Vorig jaar zat de federale regering met nachtzittingen rond DHL, BHV, nachtvluchten en ik weet niet meer wat dossiers waar voordien al kon aan gewerkt zijn, maar die niet van aard waren om gemakkelijk te kunnen scoren. Nu zitten we met analoge nachtvergaderingen over eindeloopbaan en andere besluitvorming of beter niet-besluitvorming dat beter in het duister gebeurt. Ook vandaag zien we de besluiteloosheid van deze regering, als er niet direct goedkoop profijt voor eigen achterban mee gemoeid gaat.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het resultaat zou een vaag richtinggevend document zijn, dat wel goed verkocht wordt met het miss-figuur van Freya als onderhandelingsnota voor de sociale partners. Deze hadden echter al een verdergaand document besproken, zodat de nieuwe nota eigenlijk een stap achteruit is. En hoe moeten ze daar samen met hun achterban aan uit geraken in de beperkte periode tot 11 oktober. Een plichtsbewuste regering had dit richtinggevend document al vijf jaar eerder kunnen presenteren, want het dringende karakter van het debat rond de eindeloopbaan dateert al van eind vorige eeuw. Maar de excellenties hadden dan hun hoofd vol met snoepjes uit te delen aan hun achterban, de hoogste belastingsschalen af te schaffen, de kieswet naar eigenbelang te veranderen, de nachtvluchten te concentreren over de Vlaamse rand, hun wedden aan te passen, verkiezingskabinetten op te zetten en een nieuwe politieke benoemingsstrategie op gang te brengen.
Plots is ook de financiering van de sociale zekerheid weer belangrijk. De laatste jaren was er nooit bezwaar om onvoorwaardelijke verlagingen toe te kennen van sociale bijdragen of de fondsen van de sociale zekerheid te misbruiken voor begrotings- en andere afwijkende doeleinden. De Sociale Zekerheid heeft daardoor te kampen met een voorspelbare structurele vermindering van de inkomsten. Terwijl de hogere inkomsten en functies alle mogelijk profijt kregen, kon er bij de laagste inkomens zelfs geen normale indexaanpassing van af. We gaan langer moeten werken voor lagere pensioenen.
En de maatregelen
Een bonus voor wie na zijn 60e nog aan de slag blijft. Toch de reinste discriminatie tegenover degenen die dan al 40 jaar en meer aan de slag zijn in jobs waar bijna niemand van de hoger opgeleiden zijn handen wil aan vuil maken en trouwens fysiek niet zouden aankunnen. Het moet normaal zijn dat wie tot 25-30 jaar op onze kosten kon studeren, ook wat langer aan de slag blijft zonder dat daar extra geschenken moeten voor zijn.
En het zoeken naar middelen om die sociale zekerheid betaalbaar te houden
Besparen op kindergeld is ook een hypotheek leggen op de toekomst. Nu al kampen we met een tekort aan kinderen om de economische activiteit in de toekomst nog te kunnen invullen. Daar passen veeleer stimuli dan wel bezuiniging. En wie wordt weer getroffen door een franchise van 50 in de gezondheidszorg, het uitstellen van de indexsprong (de laatste jaren eigenlijk al toegepast op vervangingsinkomens), en andere besnoeiingen om elders weer fiscale sprookjes toe te laten.
|