Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
03-05-2008
Hoe moet mei voor het koren zijn ?
De vorige twee dagen zagen we al dat mei in feite koel moet zijn, of we dit nu graag willen of niet. En wanneer we dan eens kijken hoe mei zou moeten zijn willen de boeren veel koren oogsten, dan vrees ik dat het alleen nog maar erger wordt.
" Mei koel en wak, veel koren in de zak. "
Wak staat hier wel gelijk voor nat ! ! ! En de volgende weerspreekt komt dat alleen maar bevestigen :
" Mei koel en nat, vult schuur en vat. "
En tot slot nog deze, met dezelfde betekenis in feiten :
" Mei koel en nat, brengt koren in de schuur en spek in 't vat."
En morgen, wel dan ga ik eens naar dat koren kijken. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 mei 2007 was de zoveelste mooie dag op rij, het leek wel of er geen slecht weer meer bestond ! Om 15u38 schreef men 23° op als maximum temperatuur voor deze dag. - 's Morgens om 6u56 noteerde men toen 8,4° als laagste temperatuur voor deze derde dag in mei. De warmste 3de mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1928 met 26° ! - De koudste 3de mei ooit kwam in 1981 voor met min 1° !
Gisteren zei ik u dat ik vandaag een kijkje zou gaan nemen in de boerenkalender om aan de weet te komen wat die ons zoal te vertellen heeft over een koele mei. Ik heb dat ook gedaan en ik vond daar volgende weerspreuken :
" Wil meië koele zijn, zij geeft veel hooi en goede wijn. "
Maar.....het omgekeerde is ook waar :
" Is het weer in mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi. "
Morgen kijk ik dan weer eens hoe mei voor 't koren moet zijn en ik vrees dat het er alleen nog maar slechter op zal op worden ? Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Mei 2007 was nog altijd een prachtige dag, aan het goede weer leek maar geen einde meer te komen. Om 16u38 noteerde men 22,4° als maximum temperatuur voor deze dag, en 's morgens om 6u14 schreef men toen 8,1° op als minimum temperatuur ! De warmste 2de mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1966 met 27,7° ! - De koudste 2de mei ooit kwam in 1914 voor met min 0,2° !
Het is sinds eeuwen dat de volksmond zegt dat mei moet koud zijn, en de volgende weerspreuken vertellen ons de gevolgen :
" Een koude mei, een gouden mei. "
OF.....zegt ons nog een andere weerspreuk :
" Een kou bloem, is een goû bloem. "
In Limburg hoort men dan weer :
" Koele mei, goed geschrei. "
Morgen kijk ik eens in de boerenkalender en weten we misschien wat die ons over een koele mei te vertellen heeft. Ik zal er morgen weer zijn, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Mei 2007 was andermaal weer een prachtige dag met een maximum temperatuur van 23,3° om 16u19 opgetekend. - 's Morgens om 6u15 noteerde men toen 8,3° als minimum temperatuur voor die dag. De warmste 1ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 2005 met 28,7° ! - De koudste 1ste mei ooit kwam in 1886 voor met min 1,9° !
Morgen komen de HH Filippus en Jakobus op bezoek !
Morgen begroeten we mei, een maand waar iedereen toch wel naar verlangt dacht ik zo. En 't zal een biezonder fruitjaar zijn als op 1 mei de zon door de bomen schijnt. Zoals de wind morgen waait, zal hij in hoofdzaak gedurende de rest van de lente waaien ! Regen op 1 mei schijnt een voordelige invloed uit te oefenen op de oogst, een weerspreuk verwoord dit als volgt :
" Als 't op Sint Sint-Filippus regent, is de oogst gezegend. "
In verband met onze vrienden de vogels horen we dan weer volgende spreuk :
" Met de eerste mei hebben alle vogels een nest of een ei, behalve koekoek en spriet die kennen hun nest nog niet. "
Morgen ga ik eens kijken wat we van mei moge verwachten, of hoe mei zou moeten zijn. We komen het allemaal aan de weet in de loop van de volgende dagen. Tot morgen ?
oe mei aan zijn naam kwam, daar lopen de meningen zeer over uiteen. Volgens sommige komt de naam van Majores (voorouders), omdat deze maand bij de Romeinen de ouderlingen werd opgedragen. Ook zou hij voortkomen van het Latijn Majus, van Maja, moeder van Mercurius. Onze heidense voorouders gaven aan deze maand de naam van Vrouwenmaand, welke waarschijnlijk terugging op Freyja, de Germaanse Venus.
Het christendom volgde die voorbeelden op en wijdde deze maand aan Maria, Moedermaagd van Jezus Christus. En alzo heeft de meimaand als synoniem Maria- of O.L.Vrouwmaand.
