't zijn de kleine dingen die het doen Welkom aan iedereen.
Hier staan reportages van wandelingen en evenementen.
Neem je tijd en blader eens door mijn blog.
Bedankt voor je bezoek. Marylou
28-07-2010
Fladderend juweeltje
Vandaag weer op wandel..ik ben diabeet en als ik mijn kilometers wandel kan ik iets meer eten..dus het nuttige aan het aangename koppelen.De 15 km van vandaag waren iets teveel...problemen met de rug en mijn handen. Op deze wandeling zag ik weer een vlinder waar ik nog geen foto van bezat in mijn collectie. Mooie warme kleuren en fijne vleugeltekening en eigenlijk een vrij kleine fladderaar.
Deze vlinder is een sleedoornpage die men vindt langs bosranden en hooilanden.Kenmerkend is de fijne witte streep aan de onderkant van de vleugels. Deze vlinder is een vrouwtje ..het mannetje is donkerder.met praktisch geen orange in de vleugels.Dat het een pagevlinder is zie je aan de staarten van de achtervleugels
We gaan het domein binnen langs een slagboom en volgen de gele pijlen. Het is een zeer gevarieerde wandeling ,bos,weiden,velden. Er vlogen hier erg veel vlinders aangetrokken door netels en distels. Ik ondekte het koolwitje,dagpauwoog,gehakkelde aurelia,zandoogjes,de vuurvlinder en het dikkopje.Massa's insecten en allerlei soorten bijen. Eeuwenoude eiken en beuken zorgden voor schaduw. En heel uitgebreide plantengroei.Bosbessen,bramen en frambozen. Netels,fluitenkruid,varens zelfs wilde orchideeën.In het domein staan her en der banken en is een pick-nick plaats voorzien. De eenbes en leeuwebekjes duiken af en toe optussen naald en loofbomen. Het was een boeiende wandeling vol afwisseling
Hier leven ook reeën,vossen en verschillende roofvogels ..we hebben ze niet gezien,denkelijk door de hoge onderbegroeiïng.
Geboren en getogen in Lier..nadien aan de rand gaan wonen om een grote tuin te hebben.Maar Lierenaar in hart en ziel. Geniet mee van het kleine intieme mooie stadje aan de Nete. De stad van Timmermans en Pallieter, van de Zimmertoren en de peperbus.Van Opsomer en Van Boeckel. Een stadje waar water nooit veraf is..met de Kleine en Grote Nete . Een stadje omringd door een groene gordel met een pracht van een stadhuis en belfort en een door de UNESCO beschermd Begijnhof. Lier een parel in de kempen.
Ik herinner me alsof het gisteren was , dat we probeerden in 1 adem alle pluisjes weg te blazen.Soms werd er bijgezegd..ik ben verliefd ,ik ben niet verliefd.enz.Indertijd waren er geen computers,gsm's om spelletjes op te spelen.We zetten ons ergens neer langs de kant of in de wei..en probeerden elkaar de loef af te steken door te winnen in deze nu banaal lijkende wedstrijd. Bij een wandeling dacht ik terug aan die tijd. Heb hier een fotoreportage van de pluizerige uitgebloemde schoonheid van dit jeugdsentiment neergezet.
Een erg mooie lokatie om te schilderen en dat bewees het groot aantal opgekomen zomerschilders. In de zon of schaduw was een keuze van elk individu apart.Ik telde 20 schilders dus het dubbele van vorige week in Beerzel.Toen ik terug huiswaarts reed kwamen er nog altijd nieuwe deelnemers aan. Een heel groot succes dus. Sommige schilderden de Nete, anderen de vijver of de vakantiedrukte op het domein zelf. Het was beslist de moeite eens een kijkje te gaan nemen.
Vandaag gaan wandelen in Opoeteren-Opglabbeek.Prachtig natuurgebied. Duinen komen niet alleen aan de kust voor. De wind heeft ook in de Kempen zijn werk gedaan door zand plaatselijk bij elkaar te blazen tot hoge duinformaties. In Opoeteren aan de rand van het Kempisch Plateau naar de Maasvallei vind je op de Oudsberg de grootste duin van Limburg. De wandeling van de Oudsberg is 8km lang.Je wandelt op zanderige boswegen en duinen en een beetje conditie is wel nodig om steil klimmend door het mulle zand de top te bereiken. Je volgt dewitte schildjes met oranje bol op de houten paaltjes..Alles is goed aangegeven behalve de 2 eerste kilometer waar een plezante de bordjes heeft weggehaald en een lachend ventje op de palen heeft getekend..Wijk in het begin niet af van naar links of rechts..altijd rechtdoor..de plaatjes zijn alleen weg gehaald in het begin van de wandeling. Vertrek aan de Bostaverne "Hetzaveltje"Kattebeekstraat 1 Opoeteren Een heel fijne wandeling bij een temperatuur van 28°
Met de rug naar de taverne gaan we richting fietspad en slaan links deze brede zandweg .We zien hier nog enkele heideplantjes ...vroeger was hier alleen heide maar nu is alles bebost of verandert in akkers..
