Everzwijnblokjes met orval --------------------------- 4 personen ------------ ingrediënten ------------ 700g everzwijnfilet 100 gr boter 3 uien 2 el bloem 2 flesjes orval 1 el mosterd 1 kruidentuiltje 1 knolselder 4 grote aardappelen peper en zout
Bereiding: ---------- Snij de everzwijnfilet in dobbelsteentjes van 2 cm.Pel de uien en snipper hem fijn.Reinig de knolselder en schil de aardappelen.Snij ze in stukjes. Bak het vlees in boter,voeg de uistukjes van 1 ui toe en breng op smaak met peper en zout.Strooi er de bloem over en laat goed achtereenvolgens de mosterd en het kruidentuiltje toe en laat alles onder gesloten deksel +-35 minuten zachtjes gaarsudderen.Haal de stukjes vlees uit de pan,zeef de saus en breng ze op smaak met peper en zout.Doe de gladde saus bij het vlees en hou het warm. Stoof de knolselder, de rest van de uien en de aardappelen in boter.Voeg een kopje water toe en kruid met peper enzout.Laat het geheel 15 minuten zachtjes gaarsudderen en pureer het geheel.Kruid eventueel ng met peper en zout. Verdeel het vlees over 4 borden en bestrooi met gehakte peterselie.Serveer met de puree.
Rijlands gemarineerd paardenvlees met rozijnen ------------------------------------------------ ingrediënten voor 4 personen ----------------------------- 500 g paardenborstlappen 60 g boter
Marinade ---------- 1/8 l rode wijn azijn 1/8 l water 1/2 l rode wijn 1/2 kopje suiker 1 eetlepel tomatenpuree 1 eetleêl mosterd 1 bosje bouquet garni
Saus ----- 5 dl rode wijn 2dl runderbouillon 60 g rozijnen aardappelzetmeel om te binden
bereiding ---------- Meng de voor de mariade bedoelde ingrediënten. Leg het vlees in de marinade.Voeg het bouquet garni toe samen me tomatenpuree en mosterd. Dek het vlees met een deksel af en laat het een dag lang in de koelkastmarineren. Neem het vlees uit de marinade en laat het uitlekken en droog het af met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 180°C of gasstand 4. Braad het vlees in een hoge pan in de boter aan.Blus het af met de marinade en zet het vervolgens 2 uur in de oven.Overgiet het vlees regelmatig met de marinade. Als de vloeistof is verdampt,overgiet et dan nog eens met de rode wijn en bouillon en laat het vlees dan afgedekt smoren. Druk het bouqeut garni en het bouillon door een puntzeef.Meng de geweekte rozijnen door de saus. bind de saus nog eens naar wnes met een beeetje water en aardappelzetmeel.
Lekker met aardappelkoekjes,stoofpeertjes en diverse koolsoorten.
Pikante inktvis met noedels uit de wok ---------------------------------------- voor 4 personen ----------------- 600 g pijlstaartinktvis (vers of ontdooid ) in ringen 2 rode pepers,zaadjes verwijderd en fijn gesneden 2 tenen knoflook,geperst 20 g basilicumblaadjes,fijngesneden,plus extra voor garnering 20ml olijfolie 250 g kerstomaatjes,gehalveerd 400 g dunne,panklare woknoedels 60 ml citroensap 160 g taugé
Bereiding ---------- Meng in een kom de inktvis met de rode peper,knoflook,basilicum,olie en zout naar smaak. Laat een grote wok op hoog vuur heel heet worden.Roerbak de inktvis in porties 1-2 minuten tot de ringen ondoorschijndend wit zijn.Schep alle inktvis terug in de wok,samen met de tomaatjes ,noedels en het citroensap. Roerbak 2 minuten,of tot de noedels goed warm zijn.Draai het vuur uit en schep de taugé en basilicumblaadjes losjes door de noedels.Breng op smaak met zout en peper en verdeel het gerecht over grote kommen.
Knoflook-muntkip met knapperige sla ---------------------------------------- 4 personen ------------- 2 el grof gehakte muntblaadjes 2 tenen knoflook,geperst 1 tl gedroogde chilivlokken 2 el olijfolie 4 kipfilets,horizontaal gehalveerd 1 krop jonge bindsla of romaanse sla,in dunne reepjes 80 g peultjeskiemen of tuinkers 2 bosuiltjes fijngesneden 1 el wittewijnazijn
Werkwijze ----------- Roer in een schaal de munt,knoflook en chilivlokken door 1 el olie en breng op smaak met zout en peper. Wentel de kipfilets erdoor om ze aan beide kanten met de kruidenolie te bedekken. Verhit een grote antiaanbakpan op hoog vuur. Bak de kipfilets in porties in 1-2 min.per kant gaar. Meng intussen in een grote kom de slareepjes met de peulkiemen en bosui. Schep de sla losjes om met de azijn,1 el olie,zout en peper. Leg op elk bord 2 kipfilets en schep de salade ernaast. Bindsla,romaanse of turkse sla vind je bij de goedgesorteerde supermarkt. Je kunt ook little gem of ijsbergsla nemen. Bereiden:+- 10 minuten
Ganda ham in porto geweekte meloenbolletjes ------------------------------------------------ Zeer gemakkelijk klaar te maken in 10 minuten ------------------------------------------------- Voor 4 personen ----------------- 250 gr Ganda Ham 2 rijpe Cavaillon meloenen 50 gr verse munt 1 dl witte porto sap van 1 meloen
Werkwijze: ----------- 1.Snijd de ham in fijne reepjes. 2.Snijd de meloen in twee, verwijder de pitrjes en haal het vruchtvlees met behulp van een parisienne lepel eruit zodat er kleine bolletjes onstaan. 3.Lepel de rest van de meloen ook uit en doe dat in de keukenrobot. 4.Schik achtereenvolgens meloenbolletjes,gandasnippers en verse muntblaadjes op een bord. 5.Giet het dressingsausje erover en laat het gerecht minstens een uurtje trekken.