't zijn de kleine dingen die het doen Welkom aan iedereen.
Hier staan reportages van wandelingen en evenementen.
Neem je tijd en blader eens door mijn blog.
Bedankt voor je bezoek. Marylou
30-01-2006
Persijn wandeling 7km Broechem
Een felbijtende koude wind kon me vandaag ook niet binnenhouden. Afgesproken met wandelmaatje, wandelschoenen aangebonden en vertrokken. Vertrokken aan de dreef naar het kasteel . Gele paaltjes volgend. Even langs de rand van het golfterrein, bos doorkruisenen links afslaand even evenwijdig met de autostrade lopen. De steenweg overstekend en links inslaan . We passeren een kasteeltje , waarover ik niets weet,doorkruisen tal van boomgaarden en weiden. We komen aan de achterzijde van het rust en verzorgings tehuis "Tsagani" Slaan rechts af,steken de baan over en komen terug aan ons vertrekpunt "De kasteeldreef" Mooie wandeling met veel afwisseling. Spijtig dat men hier eventjes .langs de autostrade wandelt,het enige minpunt van deze wandeling.
Vervallen stallingen kasteel, hier moet nog heel wat gerestaureerd worden
Plots schrokken ze ,ik ook..met honderden stegen ze op..deze kon ik nog fotograferen.
Vier baantjes die je in je leven hebt gehad -moeder -kleuteronderwijzeres
Vier films die je niet vaak genoeg kunt zie -Les parapluies de Cherbourg -King Creole -Titanic -Sissi
Vier plaatsen waar je gewoond hebt -Emblem -Lier -Mexico
Vier televisie programma's waar je graag naar kijkt -groene vingers -buren -kookprogramma's -National Geographics
Vier plaatsen waar je op vakantie ging -Thailand -Griekenland -Turkye -Amerika
Vier Website's die je dagelijks bezoekt -Google -Seniorennet -Freddy's wandelhoekje -Pedro
Vier dingen die je graag eet -Wok -stoofvlees -fruitsla -verschillende broodsoorten
Vier plaatsen waar je liever bent dan nu -aan zee -in de bergen -in de bossen -in mijn tuin of natuur
Vier bloggers die je gaat taggen -Christina -Lyke -Freddy -Steffie Doe je mee?kopieer dan de vragen en vul je eigen antwoorden in. Zet het daarna op je eigen blog.
Het Pallieterpad een Polderwandeling in Lier. Het is een wandeling tussen Lier en Duffel in een prachtige brok natuur.Je wandelt op verharde wegen dus geschikt voor rolstoelers en kinderwagens. Onderweg krijg je heel vaak een panoramisch beeld van de omgeving. De wandeling begint aan de Zimmertoren is 11km lang maar kan ingekort worden tot 6km. De Lierse polder is een van de kleinste van ons land ,slechts 156 ha groot. We slaan de Schappekoppenstraat in en gaan richting begijnhof. We volgen de geasfalteerde weg langs de Neteboord.De weg loopt lichtjes omhoog en komen aan de brug, vroeger de Hoge brug in 1940 gedeeltelijk verwoesten in 1950 volledig gesloopt We volgen de nete richting Duffelen vinden links in het gras een gedenkplaat voor Timmermans.Hier zien we de splitsing van de Bovennete in de Grote en Kleine Nete. Nog steeds de Neteboord volgend wandelen we onder de kokerbrug van de in 1974 geopende ring rond Lier. Hier begint de Potpolder. Aan de overzijde bevindt zich de melkerij. Vroeger stond hier een oude burcht. We slaan links af richrting Ringenhof. Aan de Mechelse steenweg slaan we links af. Vroeger was er hier een steenbakkerij. We vervolgen de Mechelse steenweg richting Duffel tot de 19de eeuwse afspanning' t Hamerke (huisnummer373) Hier verlaten we de steenweg en slaan terug links in ,de Nete volgend richting Lier.Aan de overzijde zien we Duffel-sluizen. De eerste woning die we tegen komen is het "Hof van Lachenen"het dateert van de 15 de eeuw. We volgen de dijk onder de kokerbrug tot aan het Sasbruggetje We gaan er niet over maar volgen de boorden links van het afleidingskanaal tot aan de Mechelse steenweg. Aan de overzijde is de Baron Opsomerlaan. Hier heeft men in 1860 de beenderen van een mammoet opgegraven. We gaan rechts af de brug over en bereiken de stadswandelingen een groene 5km lange gordel rond het centrum. We slaan rechts de begijnenvest op. We slaan links de begijnhofstraat in. Aan de Gevangene Poort slaan we rechts af we zijn terug aan ons vertrekpunt"De zimmertoren" Wandeling in een brok mooie natuur.. Wel spijtig dat men de Mechelse steenweg een tijdje moet volgen.
