't zijn de kleine dingen die het doen Welkom aan iedereen.
Hier staan reportages van wandelingen en evenementen.
Neem je tijd en blader eens door mijn blog.
Bedankt voor je bezoek. Marylou
04-02-2010
Sneeuwbessen (symphoricarpos) in wintertooi
We kennen ze allemaal wel ,sneeuwbessen ,die we als kind lieten ketsen.Normaal hangen er geen meer aan de struiken..maar her en der zijn er die de dans onsprongen zijn en door de felle vrieskoude bewaard zijn gebleven.Nu de dooi is ingetreden ,zal deze bes naar vies bruin verkleuren en rot worden..Wel een beetje spijtig,want dan is deze schoonheid gemolten als sneeuw voor de zon.
Deze struik groeit op allerlei soorten grond en behoort tot de familie van de kamperfoelie -familie. de struik komt oorspronkelijk uit Amerika. De bessen zijn giftig omdat ze saponine bevatten.De sneeuwbes bloeit in juli -augustus met roze onopvallende bloemen.De vrucht is een 1 tot 1,5 cm grote witte bes en vormt een belangrijke voedingsbron voor bijen.De bessubstantie is gevuld met lucht Door samenpersen ontsnapt de lucht met een lichte knal en ze worden daarom ook klap of knalbessen genoemd.De bessen worden niet gelust door vogels.
Nu een zeldzaamheid.Sommige kinderen denken dat melk uit dozen of bricks komt. Ze leren heel veel op school ,maar zijn vaak de voeling met de natuur kwijt geraakt. Waar groeien aardappels?wie geeft melk?Groeien tomaten aan de bomen?Vragen waar ze het antwoord op schuldig blijven..maar deze kennis kan ook van thuis uit mee gegeven worden. Maar dan mag je met je kinderen niet altijd binnen zitten..ze worden dan slimme bollebozen maar wereldvreemd.
Bij valavond probeert de zon nog door de wolkenpartij te prikken.Weer terug naar af.Vannacht en ook vanmorgen heeft het weer gesneeuwd. Er wordt nog meer sneeuw en koude verwacht.
Tijdens de militaire parade krijgen de militairen van de vredesmacht die 4 maanden verbleven in Kosovo, hun herinneringsmedaille.
In jullie 2009 leverde het 2de Veldartillerie Bataljon uit Houthalen-Helchteren het detachement Belkos 31. Ze maakten deel uit van de KFOR-vredesmacht. De viering ging door in Lier omdat de stad al 10 tallen jaren het peterschap aanvaard heeft over dit Bataljon. U ziet hier Marleen Vanderpoorten burgemeester van de stad Lier, die ook een deel van de medailles zal uitreiken.
Ontvangst van de standard op de grote markt.
De parade werd opgeluisterd door de muziekkapel van de Gidsen
Het regende onophoudelijk,vaak waterdruppels op de lens of zelfs een aangeslagen lens ,wat fotograferen niet gemakkelijk maakte. Niet alleen de militairen waren zo gedrild ,zelfs de mascotte van het bataljon"een bok" heeft zich smetteloos gedragen.
<
De militairen zijn vanaf eind november terug thuis en mochten met hun familie van een welverdiend verlof genieten.De troepen werden geschouwd door luitenant-generaal Marc Compernol, vleugeladjudant van de Koning. Alle militairen kregen de herinneringsmedaille opgespeld door de luitenant-generaal, en de burgemeester.Door de kletsnatte uniformen zorgde dat wel af en toe voor een probleem.
Meeuwen zakken in grote groepen af van zee naar het binnenland
Het zijn brutale zeevogels uit de familie laridae en ze behoren tot de familie van de steltlopers. Het zijn op enkele na ,vrij grote vogels,wit of grijs gekleurd met zwarte tekening op kop en snavel.Ze hebben een schelle, krijsende roep .Een stevige ,vrij lange snavel om aas en prooidieren te eten.(krabben en visjes) Tussen de tenen van hun poten vinden we zwemvliezen.
De kleine dwergmeeuw weegt slechts 120 gram, de mantelmeeuw 1,74kg. De grote soorten kunnen tot 49 jaar oud worden.Het zijn zeer intelligente vogels. Meeuwen worden nu nog nauwelijks gegeten,in de Middeleeuwen was dat wel anders:toen werden ze gekookt en opgevuld.
De Lagune is 1 groot kuuroord.Plaatselijke bevolking raadt u geen dokter aan maar een geneeskrachtig modderbad.Zij halen de warme modder uit de lagune,wrijven er zich mee in,laten dit opdrogen in de zon..wassen het terug af en gaan dan zwemmen in de lagune aan de overzijde.Ik probeerde het zelf uit.Alhoewel ik steeds erg argwanend sta tegenover al die alternatieve dingen moet ik toegeven..het helpt echt..reuma en spierpijen verdwijnen of verminderen in hoge mate.de modder en het water bevatten een heleboel mineralen. Nadeel..de modder heeft een speciale geur...maar na een bad ben je herboren en de geur is verdwenen.
Berenkoud,donker en mistig..ik ben het beu. Ik ben een buitenmens en zit nu teveel binnen. Warme beelden uit Lo Pagan,waar de lagune een echt kuuroord is.
Klimop is eigenlijk een groeiende liaan. Een groenblijvende houterige klimplant uit de Klimop familie. Hij stelt niet veel eisen, groeit op vochtige ,voedselarme grond en hecht zich met luchtwortels tegen muren en bomen.Door zijtakken van oudere exemplaren te stekken ,bekomt men een stek die geen luchtwortels meer ontwikkeld. Deze worden in de siertuinen tot bolvormige planten gesnoeid.
