Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 December 2005 was een licht bewolkte dag waar het kwik om 12u55 gestegen was tot zijn maximale hoogte en dat was 9°. De minimum temperatuur bedroeg die dag 5,7° en die werd 's avonds om 18u46 waargenomen. 13 December 2004 was niet alleen een bewolkte dag, het was ook een ijsdag want het kwik kwam niet boven het nulpunt ! Om 14u20 noteerde men toen min 0,1° als hoogste temperatuur. Om 23 uur werd met min 1,2° toen de laagste temperatuur van die dag opgetekend. De warmste 13de december sinds de waarnemingen was deze van 1938 met 13,8°. De koudste 13de december ooit kwam in 1899 voor met een min 13,7° !
Sinte-Lucia werd vroeger in verschillende gemeenten vereerd ! Zij werd er vooral aanroepen tegen de rodeloop en de keelziekte. Zij bekwam door haar gebeden bij het graf van de H. Agatha immers de genezing van haar moeder die aan rodeloop leed. Door een heidense jongeling, die haar wilde onteren, als christin aangeklaagd, stierf ze de marteldood : haar hals werd met een degen doorstoken. Ze werd ook nog aanroepen tegen de oogziekten. Zo stelt men haar voor met de ogen op een schotel of in de hand, en dit naar de legende die meldt dat ze zich de ogen zou uitgerukt hebben om zich aan de lagen van de jongeling te onttrekken door haar schoonheid te verliezen. Zij wordt (werd) onder meer te Beersel (Antw.) vereerd : Die is met quade keel of roodenloop bevangen, kan by Lucia ook gewensten troost ontvangen. De bedevaarders deden toen driemaal de ommegang binnen en buiten de kerk. Ook te Heindonk bij Willebroek werd ze vroeger aanroepen tegen keelziekte en daar gaf men toen een gewijd draadje mee voor de zieke. Een draadje dat dan vermoedelijk rond de hals diende gedragen te worden. Ook te Lier, Schilde en Schendelbeke werd ze vroeger vereerd en aanroepen.
Morgen vieren men het naamfeest van Sinte-Lucia en die komt ons in feiten goed nieuws brengen, leest u maar :
" Lucia maakt de langste nacht, half juni maakt de langste dag, half maart en september vrank, maken dag en nacht even lang. "
Gelogen zeg ik ! Voor een keer spreek ik een weerspreuk tegen en waarom ? Wel deze spreuk dateert van vóór de Gregoriaanse kalenderhervorming, toen viel Sinte-Lucia tien dagen later, n.l. op 23 december, of 2 dagen na de winterzonnestilstand, en toen was deze spreuk wel volledig waar. Schuif deze spreuk dus even op naar 23 december en 't is een waarheid zo groot als een koe !. Nog enkele andere weerspreuken op de dag van Sinte-Lucia :
" Sinte - Lucije, laat de dagen dijen. "
Of nog een andere :
" Als Sinte-Lucie komt, lengen de dagen een vlooiensprong. "
En nog een laatste :
" Met Sinte - Lucij, lengen de dagen een hanegeschrei. "
In een apart hoofdstukje kan u er hier ietsje lager nog wat meer over lezen, ga eens even kijken.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 December 2005 was een bewolkte dag met lichte regen waar het kwik om 14u 18 tot zijn maximale hoogte van 9,1° geklommen was. De minimum temperatuur werd om middernacht opgetekend en die bedroeg 2°. 12 December 2004 was een koude bewolkte dag met een maximum temperatuur van 2,8° om 0u10 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag min 1,2° en die werd 's avonds om 20u10 waargenomen. De warmste 12de december sinds de waarnemingen te Ukkel was deze van 2000 met 13,5°. De koudste 12de december ooit kwam in 1844 voor met min 13,3° !
