Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
28-02-2008
Hoe februari was weten we vandaag !
Vandaag kunnen we de balans van februari opmaken en ik laat dat ieder voor zich doen ! Wel geef ik u vandaag nog twee weerspreuken mee die ons vertellen welke de gevolgen zijn mocht het...... deze maand niet gesneeuwd hebben, of mocht het deze maand al lente geweest zijn :
" Als het in februari niet sneeuwt, weet dan dat je later in de zomer van hitte geeuwt. "
OF.........
" In februari al de lente, dat geeft broden zonder krenten. "
Morgen maken we kennis met maart, wat vliegt de tijd toch vlug !!! Bedankt omdat u hier was, ik zal er morgen zeker zijn, u toch ook ?
Vroeger jaren op de laatste dag van februari ! ! !
Vroeger nu heel lang geleden, plachten de jongelingen, meisjes en jongens, in de Kempen vooraleer slapen te gaan in het veld te lopen en te roepen :
Red,red
Brengt raad, raad
Zo dachten ze om in hun dromen het beeld hunner toekomende te zien. In het Waasland zouden de ouderlingen nooit zijn slapen gegaan zonder aan de achterdeur voor de Maart een stoel te zetten om er de Maart te laten op rusten. De reden ? Om binst de maand niet te sterven.
s Morgens bij het opstaan maakten ze een kruis met wijwater en zegden : Elk een goeden dag. Wellekom Meert dat gij mij niet weg en zeert, en tot ten naasten jaren, als t God belieft, Meert. Dan zet ik u weer een stoel om op te rusten. Wat vierde het wangeloof vroeger jaren toch hoogtij ! Klein Warreke, die dat verhaal ook kende, dacht bij zichzelf : kom ik door t maartje, dan leef ik nog een jaartje, en hij stierf op 1 april.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Februari 2007 was een dag met wind, met een bui, met wat zon en met bewolking, voor ieders wat wils dus ! De maximum temperatuur bedroeg 12,9° en die werd om 13u31 waargenomen. De minimum temperatuur werd 's morgens om 8u 39 opgeschreven en die bedroeg 8,9° ! De warmste 28ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1832 was deze van 1960 met 19,9°, van een lentetemperatuur gesproken ! De koudste 28ste februari ooit kwam in 1929 voor met min 11,8° !
Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Romanus, meteen de laatste weerheilige van deze maand, en morgen zou het een mooie en helder klare dag moeten zijn. Het waarom vertelt ons de volgende weerspreuk :
" Sint-Romanus hel en klaar, wijst ons op een vruchtbaar jaar. "
Mijn werk voor vandaag zit er op, morgen breng ik u de laatste weerspreuk voor deze maand, en overmorgen blikken we al vooruit naar maart. Morgen vertel ik u ook nog een oude gewoonte die vroeger jaren plaats vond op de laatste dag van februari !!! Ik zal er zeker zijn, u komt toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 Februari 2007 was andermaal een bewolkte regendag waar men tot 19u33 moest wachten om de maximum temperatuur te kunnen noteren en die bedroeg 11,7°. - 's Nacht om 3u48 schreef men de minimum temperatuur van die dag op en die bedroeg 3,3° ! De warmste 27ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1959 met 18,4° ! - De koudste 27ste februari ooit kwam in, jawel, 1956 voor met min 11,2° !
We gaan weeral stilaan naar het einde van februari toe, dus ook stilaan naar de laatste weerspreuken voor deze maand. Mist hebben we in feiten niet gezien en dat is voor de boeren geen al te best teken want :
" Februari mist, hooi in de kist. "
Ik vrees er een beetje voor dat die kist niet gevuld zal raken. Een koude februari kunnen we deze maand niet echt noemen en of dit een goed teken is ?????
