De vredesduif vliegt van site naar site, door zo veel te landen als maar mogelijk is. Alsjeblieft, help de duif om een lint te maken, rond de wereld. door hem mee te nemen naar jouw site, of om hem aan iemand anders te geven voor hun site, door hem een plaats te geven in een ander werelddeel of in die delen van de wereld waar strijd en chaos heerst
Het denken maakt onophoudelijk lawaai. Hoe zou het stilte kunnen begrijpen?
Het denken houdt van oordelen. Hoe zou het vrede kunnen begrijpen?
Het denken splitst en verdeelt. Hoe zou het eenheid kunnen begrijpen?
Het denken is onvrijwillig en dwangmatig. Hoe zou het vrijheid kunnen begrijpen?
Denken is een activiteit van streven en worden. Hoe zou het Zijn kunnen begrijpen?
Pas wanneer het denken beseft dat het niet in staat is iets écht wezenlijks te begrijpen, is er een opening naar werkelijk Inzicht.
De voor-herinnering.
21-03-2008
JC
Goede vrijdag. Een dag om stil te staan, te herdenken wat mensen een mensenkind hebben aangedaan. Regelmatig vraag ik mij af 'hoe kunnen mensen zo wreed zijn?' Maar nog vaker vraag ik mij ' Hoe is het mogelijk zo'n lijden te dragen?'
Soja doorgelicht : de schaduwzijde van een wonderboon
De Nederlandse prins Willem Alexander en prinses Maxima bezoeken deze week Argentinië. Naast de passie voor Maxima, tango en voetbal delen we nog iets met dit land: de sojaboon. In Argentinië wordt dit gewas op grote schaal verbouwd, zodat onze kippen, varkens en koeien er letterlijk mee vetgemest kunnen worden. Dit ogenschijnlijk onschadelijke boontje levert een bijdrage aan de verpaupering van grote delen van Argentinië, maar ook van Brazilië en Paraguay. Nederlandse maatschappelijke organisaties vinden het hoog tijd dat de sojaboon eens nader bekeken wordt.
Volgende week verschijnt hun publicatie: Soja doorgelicht: de schaduwzijde van een wonderboon. Dit handzame boek is uitgegeven door de Nederlandse Sojacoalitie.
Argentinië is na de Verenigde Staten en Brazilië, s werelds grootste sojaproducent. Nederland is na China, s wereld grootste soja-importeur. Hoewel soja bij veel mensen vrij onbekend is, wordt het verwerkt in meer dan zestig procent van alle producten die in de supermarkt liggen.
Om de groeiende honger naar soja te stillen worden in Latijns-Amerika op grote schaal bossen gekapt en wordt land van kleine boeren omgevormd tot grootschalige sojaplantages. Kernwoorden in de publicatie zijn: landconflicten, genetische manipulatie, moderne slavernij, milieuvervuiling, ontbossing, afname van de werkgelegenheid en het steeds minder verbouwen van lokale voedselgewassen. Naast een beschrijving van bovenstaand, wordt ook ingegaan op de relatie met Nederland en Europa en wat er in zowel de producerende als importerende landen aan actie kan worden ondernomen. Een voorbeeld is het vaststellen van richtlijnen waaraan de sojaproductie zou moeten voldoen, net zoals we bij hout gedaan hebben. Daarnaast kan het publiek gestimuleerd worden om minder en bewuster vlees eten.
Belangrijke spelers zoals de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), Unilever, Nutreco, ABN AMRO, Rabobank en betrokken Nederlandse ministeries zeggen dat ze inmiddels de problemen serieus nemen. Op dit moment ontbreekt het echter nog aan concrete stappen om de gesignaleerde misstanden aan te pakken. Hiervoor is het wel hoog tijd. Het is onverteerbaar dat de bevolking en de natuur in de sojaproducerende landen de prijs betalen voor ons goedkope stukje vlees en ons nu wel heel goedkope glaasje melk.
