niet bij een seniorenvereniging aangesloten ouderen
26-01-2023
475
475 Vogelpik
Onze vertegenwoordiger Dimitry Van den Bergh miste op een haar na de titel op het wereldkampioenschap Darts. Dancing Dimi haalde wel de hoogste score ooit. Waarom copiëren ze in Vlaanderen deze Engelse benaming Darts. Bij ons heet dat vogelpik, en dat blijft best zo. Bij ons is dat eenvoudiger : de roos is 50 punten en elke concentrische cirkel lager daalt de score met 5.
Bij het verslag over de start van de solden viel mij iets op. De VRT pakte uit met “Paris Londres Hasselt”. Waarom kan dat niet in ons Nederlands : Parijs-Londen-Hasselt. Of als je het internationaler wil : Paris – London – Hasselt. Dat deed me terug denken aan de culturele uitwisseling van onderwijzers en onderwijzeressen Amsterdam 1961. Het stootte mij toen tegen de borst dat in de Kalverstraat alle opschriften in vreemde talen waren!? Als inwoner van de Vlaamse rand was ik tegen arrogante opdringerigheid. Nu nog!
Het keizerlijke Meise heeft enkele meerwaardes : de Plantentuin, 8 parochies en 3 grote kapellen (de St.-Elooikapel, De Boskapel en de Kapel van Amelgem). Verder heb je de reuzen Jan en Mie en 2 beiaarden in de St.-Martinuskerk. Bovendien hebben we de zetel van Semper (oorspronkelijk AVC) voor volwassenenonderwijs.
Onze paus emeritus is overleden. Hij was vooral bekend voor zijn theologische werken. In het liber amicorum Herman Boon pr. werd “de dictatuur van de tolerantie” aangehaald. Het eigen standpunt en mening zijn belangrijk! Vandaag wordt hij begraven in Rome. Staatshoofden zijn niet uitgenodigd, maar toch welkom.
Blauwalg, met 3.5 miljard jaar een van de oudste en taaiste organismen op aarde, groeit als kool in de smurrie en knijpt het meer stilaan dood.
Ik zag er een foto van met het Lago Amatitlan in Guatemala. Daar is het al te laat. Ook wij ontsnapten er niet aan. In de Plantentuin namen ze al voorzorgsmaatregelen. En ja, de vijver achter de bibliotheek zag gifgroen!
Op 11 november 2022 zat er een zwaan in de Plantentuin in de vijver rond het kasteel van Boechout. Hopelijk blijft ze er. Dat zou een mooie meerwaarde zijn voor dit keizerlijk domein. Ondertussen zijn de voorbereidingen begonnen voor de herdenking van 100 jaar sterfdatum van keizerin Charlotte ° 30.11.1885 en # 30 augustus1927.
Wie denkt daar niet aan? Muziek om nooit te vergeten! Want die speelt een belangrijke rol! In 1985 werd de Britse muzikant en musicoloog Clive Wearing getroffen door een herseninfectie. Zijn geheugen kon geen herinneringen meer aanmaken. Maar toch kon hij nog jaren ingewikkelde muziekstukken spelen. De Russische componist Vissarion Shebalin kreeg op 57 jarige leeftijd een zware bloeding in de linker hersenhelft. Hij kon niet meer spreken noch begrijpen, maar hij was wel nog in staat om te componeren en zelfs beter dan vroeger. Ik vraag mij af welk effect foto’s en films van vroeger bij dementerenden heeft.
70 % van de ouderen blijkt over een smartphone te beschikken. Dat is goed, maar kunnen ze die ook optimaal gebruiken. Want door de overdaad van mogelijkheden verliezen wij het overzicht. Bovendien worden wij gedwongen om via dit hulpmiddel te werken. Inzicht is dus essentieel! Neem bijvoorbeeld een hedendaags horloge. Regelmatig wordt je herinnerd aan een aantal overbodige zaken! In sommige gevallen kun je zelfs het winteruur niet instellen zonder de smartphone.
Ik pleitte destijds , bij onze oprichting van de afdeling Informatica in het AVC (nu Semper), voor eenvoud. Mijn website droeg zelfs de naam simplesite. Dat was gratis, maar na een tijd moest ik betalen of hij werd opgedoekt. Ik ben dan overgegaan, met spijt, naar een aanbieder die zijn beloften houdt!?
Als men in het federaal parlement bezig hoort, dan valt het op dat alles in twee talen gebeurt. De Vlamingen doen hun best om hun betoog ook in het Frans te houden. De Walen daarentegen houden het meestal bij hun Moedertaal. Kunnen zij het niet in het Nederlands of willen ze niet.
Deze onhebbelijke gewoonte wordt tegenwoordig overgenomen in eentalige instellingen. De Walen nemen het voortouw en dan ontaardt de uitleg in eentalig Frans. Arm Vlaanderen!
Hoge bomen vangen veel wind, zegt men in de volksmond. Succesvolle mensen springen in het oog. Iedereen wil in zijn of haar leven slagen en het doel bereiken. Is dat een kwestie van geluk, intelligentie of afkomst ? Zou het ook niet te maken hebben met ambitie, gedrevenheid en soms obsessie ? Zelfdiscipline speelt ook een grote rol. Of dat doel voor de betrokkene klaar en afgelijnd is, speelt een grote rol. Meestal blijft het vaag en weinig concreet. De keuze van een geschikt doel is zeer belangrijk. Op de juiste plaats zijn, op het juiste moment, telt ook mee. Het valt dikwijls niet zo maar in je schoot. Alhoewel, als men met de helm geboren is, zou succes een tweede natuur heten. Die fameuze helm zou een restant zijn van de moederkoek die op de jonge schedel achter bleef. Aangeboren intelligentie en andere talenten zouden hierbij slechts een kleine rol spelen. Intelligentie moet gevoed worden. Daar speelt het toeval ook een grote rol. De opvoeders maken dikwijls het verschil, en dat kan wel eens tegen vallen. De juiste schoolkeuze is dus enorm belangrijk. Een positieve attitude is belangrijker en die kan getraind worden. Attitude is de hoogste doelstelling in de taxonomie van Alfred De Block. Martin Seligman wijdde hieraan reeds een studie in 1986. Lees er meer over in het nieuwe nummer van Psyche&Brein (nr. 2, 2009).
