Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
26-05-2006
't Staartje van mei !
Mei loopt op haar laatste benen en een weerspreuk erg toepasselijk voor deze dagen zegt ons :
" 't Staartje van de mei, is 't staartje van de winter. "
En in een buurgemeente van ons, in Merchtem met name, zeggen ze dat zo :
" 't Stieetje van de maa, is 't stieetje van de winter. "
Raar volk die van Merchtem, daar aten ze vroeger volgens de legende zelfs houte ballekes als het kermis was ! Al heeft dit wel niets met 't weer te maken.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
26 Mei 2005 was een mooie zomerse dag met een maximum temperatuur van 30,1° om 15u54 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 13,5° en die werd om 5u56 opgetekend. 26 Mei 2004 was een zonnige dag met wat bewolking, het steeg tot 17,6° en dat werd om 15u17 waargenomen. De minimum bedroeg die dag 7,4° en die werd om 5u16 genoteerd De warmste 26ste mei ooit kwam in 1953 en 2005 voor met 30° !
Ik geef graag toe, rond deze tijd van 't jaar zou het weer wat beter moge zijn. Ik ben op zoek gegaan naar een weerspreuk die ons misschien wat troost zou kunnen brengen en ik vond de volgende :
" Koele mei schenk vruchtbaar jaar, maar droge mei, duur jaar. "
Oordeel zelf met wat we nu het beste gediend zijn !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 Mei 2005 werd na het optrekken van de bewolking een mooie zomerse dag met een maximum temperatuur van 26,6° om 18u01 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 13,5° en die werd 's morgens om 5u06 gemeten. 25 Mei 2004 was een zonnige dag met in de namiddag bewolking. Het kwik liep die dag op tot 20,5° om 13u31 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 3,6° om 6u02 genoteerd. De warmste 25ste mei ooit kwam in 1953 voor met maar liefst 31° !
Gisteren beloofde ik u een verhaal over Ekeren, wel de vrijdag na Hemelvaart vereerde men daar vroeger de gedachtenis van het Hagelkruis. De overlevering meldt, dat tijdens een hagelbui op die dag, men op een plaats dicht bij het dorp, de hagel in kruisvorm op de grond zag liggen. De klokken werden door onzichtbare handen geluid en het volk trok processiegewijs van de kerk naar de plaats van het wonder. Men richtte er een stenen kruis op, en ieder jaar deed men den beeweg om bevrijd te blijven van hagelbuien. Bij die gelegenheid schonk men de arme een maaltijd van erwtensoep, brood en bier. Nog iets over de weerkunde uit vroeger jaren, de rogge moet op Hemelvaart bloeien, gelijk welk weer het ook was. En op O.H. Hemelvaart verwachtte men vroeger ook altijd donder. Het wangeloof was er ook weer op deze dag en zo zei men vroeger dat al wie naait, grote ongelukken op zich zou trekken. Men at ook niets anders dan gevogelte om gezond te blijven. Haver op deze dag gezaaid, zou niet gedijen, vlas dan weer wel. Over enkele dagen, blik ik dan weer even vooruit en vertel ik weer wat over de gebruiken enkele dagen voor Pinksteren.
Ik zou zeggen eindelijk nog eens een weerheilige op bezoek ! Ene die het blijkbaar met de wijnboeren heeft, zo vertellen ons de weerspreuken voor morgen 't volgende :
" Sint - Urbanus en de zon, wijn in de ton. "
Maar .........
" Regent het op Sint - Urbijn, zo is er weinig wijn. "
Een heel oude weerspreuk vertelt ons dan weer veel beter nieuws, meer zelfs, die beweert dat vanaf morgen de zomer er zou aankomen ! ! !
" Sente Urbaendach gaet de lentin uit, dan komt die somer met syne virtuut, dat weder beghint te wesen schone, de sonne warm an den trone "
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 Mei 2005 was een dag met bewolking en zon en waar het kwik steeg tot 19,9° om 16u38 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 9° en die werd 's nachts om 3u 02 genoteerd. 24 Mei 2004 was het evenbeeld van deze van 2005, ook een maximum temperatuur van exact 19,9° om 17u05 opgetekend. Alleen de minimum temperatuur was verschillend en die bedroeg 2,2° om 6u09 op de morgen. De warmste 24ste mei ooit kwam in 1953 voor met 29° !
