Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
25-07-2007
Vandaag is Sint-Jakob nog onze gast !
Zoals gisteren al beloofd breng ik vandaag nog enkele weerspreuken rond Sint-Jakob die volop in het teken van de oogst staat, zo ook van de appelen :
" Met Sint-Jakob, krijgen de appels hun eerste sop. "
En is het weer vandaag mooi, wel dan mag men een grote oogst verwachten :
" Is 't helder op Sint-Jakobsdag, veel vruchten men verwachten mag. "
Zo noemt men bijvoorbeeld een vroegrijpe peer een " Sint-Jakobspeer" . Naargelang Sint-Jakob wordt ook de winter voorspelt, een weerspreuk zegt dit als volgt :
" Zo warm als Sint-Jakob, zo koud wordt kerstmis. "
Nog een andere weerspreuk zegt ons dan weer dit :
" Sint-Jakobs zonneschijn, voorspelt een winter fijn. "
En om af te sluiten voor vandaag nog deze mooie :
" Sint-Jakobs heldere zonneschijn, met witte wolkjes dun en fijn, doet zeggen wijd en zijd, de sneeuw bloeit vòòr wintertijd. "
Als dat geen mooie is ! Morgen staan we even stil bij Sinte-Anna en ik kan u nu al verklappen dat het dan zeker niet mag regenen !!!!! Als u er morgen weer bent, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 Juli 2006, hoeft het nog gezegd, was andermaal een pracht van een zomerse dag met om 17u25 een piek van 33,2° die zelfs het record gemiddelde van die dag overschreed. Ter verduidelijking zeg er ik wel bij dat deze temperatuur in het weerstadion van Kapelle o/d Bos opgetekend werd, plaatselijk dus ! De minimum temperatuur van die dag werd 's morgens om 6u07 waargenomen en die liet 16,6° noteren. 25 Juli 2005 was een bewolkte dag, met regen en onweersbuien. Om 13u17 noteerde men toen de hoogste temperatuur van die dag en die liet 21,4° opschrijven. De minimum temperatuur bedroeg 16,1° en die werd om 7u25 genoteerd. De warmste 25ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1900 met 32,8° - De koudste 25ste juli ooit kwam in 1920 voor met 7,4° !
Inderdaad, morgen klopt Sint-Jakob aan onze deur en een eerste van de vele weerspreuken rond deze heilige leert ons 't volgende :
" Met Sint-Jakob en Sint-An, is het koren in de schuur of in de ban. "
Sinte-Anna komt er op 26 juli aan en met dat " in de ban " wil men niets anders dan " gebonden " zeggen. Vroeger werd het koren "gepikt" en dan in "schoven" gebonden om nog een tijdje op het veld te drogen of te rijpen. Deze tijd is het oogsten volop aan de gang en het zijn dan ook de lastigste dagen rond dit tijdstip. In Limburg zegt men " zijn Joapiktijd hebben. " wat bij ons in Vlaanderen zoveel betekend als " zijne pere zien. " Het hard te verduren hebben. Zo was het jaren geleden althans. Sint-Jakob staat volop in het teken van de oogst trouwens en weerspreuken vertellen dat als volgt :
Sint-Jakob reikt ons blij te moe, de overrijpe graanhalmen toe. "
En wat het weer betreft, deze :
" Drie dagen vóór Sint-Jakob goed, een korenoogst in overvloed. "
En tot slot voor vandaag :
Tegen Sint-Jakob verdwijnt alle nood, hij schaft aardappelen en vers brood. "
Morgen blijf ik nog even bij Sint-Jakob en overmorgen zijn we dan bij Sinte-Anna te gast. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 Juli 2006 was de zoveelste mooie zomerdag in de rij, om 14u44 was het kwik toen gestegen tot 31,2° terwijl men 's morgens om 6u01 de minimum temperatuur van die dag noteerde en die liet 15,4° opschrijven. Wat was die juli verleden jaar toch een uitzonderlijk mooie maand !!!!!! 24 Juli 2005 was dan weer een bewolkte dagen met de ene regenbui na de andere. Om 11u16 in de voormiddag werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 24,2° terwijl men 's nachts om 2u49 de minimum temperatuur opschreef en die liet 14,5° noteren. De warmste 24ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1994 met 33° ! De koudste 24ste juli ooit kwam in 1960 voor toen het kwik niet hoger steeg dan 6,5° !