Uitdrukkingen met tijdsbepalingen uit lang vervlogen dagen
Uitdrukkingen zoals een " luizenwentel", " een vlooiensprong " of "een haneschrede" dateren uit de tijd dat er nog geen uurwerken waren. ( De eerste klok werd in 1370 in Frankrijk vervaardigd.) In die tijd gebruikten onze voorouders de zonnewijzer, en werd de tijd bepaald naar gelang de stand van de schaduw welke een door de zon beschenen staafje op de wijzerplaat wierp. Na de winterzonnestand bemerkte men dat de schaduw zich lichtjes verplaatste. Op Sinte-Lucia bedroeg de afstand deze van een vlooiensprong en vergrootte om o.a. met Kerstmis op een haneschrede te komen. Alzo stelde men vast dat de dagen langzamerhand verlengden. Hier wordt nogmaals het bewijs geleverd dat sommige weerspreuken op een hoge ouderdom kunnen bogen. Een weerspreuk als voorbeeld :
" Van Sinte-Lucie tot Kerstmis, meerdert de dag een hanneschrede. "
Het goede nieuws is dat de dagen weer aan lengen toe zijn !
Hoe zal de winter zijn ? Een vraag die al wel vaak zal gesteld zijn neem aan. Persoonlijk vrees ik voor een bitter koude januari en nu hoop ik alleen maar, dat ik mij enorm vergis ! De berk kan ons echter wel een juist antwoord geven, alleen moeten we dan wel even 't bos ingaan. Lees eens :
" Stijgt in december nog 't berkensap, dan draagt de winter een narrenkap. "
Laat ons hopen dat er momenteel nog heel veel berkensap stijgt ! ! ! Morgen vertel u dan weer alles over het bezoek van Sinte-Lucia die op 13 december bij ons langs komt.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 December 2005 was een heldere dag na een mistige start. Om 14 uur was het kwik opgelopen tot 4,6° en hoger is het niet meer geklommen. De minimum temperatuur bedroeg toen min 4° en die werd in de vroege morgen om 4u18 waargenomen. 11 December 2004 was een mistige bewolkte dag met een maximum temperatuur van 4,8° om 13u21 opgetekend. De minimum temperatuur werd even na middernacht opgetekend en die bedroeg toen 1,9° De warmste 11de december sinds de waarnemingen was deze van 1978 met 14,8°. De koudste 11de december ooit kwam in 1844 voormet min 11,1° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 December 2005 was een nevelige koude dag waar het niet warmer werd dan min 0,1° en die teperatuur werd om 15u21 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen min 3° en die werd 's morgens om 8u19 waargenomen. 10 December 2004 was een mistige bewolkte dag met een maximum temperatuur van 1,8° om 14u28 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag min 0,8° en die noteerde men om 9u32 De warmste 10de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1915 met 15°. De koudste 10de december ooit kwam in 1879 voor met min 12,2° !
Oké het is niet prettig, en niemand loopt er graag in, maar toch ben ik geneigd om te zeggen : " Laat komen die regen. " En waarom ? Kijk eens wat de volgende weerspreuk ons vertelt :
" Plenst in de winter veel regen neer, dan krijgen we mooi zomerweer. "
En geef nu toe, wie wilt er nu geen mooi zomerweer ? Maar....voor wat hoort wat, zo is dat nu eenmaal !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Decembeer 2005 was een heldere zonnige dag met een maximum temperatuur van 5,7° om 14u16 waargenomen. De minimum temperatuur van die dag werd 's avonds om 23u40 opgetekend en die bedroeg min 2,4° ! 9 December 2004 was een mistige bewolkte dag waar het niet warmer werd dan 2,9° om iets na middernacht waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag min 0,3° en die noteerde men om 6u22. De warmste 9de december sinds de waarnemingen was deze van 1915 met 14,3°. De koudste 9de december ooit was deze van 1879 met min 17,7° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 December 2005 was een bewolkte dag die met regen begon. Het kwik had om 13u15 zijn hoogste punt bereikt en dat liet 7,5° optekenen. De minimum temperatuur bedroeg toen 4,2° en die werd 's nachts om 3u53 waargenomen. 8 December 2004 begon erg nevelig maar tegen de middag was de zon van de partij en werd het maximum nog 8,5° om 14u03 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 5,6° en die werd om iets na middernacht waargenomen. De warmste 8ste december sedert de waarnemingen te Ukkel was deze van 2000 met 14,1°. De koudste 8ste december ooit kwam in 1871 voor met min 17,3° !
Sinte-Leokadie kan ons de vriezeman van 't lijf jagen ! ! !
