Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
23-02-2007
Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Mattias
Morgen krijgen we Sint-Mattias op bezoek en ik zou zeggen dat hij een beetje familie is van Sint-Pieters Stoel. Hoe dan ook hij brengt ons weer een lotsdag als geschenk mee ! Is morgen het weder zacht, dan zou ik durven zeggen dat het niet meer zal vriezen. Met andere woorden, dan houdt de winter op ! Lager in een apart hoofdstukje kan u daar een zeer mooie oude weerspreuk over lezen. Anderzijds spreken sommige weerspreuken elkaar dan weer tegen, ik geef er u enkele van mee :
Sint-Mattijs maakt het ijs,
of breekt het ijs,
en als t hij niet wil breken,
dan vriest het nog zes weken.
En dan deze :
Te Sint-Mattijs,
zag men sneeuw noch ijs,
maar op half meert
reed men over t Scheld
met kar en peerd.
En ook de dieren, vooral de vogels beginnen van die rare kriebels te voelen, zo ook de ekster en een spreuk verhaalt dat zo :
Met Sint-Mattijs,
haalt de ekster haar eerste rijs.
Misschien moeilijk te geloven, maar ik zag verleden woensdag een koppel heggemusjes paren, ver kan de lente niet meer weg zijn want dieren liegen nooit !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Februari 2006 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 2,5° om 13u54 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag min 0,1° en die werd 's morgens om 7u21 opgetekend. 23 Februari 2005 was een bewolkte dag met buien van fijne sneeuw. Het werd niet warmer dan 1,3° en dat werd om 12u35 opgetekend. De minimum temperatuur werd 's morgens om 7u32 genoteerd en die bedroeg toen min 1,8°. De warmste 23ste februari sinds de waarnemingen van 1833 was deze van 1990 toen het kwik opliep tot 16,2°. De koudste 23ste februari ooit kwam in 1956 voor met min 16,7°, van winter gesproken !
De apostel Mathias (Matthys) maakte deel uit van de eerste 72 leerlingen van Jezus. Hij werd na de verrijzenis door de apostelen gekozen in de plaats van de verrader Judas. Hij predikte in Cappadocië en Ethiopië.
Vroeger, en wie weet momenteel nog wel, was het te Geluwe de gewoonte van Mathysekenspap te eten. Deze feestdag is in de volksweerkunde weer een lotsdag en talrijk zijn de weerspreuken die rond deze dag zijn ontstaan. Ik geef er u een zeer oude mee :
Dits de dach van Sinte Mathys
up desen dach, des syt wys,
so comt de soete lenten in
die es des somers broederkin.
En wat gedacht van deze :
Sint Matthys
bouwt hem een huis op t ys ;
Van steenen muren
maar t en kan niet lange duren
Ook het wangeloof vierde op deze dag weer hoogtij. De landbouwers gingen bij het krieken van de dag in hun boomgaard, schudden daar de fruitbomen ofwel riep er iemand zeer luid, opdat er ooft kome overal waar de stem weerklonk. In enige dorpen klommen de kinderen zelfs op de fruitbomen en schreeuwden dan :
De H. Mathias bidde ik,
Hij wil met ooft beschenken mij,
zoover in den gaard men hoore mij.
Mathias, Mathias, geef ons appelkens en peerkens.
Morgen vertel ik u nog wat over de Kalendbroers en wie dat waren, ja dat leest u morgen dan wel weer, tot dan ?
Zoals gisteren beloofd, breng ik u vandaag nog enkele weerspreuken rond Sint- PietersStoel, en een eerste komt ons t volgende vertellen :
De nacht van Sint-Pietersstoel duidt aan
hoe veertig dagen t weer zal staan.
Is het vandaag zacht weer, wel dan zou dit zeer goed uitkomen want dan zou de vorst wel eens voorbij kunnen zijn, lees u maar :
Sint-Pieters,
maakt of breekt het ijs.
Of nog anders gezegt :
Sint Pieters,
maakt de brug of breekt ze af.
Deze zinspeling ligt hierin dat brugmaker in het Latijn : Pontifex is, dat ook een ander woord is voor paus en het was Sint-Petrus aan wie het eerst die hoge eer te beurt viel.
Goed nieuws en ook weer iets om naar uit te kijken, vertelt ons volgende spreuk :
Als Sint-Pieter synen stoel plant,
Dan commen d Oyvaers weer in t land.
Inderdaad, rond deze tijd zouden de ooievaars al kunnen terug komen, en mochten ze dit ook nu al doen, wel dan duidt dit op een zeer zacht voorjaar. Vroeger werd ook, en terecht zelfs, beweerd wanneer de reigers deze tijd naar het Reigerbos in Berendrecht terug keren, het een voorteken is van een zeer vroege lente. Hopelijk doen de ooievaars en de reigers wat we van hen hopen.