Zoals gisteren al beloofd kan u lager in een apart hoofdstukje een ietsje meer vernemen over de Hondsdagen waar we in de huidige tijd niet meer over spreken maar die er nog wel altijd zijn ! Ik geef u vandaag nog enkele weerspreuken rond deze periode mee :
" Komen de Hondsdagen met veel regen, dan gaan we slechte tijden tegen. "
En nochtans voor wat de druiven betreft, schijnt de regen niet nadelig te zijn, leest u maar :
" Wat de Hondsdagen gieten, laten de druiven vlieten. "
En ook de ijverigheid van de mieren heeft in deze periode weer zijn betekenis :
" Werken de mieren in de Hondsdagen hopen op, dan volgt een natte en koude herfst. "
Hopelijk worden we van die hopen gespaard ! ! ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Juli 2006 was weer een zeer prachtige zomerdag met een maximum temperatuur van 31,2° om 14u44 waargenomen ! De minimum temperatuur werd die dag om 4u07 opgetekend en die bedroeg 17,9°. 23 Juli 2005 was een bewolkte dag met even wat zon en een maximum temperatuur van 22,5° waar men die dag wel moest op wachten tot 18u10. - De minimum temperatuur werd 's nachts om 3u50 genoteerd en die liet 10,4° opschrijven. De warmste 23ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 32,8° ! - De koudste 23ste juli ooit kwam in 1885 voor met 7,6° !
Zoals gisteren beloofd, vertel ik u nog een en ander over de Hondsdagen waar we momenteel volop aan begonnen zijn.
Rond 21 juli verschijnt ieder jaar de helderste van alle sterren : Sirius Canicule of hondsster. De ster staat op en gaat onder met de zon en de dagen volgende op haar verschijning, kregen de naam van Hondsdagen, die gedeeltelijk samenvallen met wat men de Europese Moesson heeft genoemd. Dit is gewoonlijk de warmste periode van t jaar, welke afgewisseld wordt door onweders en regenbuien. Vroeger schreef men aan deze periode de oorzaak toe van allerlei ziekten, zowel aan mens als aan dier. Men denken slechts aan cholera en hondsdolheid, waarvan door de laatste de betekenis van hondsdagen, in ons land, een verkeerde populariteit te danken heeft. De honden worden in die periode al evenmin dol dan op andere tijdstippen. De bezorgde huisvrouwen ondervonden tijdens deze dagen veel last bij het bewaren van eetwaren, zoals melk, boter, vis en vlees. Het volksgeloof wilde dat er bederf in de lucht zat. Ion onze moderne tijden schakelt een elektrische koelkast alle schadelijke invloeden van de Hondsdagen uit. Gedurende deze dagen is het niet enkel warm doch ook vochtig, hetgeen we bemerken aan het gevoel van vermoeidheid en lafheid welke ons niet verlaten wil. Maar ook daar heeft de moderne wetenschap een middel voor gevonden, aspirine of een poederke van t Wit Kruis, of noem maar op, verlichten ons van deze ongemakken wel. In werkelijkheid hebben de Hondsdagen vandaag de betekenis dus niet meer van vroeger. Over het algemeen volgt er na deze periode een nazomer welke zeer bestendig weer brengt. De nachten worden koeler terwijl overdag een aangename warme zonneschijn de bovenhand heeft.
Gisteren is de meest heldere ster aan het firmament verschenen, " Sirius Canicule" genaamd of alias de Hondsster. Deze ster volgt de "bewegingen" van de zon en ze gaat er ook gelijktijdig mee op en onder ! De volkse benaming van deze ster werd door onze voorouders aangegrepen of gebruikt om de dagen volgend op 21 juli de Hondsdagen te noemen. Het hoe en waarom vertel ik u morgen in een apart hoofdstukje, vandaag hou ik het bij de weerspreuk die rond deze tijd is ontstaan :
" De Hondsdagen helder en klaar beduiden een gunstig jaar. Brengen zij koelte en regen, dan is er weinig hoop op zegen. "
En nog een andere spreuk zegt ons :
" Lijk de hondsdagen beginnen, zo zullen ze ook volinnen (eindigen). "
Nou ja, schitterend zijn die niet echt begonnen, maar slecht was het ook weer niet echt, laat ons dus tevreden zijn met wat ze ons brengen. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Juli 2006 begon 's morgens met regen en onweer, gelukkig niet voor lang want na de middag was het alweer prachtig zomerweer en om 17u58 was het kwik toen gestegen tot 29,8° ! In de vroege morgen, om precies te zijn om 4u53, noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet 19,1° opschrijven. 22 Juli 2005 was dan weer een bewolkte dag met een maxium temperatuur van 18,1°. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,8° en die werd om 7u17 waargenomen. De warmste 22ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1925 met 34,4° ! - De koudste 22ste juli ooit kwam in 1907 voor met 7° !