Morgen vieren we het feest van O.H. Hemelvaart en deze feestdag dagtekent al van de 4de eeuw ! In de middeleeuwen was het de gewoonte dat men in 't midden van kerk een Christusbeeld ophing dat opgetrokken werd naar de vout om het mysterie voor te stellen. Kleine engeltjes omringden dat beeld, en terwijl zong men : Ascendo ad patrem meum et patrem vestrum, deum meum et deum vestrum. In 't Nederlands is dat " Ik ga op tot mijn Vader en uwe Vader, mijn God en uwe God." Wanneer het beeld verdwenen was liet men uit de sterregaten bloemen vallen, zinspelende op de woorden van de profeet : Ten hemel geklommen, heeft hij de mensen verrijkt met alle gaven. De Hemelvaart wordt in de liturgie verklaard door het uitdoven van de Paaskaars, na het zingen van het evangelie. Op verschillende plaatsen ging men vroeger beewegen en hadden er bedevaarten plaats. Vroeger zei men ook nog dat op O.H. Hemelvaart de lange week voor Sinxen begon, die duurde 10 dagen : de tijd dat het H. Kerk met Maria den H. Geest verwachtte in het Cenakel. Morgen vertel ik nog een kort verhaal over iets dat men vroeger in Ekeren vereerde, tot dan ?
Neen, "Swatje" kan er ook niets aan veranderen, met de wind zijn blijkbaar alle lijnen met mijn weerheiligen onderbroken, dus.....!!!!! Onweer lijkt ook al aan de orde te zijn, eens kijken wat donder in mei zoal te betekenen heeft.
" Het onweer in de schone mei, doet 't koren bloeien op de hei. "
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Mei 2005 was een dag met bewolking en zon en bovendien af en toe ook nog een bui. De maximum temperatuur bedroeg die dag 17,9° om 14u18 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 9,7° om 5u56 genoteerd. 23 Mei 2004 was eveneens een dag met bewolking, zon, en af en toe lichte regen. Het werd niet warmer dan 15,9° om 15u16 genoteerd. De minimum temperatuur bedroeg die dag 6,2° om 2u44 opgetekend. De warmste 23ste mei ooit kwam in 1992 voor met 27° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Mei 2005 was een zonnige dag waar het kwik om 17u31 zijn hoogtepunt bereikt had met 20,5° . De Minimum temperatuur bedroeg toen 9,8° om 5u40 opgetekend. 22 Mei 2004 was een zonnige dag afgewisseld met bewolking, het werd wel niet warmer dan 15,7° om 16u22 genoteerd. De minimum temperatuur bedroeg 4,2° om 6u08 's morgens. De warmste 22ste mei ooit kwam in 1966 met 26° !
