Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
16-09-2009
Morgen is Sint-Lambertus onze gast !
Morgen komt Sint-Lambertus ons bezoeken die in Maastricht geboren werd, en die bisschop was van Tongeren. Als een gevolg van kuiperijen trok hij zich terug in het klooster van Stavelot. Hij werd door Pepijn van Herstal in zijn eer hersteld en hij wijdde zijn krachten tot het bekeren van de heidenen en het tuchten van de verflauwde christenen. Dit bracht hem helaas in onmin en zijn vijanden doorboorden hem met een lans te Luik. Deze heilige wordt (werd?) voornamelijk in Denderwindeke vereerd in de aldaar aloude kapel van Lambrechtsbos, wijk Roost. Een legende vertelt dat zijn beeld tweemaal door de geestelijkheid naar de parochiale kerk werd gebracht en tweemaal vond men dat beeld 's anderdaags terug in het bos op een mot. Er werd een kapel ter zijne eer gebouwd, en de hedendaagse kapel zou dagtekenen uit de jaren 1600. Deze heilige werd het meest vereerd tegen de lamheid van zwijnen en hoenders, en het klauwzeer van het vee. En wat heeft Sint-Lambertus ons te vertellen ? Wel Sint-Lambertus is de appelschudder, dit wil zeggen dat morgen de appeloogst begint. In Limburg zaait men op zijn feestdag dan weer graag koren, want deze dag gaat daar voor gelukkig door. En in Vlaanderen begonnen op zijn feestdag de spinavonden :
" Sint-Lambeert, brengt de sponderik bij de heerd."
Al naar de weersgestelheid van morgen, op Sint-Lambertusdag dus, wordt het weer voor volgend voorjaar voorspelt.
" Sint-Lambrecht mooi en klaar, brengt een zonnig voorjaar.
Of nog ietsje anders gezegd maar met dezelfde betekenis :
" Droog zal 't voorjaar zijn, is 't met Lambertus zonneschijn. "
We weten dus weeral wat te doen morgen, of we duimen voor een zonnige mooie dag, of we laten een keerske branden met de dezelfde bedoeling ! Aan u de keuze, tot morgen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar gheleden ,
16 September 2008 was weer een dag met twee gezichten, in de voormiddag werden we blij gemaakt met zonneschijn maar in de namiddag was de zon verdwenen en zaten we onder een bewolking. De maximum temperatuur bedroeg 18,6° en die werd om 14u06 waargenomen. - 's Morgens, en dat was om 8u12, werd de minimum temperatuur opgeschreven en die liet 6,6° noteren. - De warmste 16de september sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 30,2°. - De koudste 16de september die in Ukkel gekend is was deze van 1889 met slechts 2° !
Padden vertellen ons wanneer we regen moge verwachten !
De voorlopig laatste dieren in het rijtje van de weersvoorspellers zijn de padden, en net als bij sommige trekvogels dient men ook weer 's nachts op stap te zijn wil men hun boodschap of voorspelling aan de weet komen.
" De padden wijzen regen aan zijn zij 's nachts op de baan. "
Zo dat waren ze dan weer onze dieren als echte weerprofeten. Morgen kijk ik uit naar de komst van Sint-Lambertus die ons overmorgen een bezoek brengt en ik kan u nu al wel verklappen dat deze brave man ons weer heel wat te vertellen heeft ! Tot morgen dan maar zeker ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
15 September 2008 was een dag met twee gezichten, in de voormidag zonnig en in de namiddag bewolkt. Om 16u25 noteerde men toen de maximum temperatuur en die liet 16,2° opschrijven. - 's Nachts, en dat was om 3u13, werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 6,8°. - De warmste 15de september sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 31,1°. - De koudste 15de september ooit kwam in 1882 voor met 3,4° !
Vandaag sta ik even stil bij die erg kleine ijverige diertjes die men mieren noemt ! Het zijn zij die ons vertellen of tonen zoals u wilt, hoe de komende winter zal zijn !