" Koude februari, hete augusti. "
Of het in augustus heet zal worden is ook weer zeer de vraag ! Gisteren vroeg ik u hoe het kwam dat de boeren in februari het minste klagen, wel dan hebben ze ook maar 28 en uitzonderlijk eens 29 dagen om dat te doen ! Morgen kijken we uit naar de komst van Sint-Romanus die ons overmorgen een bezoek brengt en die dag zou heel helder en klaar moeten zijn. Het waarom laat ik morgen door een weerspreuk vertellen, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
26 Februari 2007 was een zwaar bewolkte regendag, geen weer om buiten te komen ! De maximum temperatuur die 's nachts om 0u13 waargenomen werd, bedroeg 7,8°. - 's Avonds om 18u27 noteerde men die dag 6,1° als laagste temperatuur. De warmste 26ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1846 met 17° ! - De koudste 26ste februari ooit kwam in 1956 voor met min 13,2° ! Zoals ik eerder al zei, kende februari in 1956 maar liefst 7 opeenvolgende dagen die tot vandaag nog altijd als het laagste record bekend zijn ! Van een winter gesproken !!!
Muggen in 't kort maandeke ! Geen goed teken want lees maar eens wat de weerspreuken ons daarover te vertellen hebben :
" Blazen in februari de muggen alarm, houdt dan in maart uw oren warm. "
Nog ietsje anders gezegd :
" Muggetjes dans in sprokkelmaand, boerkens, wacht uw hooitas. "
Wat betekent dat er spaarzaam met het hooi moet omgesprongen worden, want de latere koude zal het groen in zijn groei belemmeren. En nu ik het toch over de boerkens heb, weten jullie waarom de boeren in februari het minste klagen ? Zo neen, wel dan vertel ik u dat morgen zonder fout ! Tot morgen dan maar ?
De H. Walburga verliet Engeland met hare broeders de HH. Willibrordus en Willibaldus om in Germanië het geloof te helpen verspreiden. Bij de landing verbleef ze enige tijd te Antwerpen, alwaar ze nog vereerd wordt. Men bewaart er haar kaakbeen en een deel der wondere olie die uit haar heilig gebeente vloeide. Een deel van haar relieken berusten nog in Vlaanderen en Brabant, waar ze meest gediend wordt tegen de muizen en de ratten, zo te Oudenaarde (O-Vl) en te Veurne (W-Vl)
Deze dag is de schrikkeldag, de ingeschrikkelde, de dies intercalaris, de andere 24ste : bis sextus calendae Martii (de andere zesde dag vóór de kalenden van Maart). Het inschuiven van de dag bestond reeds bij de Romeinen vóór Christus geboorte.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 Februari 2007 was een bewokte regendag waarmee alles gezegd is ! 's Nachts om 1u30 noteerde men toen het warmste moment van die dag en dat bedroeg 9,4°. Om 17u19 in de namiddag schreef men 6,7° op als laagste temperatuur van deze dag. De warmste 25ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1900 met 17,5°. - De koudste 25ste februari ooit kwam in 1956 voor met min 14,1°
Vandaag vieren men de feestdag van Sint-Matthias !
Zoals ik u gisteren al zei, laat ik vandaag de meer positieve weerspreuken aan 't woord. Is het weder vandaag zacht, dan vriest het niet meer, meer zelfs, dan houdt de winter op te bestaan !!! In een oude Rijmalmanak uit de XVe eeuw vinden we deze zeer mooie spreuk :
" Dits de dach van Sinte Mathys, up desen dag, des zyt wijs, so comt de soeten lenten in, die es des somers broederkin. "
En wat Sint-Mattijs zo nogal komt doen :
" Sint-Mattijs, werpt hete stenen op het ijs. "
En straks, wel dan komt er leven in de bomen zegt ons volgende weerspreuk :
" Sint-Mattijs breekt het ijs, en brengt het sap in 't rijs. "
Ook bij onze vrienden de dieren komt er roering :
" Met Sint-Mattijs, haalt de ekster haar eerste rijs."
