stuwmeer van 47 ha groot.Het voorziet de omgeving drinkwater en water voor de industrie en natuurlijk ook het in werking houden van de hydro-electrische centrale.Zo wordt er ook meteen een waterreserve opgebouwd om de Ourthe bij grote droogte op peil te houden. Indrukwekkend om een keertje te bekijken.
.
We vertrekken in Ollomont. Het is het oudste dorp van de gemeente Houffalize gelegen in de Belgisch-Luxemburgse Ardennen. Het dorpje ligt zowat halverwege tussen La Roche -en -Ardenne en houffalize. Het is een piepklein dorpje met slechts 35 inwoners .Het schilderachtigste plekje van Ollomont is zeker de Sint-Margrietskapel en zijn onmiddelijke omgeving. Rond de kapel ligt een eeuwenoud kerkhof dat geklasseerd is als beschermd dorpsgezicht De muur van opeengestapelde leisteen begroeid met mossen en vertplantjes is ook beschermd. Het kerkhof staat vol met zeer oude schots en scheve zerken sommige dateren van 1800. .De kapel wellicht uit 1015 heeft 3 halfronde koortjes met elk een voorportaaltje overkoepeld door een zadeldak Binnen vinden we 5 mooie glas-in-loodraampjes. Maar vergeet ook niet te kijken naar het landschap dat hier zeker de moeite waard is.
We vertrekken aan het toegangshek van het kerkhof en gaan rechts en volgen de dalende weg langs de kerkhofsmuur.Het huis aan de linkerkant dat tegen de rots waarop de kapel staat ;leunt is ook beschermd en staat dus op de monumentenlijst.
Bij het 1ste kruispunt slaan we links af en bij het volgende blijven we rechtdoor lopen in matig stijgende straat.Na 500m aan kruispunt baan La Roche-Houffalize. gaan we rechts tot aan de zwarte kerk van Nadrin,recht tegenover de kerk slaan we rechts een verhard weggetje in.
Meteen gaat het lichtjes bergop tussen de weiden
.Voor ons het beboste dal van de Ourthe en links van ons ligt het dorpje Ollomont waar we vertrokken zijn.We blijven het slingerende paadje tussen de weiden volgen tot in het dorpje filly.We bevinden ons hier op 400m boven de zeespiegel..Voor we de dorpskern binnenwandelen zien we aan de linkerkant het terecht geklasseerde en beschermde hoevegebouw"Ferme Jacqmin"We volgen de liggende groene ruit (14)
We verdwijnen helemaal in het groen.,we komen op een baan volgen even rechts en slaan al dadelijk een klimmende zandweg in We komen langs een bos met hoofdzakelijk douglassparren..wanneer je de naalden fijn wrijft tussen je vingers komt er een citroenachtig aroma vrij.
Weg recht door blijven volgen tot aan de y splitsing waarvan we de linkerkant volgen. We wandelen nu op de hoge heuvelkam,rotsig zonder wanden..kinderen bij de hand houden.na de schuilhut altijd recht door wandelen . Klimmen en dalen volgen elkaar op.Aan de linkerkant zie je in de diepte het stuwmeer al liggen.
Hier hebben we een prachtig panorama.via 4 grote en 1 kleine trap kom je al een heel deel lager..maar je bent er nog niet.Nog even een sterke klim en dan steeds in dalende lijn tot aan de stuwdam.
We lopen langs de parking naar de brug die we links laten liggen..een kort poosje volgen we de wegwijzer Nadrin. In een erg scherpe naar rechts buigende bocht verlaten wij de weg en slaan links een fel dalende weggetje in..je ziet hier weer de14. Bij het diepste punt steken we op een wankelende bruggetje een naamloos romantisch riviertje over
. Nu begint de laatste steile klim naar boven. We wandelen langs een loods ,tussen de weiden terug naar ons vertrekpunt Ollomont. Wandeling voor geoefende wandelaars,best geen kinderen en zeker geen kinderwagens. Prachtige wandeling in volle natuur.We kwamen op het grootste gedeelte van de wandeling niemand tegen. Warm aan te bevelen voor genieters van natuurschoon.
Ik ben marylou
Ik ben een vrouw en woon in Aan de rand van Lier (België) en mijn beroep is gepensioneerde kleuterjuf.
Ik ben geboren op 11/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen,fotografie,schilderen op zijde,kano varen en kamperen,lezen en koken,tuinieren,computer enz.
Ik heb 2 dochters en schoonzonen ,5 schatten van kleinkinderen en 1 achterkleinkind
Ben reeds van in 1988 gescheiden.
Hou van de natuur,
van de wind in mijn haren en
van door plassen lopen..
Ik ben niet
op mijn mond gevallen
maar kan ook heel g