Vaak krijgen we vragen van buitenstaanders, de vraag is meestal iets waar al meer mensen hun hoofd hebben overgebogen en we kunnen dus niet altijd adekwaat met een antwoord afkomen. In het verleden hadden we 't met die 'urnen' waar je onze gissing kunt over nagaan.
Onlangs kwam iemand met een medaillion van op een kruis waar het woord TROUW op staat. Het kruis is van 1939. We vermoeden dat het iets met de toenmalige Katholieke actie te maken heeft.
Een al een tijdje sluimerende vraag is de betekenis en de mogelijke uitleg omtrent het beeldje dat in de gevel van de Sint Bertinuskerk hoog boven op wacht staat.
Het verhaal dat de geuzen er niet aankonden heeft het lang gedaan. Maar nu we wat meer geschiedkundige details omtrent de geus-gezindheid van de Poperingse clerus in die tijd beginnen te ontdekken is daar wel wat twijfel mogelijk... We geven hier én het medaillion en het beeld. Er is een stelling rond het beeldje van de Sint Bertinuskerk in de maak en die komt dan ook binnenkort online..
In digitale middens is 5000 een champagne of magisch getal. Daar zijn we nog 1000 van af. We tellen af!
Beste bezoeker, Je weet toch dat je al die erfgoedstukken één voor één kunt bekijken op onze website.
Dit is ons 3000ste stuk onder erfgoed. Maak een account op onze webruimte, zie bovenaan links. En doorsnuffel onze andere stukken. Als je eerder 'gebrand' bent op onze penningen (medialles) dan kun je de 1900 verschillende penningen bekijken.
Dit is onze Chinese penning
We verdiepten ons dit jaar in de ICONEN (cf. kwartaalschriften 2009). Bij de afronding van deze studie hoorde een bekronende activiteit. We waren verheugd een aanbod te krijgen om de verzameling van SD worx, Antwerpen te bezoeken.
Inderdaad deze beeldcultuur duwt ons met de neus op de cultus van de tegenwoordigheid van de spirituele wereld; de aanwezigheid van wat/wie ons overstijgt. Onze orthodoxe geloofsbroeders 'bidden' schilderend iconen. De wand tussen de cultus van de Allerhoogste en de gelovige, de iconostase, vertelt de hele bijbel bijeen.
In Antwerpen bewonderden we de tweede grootste verzameling van Europa.
Patric SERVERIUS was onze gastheer en we mochten met een leerzame sessie en een 'smaakvolle' rondleiding concreet gratis kennismaken met Koptische, Russische en Griekse iconen.
De regionale spreiding, de inhoudelijke leerzaamheid en de variatie zijn inderdaad niet te versmaden gangmakers van dit eminente erfgoedinitiatief. Dank U Meneer SERVERIUS.
De V.V.G van Kortrijk kwam samen in het
Hemelhof (10/11/2009)
Het ging er bijzonder hemels aan toe.
De mini tentoonstelling van Onze Heertje
kende een behoorlijke aandacht en vooral de toehoorders jeunden zich in het
onderwerp. Als typisch Vlaamse cultuurminnende groep hadden ze speciaal
interesse in het devotie aspect van onze Vlaamse cultuur.De gespreksleider koorddanste boven de
gapende diepte van beangstigende magie en farizeïsche omkoperij.
De gezellige groep was naar het einde aan
nuchtere vragen. Dat zinde publiek en spreker.
Eindconclusie de Vlaamse gepensioneerden hadden
zich enkele uren hemels herschoold in hun nieuwe locatie.Echte devotie wordt
het wanneer heel het bestaan een hemelhof wordt. Ons depot leverde en spreker en voorwerpen in de tentoonstelling.
Enkel jaren reeds wordt in Poperinge bijbelstudie georganiseerd door Het Goede Doel vzw. Het hoort bij het statutair doel van de vzw. Onzen Heertje om de studie van ons religieus erfgoed te counteren. Onder zusters vzw's groeide de idee gastvrijheid te verlenen aan de ploeg van bijbelvorsers. Het betekent dat er onderdak wordt verleend aan deze specifieke studiegroep "Betlehem".
De boeken die met bijbel te maken hebben zijn precies in dat kader heel functioneel in de locatie van Onzen Heertje in de Trommelaarstraat gebleven. We haasten ons om deze boodschap over te brengen. Voortaan wordt op de derde donderdag van iedere maand, de traditionele werkdag van de bestuursploeg, in de Trommelaarstraat 's avond om 19u00 een bijbelstudie gehouden. Iedereen is welkom. We zijn ervan overtuigd dat deze studie het begrip van het religieus erfgoed ten goede komt. Een workshop op niveau!