Helaas zijn er op alle regels en altijd uitzonderingen, dat was vroeger zo en dat is nog altijd zo. Zo zijn de strenge winters van 1676 en 1796 zeer goed bewaard gebleven in volgende rijmpjes :
" Te Sint-Mattijs, zag men sneeuw noch ijs, maar op half meert, reed men over 't scheld met kar en peerd. "
Dat gebeurde in 1676 en het volgende rijmpje doet ons aan 1796 herinneren :
Vóór de dag van Sint-Mattijs en zag men hier noch sneeuw noch ijs, maar op de achtste meert zag men gaan te voet en te peerd. "
Tot daar de weerspreuken rond Sint-Matthias ! Hier vlak na kan u nog ietsje lezen over hoe het er vroeger jaren op deze dag aan toe ging. Wat er morgen op het menu staat, wel dat laat ik vandaag nog een verrassing zijn. Is nieuwsgierigheid niet het beste lokmiddel ? Tot morgen ?
Vroeger en dan bedoel ik veel jaren terug, dan plachten de boeren op deze dag bij het krieken van de dag in de boomgaard te gaan en er de fruitbomen te schudden om wind te verweken. Een weerspreuk zegt immers Veel wind, veel ooft. Ook riepen ze dan zeer luid opdat er ooft zou komen overal waar hun stem weerklonk ; De H. Mattias bidde ik, Hij wil met ooft beschenken mij, zover in de gaard men hore mij. In feite kwam deze handeling daarop neer, om de boze geesten van de winter die zich nog in de bomen schuil hielden, door geluid (geroep) te verjagen. In sommige dorpen kropen zelfs de kinderen in de fruitbomen en riepen : Mattias, Mattias, geef ons appelkens en peerkens. Tot slot wil ik u nog meegeven dat Sint-Mattias ook van belang was voor de landarbeiders. Hij brengt hun immers de vierurenboterham terug; de dagen lengen reeds goed waardoor de arbeidsduur vergroot, en men kan de vierurenboterham weer goed verdragen. Die boterham werd hun op 29 september door Sint-Michiel ontnomen toen de dagen echt korter begonnen te worden.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 Februari 2007 was een bewolkte dag met buien waar om 11u01 het warmste moment dan de dag werd opgetekend en dat liet 11,7° opschrijven. Om ietsje na middernacht noteerde men toen 9,4° als laagste temperatuur voor die dag. De warmste 24ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1990 met 18,3° ! - De koudste 24ste februari ooit kwam in 1956 voor met min 16,2° ! ! !
Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Matthias en die dag is net als Sint-Pieters' Stoel weer een lotsdag want........
" Sint-Matthijs, breekt of maakt het ijs. "
In de streek van Kalmhout zegt men :
" Sint-Matthijs breekt het ijs, vindt hij op 't water geen brug, dan heeft hij die op zijn rug. "
Ongelukkig, als hij het zou doen vriezen want dan is het voor zes weken !!!
" Sint-Matthijs maakt het ijs of breekt het ijs, en als 't hij niet wil breken, dan vriest het nog zes weken. "
Nog een andere weerspreuk komt ons dan weer dit vertellen :
" Als Sint-Matthijs geeft sneeuw en ijs, dan kunt ge verwachten dat het zal vriezen nog veertig nachten. "
Morgen blijf ik nog een dag stil staan bij deze heilige en dan laat ik de weerspreuken de positieve kanten vertellen, want.....jawel die zijn er ook ! Ik zal er morgen weer zijn, en u ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Februari 2007 was een dag met bewolking, met wat zon en met zelfs een lichte bui ! De maximum temperatuur bedroeg 13,3° en die werd om 14u21 waargenomen. 's Morgens om 5u13 schreef men toen 7,2° op als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 23ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1990 met 16,2°. - De koudste 23ste februari ooit kwam in 1956 voor met min 16,7° ! ! !
Gisteren beloofde ik u dat ik vandaag de positieve kanten van deze dag zou brengen en die zijn er inderdaad. Als het vandaag een zacht weertje zou zijn, wel dan vriest het niet in mei, meer zelfs, dan kan het gebeuren dat het helemaal niet meer vriest !!!