De Lierse Grote Markt is na ST-Niklaas de grootste van België en volgens mij de mooiste. De lakenhalle die vroeger naast het belfort stond is al lang verdwenen in de plaats kwam het fijnbewerkte roccoco-stadhuis. In 1369 gebouwd kunnen wij nu nog genieten van de schoonheid van het gotische belfort De Grote markt toont onze machtige gevels. De vorm van de Grote markt is driehoekig , van Frankische oorsprong dus. De 2 oorlogen hebben veel schade aangericht, zo werd alles praktisch terug opgebouwd .Het resultaat mag gezien worden want de trapgevels van de huizen zijn terug in hun oude glorie hersteld. Je kan er verschillende neostijlen bewonderen. Acher het belfort vindt men het vleeshuis, een vroegere lakenhalle en gildenhuis uit de 15de eeuw. Gaat men het stadhuis binnen , staat men met grote ogen te staren naar de prachtige houten vrijstaande wenteltrap. De zoldering van de hal is rijkelijk versierd met ornamenten uit de roccoco periode, mooie schouwen,schilderijen,wandtapijten, oude meubels ,tapijten en smeedwerk.
Vrijstaande wenteltrap stadhuis
Deze roset aan de voorpui van het stadhuis vermeldt 6 m wat betekent dat je hier op 6 m boven de zeespiegel staat.
Toren van Sint-Gummaruskerk brandde,tot 3 maal toe af
De toren van de Sint-Gummaruskerk heeft in zijn geschiedenis heel wat pech gekend. Hij brandde tot 3 maal toe af , werd steeds terug opgebouwd in de stijl van toen. Zo kregen wij een een mengelmoes van barok,gotiek en hoog-gotiek en roccoco. Lierenaars noemen hun toren een beetje spottend "hun peperbus". De Sint Gummaruskerk is van overal te zien . Het duurde meer dan 200 jaar eer ze klaar was. Het is een prachtig staaltje van Brabantse hoog-gotiek en troont als een wachter boven de stad. Het is een schatkamer vol kunst. Een prachtig kantwerk van witte zandsteen zie je in't koordoksaal. De glasramen bieden een overzicht van een eeuw glasschilderkunst. In de kerk wordt ook het kostbare reliekschrijn van Sint-Gummarus bewaard. Het weegt 836 kilo met het houten draagstel inbegrepen. Het wordt gedragen door 16 mannen(2x8) maar er lopen er nog (2x8) naast om af te lossen. Het komt 1 keer per jaar buiten en wordt dan in de processie meegedragen.
Een overblijfsel van de vroegere wal om Lier. Vroeger noemde men het de Eikelpoort , maar momenteel wordt het de Gevangenenpoort genoemd. Men gaf deze naam omdat ze een tijdje dienst deed als gevangenis.
De Lierse begijnen zijn al geruime tijd verdwenen uit het Lierse Begijnhof maar dit kleine dorp binnen de stad ademt nog de sfeer van lang vervlogen tijden. Hieronder zicht op de prachtig gerestaureerde "Sint Margareta -kerk"
Neem een kijkje in deze Sint-Margareta kerk. Pracht en praal. De schatkamer zal gerestaureerd worden met de steun van monumentenzorg en van de Unesco.
Ga je op bezoek en je wil een typisch souvenier van Lier meenemen... Kies hier dan uit.. Een Liers Vlaaiken..specialiteit te kopen bij de bakkers Het is een hard omhulsel gevuld met een kruidig maar zachte vulling Het Lierse bier Caves.te koop in flessen van 0.75liter. Bewaard vrij lang. Lierse kant 1 van de 3 Belgische kantsoorten naast de Brusselse en Brugse kant. De Lierse kant wordt niet geklost maar gestoken.Niet goedkoop maar mooi . Het Lierse dialect Een viertal boekjes geschreven door WimVan Gelder.
Het Lierse begijnhof kent zijn ontstaan in de 13 de eeuw
In 1258 werd het Lierse begijnhof gesticht onder de bescherming van Hertogin Aleidis van brabant. Men komt er binnen via een monumentale poort. Het is een typisch stratenbegijnhof met aaneengesloten bebouwing af en toe onderbroken door kleine straatjes .Ieder huisje heeft er zijn eigen naam. Men vindt er de barokkerk "Sint-Margareta,de infirmerie, nadien wezenhuis en nu een modern woningcomplex aan de binnenkant. Het begijnhof van Lier is Werelderfgoed.
Zicht op de volledig gerestaureerde "Grachtkant".
