Parmentiersoep met grijze garnalen. ------------------------------------ 3 dikke aardappelen,2 preien, 1/2 struik witte selder , 1 dikke ui,2 l kippebouillon, 2 dl room, 100 grijze garnalen,boter of olie, peper en zout.
1.Schil de aardappelen,spoel de prei en de selder,pel de ui.Snij de groenten in grove stukken.Stoof ze aan in boter of olie.Giet er de kippebouillon bij.Laat 15 minuten koken,tot de groenten gaar zijn. 2.Mix de soep.Kruid ze naar smaak met peper e zout. 3.Klop de room lobbig.Verdeel de hete soep over kommetjes of borden.Werk elke portie af met een lepel room en grijze garnaaltjes.
Hertengebraad met groentecrumble ------------------------------------ 1 hertengebraad van 1,600 kg,boter en olie,peper en zout Voor de groentecrumble: ------------------------- 12 middelgrote rode aardappelen,500 g wortelen,1/2 knolselder,1 busseltje raapjes,250 g spruitjes (diepvries),250 g schorseneren (diepvries),1 zakje gekookte kastanjes (koelafdeling),50 g koude boter,4 eetlepels paneermeel,4 eetlepels walnoten,grofgehakt,olijfolie,2 takjes verse tijm. Voor de saus: --------------- 2 dl wildfond,1 fles donkere trappist,4 eetlepels appel-perensiroop,1 koffielepel ijskoude boter
1.Kruid het gebraad met peper en zout. Leg het in een goed met olie ingevette braadslee.Beleg het met nootjes boter.Zet het 45 minuten in de oven op 180°C. 2.Boen de aardappelen goed schoon,snij ze (ongeschild) in kwartjes.Schraap de wortelen,snij ze in plakjes.schil de knolselder,snij hem in blokjes. 3.Doe alle groenten en kastanjes in een grote ovenschaal,besprenkel met 2 à 3 eetlepels olijfolie.Schep goed om.Dek af met alumiumfolie en zet anderhalf uur in het midden van de oven op 180°C. 4.Vermeng de afgeriste tijm met het paneermeel,de walnoten en de ijskoude boterblokjes,een mespunt peper en zout.Haal het alumiumfolie weg.Strooi de crumble op de groenten.Zet nog 15 minuten onafgedekt in de oven op 180°C. 5.Breng de wildfond aan de kook met de trappist.Laat tot ongeveer de helft inkoken.Voeg er de stroop aan toe.Roer glad en laat nog een paar minuten goed doorwarmen.Doe er de boter bij en roer met de spatel tot de boter gesmoten is.Kruid naar smaak met peper en zout. 6.Laat het gebraad 5 minuten rusten voor U het aansnijd,dan blijft het veel sappiger.
WERKWIJZE --------------- 1.Snijd de kippenborsten in plakjes en bak ze aan in de boter. 2.Snijd de ananas,de paprika's,de prei,de gember en de peperoni in stukken en voeg bij de kip. 3.Oversrooi het geheel met de suiker,de kurkuma en de kerrie. 4.Voeg de witte wijn en de kippenfond toe en laat dit even goed doorkoken.Bind het geheel met wat maizena. 5.Versier met de platte peterselie en serveer.