" Sint-Pieters' maak of breekt het ijs. "
Ook nog ietsje anders gezegd maar met dezelfde betekenis :
" Sint-Pieter maak de brug, of breekt ze. "
De zinspeling in de voorgaande spreuk ligt hierin dat brugmaker in het Latijn : Pontifex is, dat ook een ander woord is voor paus en het was Sint-Petrus aan wie het eerst die hoge eer te beurt viel. De ooievaar zal straks terugkeren en een zeer oude spreuk van 1636 vertelt ons dat als volgt :
" Als Sint-Pieter synen stoel plant, dan commen d' Oyvaers weer in 't land. "
OF een ietsje moderner :
" Met Sint-Pieters' Stoel, komt de ooievaar in 't gewoel."
En inderdaad, komen de ooievaars rond deze dag terug, dan betekent dit een zacht voorjaar. Zo wordt geacht als o.a. in het Reigerbos van Berendrecht de reigers rond deze datum terugkomen, dat het een voorteken is van een zeer vroege lente. De kindjes gaan weer goedkoop worden denk ik ? Morgen is het uitkijken naar Sint-Matthias die ons overmorgen komt bezoeken en ik kan u nu al zeggen dat dit ook weer een lotsdag is. Zeker komen lezen dus......Tot Morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Februari 2007 was een dag waar bewolking en zon elkaar kwamen aflossen. De maximum temperatuur die om 14u36 waargenomen werd, bedroeg 12,8°.- 's Nachts om 2u10 noteerde men toen 4,4° als de koudste temperatuur van die dag. De warmste 22ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1990 met 16,3° ! - De koudste 22ste februari ooit kwam in 1956 voor met min 12,1° ! ! ! In 1956 kwamen er 4 opeenvolgende dagen voor die tot vandaag als de koudste ooit geboekt staan.
Morgen viert men Sint-Pieters stoel te Antiochie en eertijds bij de oude Germanen, werd deze dag beschouwd als het begin van de lente, vandaar dat een weerspreuk ons zegt :
" Petrus' Stoel heft de lente aan, de zomer brengt ons Sint-Urbaan. "
En Sint-Urbaan die verwelkome we op 25 mei ! De dag van morgen speelt een voorname rol in de volksweerkunde, het is een lotsdag. Guido Gezelle zegt : die weerwijs zijn zeggen, als 't op de nacht van Sint-Pietersstoel vriest, dat het veertig dagen lang zal vriezen :
" Sint-Pieters' Stoeltje koud, wordt veertig dagen oud. "
Of nog anders gezegd :
" De nacht van Sint-Pietersstoel duidt aan hoe veertig dagen 't weer zal staan. "
Morgen blijf ik nog even stil staan bij Sint-Pietersstoel en dan laat ik de meer positieve weerspreuken hun zegje doen. Tot morgen ? Hier vlak onder vindt u nog een belangrijke mededeling, ga eens kijken !
Op vrijdag 22 februari a.s. dat is dus morgen, organiseert Natuurpunt Londerzeel een avond rond volkscultuur / immaterieel erfgoed i.v.m. WEERSPREUKEN ! ! ! Ze maken een selectie uit mijn weerspreuken en zoeken met beeld en klank een verklaring achter het weersgezegde. Alzo willen ze op een originele en creatieve wijze wat geven aan een stukje volkscultuur/immaterieel erfgoed. De inkom is volledig gratis, waar vindt u dit nog ? Deze veelbelovende avond begint om 20 uur ! Waar ? In het Gildenhuis te Malderen, Kloosterstraat, 22 ! Voor meer info : Siegfried Van Ingelgem Telf 052-553847 of op hun site : info@natuurpuntlonderzeel.be ! Mis deze unieke avond niet !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Februari 2007 was een bewolkte dag met in de namiddag her en der een licht plaatselijk onweer ! Om 15u30 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 10,6°. Om even na middernacht noteerde men het koudste moment van die dag en dat bedroeg 5° ! De warmste 21ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1949 met 15°. - De koudste 21ste februari ooit kwam in 1956 voor met min 14,5° !