Hoeveel dagen heeft iedere maand ? Er bestaat een heel eenvoudig gedichtje om te weten hoeveel dagen iedere maand telt, dat zou reeds dateren uit de 17e eeuw en het luidt als volgt : Dertig dagen heeft november, april, juni en september, acht en twintig februari alleen, d' ander hebben er dertig en een.
Morgen tap ik even uit het "oud vaatje" en zal ik wat vertellen over de H. Guido wiens naamfeest men morgen viert. Vooral in streek van Erembodegem was deze heilige goed gekend. Afspraak voor morgen ? ? ?
Vandaag krijgen we het Eerste kwartier om 13u37 precies !
En wat men zoal zegt van een maan : " De eerste en de tweede dag niets, de derde dag zegt iets, maar zo de vierde en de vijfde dag zal zijn, zo is het de hele maneschijn."
Je houdt best u regenscherm in u buurt want ......
"Als het zondag regent binst de hoogmis, dan zal het de hele week regenen."
Gelukkig misschien ??? Vindt men niet zoveel hoogmissen meer als dit vroeger "in den goede oude tijd" het geval was. Maar niets dat veel goeds laat verhopen voor de toekomst. Een andere weerspreuk zegt dan weer :
"Zo 13 september op een vrijdag valt, zo zal de herfst droog zijn."
Bij het opstellen van de weerberichten, maakt men thans gebruik van zeer moderne apparatuur, zoals satellieten. Deze sturen massa gegevens door, die door een computer verwerkt worden en op grote kaarten worden weergegeven. Vroeger bestond al die moderne apparatuur natuurlijk niet. De mens hield de natuur in het oog en leidde daaruit af welk weer hem te wachten stond. Zo ontstonden de weerspreuken: het resultaat van jarenlange waarnemingen en niet zelden meer betrouwbaar dan de moderne weerberichten. Vooral de boeren hechten veel geloof aan de weerspreuken en ze hebben nog dikwijls gelijk ook.
Voor vandaag zaterdag 10 september is er niet direct een weerspreuk voorradig. De Heiligen die er vaak voor zorgen, laten het vandaag afweten en daarom hou ik het dan maar bij de maand zelve.
"Komen in september de pluimen aan het riet Bedenk : 't nazomer en geniet."
"Als het regent in september, dan valt Kerstmis in december."
"Als de "R" is in de maand Blijft het weer niet altijd staand."
Ook toepasselijk voor deze tijd :
"Slaat 's avonds de nevel neer, dan brengt de ochtend helder weer."
En vergeet het niet: Geen zaterdag zo kwaad, of de zon komt vroeg of laat.
Vroeger was het de gewoonte om rond 8 september grote papieren draken(vliegers) op te laten, geschikt in de mening van het volk, om de zwaluwen gezeldschap te houden in hun verre tochten over zee. De zwaluwen worden ook O.L.Vrouwvogelen geheten, naar de legende die meldt, dat O.L.Vrouw veel heeft moeten reizen en vluchten; maar hoever zij ook vluchtte, er altijd een zwaluw bij haar was en haar vergezelde. Daarom komen en verwijderen, zich die vogels op een O.L.Vrouwdag (Boodschap of geboorte).
Omdat we gisteren de geboorte van Maria vierde, en er daar rond enkele mooie spreuken bestaan, wil ik er graag nog even naar terug gaan. Zo zegt men bijvoorbeeld : Met Onze Lieve Vrouw geboort, gaan de zwaluwen voort. Een andere spreuk richt zich dan weer tot de landbouwers en zegt hun: Als Maria is geboren landman, zaai dan vlijtig uw koren. Wat het weer zelve betreft : Mooi weer op Maria Geboort, duurt nog vier weken voort ! Of dat zo is, wel dat vertel ik u over 4 weken wel. Tot slot nog iets voor vandaag 9 september : Regen op Gorgoon oktober wordt een demoon
Deze maand noemt men de Fruitmaand of Herfst of Haver of Gerstmaand ook nog Speltmaand geheten, ja zelfs Pietmaand d.i. als men de pieten of versleepbare bruggen legde. Deze maand bewaarde haar naam van de zevende maand der Romeinse tijdrekening. Wanneer het jaar bij onze verre voorouders slechts twee seizoenen had, begon de winter op 21 september. Deze dag wordt zelfs nog wel eens winterdag genoemd. Iets moois uit de oude doos :
"Ik ben den Herfst-begin, en ook des Zomers laetste, doch mids ik vruchten breng, ben ik niet de van quadste."
Enkele weerspreuken eigen aan deze maand :
-Septemberregen komt de boer gelegen.
-Als in september de donder knalt, met Kerstmis sneeuw met hopen valt.
-Op een warme september volgt graag een zwakke oktober. En vergeet niet, vrijdagsweer is zondagsweer ! !
Vanaf morgen kunnen jullie op mijn blog zowat alle mogelijke weerspreuken terug vinden, aangepast aan de dag zelf, of aan de dag die komen gaat. Ik probeer het boeiend en leuk te maken, en ik hoop op veel belangstelling van jullie. Afspraak morgen vrijdag rond de middag voor mijn eerste weerspreuk, en de start van mijn blog, tot dan. Erg vriendelijke groetjes