Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
03-08-2007
De eerste week van augustus vertelt ons..........
De eerste week van augustus komt ons gedeeltelijk, maar wel met enige zekerheid vertellen hoe de komende winter zal verlopen. Uiteraard zijn het de weerspreuken die de voorspellingen doen en die zeggen ons 't volgende :
" Is de eerste augustusweke verhit, zo blijft de winter lang en wit. "
Of.....
" Begin augustus heet, lang en wit het winterkleed. "
Morgen is het uitkijken naar Sint-Abel die op 5 augustus bij ons langs komt en wat die voor ons in petto heeft dat vertel ik u morgen dan weer wel, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Augustus 2006 was een bewolkte dag met hevige buien ! De maximum temperatuur bedroeg toen 21,1° en die werd om 12u38 waargenomen. - De minimum temperatuur werd 's nachts om 1u46 genoteerd en die liet 13,4° opschrijven. 3 Augustus 2005 was een bewolkte dag met wat zon en een bui en een maximum temperatuur van 23,9° om 16u32 waargenomen. - De minimum temperatuur bedroeg die dag 9,8° en die werd om 4u56 opgeschreven. De warmste 3de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1990 met 34,9° - De koudste 3de augustus ooit kwam in 1908 voor met 6,5° !
De ene kalender spreekt de andere tegen wat de datum van Sint-Dominikusdag betreft, ik hou mij aan de weerkundige volkskalender en die houdt het bij morgen. Zoals ik gisteren al zei is deze dag aangewezen om de komende winter te voorspellen en weerspreuken zeggen ons dat als volgt :
" Is het heet op Sint-Domien, ge zult een strenge winter zien. "
Of nog anders gezegd maar met dezelfde betekenis :
" Als Sint-Dominikus gloeit, een strenge winter bloeit. "
Morgen breng ik u de eerste algemene spreuken over of van augustus en dan zal u zien dat deze ons ook weer wat komen voorspellen hoe de komende winter zal zijn. De eerste week van augustus is blijkbaar wel een maatstaf voor de winter die er aankomt. Ietsje lager kan u dan weer wat meer aan de weet komen over en wie Sint-Dominicus was. Wat mij betreft tot morgen en hopelijk is dit geen al te warmen dag.
Welk wer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Augustus 2006 was een bewolkte dag waar de zon heel even te zien was en waar buien aan de orde van de dag waren. Om 14u31 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat liet 22,4° noteren. De minimum temperatuur die in de vroege morgen, om 4u25 om precies te zijn, waargenomen werd bedroeg 15,1° ! 2 Augustus 2005 was een zonnige dag waar men wel tot 18u14 moest wachten alvorens de maximum temperatuur van die dag kon genoteerd worden die 22,9° bedroeg. De minimum temperatuur werd 's morgens om 6u32 opgetekend en die bedroeg 12,3° ! De warmste 2de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1921 met 33,6° ! - De koudste 2de augustus ooit kwam in 1908 voor met 7,5° !
Deze heilige is de stichter van de Paters Predikheeren, een orde die, om de bijstand des Heren te bekomen, door de voorspraak van Maria, overal de H. Rozenkrans verspreidde. In Zwevegem werd (wordt?) de H. Dominicus op een bijzondere wijze vereerd en aanroepen tegen de ziekte die men vroeger de koek aan het hart (hertegespan) noemde. Jaar in, jaar uit kwamen de bedevaarders naar het heiligdom en dan brachten ze gewoonlijk twee koeken mee om te laten wijden. Ene ervan werd geofferd, en de andere werd meegedragen voor de zieke. Men liet er ook linten wijden, die rond het zieke lichaamsdeel gedragen werden
Portiunkula zo luidde de naam van het kleine heiligdom van Sinte-Maria der Engelen. Het was gelegen op een paar kilometer ten westen van Assisië en de naam betekent " kleine akker " of " deeltje ". En weerspreuken vertellen ons daar rond het volgende :
" Portionkel, te acht uren donkel. "
Of nog iets anders gezegd :
" Te Portioenkel, om acht uren doenkel. "
Vanzelfsprekend waren deze spreuken maar geldig vóór 1916 toen de zomertijd in ons land nog niet in zwang was. Morgen is het uitkijken naar Sint-Dominikus die op 3 augustus bij ons te gast is en die, dat kan ik vandaag al wel verklappen, aangewezen is om de komende winter te voorspellen ! Ietsje lager vindt u nog wat over Sint-Pietersbanden zoals ik u gisteren beloofd had. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Augustis 2006 was een bewolkte dag met wat zon, maar ook met een bui ! Het kwik bleef steken op 22,5° en dat werd om 13u53 waargenomen. - De minimum temperatuur bedroeg toen 17° en dat werd om 8u55 opgetekend. 1 Augustus 2005 was een bewolkte maar droge dag met een maxumum temperatuur van 22,1° om 16u50 opgetekend. - De minimum temperatuur werd 's morgens om 6 uur opgeschreven en die liet toen 14° noteren. De warmste 1ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1921 met 33° ! - De koudste 1ste augustus ooit kwam in 1908 voor met 7,3° !