Er zijn nog andere volkse namen en zo herdoopte Karel De Grote haar in Wunnemanoth (wonne is vreugde of genot). Bloeimaand staat in verband met de bloei van het koren. Bloemenmaand komt voor door het feit dat dan tal van bloemen ontluiken en bloeien.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 April 2007 was nog altijd een pracht van een dag met een maximum temperatuur van 22,9° om 16u33 waargenomen. De minimum temperatuur werd 's morgens om 6u25 opgeschreven en die bedroeg toen 10,7° ! De warmste 30ste april sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1952 met 27° ! - De koudste 30ste april ooit kwam in 1938 voor met min 1,6° !
We zijn nog 1 stap verwijderd van meiavond en in Sint-Pieters-Kapelle meent men te weten wanneer het op meiavond regent, er geen kersen zullen zijn. In Opwijk is men dan weer van een heel andere mening, daar zegt men : " Meiavondregen brengt veel steenfruit." Zo zie je maar hoe menigen kunnen verschillen. Ik wil april afsluiten met volgende weerspreuk :
" Nachtvorst met een zuidenwind op kersenblom, daar treurt de kweker om. "
Morgen kijk ik vol verlangen uit naar die mooie maand mei, hopelijk lost die maand al onze verwachtingen in ? Ik zal er morgen zeker zijn, mag ik u dan ook weer begroeten ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 April 2007 was, hoe kan het anders, weer een mooie zomerse dag met een maximum temperatuur van 27,5° om 16u20 waargenomen. - 's Morgens om 6u42 noteerde men maar liefst 13,2° als minimum temperatuur voor die dag ! De warmste 29ste april sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2007 met 27,5°. De koudste 29ste april ooit kwam in 1919 voor met min 3° !
Met Sinte-Katarina van Siena komt morgen de laatste weerheilige voor deze maand bij ons langs en op deze dag kan men zien welke bomen als "dood" moge beschouwd worden. Bomen die na deze dag nog niet botten of uitlopen mag je verwijderen want ze zijn van geen nut meer. Volgende weerspreuk komt dit alleen maar getuigen :
" Met Sint-Katarina heeft elk hout wortel. "
Morgen breng ik u de laatste weerspreuk voor deze maand en dan vertel ik u ook nog iets over de meiavond en het steenfruit. Tot morgen ?
Wie ken of weet het nog, de kruisdagen(die vandaag beginnen) die eigenlijk biddagen betekenen. Het zijn de drie dagen vóór O.L.Heer-Hemelvaart. Iedere dag werd (wordt?) er in de kerk mis gelezen, waarna de litanie van alle heiligen gezongen werd voor het heil van de vruchten der aarde.
De tweede dag van mei droegen de oude Germanen de heilige symbolen van hun goden stoetsgewijs doorheen de akker- en bouwlanden, om alzo de zegen der goden af te smeken voor hun veldvruchten en om te bidden, opdat de oogst door de natuurkrachten zou gespaard blijven. Deze ommegang werd door de kerstening de huidige Kruisprocessie, voor zover daar vandaag nog sprake van is.
In vele dorpen hield men een processie gedurende drie dagen, iedere dag volgde men een andere weg en zodoende doorkruisten men het ganse dorp. Boetpsalmen en de litanie van alle heiligen werden gezongen. Men droeg er noch het H. Sacrament noch heiligenbeelden in mee, enkel het kruisbeeld of een reliek van het H. Kruis, vandaar de naam Kruisprocessie. Ze werd gehouden doorheen de velden ter verzoening van de Goddelijke gerechtigheid en vooral ter vrijwaring van schade aan de veldgewassen, o.a. hagelschade. Zo komt het dat deze dagen in Duitsland Hageltage genoemd werden.
De Kruisweke moet zonder beroemen,
Hemelvaart en meië leveren vol bloemen.
Of met andere woorden, het moet goed weer zijn. En in Limburg meent men te weten wanneer het op de eerste kruisdag regent, er een natte oogst zal zijn regen op de tweede dag, zal er nat hooi zijn en regen op de derde Kruisdag, zullen er natte kersen (waterachtig) zijn. Duimen dan maar voor drie droge dagen ! Al vrees ik voor het ergste.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 April 2007 was de zoveelste mooie zomerse dag op rij ! Om 16u03 werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos maar liefst 28,7° genoteerd als hoogste temperatuur voor deze dag ! 's Morgens om 6u28 werd in datzelfde station 12,7° waargenomen als minimum temperatuur ! De warmste 28ste april sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2007 met 27,2° ! - De koudste 28ste april ooit kwam in 1923 voor met min 0,8° !