Inderdaad, evenals Sinte - Barbara (4dec) is Sinte-Leokadie een heilige die ons de vriezeman van 't lijf kan jagen. Op haar naamdag kan men 't slechte weder op allerhande manieren bezweren. De beste manier is met een vuurpot naar 't een of 't ander kapelleke te gaan en hem daar volledig laten uitbranden, terwijl men de nodige Vaderons en Weesgegroet bidt. Daarna ontsteek men thuis een keerske ter ere van de goede heilige. En andere manier is op gloeiende kolen berenkruid en lavendel verbranden, of het keerske dwars op een spil steken en het aldus aan de twee uiteinden doen branden. Hoe vlugger het opgebrand is, hoe vlugger het weder omslaat. Het laatste zou een krachtig middel zijn tegen de geweldige buien en ook tegen onweer; Wat men in de goeie ouwe tijd toch allemaal niet deed !
Inderdaad morgen vieren men Maria Onbevlekte Ontvangenis en dat is toch wel een dag om niet uit het oog te verliezen want lees eens wat ons een weerspreuk kom vertellen :
" Maria in d' Avent, ons dikwijls veel wind zendt. "
Men houden ons morgen dus best vast aan de takken van de bomen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 December 2005 was een bewolkte dag met een bui. Het kwik klom die dag op tot 8,1° en dat werd om 15u10 waargenomen. De minimum temperatuur werd om 20u50 opgetekend en die bedroeg toen 3,3°. 7 December 2004 was een zeer mistige dag met een maximum temperatuur van 4,7° om 15u38 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 2,3° en die werd 's morgens om 7u03 waargenomen. De warmste 7de december sinds de waarnemingen was deze van 1914 met 14,8°. De koudste 7de december ooit kwam in 1875 voor met min 15,4° !
De heilige Joannes Damscenus spreekt reeds van een feestdag van de Onbevlekte Maagd ten jare 721 ! In Vlaanderen werd deze feestdag reeds in de 15de eeuw gevierd. Een rijmkalender, waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frans-Vlaanderen stipt 't volgende aan : " 8 december dits de dach onser Vrouwen." In verschillende steden van Vlaanderen bestonden er reeds vanaf 1514, broederschappen ter ere van Onze lioeve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Te Dendermonde bijvoorbeeld was haar de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Dijkpoort toegewijd. De presentiepenningen of O.L.Vrouwgelden, dragen het opsschrift : Wees gegroet Moeder des Salighmaekers Jesu Christi. Wees gegroet vol van gratiën, de Heer is met U, en : Myte (penning) van de Heylichste van Dendermonde (met het afbeeldsel van O.L.Vrouw te midden.)
Terwijl we de goede Sint uitwuiven staat Sint-Ambrosius al aan te schuiven om ons morgen een bezoek te brengen ! En die Sint-Ambrosius, wel dat is niet de eerste beste geloof mij ! Lees eens wat die soms durft uit te spoken :
" Ambroos met zijn bijen en spreeuwen, laat het dikwijls waaien en sneeuwen. "
Hopelijk houdt hij morgen zijn manieren een beetje ! Maar mocht het ooit toch eens gebeuren dat er op deze dag veel sneeuw zou vallen, en dit zou niet naar uw goesting zijn, dan kan je het sneeuwen doen ophouden. Je maakt vlug een sneeuwbal en je gooit die in 't vuur terwijl je volgende dichterlijke smeekbede uitspreekt :
" Sint-Ambrosius patroon van de bieën en de spreeuwen, Schie 't er uit mee waaien en sneeuwen. "
En wonder boven wonder, als hij u smeekbede gehoord heeft, zal het stoppen met waaien en sneeuwen ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 December 2005 was een zwaar bewolkte dag met na de middag lichte regen. Om 14u08 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat bedroeg 6,2°. De minimum temperatuur liet om 8u24 's morgens 4,9° optekenen. 6 December 2004 was een bewolkte grijze dag met een maximum temperatuur van 7,5° om 13u41 waargenomen. De minimum temperatuur werd 's morgens om 4u 54 opgetekend en die bedroeg 4,7°. De warmste 6de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1868 met 14,7°. De koudste 6de december ooit kwam in 1902 voor met min 12° ! Wat moet die goede Sint toen afgezien hebben ! ! !