" Graaft de mier een diepe gang wordt de winter streng en lang. Maar nog erger zal het ons berouwen als de mieren hoge nesten bouwen. "
Nu maar hopen dat er van die diepe gangen en hoge nesten geen spoor te bekennen valt ! Morgen zijn de voorlopig laatste dieren aan de beurt en dan hebben de padden het eens voor 't zeggen. Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 September 2008 was een mooie zonnige dag met een maximum temperatuur van 17,9° die om 16u48 waargenomen werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station schreef men 's morgens m 6u44 de minimum temperatuur op en die liet 6,2° noteren. - Dze warmste 14de september sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1964 met 30° ! - De koudste 14de september ooit kwam in 1925 voor met 2,9° !
Mocht u deze maand 's nachts eens op stap zijn of....in het slechtere geval de slaap niet kunnen vatten, doe dan eens de moeite om naar de lucht te kijken, vooral bij een heldere hemel ! Mogelijk merkt u ze dan wel op ?
" Trekvogels in septembernacht, zij maken de Kersttijd zacht. "
Dieren hebben ons oneindig veel te vertellen, we moeten er alleen maar willen naar kijken ! Vandaag is het 13 september en mocht vandaag een vrijdag geweest zijn wel dan was de herfst droog geweest, zo meent de volkswijsheid ! ! ! Helaas is het vandaag niet zo ! Ik probeer hier morgen weer terug te zijn, en u, u komt toch ook weer mag ik hopen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 September 2008 was een bewolkte dag met regen in de namiddag en een maximum temperatuur van slechts 15,1°. - 's Morgens, en dat was om 6u14 om precies te zijn, schreef men 8,2° als zijnde de minimum temperatuur voor deze dag. - De warmste 13de september sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 30,7°. - De koudste 13de september ooit kwam in 1850 voor met 3° !
Het is nog wachten tot 17 september op de eerstvolgende weerheilige daarom dat ik besloten heb om onze vrienden de dieren nog eens aan 't woord te laten. Voor vandaag hou ik het eens bij de eenden en de ganzen, zij kunnen ons vertellen wanneer er regen op komst is :
" Plonst en duikelt eend en gans, is er voor regen kans. "
Wellicht hebt u in de buurt wel iemand met eenden of ganzen, of...woont u niet zover van een of ander park ? Ik raad u aan om deze dieren eens gade te slaan, u zal zien dat ze u nooit bedriegen ! Morgen laat ik u bepaalde dieren het weder voor de Kersttijd voorspellen ! Tot morgen ?
Welk weerr was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 September 2008 was een zwaar bewolkte dag met regen tot ongeveer 16 uur, 's avonds liet de zon haar nog even zien en het merkwaardige aan deze dag was dat de maximum temperatuur 's nachts om 0u29 waargenomen werd en die bedroeg 17,6° ! - 's Middags om 12u04 noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 13,7° opschrijven ! - De warmste 12de september sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1919 met 32,5°. - De koudste 12de september ooit kwam in 1940 voor met amper 2,9° !
Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Guido, alias "Wyen" en in een sageboek wordt vermeld hoe hij als jongeling paardenknecht was en reeds wonderen bekwam door Gods genade. Het verhaal vertelt verder nog hoe hij later in armoede en liefdadigheid leefde en het goed doende zijn levensjaren doorbracht. Ook hoe hij op bedevaard naar Jeruzalem ging en bij zijn terugkeer in het land aan roodloop overleed. De heilige Wyen werd (wordt?) vooral in Anderlecht op tweede Pinksterdag vereerd, waar hij naar algemeen gevoelen ook geboren zou zijn. De bedevaarders die er gingen bewegen tegen de loop of het afzakken van de aarsdarm, ontvingen er een rode draad om aan de hals te hangen, alsmede een stukje hout van de S. Wyenboom dat men in de spijzen moest raspen. Morgen mag men in geen geval gerst zaaien voor zoveel de boer dit momenteel nog zal zaaien, want leert ons de weerspreuk van vandaag :
" De gerst zaaien met Sint-Wijt, is de gerst met zakken kwijt. "
Persoonlijk geloof ik dat hier het rijm weer de hoofdrol speelt ? Dat was het dan weer voor vandaag, en voor morgen zien we het wel ! Bedankt voor u bezoek en hopelijk tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 September 2008 was een pracht van een late zomerdag ! De maximum temperatuur die om 15u37 waargenomen werd bedroeg toen 27,4° ! - 's Morgens om 6u57 schreef men 13,8° op en dat was goed voor de minimum temperatuur van die dag ! - De warmste 11de september sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1919 met 31,8°. - De koudste 11de september ooit kwam in 1924 voor met 4,2° !