Sinte-Maria-Magdalena is andermaal weer een regenheilige en dat komt door het feit dat ze aan Jezus' kruis weende, trouwens de regen op deze dag noemt men " de tranen van de grote berouwhebbende ". Een eerste weerspreuk vertel het ons als volgt :
" Op Madeleen, doorgaans geween. "
Slechter nieuws komt ons een andere weerspreuk vertellen :
In het Mechelse beweert men zelfs wanneer het vandaag regent, dat het dan twee maanden aan een stuk zou regenen. In Doornik beweren ze dan weer dat het voor zes weken zal regenen. Hoe dan ook, mocht hier waarheid inzitten en 't zou op haar naamfeest regenen en enkele weken blijven regenen, dan is dit erg schadelijk voor de aardappelen want die zouden rotten. De volgende heilige die ons met weerspreuken komt bezoeken is Sint-Jakobus en die komt er op 25 juli al aan. Wat ik morgen breng, zien we dan wel !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Juli 2006, hoeft het nog gezegd, was weer een prachtige zomerse dag met een maximum temperatuur van 33,5° om 17u37 waargenomen. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 16,7° en die werd 's morgens om 6u13 genoteerd. 21 Juli 2005 was een bewolkte dag waar het kwik om 14u47 gestegen was tot 21,7°. - De minimum temperatuur van die dag bedroeg 10,3° en die werd 's nachts om 3u50 opgetekend. De warmste 21ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1995 met 34° ! - De koudste 21ste juli ooit kwam in 1898 voor met slechts 5,7° !
Gisteren zagen we al hoe kritisch deze dag wel is voor ons weer, maar ook voor de oogst heeft Sinte-Margriet ons wat te vertellen, lees maar :
" Die wil hebben goede rapen, moet werpen in juli de zaden. "
En vandaag is er ook voor onze boeren werk aan de winkel want :
" Met Sinte-Margriet pikt men koren, rijp of niet. "
En nog een andere spreuk zegt ons dan weer :
Geeft Margriet geen zonneschijn, het hooi zal licht bedorven zijn. "
Rond haar naamfeest regent het weerspreuken, teveel om ze allemaal mee te geven, afronden doe ik voor vandaag nog met de volgende :
" Sinte-Margriet, houdt haar water niet. "
En tot slot :
" 't Schone weer van Sint-Margriet, doet Medardus' macht teniet. Maar regent 't ook op Sint-Margriet, zes weken regen in 't verschiet. "
Morgen is het dan weer uitkijken naar Sinte-Maria-Magdelena die ons overmorgen een bezoek brengt, tot morgen dan maar ? Enne.....hopelijk houden ze het vandaag droog !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Juli 2006 was al de zoveelste mooie zomerse dag van deze maand. Om 17u15 werd de hoogste temperatuur van de dag genoteerd en die liet 31° noteren ! Om 4u30 's morgens schreef men toen maar liefst 19,5° op als minimum temperatuur voor die dag ! 20 Juli 2005 was andermaal een bewolkte winderige dag met even wat zon. Om 12u47 had het kwik toen zijn hoogste punt al bereikt en dat wees 23,6° aan. - De minimum temperatuur van die dag bedroeg 15,6° en die werd dan weer 's nachts om 1u13 waargenomen ! De warmste 20ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1900 met 33,8° ! - De koudste 20ste juli ooit kwam in 1968 voor met 6,5° !
Morgen komt Sinte-Margareta, alias Sinte-Margriet op bezoek
Inderdaad, morgen krijgen we het bezoek van Sinte-Margriet en neem het van mij aan, dat is weer een erg kritische dag voor ons weerke ! Onze voorouders noemde haar een regenheilige en dat is ze ook ! Een eerste weerspreuk komt ons 't volgende vertellen :
" Regent het op Sinte-Margriet, dan regent het zes weken aan een stuk; regent het niet, dan regent het dertig dagen niet. "
Dichterlijk zegt ons een weerspreuk :
" Regen op Sinte-Margriet, geeft zes weken boerenverdriet. "
Of nog anders :
" Regent het op Sinte-Margriet, dan krijgen we zes weken een natte tied. "
Lager in een apart hoofdstukje vertel ik hoe Sinte-Margriet aan haar naam van regenheilige gekomen is, je moet maar eens gaan lezen. Morgen blijf ik nog even stil staan bij deze erg gekende mevrouw want ook op gebied van de oogst, spreek ze haar woordje mee, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Juli 2006 was de warmste 19de juli ooit. Onnodig nog te zeggen dat het de zoveelste prachtige zomerdag op rij was. De maximum temperatuur bedroeg die dag maar liefst 36,2° , een nieuw warmte record weet u het nog ? - De minimum temperatuur werd in de vroege morgen om 4u04 opgetekend en die liet toen 17,3° noteren ! 19 Juli 2005 was een bewolkte, winderige dag met af en toe wat zon. Om 16u06 was het kwik toen gestegen tot 22,6° ! De minimum temperatuur wees om 6u55 in de morgen 16,1° aan. De warmste 19de juli sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was dus deze van 2006 ! - De koudste 19de juli ooit kwam in 1863 voor met slechts 6,3° !
