In Wielsbeke is er een doorbraak in de bestuursvorming. Iemand van WDV kan zijn burgemeester niet meer volgen en stapt over naar CD&V, de overwinnaar van de verkiezingen. Deze nieuwe groep heeft aldus de meerderheid en kan de bestuursfuncties invullen.
De nieuwe meerderheid is een logisch gevolg van de stuiptrekkingen van de huidige burgemeester om zijn sjerp te redden. Sedert 8 oktober hebben we Georges Lambrecht leren kennen als een ondemocratisch heerschap, die ten koste van alles zijn burgermeesterssjerp en macht wil behouden. Voor een neutrale waarnemer is het nochtans duidelijk dat zijn wens allerminst steunt op het democratisch oordeel van de kiezer.
Vooreerst heeft zijn partij W.D.V. de verkiezingen verloren en werd deze na de CD&V pas de tweede partij van de gemeente, weliswaar nog met evenveel mandaten in de gemeenteraad. Daarbij is hij als burgemeester en lijsttrekker slechts als derde verkozen binnen zijn partij. Het is bovendien een logisch voortvloeisel van de democratie dat degene die het meest stemmen heeft bekomen van de kiezers ook wordt voorgedragen als burgemeester en de burgemeester komt uit de grootste partij. Voor Wielsbeke is dat dus Jan Stevens met 1450 voorkeurstemmen, temeer de CD&V ook de voorkeur kreeg bij de kiezers.
Wat mij het meest verontrust is de vaststelling dat de gemeenteraadsleden van W.D.V. blijkbaar geen bezwaar hebben tegen het feit dat hun onbetwistbare kandidaat-burgemeester Georges Lambrecht Wielsbeke desnoods in handen wil geven van het hoofdkwartier van Vlaams Belang. Het is overduidelijk dat de houding van Georges Lambrecht om zijn burgemeesterssjerp desnoods te reddden met de hulp van het Vlaams Belang zoveel betekent als Wielsbeke 6 jaar lang te grabbel gooien aan chantage van de kopstukken van het Vlaams Belang in Antwerpen.
Hoe kunnen de gemeenteraadsleden van W.D.V. het zich nu nog veroorloven om zich op een geloofwaardige manier nog kandidaat te stellen als verdedigers van de Welvaart en Vrede in groot-Wielsbeke, als ze nog altijd geen enkel bezwaar tonen tegen het risico om het bestuur van de gemeente de komende zes jaren in handen te geven aan de willekeur van zeg maar Filip Dewinter. Voor Georges Lambrecht blijft de burgermeestersjerp belangrijker dan de toekomstige vrede in de gemeente. Het is onbegrijpelijk dat de andere verkozenen van de W.D.V. hun derde verkozene daarin nog altijd onvoorwaardelijk volgen en dat maakt alle WDV-verkozenen dan ook even gevaarlijk voor de toekomst van de gemeente.
We denken dat de uitslag er inderdaad anders zou hebben uitgezien als al de W.D.V.-verkozenen voordien hadden toegegeven: Ik heb geen bezwaar om Wielsbeke desnoods zes jaar over te leveren aan chantage van Filip Dewinter.