Op 21 september werd de nieuwe eilandtuin van de Plantentuin Meise plechtig geopend. Je kunt er een aantal iconische soorten zoals watercipres, moerascipres en slangenden bewonderen en meer bomen (waaronder de zwarte els) en struiken, kruidachtige soorten water- en moerasplanten, een lijst van maar liefst meer dan 400 soorten.
Het multimedia-event “We stegen met een zucht” in de Muze was een schot in de roos. Het prille begin van de Chiro werd vermeld, maar ik vond het toch jammer dat de twee eerste leiders Raf Meyskens en Rik Rosiers niet vermeld werden. Ze begonnen in een schuur achter de boerderij Van Doorslaer in 1958 en daarna in de Driesstraat, voor ze in de kapel introkken. De start als zelfstandige afdeling was in 1970.
In de zevende dag voerden ze een aantal studenten en een docente op die als eerste in hun familie aan universitaire studies begonnen. Voor 1960 waren het bij ons enkel de kinderen van de dokter, onderwijzer of advocaat die dat voorrecht genoten. Ik was er bijna bij in 1960. Toen ik afstudeerde op mijn 19 als onderwijzer, kwam mijn turnleerkracht bij ons thuis vragen of ik naar het sportkot in Leuven mocht. Alle kinderen van ons gezin gelijk, klonk het. Dus ik mocht niet. Ik heb dat dan zelf in 1980 toch gedaan. Ik was naast Paul Cleynhens en Frans Heyvaert in dat geval.
De oudste godheid is vrouwelijk. Zij heet Lilith en was de eerste vrouw op aarde, gecreëerd uit aarde net als Adam. Oorspronkelijk komt dit verhaal uit het oude Sumerië van 3500 jaar geleden. Het komt uit Irak. Zij bolde het af van haar man. Daarna ontwikkelde ze zich tot een gevaarlijke demon, een wild nachtwezen, dat mensen op het slechte pad brengt. Zij is het toonbeeld van de onafhankelijke vrouw, die zich door niets of niemand liet kisten! De afbeelding kunnen we zien in een tentoonstelling “Feminine power” in het British Museum in London.
Ik zou een lans willen breken voor correct Nederlands. Ik begon mijn carrière in 1960 toen “Hier spreekt men Nederlands” nog op het scherm kwam. Nu wordt er nogal vaak een loopje genomen met onze taal. Ander taalgebruik krijgt voorrang. Zo zag ik vandaag een actie van Radio 2 in de Plantentuin : fleuramour!? Vive le vélo is ook zoiets. Maar dat past in de Ronde van Frankrijk in la douce France. Maar voor de Vuelta mocht het voor mij in het Spaans! En wat te denken over de jongerentaal? Verbasterd en foutief Nederlands drong ook al door op het scherm. Het wordt stilaan een nieuwe toren van Babel!
Ik ergerde mij destijds aan het dialect in het weerbericht! Daarom stuurde ik mijn suggesties naar de ombudsman van de VRT. Dialect wordt niet geschreven, maar enkele gesproken. Je kunt fonetisch schrift gebruiken om het op papier weer te geven. Maar dat is voor specialisten. De ombudsman begreep het eenvoudige zinnetje niet. Ik heb het dan maar opgegeven.
Steeds meer verschijnen er taalfouten op ons scherm. Ze nemen het niet zo nauw meer, heb ik de indruk! Het lukraak spelen met hoofdletters en kleine letters op het scherm – vooral in het weerbericht – heeft ook een negatieve invloed. Vooral de kinderen die leren lezen krijgen meer obstakels dan mogelijkheden te zien. Het is al erg genoeg, dat er nog steeds geen toetsenborden voor hun P.C. zijn met kleine letters. R.Ev. is correcter dan R.Ev
Wat ? Waar? Wanneer? Wie? Regelmatig – elke maandag – post ik een foto uit mijn collectie of uit een gekregen collectie over “Meise, onder de toren van Sint-Martinus’ op facebook. Waarom ? De tipgevers van destijds zijn er niet meer. De ontbrekende gegevens moeten dus van elders komen. De reacties op de foto’s zijn positief en productief. Zo helpen wij mekaar en ons nageslacht. Want ons menselijk erfgoed mag niet verloren gaan!
Er is heel wat te doen in West – Vlaanderen over de aanleg van hoogspanningslijnen. De discussie over de invloed van de straling op wie eronder woont, bepaalt het debat. Maar kijk eens elders in de wereld. Waar legt men nog elektriciteit op palen boven de grond ? Deze worden weggeblazen bij sterke wind of orkaan! De gevolgen zijn niet min!
Ik pikte een idee op uit mijn favoriet tijdschrift EOS. Patricia Eustacio Colombo test in Stockholm een dieet uit, waarin duurzaam voedsel zoals seizoensgebonden groenten en scharrelvlees centraal staan. Ze passen dat toe in de scholen met 2000 leerlingen. De maaltijden zijn voedzamer en milieuvriendelijker zoals stoofpot met minder vlees en meer bonen en groenten. De leerlingen aten even goed en merkten de verandering niet eens op. Ze zouden dat kunnen doen in alle grootkeukens! Een goede piste voor onze beleidsmakers!