Zicht op het smalste straatje"'t Hemdsmouwke"verklaring niet nodig denk ik.
Felix Timmermans beschreef het residentieel provinciestadje Lier aan de Nete als volgt
"Waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen: waar plots het spekbuikige, overvloedhoornige Brabant zich scheidt van 'T Mijmerend,Magere Kempenland Daar is het".
Tijdens de vorige eeuw en het begin van deze eeuw vaarden de Lierse bootvissers met hun vissersboten de Nete op en neer tot Duffel. Het waren zogenaamde platbodems, boten zonder roer met geringe diepgang. De schuit dreef met het tij mee tot Duffel. In de afspanning "'t Hamerke werd er geborreld om de tijd af te wachten tot het gunstige tij. De vangst werd aan vrienden en kennissen uitgedeeld Wegens te grote vervuiling van de Nete en te grote onderhouds en exploitatiekosten, verdween deze folkloristisch bezigheid uit het Lierse stadsbeeld. Momenteel kan je in de zomer rondvaarten maken met zulk een platbodem.
Ik toon jullie aan de hand van foto's hoe mooi het stadje Lier wel is. In de middeleeuwen was het ganse Zimmerplein kade. Op de plaats van de huidige Zimmertoren stond tot 1930 de Corneliustoren. De wijzerplaten (13)van de jubelklok zijn vooraan in de toren aangebracht. Het ganse mechanische gemaakt door Louis Zimmer worden aangedreven door 1 moederklok.
Het kasteel "Zevenbergen " werd opgetrokken in 1233. Men restaureerde het in 1733 maar een brand vernielde het kasteel volledig in 1914. Het duurde tot 1989 tot het heropgebouwd werd. Momenteel is het een bezinningstehuis, geleid doorde congregatie van de zusters van Bethlehem., die ook de huidige bewoners zijn. Rond de binnenkoer bevinden er zich de hovenierswoning , de stallingen en het koetshuis. Even vermelden de oude zonnewijzer, een steen met de wapenschilden van "Ferdinand Vecquemans en Roose de Baisy. Zij bewoonden het kasteel in de 18 de eeuw. Een muur gebouwd in 1772 omringd het kasteel. Belangrijke bewoners waren Jan van Bergen hofmaarschalk bij Philips de Schone. Corneel van Bergen, broer van de aartsbischop van Kamerijk. Jacob le Roy geschiedschrijver. Tegenover het kasteel is het domein van de grot van "Onze Lieve Vrouw van Lourdes opgericht in 1952.
Een droge namiddag ,dus de ideale tijd voor een boswandeling. De wandeling Zevenbergen kan u doen met kinderen ,rol en kinderwagens als u op de verharde wegen blijft. Volgt u de gele pijlen van de 7 km lange wandeling.. dan is dit onmogelijk. We wandelen door beukenbossen afgeboord met rodondendrons. Het bos en de grachten worden ecologisch behandeld.. Dus omgevallen bomen worden niet verwijderd en de grachten worden niet uitgebaggerd . .Hier moet de natuur zijn rol spelen. Plots duikt er het gerestaureerde en volledig herbouwde kasteel op. Het is nu de verblijfplaats van de zusters van Bethlehem. Over het domein is een kunstmatige grot gebouwd een devote plaats voor bezinning of een gebed. Een eeuwenoude audentieke poort leidt misschien wel tot de hemel? Op het binnenplein van het kasteel vindt men nog een bewaarde zonnewijzer , wat zuilen en een frontsteen met wapenschild. De slotgracht trekt natuurlijk vele watervogels aan. Een rustgevende wandeling die ik kan aan bevelen.
Er is nog weinig wat mensen tegen het hoofd stoot. Eerlijkheid,loyaliteit ,dankbaarheid en trouw. .loze woorden ..alle dagen verkracht . Waarom doen mensen elkaar zo de duivel aan? Alles draait altijd rond het eigen belang. Ik kan er niet meer tegen. Ik wind er me steeds meer in op. Ik speel het spel niet mee... Men doet maar ..ik trek de natuur in. Saluut..
Ik ben marylou
Ik ben een vrouw en woon in Aan de rand van Lier (België) en mijn beroep is gepensioneerde kleuterjuf.
Ik ben geboren op 11/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen,fotografie,schilderen op zijde,kano varen en kamperen,lezen en koken,tuinieren,computer enz.
Ik heb 2 dochters en schoonzonen ,5 schatten van kleinkinderen en 1 achterkleinkind
Ben reeds van in 1988 gescheiden.
Hou van de natuur,
van de wind in mijn haren en
van door plassen lopen..
Ik ben niet
op mijn mond gevallen
maar kan ook heel g