Morgen is het een wat gevaarlijke dag zeg maar met het oog op het komende weer. Sint-Vitaal, hoe braaf ook, is niet de eerste de beste ! Leest u maar eens wat de weerspreuken over hem te vertellen hebben :
" Vriest het op Sint-Vitaal, dan vriest het nog veertien maal. "
En nog erger vind ik de inhoud van de volgende weerspreuk :
" Als het vriest op Sint-Vital een natte zomer volgen wil. "
Laat ons met z'n alle duimen dat het morgen een vorst vrije dag is ! ! ! Morgen vertel ik u dan weer iets over Sinte-Catharina die ons overmorgen een bezoek brengt met een boodschap voor de tuinders en de natuurliefhebbers, en wie is dat niet ? Ik zal zeker op post zijn, jij toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 April 2007 was net als de vorige dagen ook weer een pracht van een zomerdag met om 15u15 een maximum temperatuur van 28,4° ! - 's Morgens om 6u15 noteerde men toen 8,9° als minimum temperatuur voor die dag ! De warmste 27ste april sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2007 met 27,1° ! - De koudste 27ste april ooit kwam in 1900 voor met min 1,1° !
We naderen het einde van april, misschien eens een gelegenheid om achterom te kijken en eens na te gaan hoe deze maand was en wat de eventuele gevolgen daarvan kunnen zijn ?
" Is april schoon en rein, dan zal de mei wilder zijn. "
OF.........
In april veel regen, is voor meie een zegen. "
En om af te ronden voor vandaag nog deze :
" Koude april geeft brood en wijn, zachte april is 't ergste dat er kan zijn. "
Hoe dan ook, een mooie maand april belooft niet veel goeds voor de komende maanden ! Ieder van ons zal zich april van verleden jaar nog wel herinneren toen het een pracht van een zomerweer was, en jammer genoeg hebben we verleden jaar geen zomer gekregen !!!!!! Morgen ben ik er weer en dan vertel ik u wat Sint-Vitaal voor ons in petto heeft, morgen is het een gevaarlijke dag, geloof mij ! U komt toch kijken ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar gelden ?
26 April 2007 was andermaal een prachtige zomerse dag met om 15u22 een maximum temperatuur van 28,8° ! - 's Morgens om 6u05 schreef men toen 9,3° op als minimum temperatuur ! De warmste 26ste april sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2007 met 27,5° ! - De koudste 26ste april ooit kwam in 1873 voor met min 2° !
Gisteren vertelde ik u dat Sint-Markus ook een regenheilige is, en dat hij ook wat te maken had met onze tuinders ! Wel dat is ook zo want Sint-Markus staat bekend als zijnde de "bonenplanter" ! Een weerspreuk vertelt ons dat als volgt :
" Markus, die bonen plant, houdt van regen op het land. "
In april worden immers de peulvruchten geplant, de erwten in 't begin, de bonen op 't einde. Bonen, zo zegt men in Brabant en in de Vlaanderen, moge niet vóór Sint-Markusdag geplant worden. Ook aan zaaien kan nu volop gedacht worden en tussen mijn vele weerspreuken vond ik deze mooie zeer oude spreuk :
" Sint-Markusdag zaaien vóór zunne om pompoenen te hebben lijk tunne. "
Met tunne wordt tonnen bedoelt en met zunne uiteraard zonne. Nog een andere weerspreuk zegt ons dit :
" Sinte-Merk, plant uw bonen en ga naar de kerk. "
En inderdaad, vroeger werd op deze dag de mis opgedragen voor het wellukken van de vruchten der aarde. Helaas moet men voor veel tradities altijd over vroeger spreken, zo trok er op de zondag na Sint-Markus op vele plaatsen de Sint-Markusprocessie door de velden voor het gedijen van de vruchten en om het onweer af te weren. Ook het wangeloof stak op deze dag de kop op en zo mocht men vandaag geen vlees eten wilde men geen hagel of onkruid oogsten. In Vlaanderen, meer bepaald in de Leiestreek is Sint-Markus dan weer de vlaszaaier en zo zegt men in die streek :
" Sinte-Merk, lang en sterk. "
Hier verstaan we uit dat het vlas op Sint-Merk gezaaid, lang en sterk zal worden.Nog in de Leiestreek werd de Sint-Markusprocessie gehouden tot het wellukken van het vlas. Genoeg voor vandaag, wat het menu ons morgen te bieden heeft zien we dan wel. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 April 2007 ! Zeg maar dat het toen volop zomer was ! Ook deze dag was weer een pracht van een zomerdag met een maximum temperatuur van 29,9° om 15u35 waargenomen in het weerstation van Kapellen o/d Bos. - 's Morgens om 5u49 noteerde men toen 11,2° als minimum temperatuur ! De warmste 25ste april sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 2007 met 27,9° !!! - De koudste 25ste april ooit kwam in 1955 voor met min 2,2° !