We hadden het de laatste tijd wat druk. Verhuis en reorganisatie van de depotruimte. Verslag hiervan kun je lezen op de website. Zie webruimte in de marge. We raden de geïnteresseerde bezoeker een account te maken op de site. Hiermee ben je in de mogelijkheid van een kijkje te nemen in de massa gedigitaliseerde erfgoed stukken
Penningen Voor het ogenblik zijn meer dan 1800 Penningen via een zoekmodule te raadplegen.
Boeken De fiches van onze boeken die in Watou in het gemeentehuis zijn ondergebracht via de goede zorgen van ons gemeentebestuur kan je raadplegen als je een account hebt gemaakt. De boeken zijn nog niet uitleenbaar.
Devotioneel erfgoed 2800 voorwerpen werden gedigitaliseerd en zijn met een zoefdunctie op te vragen.
Dat we bij ons af en af en toe in bewondering staan voor de creativiteit van onze voorouders dat zal niemand tegenspreken. Iedere schenking is telkens weer een belevenis waarbij we verwonderd staan over wat onze voorouders hebben gekoesterd en met 'devotie' hebben gecreëerd.
We zijn telkens de hemel dankbaar dat het kan bewaard worden. En nogmaals het wordt bewaard. Onze Heertje is niet mat pak en zak naar Watou. Alleen onze boeken vonden een thuishaven in het oud gemeentehuis van Watou. Zo kunnen we wat meer tonen bij eventueel bezoek.
We zijn drastisch aan het reorganiseren. Die onze blog en onze website de laatste tijd bekeken heeft die heeft en hiaat van een paar weken zonder berichtgeving gezien. Al onze energie is gebruikt geweest om de grote kuis te doen.
Enkel de stapel voor Bachten de Kupe en het schoolmusee (dia's, ed.) staan nog te wachten. Bij deze face lift stoten we op deze merkwaardige klok. Inderdaad met een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Sint Jan. Aan de etiketten te zien uit Poperinge, dus we kunnen veronderstellen dat het werkelijk de bedoeling is geweest er dé O.-L.-Vrouw op te zetten.
Wie de kaarsjesprocessie van Lourdes kent die denkt misschien dat deze afbeelding ook een Lourdesvoorwerp toont. Echt niet het een echte handbeschermer uit de kaarsjesprocessie van Sint Jan te Poperinge.
Nogal wat mensen hebben ons aangesproken in verband met een persbericht. Het is inderdaad zo dat onze 12000 boeken uit de bewaarbibliotheek naar het oud stadhuis in Watou worden overgebracht.
Wie de laatste tijd in ons depot binnenkwam weet dat er een natuurlijke barière was voor lijviger mensen. De stapels dozen met boeken waren ze aangegroeid dat het adembenemend was... Meer ademruimte hebben we nu te danken aan een gunstige wind bij het stadsbeleid. Waarvoor we uiteraard onze dank willen betuigen. Eerlang vertrekken ongeveer een duizendtal dozen richting Watou. Wie wil weten wat deze verzameling inhoudt die kan op onze website een account maken. http://onzenheertje.be
Tentoonstelling in de inkomhall RVT Ieperstraat
Onzen Heertje erfgoedvereniging vzw (OH) komt af en toe in de pers. Hun naam kwam in de gemeenteraad omwille van de bewaarbibliotheek. Naar aanleiding daarvan wordt wel eens de vraag gesteld of ze nu uit het straatbeeld van de Trommelaarstraat zullen verdwijnen. Ze zijn nog niet afgeschreven. Ze zijn springlevend. De bewaarbibliotheek 'devotionalia' van 12000 boeken wordt onder de hoede gesteld van de stad om blijvend in Poperinge te blijven. Stad Poperinge beschikt hiertoe een lokaal in het oud stadhuis van Watou. Ondertussen wordt de accommodatie in de Trommelaarstraat vernieuwd. Er zal in de toekomst heel veel meer te zien zijn. Nog altijd inkom gratis. Ondertussen is er een tentoonstelling in de RVT, Ieperstraat. De actualiteit van de heiligverklaring van Pater Damiaan wordt er anderhalve maand mede met materiaal uit OH belicht.
Af en toe zijn we verrast door een omvangrijke ingreep in het
straatbeeld. De laatste decennia is het traject van de kleine Markt
naar de Grote Markt heel wat gewijzigd. Het Vroonhof, de vroegere
residentie van de proost van de Sint Bertinusabdij werd vereeuwigd in
het vroonhof. De flank naast Sint Bertinus had enkele neringdoenders.