Hier komen zandverstuivingen opnieuw aan de oppervlakte en begint de vermoeiende wandeling door het mulle zand.
Het heeft hier fel geregend en gestormd vannacht in het zand zie de sporen van het water dat het duin afspoelde..her en der ook omgewaaide bomen en afgebroken takjes bladeren.
Een gehakkelde Aurelia rust even..ik wacht geduldig tot hij zijn vleugels opent en jullie de prachtige oranje kleur en tekening op zijn vleugels kunnen waarnemen
De rode heidelucifer is dankzij de fel gekleurde rode vruchtlichaampjes 1 van de meest merkwaardige korstmossen
Het was plakkend warm.500.000 mensen bezochten het evenement .Op 13 juli vertrokken de kathedralen van de zee om aan de race te kunnen beginnen. Het was bewolkt en mistig...Soms kwam de zon al eens piepen en fleurde alles op.
Onder grote belangstelling voer ook het laatste schip de haven uit onder een waterfontein waarin we alle kleuren van de regenboog konden waarnemen. Alle hens aan dek en alle zeilen gestrekt..wat een prachtig zicht.Vanavond varen alle schepen ter hoogte van Oostende en kan de vriendschapsrace met de het jeugdig publiek beginnen.
The tall Ships 2010 een zeilrace met internationale uitstraling
De eerste race voor opleidingsschepen dateert van 1965.Het was alweer 4 jaar geleden dat de Tall Ships Antwerpen aandeden...toen als aankomstpunt ,nu als vertrekhaven .Het is de 5de keer dat men de kathedralen van de zee in Antwerpen kan bekijken. In de A klasse nemen 25 schepen deel .Deze schepen zijn langer dan 50m.Kleinere schepen nemen ook deel en liggen gemeerd aan het eilandje. In totaal nemen 75 schepen deel.
Ik was vandaag1 van de 100.000 bezoekers op de Tall Ships in Antwerpen.Ik bezocht een schepen en aanverwante evenementen.Er lag ook een Schip uit Oman aangemeerd. Ik werd er uitermate vriendelijk ontvangen..wat een pracht en praal..iedere bezoeker ontving er een prachtig boekje oet het schip.
De moerbeiboom symbool van oudste en meest mysterieuze fruitboomsoort is afkomstig uit Iran
Dit is een zeldzame boom en al sinds de oudheid in cultuur.De boom is gekend als gastheer voor de zijderups,de kleine zomervlinder,lindepijltaart en bont schaapje. De boom is blad verliezend en geeft heerlijke zwarte sappige vruchten gelijkend op de braambes maar veel groter.Nadeel de vlekken van de vrucht zijn bijna niet te verwijderen.
De vruchten worden gebruikt in desserts en in jam en ook in gebak en wijnen Ze bevatten resveratrol dat ook in wijnen voorkomt en goed is tegen kanker en-hart en vaatziekten. Van de bast van de boom wordt papier gemaakt.
Ik heb een witte moerbeistruik staan (morus alba)en een boom (morus negro) of zwarte moerbei. Hij bloet in mei met zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen (eenhuizig) De vruchte rijpen van augutus tot september.Dit jaar ziet hij nu al zwart van de bessen. De boom is afkomtig uit Iran.
Ik hou van vlinders en zorg er alle jaren voor wat speciale planten voor vlinders in een hoekje te laten staan Vlinders zijn er in alle formaten van supergroot tot piepklein ,in veel verschillende kleuren en zeer uiteenlopende tekeningen op de vleugels. Er zijn nacht en dagvlinders. Door te zorgen voor variatie in hoogte en dichtheid van aanplantingen ,zon en schaduwplekjes ,natte en droge hoekjes, trek ik vlinders aan. Ik gebruik geen gif, in mijn tuin..Slakken vang ik met bier niet met gifkorrels. Ik heb een kruidentuin die vlinders uitnodigt.Er bloeien margrieten en lavendel..ik laat enkele netels staan in een verloren hoekje Men vindt er klimop en wilg.. Ik maak mijn tuin aantrekkelijk voor die fladderende schilderijtjes. Maar wat er andaag gebeurde was onvoorstelbaar en nog nooit gezien.Ik telde wel 40 vlinders in mijn tuin. Door de warme temperatuur en onophoudelijke zon zijn alle moerbeien op mijn boom pikzwart en rijp.Ik denk dat ze daar op af gekomen zijn.Ik kon de tuin niet doorwandelen ,ze vlogen gewoon tegen me op.Dat zegt veel over mijn tuin..mijn tuin heeft een gezond leefklimaat en beloont me met een schat aan fladderaartjes.. Afwachten of dat morgen ook zo zal zijn?