Onze voorouders noemde Sint-Margriet een regenheilige en hoe ze tot die titel kwamen moeten we misschien wel in Bijbelse sferen gaan zoeken. Een verhaal vertelt ons dat Christus op een dag met zijn apostelen op ronde was in het land. Toen het avond begon te worden, zocht het gezelschap naar een onderdak om er de nacht door te brengen. Zo werd er aangeklopt aan een woning, die de woning van Margriet bleek te zijn, maar toen ze al die mannen (13) zag, weigerde ze van hen binnen te laten. De groep trok verder en klopte bij de buurvrouw van Margriet aan die hun wel binnen liet en hun onderdak verschafte. Om deze goede vrouw te danken, moet Petrus die de woordvoerder bleek te zijn, gezegd hebben : Wel vrouwe, omdat u ons binnen liet om te overnachten willen wij u danken. Ik zal daarom een wonder doen. Het eerste werk dat je nu zal aanvatten, zal je zes weken lang ongestoord kunnen blijven uitvoeren. Die vrouw nam daarop haar spinnewiel en begon te spinnen. Dat kon ze, volgens de legende, zes weken ononderbroken blijven doen en dat leverde natuurlijk een groot geldgewin op. Toen Margriet dat verhaal achteraf hoorde, liep ze de mannen achterna en bood hen voor de eerstvolgende gelegenheid dan ook maar overnachting aan. De groep van Christus met zijn apostelen maakte daar ook gebruik van. Toen iedereen binnen was sprak Petrus andermaal : Dank, mevrouw. Het eerste werkje dat je zal aanvatten, zal je zes weken lang ongestoord kunnen uitvoeren. Margriet had haar spinnewiel al klaar staan, wou beginnen spinnen maar .moest eerst nog een plasje maken. En zo is ze vervolgens zes weken lang blijven plassen . En regenheilige geworden. Mooi toch ? ? ?
Inderdaad, morgen is het de feestdag van Sint-Vincentius en dat is ergens wel een speciale dag want dan begint de oogsttijd, en een weerspreuk, nou ja weerspreuk, die vertelt ons dat als volgt :
" Met Sint-Vincent pik die kan, en met Sint-An pikt alleman. "
En die Sinte-Anna wel die komt er al op 25 juli aan, we kunnen morgen dus zeggen dat we volop aan de oogsttijd beginnen, zo was het jaren geleden toch het geval. Morgen vertel ik u alles over Sint-Margriet en daar blijf ik weer 2 dagen bij stil staan, want rond haar feestdag is weer aardig wat te doen. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Juli 2006 was een zeer prachtige zomerdag met om 18u07 een maximum temperatuur van 35,3° ! - De minimum temperatuur werd die dag 's morgens om 6 uur waargenomen en die liet 13,7° noteren. 18 Juli 2005 was een dag met variaties, lichte motregen, zon, bewolking en zelfs een onweer stond die dag op het menu. De maximum temperatuur werd toen om 17u16 opgetekend en die haalde desondanks dat alles toch nog 26,3° ! - De minimum temperatuur bedroeg toen 12,8° en die werd om 5u11 waargenomen. De warmste 18de juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1964 met 35,4° ! - De koudste 18de juli ooit kwam in 1962 voor met 7,1° !
Juli is een van de gewichtigste maanden van het jaar, in 't begin van de maand heeft (had vroeger) overal in de beemden het hooien plaats, en een spreuk verwoord dit als volgt :
" De wakkere hooimaand geeft de zeisen de maaier in de hand met vlijt, daar lege schuren hooi vereisen om het vee te voên in wintertijd. "
Mooi gezegd toch ? Alleen zijn de tijden veranderd en is het hooien ook stilaan verdrongen. Morgen vertel ik een ietsje over Sint-Vincentius a Paulo, en overmorgen kijken we dan uit naar de komst van Sinte-Margareta, en op deze manier blijft er werk in de winkel ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
17 Juli 2006 was wederom een prachtige zomerse dag met om 17u16 een piek tot 32,6° ! - 's Morgens om 5u53 wees de thermometer toen de laagste temperatuur van die dag aan, en die bedroeg 14,4° ! 17 Juli 2005 was eveneens een mooie zomerdag met om 17u01 een maximum temperatuur van 26,6°. - 's Morgens om 6u10 noteerde men toen 10,2° als minimum temperatuur voor die dag. De warmste 17de juli sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1904 met 32,8° ! - De koudste 17de juli ooit kwam in 1851 voor met 7° !