Kerstnacht is de moedernacht of eerste nacht van de "12 nachten " begrepen tussen 25 december en 5 januari. De weersgesteldheid in ieder van de twaalf nachten wijst het weder aan welke zal heersen in de korresponderende maand. Een paar middeltjes misschien om u toe te laten van u aan weersvoorspellingen te wagen ? Leg op Kerstavond zout op tafel, is het 's morgens gesmolten, dan zal het jaar regenachtig zijn. Nog een ander middeltje is 't volgende: Laat notenschelpen waarin een stukje brandende kaars is geplaatst op het water drijven. Zoveel schelpen omvallen, zoveel natte maanden zullen er in het aanstaande jaar voorkomen. En welke weerspreuk komt ons op Kerstdag wat vertellen ? Wel omdat het Kerstmis is, is positiefs :
" Op Kerstdag lengt de dag, zoveel een mugge geeuwen mag. "
Morgen kijken we uit naar wat Sint-Stefanus ons te bieden heeft, hij is morgen immers onze gast. Nog een prettige Kerstdag verder en tot morgen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
Kerstdag 2006 was een bewolkte nevelige dag met een maximum temperatuur van 7,2° die om 11u31 waargenomen werd. - 's Nachts om 0u10 werd toen de minimum temperatuur genoteerd en die liet 1,1° opschrijven. De warmste Kerstdag sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1997 met 14° ! - De koudste Kerstdag ooit kwam in 1870 voor met min 12,1° !
Ook de maan heeft vandaag zijn zegje want om precies 2u16 was het volle maan vandaag en met die volle maan wordt de decembermaan bedoeld. Wat zeggen ons de weerspreuken over die fameuse maan ?
" Blaast de noorderwind met decembermaan, dan houdt de winter vier maanden aan. "
Dat kunnen we dus vandaag al nagaan ! Een andere weerspreuk vertelt ons dan weer :
" Komt Kersttijd met nieuwe maan, een vruchtbaar jaar volgt daar aan, maar neemt de maan af, of is ze vol, men zegt : een kwaad jaar volgen zol. "
Ai, ai, ai dus als dat waar moge zijn ! Is het weder met Kerstmis zacht, dus iets buitentijds, dan zal men dat later bekopen en de volksweerkunde bevestigt dat met enkele typische spreuken en gezegden zoals :
" Vliegen op kerstmis de muggen rond, dan dekt op Pasen het ijs de grond. "
OF.....
" Geeft kerstdag warme zonneschijn, dan zal er te Pasen nog houtvuur zijn. "
In Brabant bijvoorbeeld zegt men :
" Kerstmis in 't groen gekleed, houdt voor Pasen sneeuw gereed. "
En tot slot voor vandaag nog deze mooie :
" Een groene Kersttijd merkt dat fijn, dat zal een droeve Paastijd zijn; maar Kersttijd wit of guur en koud, brengt groene Pasen dit onthoudt. "
Voor straks aan iedereen een gezellig Kerstfeest. Morgen ben ik er weer met de laatste weerspreuken rond Kerstmis, u komt toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 December 2006 was nog maar eens een bewolkte droge dag met een maximum temperatuur van 2,8° die om iets na middernacht al kon genoteerd worden. De minimum temperatuur werd toen om 10u23 in de voormiddag opgeschreven en die bedroeg 1,1° ! De warmste 24ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1983 met 14,2° ! - De koudste 24ste december ooit kwam in 1864 voor met min 14,2° !
Zoals alle kerkelijke hoogdagen, oefent het weder op Kerstmis in de volksweerkunde invloed uit op het komend weder; te meer daar bij onze voorouders (oude Saksen), Kerstdag de eerste dag van het jaar was, en de eerste dag van een tijdsbestek steeds beslissend is geweest in de volksweerwijsheid. Zo voorspelt een klare hemel ons veel goeds, leest u maar :
" Is op Kerstmis de hemel klaar, verwacht dan vrij een vruchtbaar jaar. "
Ook de wind heeft zo zijn voordelen voor alles :
" Noordenwind is korenwind. "
OF.......
" Is er wind in de Kerstdagen, dan zullen de bomen veel vruchten dragen. "
Sneeuw bijvoorbeeld is dan weer erg goed voor de hoptelers :
" Sneeuw op Kerstdag, belooft een goede hopoogst. "
Regen is dan weer een nadelig iets :
" Kerstmis nat, ledig zolder en vat. "
En morgen, wel dan kijken we eens wat de maan ons te voorspellen, tot dan ???