Morgen is het dan weer uitkijken naar de komst van Sint-Mattias, en ook dat is weer een lotsdag !Blijven volgen zou ik zo zeggen ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Februari 2006 was een bewolkte dag met in de namiddag regen, het werd niet warmer dan 4,2° en dat werd om 12u34 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 1,5° en die werd om 20u27 opgetekend. 22 Februari 2005 was een bewolkte dag met sneeuwbuien en een maximum temperatuur van 2,3° om 14u04 opgetekend. De minimum temperatuur werd om 7u24 waargenomen en die bedroeg die dag min 0,4°. De warmste 22ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1990 met 16,3°. De koudste 22ste februari ooit kwam in 1956 voor met min 12,1° !
Moest ik u zeggen dat morgen de lente begint, u zou denken dat ik getikt ben.En nochtans was dit vroeger, bij de oude Germanen wel het geval. Toen werd 22 februariof de dag van Sint Petrus stoel beschouwd als het begin van de lente, vandaar ook nog altijd de volgende weerspreuk :
Petrus Stoel heft de lente aan,
de zomer brengt ons Sint-Urbaan (25 mei).
Vandaar ook zijn voorname rol in de volksweerkunde, het is morgen weer een lotsdag. Ooit zei Guido Gezelle eens : die weerwijs zijn zeggen, als t op de nacht van Sint-Pietersstoel vriest, dat het veertig dagen lang zal vriezen :
Sint-Pieters Stoeltje koud,
wordt veertig dagen oud.
Een weerspreuk die zelfs in Duitsland erg gekend is, daar zeggen ze het dan zo :
Wenn Frost is auf Sankt Petersdag,
so folgen noch vierzig Fröste nach.
Morgen, op de dag van Sint-Petrus stoel zelf, breng ik u nog enkele weerspreuken rond deze toch wel wat speciale dag !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Februari 2006 was een bewolkte dag met lichte regen en een maximum temperatuur van 3,1° om 13u15 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 1,6° en die werd om 2u54 opgetekend. 21 Februari 2005 was een bewolkte dag met lichte sneeuwbuien. Om 15u42 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat bedroeg 3,3°. De minimum temperatuur werd 's morgens om 8u01 waargenomen en die bedroeg min 1,2°. De warmste 21ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1949 met 15°. De koudste 21ste februari ooit kwam in 1956 voor met min 14,5° !
In de Kempen deed men vroeger op deze dag haringbeting. Dit bestond er in van een haring op te hangen in het deurgat, en springend, er een stuk van te vatten met de tanden. In Brugge bijvoorbeeld, schoten de leden van de Sint Sebastiaansgilde iedere woensdag van de vasten naar den doel. De prijs bestond toen uit Krakelingen die gegeven werden door de gilde. Vier er van werden echter geschonken door de winnaar van de prijzen van de vorige keer. De krakelingen waren mastellen met een gaatje in t midden waardoor de boter was uitgelopen zei men in Antwerpen. Te Antwerpen noemen men ze wekken. Ons werd vroeger wijsgemaakt dat al wie zijn askruisje kon bewaren tot Pasen, bij de Paters mocht gaan eten, of bij de pastoor achter een nieuw kleed of kostuum mocht gaan.
Zoals gisteren beloofd breng ik vandaag nog enkele weerspreuken rond wind in februari ! En een eerste vertelt ons 't volgende :
" Ligt de wind in februari stil, dan komt hij zeker in april. "
Iets dat we gisteren ook al konden lezen, en andere zegt dan weer :
" Ruwe wind in februaar, duidt steeds op een vruchtbaar jaar."
En tot slot voor vandaag :
" Blijft de storm in februari schaar, beschut u in april voorwaar. "
Zo stevenen we dan weer stilaan naar Sint-Pieters stoel, te Antiochie, en daar kan u morgen hier al een eerste deel over lezen.Lager in een apart hoofdstukje vindt u een en ander in verband met aswoensdag, ga misschien eens een kijkje nemen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Februari 2006 was een bewolkte regendag, met soms zelfs een lichte sneeuwbui. Om precies middernacht noteerde men toen 5,9° als maximum temperatuur voor die dag. De minimum temperatuur werd al om 11u36 in de voormiddag opgetekend en die bedroeg 1,8°. 20 Februari 2005 was een bewolkte dag met winterse buien van hagel. Om 13u31 tekende men toen de maximum temperatuur op en die bedroeg 5,3°. De minimum temperatuur bedroeg die dag 0,5° en die werd dan weer om 5u54 waargenomen. De warmste 20ste februari sinds de waarnemingen was deze van 1990 met 18,3°. De koudste 20ste februari ooit kwam in 1845 voor met min 15,8° !