Misschien vragen vele onder u zich wel af maar die Sint Pietersbanden wat is dat eigenlijk ? Wel toen de apostel Petrus gevangene was van Herodes Agrippa te Jeruzalem, verscheen aan hem een Engel die hem van zijn boeien verloste en hem buiten de stad begeleidde. Die keten werd in 436 door de bisschop ten geschenken gegeven aan de keizerin Eudoxia, echtgenote van keizer Valentieanus. Paus Leo bracht ze bij een andere keten, deze waarmee Petrus te Rome was gebonden. Door een wonder Gods zoals dit dan heet, verenigden zich de twee ketenen zodat ze maar een geheel meer uitmaakte. Heden zijn deze samen gewerkt met vier schakels van de keten waarmee de H. Paulus gebonden is geweest. Van onheugelijke tijden zenden de Pauzen deeltjes of vijzels ervan aan de christenen Prinsen als geschenk, zij worden in gulden ringen, kruisen en sleutels omsloten en met eerbied aan de hals gedragen tot vrijwaren van ziels- en lichaamskwalen.
Inderdaad, morgen beginnen we al aan augustus en dat is de maand waar zekere trekvogels reeds naar het zuiden vertrekken. Zo ook de ooievaars die hun reis gewoonlijk wel maar op 't einde van augustus beginnen. Morgen is het ook de feestdag van Sint-Pietersbanden en daar vond ik een spreuk rond.
" Op Sint-Pietersbanden trekken de ooievaars naar andere landen. "
Morgen is het uitkijken naar Portiunkula en wat dat inhoud, dat vertel ik morgen dan wel. Ietsje lager vindt u nog wat over de maand augustus zelf. Morgen kan u ook nog wat lezen over die Sint-Pietersbanden, een stukje dat vandaag plaats moest maken voor augustus. Tot morgen dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
31 Juli 2006 was nog een mooie zomerdag met een maximum temperatuur van 27,2° om 16u29 waargenomen ! Dat was toen wel de laatste mooie dag van een lange reeks ! De minimum temperatuur bedroeg die dag 12,5° en die werd om 6u17 genoteerd. 31 Juli 2005 was een bewolkte dag met buien waar het kwik niet hoger steeg dan 17,1° en dat was toen om 11u08 al bereikt. De minimum temperatuur van die dag werd om 5u20 opgetekend en die bedroeg 14,3° ! De warmste 31ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1846 met 34,2° ! - De koudste 31ste juli ooit kwam in 1935 voor met 7,7° !
Augustus wordt genoemd nar de Romeinse keizer Augustus. In de oude Romeinse kalender heette ze Sextilis = zesde. Een zeer oud versje zegt ons :
K was eertijds Sextilis, maer Roomen hoog beroemt,
Heeft mij Augustus tot huns Keijsers eer genoemt,
Draegt nu uw Schueren vol om s Winters van te eten,
Ik doen U onderwijl, als in een Bad-stof sweeten.
De Romeinen wijdden augustus toe aan Ceres, de godin van de oogst. Meest alle benamingen voor deze maand hebben betrekking op de oogst, ten minste in het noordelijk halfrond. De bescheiden der middeleeuwen vermelden : oghest, ogst, ost, ostmaent, oustmaent, maent van oeghst. Het Oud-Saksisch boo moet oogst betekenen. De Gotische asau en het Teutonisch aran , die geen ander betekenis hebben dan tijd van de oogst , vindt men in Arnmaent, terwijl het Friese rispemaene afgeleid is van rispen , wat verzamelen betekent. Bij Karel de Grote heette ze Aranmanoth = arenmaand, dus eveneens oogstmaand. Guido Gezelle, in zijn Duikalmanak, noemde haar Koornmaand. Wij noemen haar vakantiemaand omdat het volop verlof is.
Juli zal eindigen zoals ze begonnen is, niet goed dus !
In 't begin van de maand gaf ik u een weerspreuk mee, die ik vandaag nog eens wil herhalen, alleen maar om aan te tonen dat weerspreuken soms wel zeer juiste weersvoorspellers zijn. Die weerspreuk ging toen als volgt :
" Is de eerste juli regenachting, gans de maand is twijfelachtig. "
En of deze weerspreuk haar gelijk haalde ! op 2 juli l.l. kregen we nattigheid met het gekende gevolg ! Morgen is uitkijken naar augustus, onze laatste kans op nog een beetje zomer. Augustus is trouwens ook de maand waarin de dagen het meeste verkorten, namelijk 1 uur en 58 minuten ! ! ! En 't ergste is dat we daar morgen, 31 juli reeds aan beginnen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 Juli 2006 kende een zwoel begin maar in de namiddag begon het toen te regenen en dat was wel het begin van het einde. De mooie maand juli begon afscheid te nemen. De maximum temperatuur bedroeg 27,9° en die werd om 13u34 waargenomen. 's Morgens om 5u45 noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet 18,2° optekenen ! 30 Juli 2005 was een dag met zon, bewolking en een bui en een maximum temperatuur van 22,3° om 14u32 vastgesteld. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,3° en die werd om 6u20 opgeschreven. De warmste 30ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1984 met 33° ! - De koudste 30ste juli ooit kwam in 1935 voor met 6,5° !