De Nederlandse Soja Coalitie is een samenwerking tussen Both ENDS, Cordaid, FairFood, Greenpeace NL, Kerkinactie, Milieudefensie, ICCO, IUCN-NL en Solidaridad. Zij dringt er bij alle relevante spelers op aan om bij te dragen aan het terugdringen van de negatieve impact van soja.
Het wordt een hobby. Prijzen vergelijken. Dacht ik eerst dat de prijs van 1,69 hoog was voor een pak Sojamelk Naturel, Albert Heijn spant de kroon met 1,79 per pak. En hij was degene die op de kleintjes paste, vooral de jongere generatie. Die weinig tijd heeft en toch goed eten wilt.
Jarenlang kende ik alleen het doel van kopen. Ik kocht wat ik nodig had. Waar mijn smaakpapillen van konden genieten.
Prijzen waren mij niet echt bekend. Boodschappen halen had te maken met welzijn, dacht ik! Een mens eet omdat je lichaam daarom vraagt en waarom dan niet die dingen eten en drinken die ik dan ook echt lekker vindt.
Totdat het noodlot toesloeg.
Al enkele jaren, geloof me sinds de invoering van de euro, word ik geconfronteerd met die enorme oplichterij van de mensen die ons moeten voorzien van ons dagelijkse brood. Steeds vaker trok het kleine prijskaartje mijn aandacht. Enerzijds omdat ik moest omrekenen naar de voor mij zeer betrouwbare Nederlandse gulden, anderzijds om te weten hoeveel munten ik van de kassa terug moest krijgen.
Langzaam meanderde de ellende mijn leven binnen. Iedereen wilde geld. Bedragen die verdubbelt, soms verdrievoudigd werden, moest ik ophoesten. De supermarkt heeft daar helemaal een handje naar.
Sojamelk bijvoorbeeld. Drie pakken melk verbruikte ik per week. Let wel op, ik verbruikte. Voltooid verleden tijd.
Want vandaag kwam ik tot de ontdekking hoe goed het is om de prijzen die horen bij de producten die je wekelijks gebruikt, goed bij te houden.
Al maanden moet ik genoegen nemen met één pak melk per week. Alleen 's avonds sta ik mijzelf de luxe van thee met melk toe. Af en toe ook 's morgens, vooral als de tijd haast heeft en ik moet hollen naar de tram, trein en bus. Dan is de thee vaak niet lekker want ik voeg dan melk toe om het zo snel mogelijk af te koelen, drinkbaar te maken. Een functioneel moment.
Het zelfde pakje sojamelk kostte vorige week 1 euro en 39 centen. In de aanbieding heet dat.
De vaste prijs is 1 euro en 49 cent. Vandaag kost sojamelk naturel 1 euro en 69 centen.
Als ik aan het dienstdoende opperhoofd vraag waarom, antwoordt zij; 'Alles is duurder geworden, mevrouw, sorry'
Ik strompel met overige boodschappen de winkel uit. Volgende week geen melk dus. Kan ik niet meer betalen. Ik heb de bodem van mijn portemonnee bereikt op de 12de dag
Telkens als ik denk "het is weer maandag, het zal wel ff duren voor 't weer weekend is, besef ik dat het morgen al weer zaterdag is! Mijn leven vliegt aan mij voorbij. HELP.
Een pyrrusoverwinning is een overwinning die zoveel inspanning kost dat het dezelfde uitwerking heeft als een nederlaag. Deze uitdrukking stamt niet uit de Griekse mythologie, hoewel er wel een mythe bestaat over een Pyrrhus van wie de naam afkomstig is.