De archeo dienst nam de verste kant van het Burgemeester bertenplein
onder handen en zag er een schoenmaker wonen. Die zullen er zeker in de
buurt geweest zijn, daar herinnert Sint Crispianus en Crispijn aan in
de Sint Bertinuskerk. Wij stootten onlangs op een verdoken
muurkapelletje dat in de tuin of.. aan de muur in een toenmalige
passage aangebracht was. Dit moeten we nog uitzoeken. Wat we zeker
kunnen tonen is hoe het eruit ziet en voor het verdwenen is kan
iedereen er nu van dichtbij even naar kijken.
Voor de liefhebbers van relieken hebben we de boodschap dat één van onze bestuursleden kwalitatief werk heeft geleverd. Naast het erfgoed dat de laatste tijd zienderogen aangroeide op onze gedigitaliseerde databank zijn nu ook al onze prentjes waar een reliek aan verbonden was online.
De boze tongen die mogen beweren dat het gemakkelijk is om op die manier duizenden erfgoedstukken online te brengen spreken we formeel tegen. Wij weten ondertussen dat het knap een dag werk is om een dertigtal prentjes met voor en achterkant kwalitatief online te brengen. Daarom even twee mensen in de bloemetjes zetten. Eric, de scan-man en Lieven, de digitale duizendpoot die de databank op tijd en stond upgraded. Geen sinecure als je het mij vraagt.
Ex vestmentis - ex ossibus - piece of garnement - stof die de beenderen van de heilige heeft geraakt - .... Dat zijn de relieken. Omtrent relieken pleegden we in het verleden een kwartaalschrift. Tip: als je alle relikeen in databank wilt opvragen zoek dan met: "reliek". Ons mooiste kruisreliek in beeld.
We krijgen af en toe kaders met devotionele schilderijen. Mensen hechten waarde aan figuren waar ze op betrouwen. Hopelijk verstaat iedereen onze nieuwe devotie. Prominente uit het beleid waren op bezoek. We bleven speciaal thuis want het kan belangrijk zijn. Onze taakspanning was dusdanig dat we - al stond de apparatuur klaar - in de vrees iets in de communicatie verkeerd in te schatten of te communiceren vergeten hebben dit historisch moment vast te leggen. In een pseudocreatief moment hebben we er devotionele kaders van gemaakt. Nu is alle hoop op deze figuren gevestigd.
Er gaan geen dagen voorbij zonder dat we grotere of kleinere mijlpalen tegenkomen.
De bedevaarders naar compostella zullen het deze vakantie ook weer
hebben gevoeld. Stap voor stap groeit de emotie. De hoorn (of de
schelp) zingt het lied.
Een hoorn des overvloeds.
We hebben het de laatste weken al meerdere keren geschreven we worden
kieskeuriger en we hebben de luxe te schiften. Toch groeit ons bestand
zienderogen. En naar mate we ruimte creëren kunnen we beter inschatten,
combineren en gericht inventariseren. Onze penningen staan voor 80% op
internet. Ze werden allemaal door Norbert gecontroleerd op het net
(ong. 1500).
Onze boeken vertegenwoordiger tegen de 13000 exemplaren.
En meer dan 2000 erfgoed stukken staan in de digitale databank voor de geregistreerde bezoeker ten toon.
KADOC Leuven komt onze dubbels halen. En.. de cultuurcoördinator en de schepen van de stad Poperinge komen op bezoek.
Met de vondst van de medaille van St.-Christoffel in Onze Lieve Vrouw Poperinge dachten we bij de grootste verzamelaar van Europa te zijn. Uiteraard konden we geen bod doen op het unieke stuk. Trouwens de zorg van de man is ontegensprekelijk. Het stuk blijft bewaard en we hebben een digitale foto (zie vroeger).
Zijn verzameling van meer dan 11.000 medailles is overtroffen door een Europeaan die er 35.000 heeft. Zo houden we onszelf 'nederig' . Onze schatten zullen binnenkort aangevuld boven de 1300 uitstijgen....
Wat we de blogbezoekers wel willen mede delen is dat we van de Brusselaar met het unieke stuk een andere Poperingse St.-Christoffel hebben gekregen.
Hij kocht ze voor ons - de man vond het spijtig dat hij die penning van Onze Lieve Vrouwekerk niet kon geven en wou op die manier een mouw eraan passen. Hij schonk ons een andere Christoffemedaille uitgegeven door Gerard Stevens ter gelgenheid van zijn 50 jarige industriele activiteit. We haasten ons om de Poperingenaars van hun erfgoed te laten genieten en gaven die door aan Poperingeverbeeldt. Trouwens daar moet je zeker ook eens naar surfen!
We zijn er langer hoe meer van bewust dat BOEKEN heel belangrijk zijn. Hoe vaak vatten we waarden van bepaalde zaken te laat!
