De vice-premiers Didier Reynders (MR-FDF) en Johan Vande Lanotte (SP.A) zouden een oplossing hebben voor BHV. BHV zou niet gesplitst worden, maar nog uitgebreid over gans de provincie Vlaams Brabant . De twee moeten deze voormiddag verslag uitbrengen in de kamercommissie Binnenlandse Zaken. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Maandag werd in regeringskringen nog bevestigd dat een aanpassing van grondwetsartikel 63 op tafel lag. Daardoor zou de kieskring B-H-V niet worden gesplitst, maar komt er een feitelijke kieskring Vlaams-Brabant. In Leuven en B-H-V kunnen dan dezelfde Vlaamse lijsten ingediend worden. Het Arbitraghof vernietigde in mei 2003 een gelijkaardige regeling die paars-groen naar aanleiding van de kieshervorming van 2002 had uitgewerkt. Via een grondwetswijziging zou die nu toch mogelijk worden.
Het wordt nu wel kijken of de Vlaamse vleugel van federaal Paars nogmaals op de buik gaan voor hun Paars komplot. Het leidt geen twijfel dat Franstalig België eenparig achter het voorstel staan en dus net als met het vreemdelingenstemrecht maar een beperkt aantal aanhangers in Vlaanderen nodig hebben om dit erdoor te krijgen. Guy en de andere Paarse excellenties kunnen dan weer verder bakken aan hun wanbeleid tegenover de Vlaamse meerderheid.
Gelukkig hoorden we al Spirit, de kartelpartner van SP.A, en VLD-kamerlid Luk Van Biesen waakzaam reageren. Maar dat is niet genoeg. Het parlement zit vol opvolgers-woordvoerders-overlopers, die dankbare getrouwheid verschuldigd zijn aan hun grote baas in de regering.
,,Een wijziging van artikel 63 lost niets op'', klonk het. Volgens Van Biesen zou het ,,verwonderlijk zijn'' dat het Arbitragehof niet dezelfde bezwaren zou opwerpen. ,,Politiek ligt de wijziging van artikel 63 ook zeer moeilijk. Het is geen antwoord op de rechtvaardige eis voor de splitsing van B-H-V. De splitsing moet er immers voor zorgen dat Halle-Vilvoorde loskomt van de Brusselse Franstalige politici. Zij bemoeien zich nu met dit stukje Vlaanderen omdat het hun kieskring is. Als dat niet meer het geval is, zal de communautaire spanning snel verminderen.''
Van Biesen wijst er ten slotte fijntjes op dat voor een grondwetswijziging een tweederde meerderheid nodig is. Toch nog een rechtzinnige VLD-er in de kamer, misschien wel voor zijn laatste keer, maar in elk geval mijn volle respect.
MISSCHIEN KAN EEN AMENDEMENT WORDEN INGEDIEND OM GELIJKTIJDIG OOK EEN KIESKRING BRUSSEL-WAALS BRABANT IN TE VOEREN EN DAN TEGELIJK HET BRUSSELS PARLEMENT AF TE SCHAFFEN EN TE HERLEIDEN TOT 1 GEMEENTERAAD VOOR ALLE BRUSSELSE GEMEENTEN, NET ALS ANTWERPEN.
|