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 December 2006 was een bewolkte maar wel droge dag. Om ietsje na middernacht noteerde men toen de maximum temperatuur en die liet 5,6° noteren. In de namiddag, om precies te zijn om 16u42 werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 3,3° ! De warmste 23ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1977 met 15,5° - De koudste 23ste december ooit kwam in 1938 voor met min 11,3° !
Omdat er zoveel weerspreuken rond Kerstmis bestaan wil ik er vanaf vandaag al maar mee starten. Alleen op deze manier kan ik u de mooiste uit het grote gamma meegeven. Het joelfeest van de oude Germanen, dat gevierd werd wanneer de kortste dag van 't jaar voorbij was, werd door het Kristendom gekerstend in een feest ter herdenking aan Jezus' geboorte. Kerstmis werd bijgevolg het grote kerkelijk winterfeest en een eerste weerspreuk vertelt ons :
" Een maand voor en een maand na Kerstmis, hebben wij de winter gewis. "
Rond deze tijd heeft het inderdaad al gevroren want zegt ons een andere weerspreuk :
" Als 't Kindeken is geboren, dan hebben de rapen hun smaak verloren. "
Heeft het integendeel nog niet gevroren, dan krijgen we maar een kwakkelwinter :
" Is 't op Kerstmis nog niet koud, dan vraagt de winter niet veel hout. "
Of nog ietsje anders gezegd :
" Met Kerstmis geen kou, geen zitten in de schouw. "
Morgen krijgt u dus het vervolg van de weerspreuken rond Kerstmis en ik kan u verzekeren dat er nog erg mooie op 't programma staan. Als u er morgen bent, dan ik ook !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 December 2006 was een bewolkte dag waar de zon hooguit een uurtje te zien was. Om 13u20 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 7,8°. - 's Avonds om 18u03 noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 4,4° opschrijven. De warmste 22ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1916 met 13,4° ! - De koudste 22ste december ooit kwam in 1855 voor met min 13,8° !
Zoals ik gisteren al zei blijf ik ook vandaag nog even stil staan bij Sint-Tomas omdat op deze dag de wind een belangrijke rol speelt voor het fruit van volgend jaar. Ik laat het u allemaal vertellen door twee erg mooie spreuken :
" 'n Sterke blaas van Sinte-Maas en 't volgend jaar staat d'appelaar van vruchten zwaar. "
Of nog een andere maar met dezelfde betekenis :
" Als Sint-Tomas rukt en raast en dapper door de bomen blaast, dan rapen wij het volgend jaar veel appels bij mekaar. "
Sint-Tomas schijnt daarenboven ook nog speciaal aangewezen te zijn om voor alle bomen te zorgen :
" Sint-Tomas die niets gelooft, zorgt voor de bomen en het ooft. "
De uitdrukking " ongelovige Tomas " komt voort omdat Tomas van een reis thuisgekomen niet wilde geloven dat Jezus verrezen was, of hij moest er bewijzen van hebben. Toen op een vergadering van de apostelen Jezus zijn doorboorde handen liet zien, was hij overtuigd. Bedankt omdat u hier was, ik ben er morgen ook weer, en u ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 December 2006 was een tamelijk mooie dag met een maximum temperatuur van 6° om 12u54 waargenomen. Om iets na middernacht noteerde men toen 3,2° als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 21ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1989 met 14,3°. - De koudste 21ste december ooit kwam in 1938 voor met min 14,9° !
Inderdaad, morgen is Sint-Tomas onze gast en met hem begint ook de winter en is het ook de kortste dag van 't jaar. Vandaar dat de volkszeg spreek van :
" Sint-Tomas, de kortste dag, en de langste nacht. "
Goed nieuws dus voor de langslapers ! Met het lengen van de dagen, want na morgen toen ze dat ook, vermeerdert wel de koude, en een weerspreuk maakt ons dat als volgt duidelijk :
" Als met Sint-Tomas de dagen lengen, beginnen de nachten te strengen. "
En andere weerspreuk zegt het ons dan weer zo :
" De dagen aan 't langen, de winter aan 't prangen. "
Het volksgeloof meent dat men de strengste koude mag verwachten van zodra de dagen toenemen en dat is nog juist ook ! De waarnemingen op meteorologisch gebied leren dat de grootste koude valt na de kortste dag, evenals de grootste hitte valt na de langste dag. Al nemen de dagen reeds toe in lengte, en al stijgt de zon hoger aan de hemel, toch is de uitstraling der warmte van de aarde op die tijd nog groter dan de ontvangst van de zonnewarmte, zodat daardoor de temperatuur nog steeds daalt. Dit verschijnsel houdt zelfs aan tot in februari wanneer de dagen zienderogen toenemen. Morgen blijf ik nog even stil staan bij Sint-Tomas want ook de wind speelt dan een belangrijke rol, morgen leest u er weer alles over. Hoe het komt dat de dagen na morgen beginnen te lengen, wel dat kan u hier vlak onder lezen in een apart hoofstukje ! Tot Morgen ?