Morgen is het assewoensdag dan wijdt de priester de as die verkregen is door het verbranden van de palmtakjes van het jaar voordien en toen gewijd op Palmzondag. Wie van ons droeg er vroeger geen askruisje op zijn of haar voorhoofd ? Terwijl de priester ons het askruisje op het voorhoofd plaatste zei hij : Gedenk, mens, dat gij stof zijt en in stof zult wederkeren. Dit askruisje is het zinnebeeld der gelovigen en van Adams zonde, en van onze vereiste boetvaardigheid. In de eerste jaren van het christendomwerden de assen tot boete slechts aan openbare zondaren gegeven. Pas later verzochten de vrome christenen ook die boetpleging te moge doen. In 1091 werd de Asdag ingesteld. In sommige van onze gemeenten, vooral in de streek van Aalst, luidt (luidden ?) men vanaf aswoensdag tot het einde van de vasten, op al de werkdagen om 11 uur de klok in plaats van om half twaalf. Morgen vertel ik hier nog even verder over, tot dan ?
Wat zeggen de weerspreuken in verband met de wind in februari ? En wat kunnen we er uit leren ? Ik geef er u vandaag al twee mee, en morgen krijgt u er nog enkele te lezen. Laat mij beginnen met een weerspreuk die vooral in Vlaanderen erg in trek is :
" Als de noordwind in de korte maand niet blazen wil, zo blaast hij zeker in april. "
In de Kempen zegt een weerspreuk het dan weer zo :
" Zwijgt de noordenwind in februari stil, dan komt de blaaskaak in april. "
Vlaanderen en de Kempen, ze zijn het beide met elkaar eens zou ik zeggen. En....laat die noordenwind maar komen, liever nu dan straks nog in april.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Februari 2006 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 8,5° om 14u54 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 2,3° en die werd om 5u40 opgetekend. 19 Februari 2005 was een bewolkte dag met winterse buien van hagel. Om 16u13 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat bedroeg 5,4°. De minimum temperatuur liet toen 0,7° optekenen om 3u04. De warmste 19de februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1920 met 15,6°. De koudste temperatuur kwam in 1855 voor met min 15,9° !
Vandaag vereren men de H. Bonifatius die te Brussel geboren werd.Hij studeerde in Parijs waar hij priester geworden is en de godgeleerdheid doceerde gedurende zeven jaar. Daarna deed hij in Keulen nog twee jaar net hetzelfde.Te Lausanne in Zwitserland werd hij verheven op de bisschoppelijken stoel, en daar ijverde hij om de tucht te herstellen. Tien jaar later begaf hij zich naar het Cisterciënklooster van Terkameren bij Brussel waar hij in 1265 overleden is.
Vroeger placht men ter zijner ere de zondag van halfvasten brood uit te delen. De relieken werden in 1850 van de kerk van O.L.Vrouw der Kapelle naar de nieuwe kerk van Elsene overgebracht.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Februari 2006 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 5,8° om 14u10 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 1,5° en die werd om 7u50 opgetekend. 18 Februari 2005 was een bewolkte dag met een lichte sneeuwbui. Om 15u34 had het kwik met 3,8° zijn hoogste punt bereikt. De minimum temperatuur werd 's nachts om 1u19 opgetekend en die bedroeg min 0,3° ! De warmste 18 februari sinds de waarnemingen van 1833 was deze van 1950 met 17,8°. De koudste 18 februari ooit kwam in 1855 voor met min 15,5° !
Momenteel zit er geen sneeuw aan te komen en mogelijk blijft dit ook zo tot 't einde van deze maand ? Wat zou dit dan volgens de weerspreuken betekenen ? Ik ging op zoek, en ik vond volgend antwoord :
" Als het in februari niet sneeuwt, weet dan dat je later in de zomer van hitte geeuwt ! "
Dan toch liever in de zomer geeuwen, dan nu te moeten sneeuw ruimen ! Of zag u het liever anders ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
17 Februari 2006 was een bewolkte dag met veel regen ! De maximum temperatuur bedroeg toen 7,2° en die werd pas om 18u41 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 4,2° en die werd 's nacht om 3u 32 opgetekend. 17 Februari 2005 was een bewolkte waar het niet warmer werd dan 2,7° en dat werd om 14u21 opgetekend. Helaas heb ik uitzonderlijk van deze dag geen minimum temperatuur. De warmste 17de februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1961 met 18,2° ! De koudste 17de februari ooit kwam in 1855 voor met min 16,4° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
16 Februari 2006 was een dag met bewolking, zon, en een bui. Het kwik steeg tot 9,5° en dat werd om 11u26 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 5,1° om 20u50 opgetekend. 16 Februari 2005 was een zonnige dag, ook al kwam er 's avonds bewolkin,g opzetten. De maximum temperatuur bedroeg toen 3,4° om 13u28 waargenomen. De minimum temperatuur daalde met min 1,9° onder het vriespunt en dat werd om 6u57 vastgesteld. De warmste 16de februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1961 met 16,3°. De koudste 16de februari ooit kwam in 1956 voor met min 13° !