Mispelbomen zijn erg decoratieve fruitbomen.Ze bestaan al eeuwenlang en zijn wat vergeten. Ze zijn gemakkelijk te houden en hebben weinig of geen last van ziekteplagen en zijn weinig vorstgevoelig. De boom bloeit met witte bloemen die verschijnen in mei. De vruchten kan je plukken in oktober en november.Ze zijn glad en donkerbruin en hebben de vorm van rozenbottels en zijn heel hard. Het gezegde "zo rot als een mispel" heeft betrekking op het afrijpen van de vruchten die meestal geplukt worden na de eerste nachtvorst.Men laat ze dan liggen op een koele lichtverwarmde plaats tot ze zacht zijn,niet rot.Ze zijn slechts eetbaar als ze overrijp zijn De vruchten zijn erg gezond doordat ze veel mineralen bevatten,tannine(antioxidant) en voedingsvezels.Je kan ze rauw eten of er gelei van maken
-was fruit snij ze in 4 ,zet ze juist onder water en laat 1u zachtjes koken..kan ook in magnetron -giet door zeef bedekt met neteldoek,dek af met pastic folie en zet ereen zwaar voorwerp op..Laat een paar uur uitlekken -Sap opvangen en afmeten -per 0,5 liter 250 gram suiker, toevoegen -Ook n ogcitroen of limoensapo bijvoegen -suiker en sap samenvoegen en laten smelten -15 min latyen koken en afschuimen -potten op vochtige handdoek zetten en vullen -deksels er opdraaien en omgekeerd op donkere koele pklaats bewaren Heel lekker bij kaasplateaus en zoete desserts. bron "tuinen en culinair" bron "tuinen en culinair
Astilbe is een gemakkelijke plant voor schaduw en half schaduw.Hij werd in 2008 gekozen tot vaste plant van het jaar. Ze staan extra mooi in groepen ¨variërend in hoogte van 25 tot 75cm . Degeitebaard kan een hoogte van 175 cm halen. De bloeiperiode situeert zich tussen juni en september afhankelijk van het ras. Ze zijn er in heel veel kleurnuances.Van roos ,licht en donker tot paars,wit en zelfs bordeau en hevig rood. De hoge bloempluimen bestaan uit honderden aparte bloempjes. Ze houden van een koele plek met een iets vochtige doorlatende grond. De plant is volkomen winterhard.
Daglelies zijn vaste planten die perfect winterhard zijn.Ze zijn afkomstig uit het oosten en bestaan er in alle mogelijke kleuren,verschillende groottes,enkel of dubbel bloemig. Men kan hoge en lage soorten combineren.De bloemen bloeien maar 24 uur en verwelken dan.Na een 4 tal jaar is de plant flink groot met zo'n 25 bloemstengels.Om de bloei die ongeveer een maand duurt te verlengen ,kan met vroeg -en laatbloeiers mengen in borders.
Het was snikheet ,waar kan men dan beter wandelen dan in het bos. Voldoende water mee en de natuur in....Slechts 1 iemand gezien..die mijnheer heeft een massa informatie gegeven over het Zoerselbos..het reebestand en andere wetenwaardigheden.In de tuin van het boshuisje kon men iets fris gaan drinken... .aan de overzijde de boerentuin bezocht..vond ik heel boeiend...men vindt er verdwenen bloemen en rassen kleinftuit en ook een hoogstam boomgaard. Ik zag ontelbare voor mij onbekende vlindertjes..maar kon er deze keer geen enkele vastleggen op de foto.Een andere keer misschien beter.
Hier Schreef Hendrik Concience het verhaal van de loteling op
Links ligt het wandelpad ,rechts het ruiterspad..die splitsen zich verder op
Hier zag ik al verschillende reeën maar nu de onderbegroeiîng van de varens zo, hoog is..kan men ze niet zien moesten ze er staan
Op een bospaadje zag ik vogels bij elkaar zitten..toen ik op de plaats kwam ondekte ik een echt slakkenkerkhof..niet te tellen stukgeslagen slakkenhuisjes
Dit is de achterzijde van het informatiecentrum van het Zoerselbos..hier liggen ook de bloemen,groententuin en de boomgaard
Rode aalbessen aan de struik..prachtig om naar de kijken en heerlijk om op te eten
Ouderwetse soort reukerwtjes ..doorlevend maar alleen ,in roze kleur
Ik ben marylou
Ik ben een vrouw en woon in Aan de rand van Lier (België) en mijn beroep is gepensioneerde kleuterjuf.
Ik ben geboren op 11/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen,fotografie,schilderen op zijde,kano varen en kamperen,lezen en koken,tuinieren,computer enz.
Ik heb 2 dochters en schoonzonen ,5 schatten van kleinkinderen en 1 achterkleinkind
Ben reeds van in 1988 gescheiden.
Hou van de natuur,
van de wind in mijn haren en
van door plassen lopen..
Ik ben niet
op mijn mond gevallen
maar kan ook heel g