Verhofstadt heeft de Van Thillo-persgroep, dit keer De Morgen, bereid gevonden om ongenuanceerd een gordijn op te hangen rond de noodzakelijke besparing van 4 miljard Euro om zijn begroting in evenwicht te houden. Het kon natuurlijk niet dat een maand na het vorige begrotingsconclaaf, dat één week duurde, Paars zou aankondigen dat er toen maar wat oplapwerk werd verricht en niet echt rekening werd gehouden met de economische toestand. Intussen groeit het tekort tot vier miljard Euro en horen we dat ook de Belgische Euro- norm inzake schuldafbouw niet wordt gehaald. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Verhofstadt haalt het Vivant-standpunt van multi-Euromiljonair Duchatelet van stal, dat een verschuiving wil van belasting op arbeid naar BTW-belasting op consumptie. Eerder werd dit plan al gekelderd als gewaagd, onrenderend en onrealistisch, zeker als het niet kadert in een Europees geheel. Maar onze wispelturige leiders kunnen natuurlijk niet wachten en vooral het plan kan andere duistere objectieven verdoezelen. Het moet ook een alternatief bieden voor de negatieve perceptie van Paars, dat maar wat aanmoddert en weigert zijn democratische conclusies te trekken uit zijn desastreus beleid van schandalen. In de peilingen heeft amper nog 35 % van de Vlamingen vertrouwen in de Paarse partijen. Verhofstadts partij kennen we alleen nog van Leugens en Dictaten.
Het plan zelf wil een belasting op arbeid verminderen, maar tegelijk de gezinnen meer belasten op hun aankopen. De belastingen op arbeid(ers) bedragen inderdaad 55 % van de totale fiscale ontvangsten. Maar die dan afschuiven op de consumptie zorgt voor andere nog niet ingecalculeerde problemen, wat voor wispelturig Paars uiteraard geen probleem is omdat bij ons federaal Paars ministerclubje eigenbelang altijd op de eerste plaats stond. De BTW op consumptiegoederen is in ons land al beduidend hoger dan in de buurlanden. Ook economisch is het niet verantwoord omdat het consumentenvertrouwen nu al op een dieptepunt staat.
Bovendien moet de operatie ook 4 miljard nieuwe inkomsten opbrengen op de begroting tijdelijk weer op de sporen te zetten. Waarom niet sleutelen aan de inkomsten uit vermogens ? Het belastingssysteem is sedert 2000 al veel minder een stelsel naar draagkracht en vermogen sedert de afschaffing van de hoogste belastingsschalen, fiscale amnestie en een afbouw van de belastingsinspectie op fiscale fraude. De belastingen op het vermogen (successierechten, registratierecthen en schenkingsrechten) samen met de roerende en onroerende voorheffing en de personenbelasting op kapitaalinkomsten gedroegen in 1997 maar 9,2 % en zijn ondertussen nog gedaald.
De verschuiving van lasten op arbeid naar BTW en accijnzen zal ook haar effect op de index niet missen.. Daardoor zullen de lonen weer gaan stijgen en wordt het een vestzak-broekzakoperatie. Of misschien gaat onze Numero Uno nog verder en schaft hij ook de automatische indexering af. De prioriteit moet een algemene verlaging van de fiscale druk blijven en niet het verschuiven van de belastingen, dit keer niet naar lagere besturen, maar naar BTW en minder controleerbare ingrepen. Zouden Verhofstadt en co eens eindelijk kunnen een beleid voeren dat de economie en de welvaart echt dient in de plaats van te pas en onpas met nieuwe belastingsballonnen op de proppen te komen. Stop met al uw arrogantie of wispelturigheid en laat de kiezer de kans om te zeggen wat ze denkt van al die fabeltjes.
|