Mocht september een warme maand zijn, wat moge we dan volgende maand verwachten ? Ik zou het bij God niet weten maar ik ben te raden gegaan bij mijn weerspreuken en daar vond ik er twee die het met elkaar niet echt eens zijn ! Een eerste zegt :
" Een warme september, een droge oktober. "
Een tweede weerspreuk zegt dan weer 't volgende :
" Op een warme september, volgt graag een zwakke oktober. "
Ik zou zeggen tracht overeen te komen 't leven is zo al moeilijk genoeg ! Hoewel....het kan droog zijn en ook zwak zijn zeker ? Ik probeer hier morgen weer terug te zijn en dan heb ik het over Sint-Guido die ons overmorgen komt bezoek ! Tot morgen dan maar !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 September 2009 was een tamelijk mooie dag met een maximum temperatuur van 23,9° die om 14u05 waargenomen werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station schreef men in de vroege morgen, dat was om 4u40, de minimum temperatuur op en die liet toen 16,6° noteren. - De warmste 10de september sinds de waarnemingenn van Ukkel in 1833 was deze van 1919 met 31,2°. - De koudste 10 september ooit kwam in 1944 voor met amperr 3,5° !
Vandaag is het de feestdag van Sint-Gormoon ook Gorgoon genaamd en bij ons niet echt zo gekend. Hij was in de 7de eeuw bisschop in Noord-Frankijk. Wie hem wel erg goed lijkt te kennen zijn de twee weerspreuken die ik vandaag voor u heb meegebracht en een eerste komt ons 't volgende vertellen :
" Regen op Gorgoon, oktober wordt een demoon. "
Weg dus met die regen vaandaag ! De tweede weerspreuk brengt ons veel beter nieuws en ik stel voor dat we daar met ons allen voor supporteren :
" Mooie Gorgoon, veertig dagen schoon. "
Als dat niet enorm mooi zou zijn ! ! ! Laat de zon schijnen, hoe harder hoe liever ! ! ! Enne...Vandaag om 9u 9minuten, 9 seconden in de 9de maand in 2009 is een moment dat nooit meer terug komt ! Ik hou het voor bekeken en probeer hier morgen weer terug te zijn, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu ptrecies 1 jaar geleden ?
9 September 2008 was een prachtige dag zegt maar, wel kregen we toen 's avonds regen maar van de maximum temperatuur die dag niets dan goed, om 16 uur noteerde men toen 26,3° ! - 's Morgens, dat was om 7u28, werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 7,6° wat wel naar de lage kant was. - De warmste 9de september sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1898 met 31,9°. - De koudste 9de september ooit kwam in 1931 voor met 3,8° !
Vandaag wil ik graag beginnen met het beloofde verhaal over tarwe zaaien ! Bij het zaaien van tarwe, zo beweerde men vroeger jaren, moest men de maan in 't oog houden. In de Kempen zaaide men tarwe met de oude maan, want anders schiet ze te veel door dacht men. Nu in verband met dit tarwe zaaien vond ik in de weerkundige volkskalender de volgende anekdoten uit Kalmthout : "Wat zijt de daar aan 't doen ? Tarwe zaaien in de nieuwe maan ? " vroeg boer Sjarel aan Peer van Trees. " Neen op de grond " antwoordde Peer. Vooral de laatste volle week mocht men vroeger niet zaaien, dat is de "springweek", omdat men toen wilde dat het zaad uit de grond zou springen. Die goede oude tijd toch ! En dan de weerspreuk voor vandaag, al naargelang de weersgesteldheid in september, wordt de soort winter bepaald :
" Is het weder warm, dan krijgen we een harde winter. "
Ik zou voorstellen dat we met ons allen duimen voor een warme gezellige maand september ! Wat er voor morgen op het weermenu staat is ook voor mij vandaag nog een raadsel, morgen zien we wel wat ik voor u zal meebrengen ! Bedankt voor u bezoek van vandaag en tot morgen dan maar ?
