Kalfstong met mosterdsaus --------------------------- (Voor 4 personen)
1 kalfstong bouillon 80 g margarine of boter 100 g bloem 3/4 liter melk 3/4 liter kookvocht van de kalfstong 2 eetlepels mosterd 2 eetlepels gehakte peterselie
(WERKWIJZE)
1.Kook de kalfstong gaar in een klassieke bouillon 2.Laat de margarine of boter smelten en roer er de bloem door zodat je een roux krijgt. 3.Maak een bechamelsaus door de roux te bevochtigen met de melk en het kookvocht. 4.Breng op smaak en voeg de mosterd en de peterselie toe. 5.Serveer de tong met de saus en een gekookte aardappel.
Witloofsoep met kabeljauw ---------------------------- (voor 4 personen)
8 stronkjes witloof 1 klein aardappeltje 1 wit prei 1 sjalotje margarine of boter 2 liter water 1/2 bouillonblokje 2 sneden brood olijfolie 1 teentje knoflook peper en zout nootmuskaat 1 dl room 120 g kabeljauw 1 eetlepel gehakte peterselie
WERKWIJZE: ---------------- 1.Snijd alle groenten in de gewenste grootte en stoof ze aan in wat margarine of boter. 2.Bevochtig met het water en doe er eventueel een half bouillonblokje bij.Laat 30 minuten koken. 3.Snijd ondertussen de sneetjes brood on drie hoekjes en bak ze in olijfolie.Laat de korstjes even afkoelen en wrijf ze in met de knoflook. 4.Mix ondertussen de soep en kruid ze met peper,zout en nootmuskaat.Voeg de room toe. 5.Snijd de kabeljauw in blokjes van 2 cm.Laat ze aan het einde van de kooktijd ongeveer 2 minuten pocheren in de soep.(Niet veel langer,want dan valt de kabeljauw uiteen) 6.Serveer in een diep bord en bestrooi met de gehakte peterselie.
Dit recept komt uit het kookboek:PIET HUYSENTRUYT KOOK BIJBEL
Passie ------- Ingrediënten: ------------- 125ml sap van passievruchten een scheutje grenadine sap van een halve limoen water braambes
Bereiding: ---------- vermeng in de shaker 125 ml passievruchtnsap,een scheutje grenadine en het sap van een half limoentje.Voeg een paar ijsblokjes toe en meng goed.Schenk in het glas en leng aan met goed gekoeld water.Versier met een halve passievrucht op een houten prikker,misschien kan er ook nog een braambes bovenop.
Bereiding: ---------- Meng de fruitsappen en de Ginger-ale goed met elkaar.Deze mengeling serveren met ijsblokjes en afwerken met vers geplukte bloemen;
Blauwgekookte forel --------------------- Ingrediënten ------------- 4 beekforellen (à 250 g) 2 el witte-wijnazijn zout -8 el boter
Voor 4 personen Bereidingstijd:30 min
1.Snijd de beekforellen voorzichig open en maak ze schoon.Raak de huid niet aan om beschadiging van de slijmhuid te voorkomen.
2.Leg de forellen op een platte schaal en bedruppel ze met witte wijn-azijn.Wentel de schaal een aantal keren zodat de azijn het totale huidoppervlak van de forellen bevochtigt;
3.Breng 3 liter gezouten water aan de kook en laat de forellen erin glijden.laat ze ongeveer 7 minuten trekken op een matig vuur.Smelt de boter in een kommetje.
4.Neem de forellen uit het vocht,laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en serveer.Geef de gesmolten boter er apart bij.Gekookte aardappelen smaken hier goed bij.
Tip:als u geen beekforellen kunt krijgen,gebruik dan de regenboogforel.