Goed kunnen we deze maand zeker niet noemen en toch heeft dat ergens weer zijn voordelen, lees eens wat volgende weerspreuk ons komt vertellen :
" Wisselen in juli regen en zonneschijn, 't zal naaste jaar voor de boeren kermis zijn. "
En zo heeft deze maand dan toch nog ergens zijn voordelen ! Morgen breng ik de laatste weerspreuk met betrekking op deze maand en overmorgen starte we augustus en wie weet is dat dan wel de zomermaand bij uitstek !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 Juli 2006 was de zoveelste prachtige zomerdag in de rij, de maximum temperatuur bedroeg die dag 30,2° en die werd om 16u15 waargenomen. Om 5u46 noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 15,3° opschrijven. 29 Juli 2005 was een zonnige dag met toch wat bewolking maar niettemin met een maximum temperatuur van 29,7° om 16u38 waargenomen. De minimum temperatuur werd om iets na middernacht genoteerd en die liet 17,3° opschrijven De warmste 29ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 35,4° ! -De koudste 29ste juli ooit kwam in 1962 voor met 6,8° !
Terwijl we stilaan uitkijken naar augustus met de hoop op een veel betere maand dan deze die nu op haar eind loopt, probeer ik u met volgende weerspreuk toch al wat moed mee te geven :
" Als juli u niet lag te heten, hebt ge nog gans augustus om te zweten. "
En.....persoonlijk zie ik een zeer goede en warme maand augustus naar ons toe komen, wedden dat ik mijn gelijk ga krijgen ? Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Juli 2006 was een zwoele zomerse dag met een maximum temperatuur van 30,8° om 14u41 waargenomen. 's Morgens om 7u02 noteerde mentoen de minimum temperatuur van die dag en die liet 19,1° opschrijven ! 28 Juli 2005 was een bewolkte zwoele dag met regen in de namiddag. Het kwik was om 16u24 gestegen tot 30,7° ! De minimum temperatuur van die dag werd 's morgens om 5u32 waargenomen en die bedroeg 17,5°. De warmste 28ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1921 met 36,5° - De koudste 28ste juli ooit kwam in 1920 voor met 6,8° !
Vandaag zijn de HH. Zeven Slapers bij ons te gast !
Vandaag zijn de HH. Zeven Slapers onze gasten en ook dat is weer een lotsdag die vooral in Vlaanderen goed gekend lijkt te zijn want daar zegt men :
" Als het vandaag regent, regent het het zeven dagen, of zeven weken. "
Uiteraard is het getal zeven hier weer maataangevend, maar laten ze het ook vandaag best toch maar droog houden. Water hebben we in overlvloed gehad, 't is zomer die komen moet ! Wat het morgen wordt zien we dan weer wel, tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jar geleden ?
27 Juli 2006 was een bewolkte zwoele dag waar de temperatuur om 15u24 gestegen was tot 31,9° ! De minimum temperatuur bedroeg die dag 19,3° en die werd 's morgens om 5u24 opgetekend. 27 Juli 2005 was een bewolkte dag met even wat zon en met wat lichte regen. De maximum temperatuur bedroeg 27,4° en die werd om 14u32 opgetekend. De minimum temperatuur werd 's nachts om 3u03 waargenomen en die liet toen 15,5° noteren. De warmste 27ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 35,1° ! - De koudste 27ste juli ooit kwam in 1929 voor met 7,2° !
Inderdaad, vandaag is het Sinte-Anna en vroeger jaren werd deze dag door de oogstbewerkers gevierd. Op die dag werder er speciale grote broden gebakken van de nieuwe rogge en men noemde die broden toen " Sinte-Anna-roggebrood " ! Er nog maar aan terug denken alleen, doet mij het water in de mond komen !!!! Maar vandaag is het ook een lotsdag want zegt er een weerspreuk :
" Regent het op Sinte-Annadag, regent het een maand en een week daarna. "
Hopelijk houden ze het vandaag droog ??? En hoe de komende winter zal zijn, wel dat vertellen de mieren ons, we hoeven ze alleen maar wat in 't oog te houden en 't volgende te onthouden :
" Werken met Sinte-Anna de mieren, dan zult g' een lange winter vieren. "
Of nog een ietsje anders gezegd :
" Bouwt Sinte-Anna mierenbergen, dan zal de winter ons tergen. "
Kijk vandaag dus uit naar de mieren ! Morgen krijgen we met de HH. Zeven slapers terug een lotsdag, maar daar leest u morgen dan weer alles over, tot dan ?