Welk, weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 September 2008 was een tamelijk mooie dag met zon en met een maximum temperatuur van 20,7° die om 16u18 waargenomen werd. - 's Morgens om 8u 17 precies, schreef men toen 13,1° op als minimum temperatuur voor deze dag. - De warmste 8ste september sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1911 met 32,9°. - De koudste 8ste september ooit kwam in 1931 voor met amper 3,8° !
De dag van morgen wordt ter onderscheiding van het feest op 15 augustus, de "kleine Lieve-Vrouwdag" genoemd. De winter nadert, de zwaluwen vergaderen 's avonds in grote getalle en helaas :
" Op Maria's - Geboort, trekken de zwaluwen voort. "
In sommige streken van Vlaanderen staat deze dag bekend als zwaluwenafscheidsdag. Hoe het er vroeger jaren op 7 september aan toe ging kan u lezen in een apart artikel vlak hierna. De zwaluwen worden ook O.L.Vrouwvogelen geheten omdat, hoe verre O.L.Vrouw ook moest vluchten, zij altijd vergezeld was van een zwaluw. Daarom ook komen en verwijderen deze lieve vogels zich op haar feestdagen n.l. op O.L.Vrouw-Boodschap (25 maart) en op O.L.Vrouw-Geboorte. Dat men heden ook aanvangt met het zaaien van het wintergraan kon u eerder al lezen en de volgende weerspreuk komt het de boeren alleen nog maar eens vertellen, men weet maar nooit hoe vergeetachtig boeren kunnen zijn :
" Maria geboren, boer, zaai uw koren. "
De dag van morgen heeft ook zijn invloed op het weder en zo leert ons de volgende weerspreuk :
" Het weer van Lieve-Vrouw-Geboort, duurt gaarne zo vier weken voort. "
En in verband met het fruit zegt men :
" Met O.L.Vrouw-Geboorte krijgen d'appels hun derde wijdinge. "
En daarmee wordt dan niks anders bedoeld als dat ze moge geplukt worden. Morgen vertel ik u zoals beloofd dan weer iets over de maan en het zaaien ! Ik ben er mee weg en ik ga de zwaluwen uitwuiven ! Tot morgen dan maar ?
Hoe ging het er vroeger jaren aan toe toen de zwaluwen vertrokken ?
Zoals ik gisteren beloofde vertel ik u vandaag iets over hoe het er vroeger jaren aan toe ging rond het vertrek van de zwaluwen. In die jaren werd er in verschillende streken van Vlaanderen gedronken op het afscheid van de zwaluwen. Ook de meisjes mochten meedrinken doch niet uit een glas, maar uit een kelk van een bloem, met name “de hagewinde”. En hoe dat kwam ? Wel dat berust op volgende zeer oude legende :Met de nachtevening van de herfst geraakte een voerman vernesteld in een aardeweg tussen twee doornhagen. De Moeder Gods, die in een arme vrouw gekleed was, kwam bij hem en zegde : “ ‘k Heb dorst, geef mij wat te drinken enik helpen u voort;- Och arme, vrouwke, zei de voerman, ‘k hebbe niets te drinken. Ter zelfde tijd hoorde hij de zwaluwen voorbijvliegen en op een bronwater pletsen, dat hij nooit bemerkt had.Blij liep de man er naartoe…- Maar vrouwke, zei hij, waar nu een glas gevonden? O.L.Vrouw glimlachte en trok een hagewinde uit met een bloem erop, die wonderwel op een kelk geleek. In die bloem als glas, schepte de voerman water. O.L.Vrouw nam dankbaar aan, dronk het glaasje uit en wierp de ranke met het bloemke ringsom de as van het wiel. Meteen was het wiel aan ’t draaien en de wagen reed verder. Het is te dier gelegenheid dat de meisjes uit de kelk van de hagewinde drinken; in ronde dansen en liedjes zongen. Vroeger was het nog de gewoonte rond 8 september grote papieren draken (vliegers) op te steken, die in de mening van het volk, geschikt waren om de zwaluwen gezelschap te houden in hun verre tochten over zee.