De Pyrrhus die hier bedoeld wordt, heeft echt bestaan. Hij was koning van Epirus (thans een provincie van Griekenland). Hij verloor een groot aantal mannen in een tweetal gewonnen veldslagen tegen de Romeinen. Toen een van zijn generaals hem met zijn overwinning wilde feliciteren schijnt hij in woede te zijn uitgebarsten en zoiets te hebben opgemerkt als "Nog één zo'n overwinning en ik ben verloren." Vandaar de term pyrrusoverwinning.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pyrrusoverwinning
Mijn bloggie startte op 't moment dat ik tijd had om over mijn loopbaan na te gaan denken. En vandaag, toen ik de allereerste pagina's weer las dacht ik: "wat is 't leven toch vol verrassingen. Wanneer je steeds weer dezelfde mensen om je heen ziet, gaan die ten slotte deel uitmaken van je eigen leven. En omdat ze deel uitmaken van je leven, willen ze dat ook bijsturen. Als je niet wordt zoals zij willen dat je wordt, zijn ze boos. Want iedereen kan je precies vertellen hoe je moet leven. Terwijl ze zich geen raad weten met hun eigen leven".
Hier kom ik in 't weekend op terug. Nu moet ik naar 't ziekenhuis. Hopend op goed nieuws!
IntEnt slaat haar vleugels uit naar Suriname. De Nederlandse stichting begeleidt al jaren - vanuit Nederland - startende ondernemers die in hun land van herkomst een bedrijf willen starten. Deze week opende IntEnt-Suriname haar kantoor, met de bedoeling startende ondernemers in Suriname op weg te helpen.
Volgens voorzitter Harold Roseval kunnen de startende ondernemers in Suriname een extra steuntje in de rug best gebruiken. "Wij zien dat startende ondernemers in Suriname weinig kansen worden geboden om een bedrijf te ontwikkelen. Er is behoefte aan versterking, scholing en begeleiding. IntEnt kan die begeleiding bieden op basis van ruim tien jaar ervaring. Bovendien hebben wij deskundigheid voor handen, die kan worden benut", aldus Roseval. Garantiefonds
Dit betekent niet dat IntEnt stopt met het begeleiden en ondersteunen van in Nederland woonachtige Surinamers die in Suriname willen investeren. Kenneth Woei A Tsoi, programmamanager voor Suriname, is hier duidelijk over: "De bestaande activiteiten van IntEnt worden voortgezet. Daarnaast is het mijn specifieke taak om andere doelgroepen te gaan bedienen, de Surinaamse ondernemer die een bedrijf wil starten."
IntEnt wil vooral het lenen van geld aan startende ondernemers makkelijker en eenvoudiger maken. Surinaamse financiële instellingen zoals Suritrust eisen bij het verstrekken van een lening aan een startende ondernemer een borgstelling van honderd procent. Beginnende ondernemers die geen onroerend goed of grond hebben, zijn daardoor kansloos. "Wij gaan het anders doen", zegt Woei A Tsoi, die hiervoor samenwerking zocht met Nederlandse financiële instellingen. "Mensen kunnen bij IntEnt tweehonderd procent lenen van wat ze hebben. Het Kredietgarantiefonds van IntEnt staat daarbij garant voor de helft van de lening.
Wanneer het hart iets in bewaring heeft blijven de beelden héél een leven ongeschonden. Jouw eerste glimlach heb ik zo vaak herbeleefd, wel duizend maal heb ´k jou opnieuw gevonden.
Generaties.
Jong mensen protesteren Roepen ´t is een treurig zootje en al ben ik niet meer zo jong ik zit toch in hetzelfde bootje.
Zij verwijten deze wereld een geweldig aantal floppen ´t klopt want in mijn jonge jaren, was ie ook al naar de knoppen
Wil je veel meer foto's zien of info lezen neem dan een kijkje in mijn archief.
http://www.bloggers.nl/Mildredenzo
WIL U EEN BERICHTJE ACHTERLATEN KLIK DAN ONDER EEN ARTIKEL OP 'REAGEER'. KAN ONDER IEDER WILLEKEURIG ARTIKEL, FOTO, BERICHT OF GEDICHT.