Vandaag is het de eerste van de 3 Kruisdagen en ik ben er van overtuigd dat vele onder ons zich die Kruisdagen nog zullen herinneren. Maar wat zijn of waren die kruisdagen ? Wel in het jaar 470 richtte de H. Mamertus processiën in om van God het ophouden te bekomen van aardbevingen en schrikkelijke tempeesten die zulke onheilen, zowel op het land als op de zee aanrichten. De kerkvergadering van Orleans beval in 511 dat, in gans Frankrijk, ieder jaar openbare gebeden zouden plaats vinden om de zegen te bekomen over de landvruchten. Het was de kerkvergadering van Mayence die in 813 dit gebruik bij gans het christen volk in voege bracht, en besloot dat er gedurende drie dagen een processie zou gevormd worden door de biddende en boetplegende inwoners van stad en dorp. Deze dagen van boete en bede noemde men toen Rogationes. In de steden waar verschillende kerken of kapellen waren, ging de processie iedere dag naar een dezer statie houden.In de dorpen ging men langs verschillende wegen om Gods zegen te vragen over de vruchten van de aarde. Men zong de Boetpsalmen en de Litanie van alle Heiligen. In de middeleeuwen, tijden van vroom geloof, werden de Kruisprocessies blootshoofds gevolgd, en door het volk en de adel bijgewoond. De kinderen plachten met groene takken en ruikers getooid huiswaarts te keren. In die processie droeg men noch het H. Sacrament, noch heiligenbeelden mee, alleen het kruisbeeld of een reliek van het H. Kruis. Vandaar de naam Kruisprocessie. Wangeloof : Ook dat was er tijdens de kruisdagen en zo wilde men vroeger dat de boter op deze dagen gekarnd, niet bederfde hoewel zij ongezouten bleef. Ze zou ook een heilzaam middel geweest zijn tegen velerlei kwalen, ze werd kruisboter genoemd.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Mei 2005 werd na een nachtelijk onweer een zonnige dag met een maximum temperatuur van 20,9° om 15u29 opgetekend. De minimum temperatuur die dag bedroeg 11,7° en die werd om 5u47 opgetekend. 21 Mei 2004 was een bewolkte dag met af en toe regen. Om 16u30 noteerde men toen 18° als hoogste temperatuur. De minimum temperatuur bedroeg toen 9,1° om 5u50 opgetekend. De warmsdte 21ste mei ooit kwam in 1953 voor met 27° ! Wat vergeten wij toch rap, ik hoor sommige al klagen over ons huidig weer, maar vergeet niet dat we deze maand van 2 mei tot 18 mei maar liefst 16 dagen kende met een maximum temperatur van 20,4° en meer ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Mei 2005 was een dag waar bewolking en zon elkaar afloste. De maximum temperatuur bedroeg die dag 21,7° en die werd om 15u01 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 13,7° en die om 3u 39 genoteerd. 20 Mei 2004 was een dag met in de voormiddag zon, en in de namiddag bewolking. De maximum temperatuur op die Hemelvaartdag bedroeg toen 23,2° en die werd om 12u15 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 8,1° en die werd om 5u21 genoteerd. De Warmste 20ste mei ooit kwam in 1989 voor met 27° !
Terwijl het wachten is op een weerheilige, die er pas op 25 mei aankomt, geef ik u enkele weerspreuken met betrekking op de regen in mei ! Zo bent u die regen mogelijk wat beter gezind ?
" Meiregen op het zaad, is goud op de plaat. "
En of die regen in ons voordeel pleit......
" Meivloed, doet het hele jaar goed. "
De regen is er echt nodig, hopelijk ben je na het lezen van dit alles overtuigd ? En of er na regen altijd zonneschijn komt, lees eens :
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Mei 2005 was een tamelijk mooie dag met een maxumimum temperatuur van 20,5° om 17u18 opgetekend. De minimum van die dag werd 's nachts om 2u04 genoteerd en die bedroeg 6,1° 19 Mei 2004 was een mooie zonnige dag waar de temperatuur opliep tot 23,9° om 15u25 opgetekend. De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u43 genoteerd en die bedroeg 7,3° De warmste 19de mei ooit kwam in 1989 voor met 26° !
Vandaag vereren of vieren we de feestdag van de H. Ivo die officiaal was van het bisdom Rennes en later te Tregnier in Frankrijk. Hij verdedigde en steunde de arme en om die reden wordt hij aanzien als de patroon der advokaten en ook wel van de deurwaarders. In Antwerpen bestond of bestaat het Gilde of Confrerie van S.Ivo, patroon der Balie. Die gilde werd in 1630 gesticht en wettelijk erkend. Het was een zeer geëerde instelling, met voorrechten en verplichtingen, en beheerd door een tuchtraad. Ook te Gent en te Mechelen werden dergelijke inrichtingen opgericht. Advokaten, procureurs en notarissen die hun ambt wilden uitoefenen, waren verplicht lid te zijn van het gilde. Het gilde van Antwerpen had haar kapel in de Sint Jacobskerk. Nog leeft de geest der gilde, maar het broederschap was vervallen, toen V. Jacobs het terug deed opbloeien. Hij toonde aan de leden van de Balie, het doel der gilde en verzocht ze " voor recht en uit medelijden en bescherming van de hulpbehoevende " terug tot stand te brengen.