Vertrokken vanaf de luchthaven van Eindhoven(heerlijk rustig tegenover ons Zaventem) er werd op Antalya gevlogen met Corendon.In Antalya wachtte men ons op.Serhat bracht ons naar ons "Hotel Presa de Finica" in Finike.2,5 u rijden door het gebergte.Ons 5 sterren hotel had alles wat we verlangden..sommige dingen op zijn Turks maar als globetrotter neemt men dat met een snuifje zout. Onze Turks nederlandstalige gids" Bulent " gehuwd met een nederlandse zorgde voor de nodige uitleg tijdens de rondreis. De eerste nacht sliepen we in Finike om 's morgens vroeg met de bus te vertrekken naar Denizli.Daar gingen we op bezoek in een tapijtbedrijf waar we de dames en meisjes zelf aan het werk konden zien.Dat verslag volgt later wel.Vandaar naar het natuurwonder Pamukkale. Letterlijk vertaald betekent het katoenkasteel en van ver lijkt het een kasteel met balen katoen.
De kalksteenterrassen zijn geen unicum voor Turkije. Je vindt ze ook in China en Amerika. Maar die van Turkije zijn wel de mooiste en de grootste ter wereld.
Een 10 tal jaar geleden was ik er ook al eens , toen kon men nog op alle terassen vrij rondlopen. Nu is Pamukkale beschermd door de Unesco"werelderfgoed. De hotels rond de bronnen moesten verdwijnen en men kan nog slechts op bepaalde plaatsen op de terrassen, dit om afbreken te voorkomen.
Het warme mineraal water van 38° stroomt langs de hellingen naar beneden en vormt alzo adenbenemend, indrukwekkende kalkterrassen..en de oppervlakte is in die tijd aanzienlijk toegenomen.
De bronnen waaruit het warme water stroomt behoorden indertijd toe aan de antieke stad"Hierapolis" en dan gaan we meteen terug naar de Romeinse vroeg Christelijke periodes. Over de prachtige ruïnes van Hierapolis heb ik het later nog. De vorm van de kalkterassen doen denken aan katoenbalen. De kalkterassen bestaan uithalvemaanvormige bassins van verschillende formaten die trapsgewijze tegen de helling van de heuvel liggen . De wanden worden gevormd door stalactieten die met elkaar verbonden zijn.
Het lijkt op sommige plaatsen op een maanlandschap. Even verklaren hoe de terrassen ontstaan. Als het warme water uit de bron opborrelt verdwijnt het gas en de grote concentratie van het aanwezige koolzuur of CO2 . Het verdampt ,daardoor slaat de kalksteen of caliumcarbonaat in het mineraalwater .
Het ganse gebied van terrassen beslaat 3km lengte en een gemiddelde breedte van 200m. De dikte van de kalksteen is ongeveer 100m
20-03-2011 om 00:00
geschreven door marylou
Categorie:cultuur en geschiedenis
|