Sint-Tomas, zo wil het volksgeloof, was een lang-slaper en dat wordt verklaard door een legende en op een pittige manier verteld hoe als gevolg van zijn lang lang slapen, de dagen aan t lengen gingen. Op zekere dag in de winter, toen de heiligen reeds waren opgestaan, lag Sint-Tomas nog diep onder de dekens. Op de duur zond O.L.Heer enige engeltjes, om te zien, waar de luie Tomas zo lang bleef. Na een poosje kwamen de kleine gastjes terug met de boodschap, dat Sint-Tomas eenvoudig niet wilde opstaan. Hij zegt vertelde ze dat de dagen te kort zijn en het de moeite niet waard is, om zich te wassen en te kleden. O.L.Heer dacht een ogenblik na en zei dan : t Is goed ! Keert terug en zeg hem, dat hij nu toch maar opstaat, en dat wij van morgen af de dagen zullen doen lengen. En het gebeurde ook zo, en t is nog altijd zo gebleven. Dat is dus de reden waarom de dagen vanaf heden weer beginnen langer worden.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 December 2006 was in de voormiddag bewolkt en de middag een zonnige dag waar het kwik om 14u44 zijn hoogste punt bereikt had en dat bedroeg 4,4°. - 's Nachts om 4u42 werd toen de minimum temperatuur opgeschreven en die liet 0,6° noteren. De warmste 20ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1932 met 14,6°. - De koudste 20ste december ooit kwam in 1938 voor met min 15,8° !
Kijk deze tijd misschien eens rond in de weide of de velden, of mogelijk zelfs in u eigen tuin. Bemerkt je daar dan veel molshopen dan mag je er zeker van zijn dat.........
" Zijn er in december al veel mollen, dan laat de winter met zich sollen. "
Morgen kunnen we eindelijk nog eens uitkijken naar een echte weerheilige met name Sint-Tomas die op 21 december bij ons langs komt. Wat die voor ons als geschenk zal meebrengen, wel dat verneemt u morgen dan weer wel. Ook geef ik u morgen nog een kleine vertelling mee over Sint-Tomas. Ik zou zeggen zeker komen lezen dus. Tot morgen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 December 2006 was een grijze nevelige dag met een maximum temperatuur van 3,8° die om 14u17 waargenomen werd. - 's Morgens om 8u13 werd de minimum temperatuur van die dag genoteerd en die liet 0,7° opschrijven. De warmste 19de december sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1932 met 14,2°. - De koudste 19 december ooit kwam in 1938 voor met min 13,6° !
Gisteren had ik het ook al over wind, wel vandaag brei ik daar nog een verlengstukje aan en laat ik u een weerspreuk vertellen wat oostenwind met regen met zich brengt :
" Oostenwind met regen, duurt drie dagen, zes of negen. "
Morgen ga ik nog eens te raden bij onze dieren en wel bepaald bij de mol, eens zien wat die voor ons in petto heeft ? Tot morgen, u bent er dan toch ook ?
welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 December 2006 was een nevelige dag met een maximum temperatuur van 6,8° die om 15u53 waargenomen werd. 's Morgens om 7u19 noteerde men die dag de minimum temperatuur en die bedroeg 0,9° ! De warmste 18de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1932 met 14,8°. - De koudste 18de december ooit kwam in 1927 voor met min 14,7° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
17 December 2006 was een tamelijk mooie dag tot rond 17 uur toen het begon te regenen. De maximum temperatuur werd om 12u42 waargenomen en die bedroeg 7,9°. - 's Morgens om 8u28 schreef men de minimum temperatuur van die dag op en die liet 4,7° noteren. De warmste 17de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1987 met 14,1° ! - De koudste 17de december ooit kwam in 1879 voor met min 15,2° !