Klimop bloeit in de herfst van september tot december met gelebloempjes. Hij verspreid een harsachtige geur. Niet bloeiende takken hebben handvormige bladeren,gelobd en gespleten. Aan de bloeiende takken zijn de bladeren eirond en niet gedeeld. De geelgroene bloempjes zijn klein ,staan in trosvorm gerangschikt en staan in bolvormige schermen.De bloempjes zijn tweeslachtig en vijftandig . In de herfst is de klimop voor veel vogels een bron van nectar en stuifmeel omdat er dan niet veel planten meer bloeien. De zwarte bes die nadien verschijnt is rijp in de lente en wordt gegeten door merels. De klimop bevat uitzonderlijk veel werkzame stoffen. glycoside,saponine,jodium,zink,koper,mangaan,lithium en aluminium. Klimop is een goed slaap en schuilplaats voor vogels.
Er zijn nog heel weinig mispelbomen.(Mespilus germanica) De vruchten zijn ook bij de meeste mensen onbekend
Dit oud soort vergeten fruit heeft een laxerende werking en is adembenemend lekker. De laatste tijd is dit fruit in de vergetelheid geraakt. Vroeger werd deze kleine struikachtige boom in heel veel tuinen aangeplant,nu zijn ze een zeldzaamheid geworden. Nochtans bloeien ze in maart-april met grote witte bloemen die ook nog verrukkelijk geuren. De bruine vruchten zijn in de herfst als ze overrijp zijn,men zei vroeger weleens rot,bijzonder lekker. We kennen allen wel het spreekwoord "Zo rot als een mispel" Hoe langer ze aan de boom blijven hangen ,hoe beter.
.
Ze lijken dan rot maar dat zijn ze beslist niet.Het vruchtvlees kan met een lepeltje gegeten worden.De vrucht is sappig en zoetzuur van smaak. Er kan hemelse jam van gemaakt worden.
Als je bomen bekijkt kunnen ze je heel wat vertellen.Ze overleven ons en halen hoge leeftijden. Ze zorgen voor zuivere lucht.Ze bieden beschutting tegen de zon,leveren hout voor houtbouw,vertellen ons het verhaal van de seizoenen en geven ons en de dieren voedsel.. Bomen zijn er meer dan nodig.
Boom
Ik heb mijn handen om jouw schors gelegd en zacht bevoeld, zoals een blinde tast. De diepe barsten in jouw bast betast, het braille dat op stam is ingelegd.
Een oud verhaal dat hier geschreven staat, hiërogliefen uit een verre tijd, zo zorg'loos ooit de liefdesgod gewijd; van altijd zomer spreekt dit stil dictaat.
Mijn vingertoppen raken haar gebied, gaan langs haar naam, het half verweerde hart. Ik maak me van je los, zo vreemd verward, zoveel nog hier, alleen wij samen niet.
Atze van Wieren Bekroond met de Concept Poezieprijs 2000. Publieksprijs literair festival '100 jaar Sonsbeek'. Opgenomen in verzamelbundel 'Als je weggaat'
Sint-Gummarustoren Lier beklimmen is een hele belevenis.
Ik ben geboren en getogen in Lier.Vandaag ga ik een tipje van de sluier lichten.Onze Sint-Gummarustoren is 80 m hoog en kan 4 keer per jaar bezocht worden met een gids.Kostprijs 5 euro en op voorhand te reserveren op het toeristisch bureau van ons stadje.Je moet wel in goede conditie zijn of je geraakt niet boven. Maar eens boven ,heb je prachtige vergezichten. Lier een bruisend stadje omringd door water met pittoreske plaatjes en historische kern.
Als je goed kijkt zie je het Belfort op de Grote markt
Hier zie je in de achtergrond de Sint-Margaretakerk van het Begijnhof,de Tiber op werf en het rustoord 't Paradijs aan het college
< De Nete op den Oever met het Spuihuisje
Links vooraan de oude gebouwen van het Kranske met daarvoor de oude gebouwen van het OCMW."Stichtingen van Weldadigheid."Links achteraan het rijkstechnisch instituut(Rito)rechts in de voorgrond de Sint-Pieterskapel,achteraan rechts de betoncentrale CBR op Nazareth
Boven in de toren is veel meer te zien dan je denkt. Heel wat loodzware klokken,een voorraad klepels en een reuze grote beiaard waarvan de pinnetjes manueel moeten veranderd worden naar gelang de melodie.
< De beiaardier heeft telkens een serieuze klim voor de boeg om boven te geraken. Een bewonderingswaardig timmerwerk in de nok van de toren..onbegrijpelijk dat men die balken ,klokken en raderwerken ooit boven gekregen heeft
Het raderwerk van het uurwerk is zeker ook het bekijken waard. Krijg je zin om Lier eens vanop 80m hoogte te bekijken ,zorg dan dat je een ticket reserveert . De toren is 4 keer per jaar te bezoeken.
Ik ben marylou
Ik ben een vrouw en woon in Aan de rand van Lier (België) en mijn beroep is gepensioneerde kleuterjuf.
Ik ben geboren op 11/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen,fotografie,schilderen op zijde,kano varen en kamperen,lezen en koken,tuinieren,computer enz.
Ik heb 2 dochters en schoonzonen ,5 schatten van kleinkinderen en 1 achterkleinkind
Ben reeds van in 1988 gescheiden.
Hou van de natuur,
van de wind in mijn haren en
van door plassen lopen..
Ik ben niet
op mijn mond gevallen
maar kan ook heel g