Toch is dat in onze werkzaamheden voor ons depot niet zo moeilijk om het te begrijpen. We lieten het al merken toen we de afbeelding van die Lieve Vrouwe uit de buurt op de blog zetten. Boeken leren ons vooral veel omtrent de contekst van de voorwerpen, het "verhaal" zoals men dat nu vaak aanbrengt.
Verhalen, sprookjes, legenden... Je kunt er meewarig en smalend over doen. Papier is gewillig zegt men dan vaak. Inderdaad papier is gewillig en de dagelijkse krant die is enkele uren na verschijnen oud papier.
Maar achtergrond litteratuur, uit devotie (toewijing) gekocht leesvoer heeft toch weer een ander gehalte dan de rioolpers en/of de sensatiepers. En blijkt dan nog dat verfoeide 'heethoofden' of door 'godsdienstwaanzin' bewogen individuen niet beter vonden dan hun geld te spenderen aan bij-gelovig materiaal... dan nog werpt het een licht over het gamma aan manipulaties en/of zoekende bewogenheid van mensen naar wat er 'is' tussen hemel en aarde.
We durven beweren dat we die achtergrond litteratuur hard nodig hebben om authentiek met het fenomeen 'devotie' om te gaan. "Onderzoek en behoud het goede" leerden we van Paulus.
Een noemenswaardig element dat we ook bij het registreren van de boeken opmerkten is dat de illustraties van oudere boeken vaak juweeltjes zijn. Een voorbeeld willen we je niet onthouden.
De nieuwe CD-rom van de kapelletjes, alias onze steunkaart 2009 is pas nu klaar, maar het wordt een prachtcadeau voor Krombekenaars en Provenaars..... Je kunt die verkrijgen vanaf 1 aug. 2009. Liefst afhalen op adres vzw. Doornstraat 11A 8970 Poperinge tel. O57335610.
We hebben een blitsbezoek gebracht bij de collega's van het tabaksmuseum.
Aangename
ontmoeting met de vrijwilliger die de verzamelingen bijhoudt. Zoals
gebruikelijk hadden we wat 'spullen' die hen interesseerden. De bakjes
van de onderscheiden cigarenmerken die we wel eens meekrijgen met de
bidsnoeren (paternosters) en de penningen (medailles) komen bij hen in
de erfgoedcollectie. De kasten staan vol met geklasseerd materiaal. Uiteraard hebben we ons toegespitst op wat raakvlakken had met onze core business. De
primordiale vaststelling is dat ze als museum al een tijdje langer
werken en via de geëigende kanalen al tot een aardig museum zijn
uitgegroeid. De vernieuwde opstelling werkt thematisch en exemplarisch.
Inderdaad "de turken zijn gearriveerd" (al schrijft men nu dat ze niet
meer zullen mogen roken in Turkije!). Het oudere gedeelte trekt nog
altijd de kaart van bijna alles tonen wat men heeft...
Het moet gezegd het museum is de naam waardig. Attractief, boeiend, duidelijk... Wat
het conserveren betreft stellen we vast dat ze met de problematiek
worstelen waar we ook mee te maken hebben. De beste
bewaaromstandigheden zijn te duur en niet haalbaar..... We onthouden je de enkele snuifdozen niet met religieus thema en een missionair stekjesdoosje.
Drie dagen grondige reorganisatie in ons depot. Geruime tijd al ergeren we ons in de bewegingsvrijheid.
De boeken staan her en der in dozen tussen de rekken. Met dan aan de kleinkinderen die geholpen hebben met oma en opa konden we enkele kolommen samen zetten en onze rubrieken wat bijeen houden. Om onze sympathisanten even een kijkje te gunnen enkele snaphots. Ondertussen werden de beelden wat afgestoft. Inderdaad een onbetaalbare en onbetaalde job....
Bezoek uit Brussel. We zijn geregeld met gelijk gezinden in contact ook buiten de digitale snelweg om. Onlangs ontdekten we een verzamelaar uit Brussel die zelf 13000 penningen heeft. Dat is zowat 10 x onze collectie. Het is een uitermate vriendelijke meneer. Hij beschikte ons zomaar een 138 penningen (medailles) die we in onze collectie niet hebben. We konden bij de vriend-verzamelaar enkele unieke beelden nemen, nl. een penning van Sint Chrstoffel Poperinge. Nog ieder jaar is er de voertuigenzegening. In het verleden moet daar een 'medaille' hebben bij gehoord.
Zo konden we ook een penning fotograferen van de Mariacongregatie (Congregatie van de jonge dochters) van Watou einde 19de eeuw. Voor de goede verstaander we zijn nu in de 21ste eeuw...