Om meer dan één reden een dubieuze keuze. Wie niet geloofde in een politieke keuze, komt eerder bedrogen uit. De rechterhand van de zieke paus, wordt ook de opvolger na diens overlijden. De man die de wenk gaf om Karel Woytila te kiezen en daarna zijn voornaamste raadgever was, wordt nu zelf paus. Hij was op zijn zeer hoge leeftijd niet alleen de voornaamste kandidaat, maar krijgt nu ook bijna op zijn verjaardag ook het hoogste ambt. Daar hij zichzelf de afgelopen weken uitgesproken kandidaat stelde voor het ambt, zelfs nog bij de start van het concilie en alle andere visies op de toekomstige kerk monddood censureerde, kan hier moeilijk sprake zijn van een ongedwongen kiessfeer. Het gaf er dikwijls de indruk toe dat Kardinaal Radzinger bij momenten zelf voor Heilige Geest speelde. Alles doet dan ook veronderstellen dat de koers van paus Johannes-Paulus II op alle gebied wordt verder gezet.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Al woont hij nu al bijna een kwarteeuw in Rome, dan nog valt op dat ook zijn geboorteland Duitsland wel heel dicht bij Polen ligt. De keuze uit Polen was echter een veropenbaring en de Paus werd daar en op andere plaatsen ook in die zin gewaardeerd. Duitsland doorstaat op dat vlak geen enkele vergelijking. Het idee van de wereldkerk heeft zonder twijfel een deuk gekregen. Als de lijn van thuislanden doorgetrokken wordt, komen we bij volgende pauskeuze in België terecht, maar het is wel te betwijfelen als alleen deze Europese christelijke cultuur borg moet staan als voortrekker van een wereldkerk. Intellectuele begaafdheid volstaat trouwens niet om een goede paus te worden.
Enige lichtpunt is de naamkeuze Benedictus XVI. Als Paus Radzinger daarmee wil aanduiden dat hij wil open staan voor vernieuwende ideeën, dan was daar bij mijn weten niet zoveel van te merken de afgelopen decennia. De Heilige Geest zou dus misschien nog kunnen spelen in de persoon van paus Benedictus XVI zelf. Maar met een figuur als Johannes XXIII lijkt hij momenteel enkel de leeftijd gemeen te hebben.
|