Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
23-07-2006
Wanneer komt er verkoeling ?
Een vraag die vele onder ons zich nu wel zullen stellen en waar ik in feiten ook geen antwoord op weet is, wanneer gaan we verkoeling krijgen ? Maar misschien helpt volgende weerspreuk u een beetje ?"
" Is in juli de ochtend rood, 's avonds verkeert het weer in nood."
Alleen denk ik dat we de komende dagen nog geen ochtend rood gaan te zien krijgen ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Juli 2005 was een bewolkte dag met heel even zon. De maximum temperatuur bedroeg die dag 22,5° en die werd om 18u16 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 10,4° en die werd om 3u50 genoteerd. 23 Juli 2004 was eveneens een bewolkte dag met af en toe wat zon. Het kwik was om 14u39 opgelopen tot 24,2°. De minimum temperatuur bedroeg toen 17° en die werd op 6u11 opgetekend. De warmste 23ste juli ooit kwam in 1989 voor met 33° !
Terwijl vele onder ons puffen bij deze tropische temperaturen vond ik toch een weerspreuk die misschien wat troost kan brengen voor deze die onder de hitte gebukt gaan :
" In juli grote zonnebrand, is goed voor alle lui en land. "
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Juli 2005 was een bewolkte dag waar het kwik niet hoger steeg dan 18,1° en dat werd om 14u23 genoteerd. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,8° en die werd om 7u17 waargenomen. 22 Juli 2004 was een zonnige zomerdag met een maximum temperatuur van 28,2° om 16u36 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,9° en die werd om 6u04 genoteerd. De warmste 22ste juli ooit kwam in 1989 voor met 34° !
Morgen is ook weer een dag om in 't oog te houden want lees eens :
" Brengt Magdalena regen, dan brengt ze weinig zegen. "
Een andere weerspreuk verwoord het dan weer zo :
" Regen op Sint-Magdaleen, dat is regen dagen achtereen. "
En tot slot :
" Op Magdaleen, doorgaans geween. "
Sinte Maria Magdalena is dus ook weer een regenheilige en dat komt door het feit dat ze aan Jezus' kruis weende. De regen op deze dag noemt men trouwens " de tranen van de grote berouwhebbende. "
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Juli 2005 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 21,7° om 14u47 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 10,3° en die werd om 3u50 waargenomen. 21 Juli 2004 was een bewolkte dag met even wat zon maar ook met een bui. De maximum temperatuur bedroeg toen 25,8° en die werd om 15u43 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 15° en die werd om 5u46 waargenomen. De warmste 21ste juli ooit kwam in 1995 voor met 35° ! ! !
Als we volgende weerspreuk moge geloven, en waarom zouden we dat niet, wel dan zijn we echt bezig leest u zelf maar :
" In juli moet de hitte braden, wat in de herfst wordt opgeladen. "
En of juli aan 't braden is ! ! ! Pfffffffff zeker ? Mijn trouwe bezoekers zullen het zich nog goed herinneren, weten jullie nog dat ik een hele tijd geleden een lange hete zomer voorspeld heb aan de hand van "mijn weerspreuken" ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Juli 2005 was een bewolkte, winderige dag waar ook de zon af en toe te zien was. Om 12u47 had het kwik zo'n hoogste punt bereikt met 23,6°. De minimum temperatuur bedroeg die dag 15,6° en die werd om 1u13 opgetekend. 20 Juli 2004 was een dag met in de voormiddag regen, en in de namiddag zon. Het werd tot 24,6° warm en dat noteerde men om 16u56. De minimum temperatuur bedroeg toen 14,9° en die werd om 7u45 waargenomen. De warmste 20ste juli ooit kwam in 1998 voor met 32° ! ! !
Waarom Sint-Margriet een geduchte weerheilige is !
Gisteren beloofde ik u om vandaag te vertellen waarom Sint-Margriet zo'n geduchte weerheilge is, wel een legende vertelt daar 't volgende over : Ons Heer zocht met zijn twaalf jongeren een nachtverblijf. Bij vrouw Margriet afgewezen, vonden ze gehoor, bij een andere, die van Petrus tot beloning verkreeg om zes weken onvermoeid bezig te zijn aan een werk dat zij 't eerst zou ondernemen. Dien ten gevolgen, spon zij zes weken onvermoeid door en kwam alzo in goede doene. Margriet, zulks vernemende, wilde ook aldus beloond worden. Zij nodigde het gezelschap bij zich uit en verkreeg haar wens. Doch alvorens met het spinnen aan te vangen, gevoelde zij behoefte om te....."wateren" en ziedaar dat doet zij thans zes weken lang ! Vandaar ook dat men zegt : " Sinte-Margriet houdt haar water niet."
En morgen is ze daar, die gevreesde Sint-Margriet ! ! !
Veel ga ik aan de volgende weerspreuken zeker niet toevoegen, ik dacht dat ze het ons meer dan duidelijk maken. Feit is zeker, het is morgen een dag om naar uit te kijken !
" Regent het op Sint-Margriet, dan regent het zes weken aan een stuk. Regent het niet, dan regent het dertig dagen niet. "
Een andere weerspreuk zegt het dan weer zo :
" Sint- Margriet houdt heur water niet. "
Of :
" Als Sint-Margriet pist in 't riet, zes weken boerenverdriet. "
Laat ons maar hopen op de volgende :
Met Sint-Margriet droog, zes weken zon in 't oog. "
Waarom Sint-Margriet zo'n te duchten regenheilige is, dat vertel ik u morgen, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Juli 2005 was een winderige dag met bewolking en zon, het werd toen niet warmer dan 22,6° om 16u06 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 16,1° en die werd om 6u55 waargenomen. 19 Juli 2004 Was een zonnige dag met wat bewolking, om 15u29 had het kwik zijn hoogste peil bereikt met 24,1°. De minimum temperatuur liet zich om 5u53 noteren met 11,1° ! De warmste 19de juli ooit kwam in 1972 voor met 32° ! Dat record zou dit jaar wel eens kunnen sneuvelen ?
Gedurende deze dagen is het niet enkel warm doch ook vochtig, klam zegt maar en dat bemerken we aan het gevoel van vermoeidheid en lafheid welke ons maar niet wilt verlaten. Daar heeft de moderne wetenschap nu wel iets tegen gevonden, een aspirine bijvoorbeeld kan ons al verlichten van deze ongemakken. In werkelijkheid hebben de Hondsdagen al lang de betekenis van vroeger niet meer. Zou de jeugd er al horen van spreken hebben ? Over het algemeen volgt na die periode een nazomer welke zeer bestendig weer brengt. De nachten worden reeds koel terwijl overdag een aangename warme zonneschijn de bovenhand haalt. In Limburg zegt men : " Lijk de eerste Hondsdagen beginnen, zullen ze ook volennen. " Heldere en klare Hondsdagen voorspellen een goede oogst, vooral van aardappelen en fruit. Komen ze echter met regen, dan gaan we slechte tijden tegemoet. Uitkijken naar 21 juli dus, de dag dat de Hondsdagen zouden beginnen.
Inderdaad a.s. donderdag op 20 juli om precies te zijn, komt Sint-Margriet op bezoek. Omdat er rond haar naamfeest zoveel weerspreuken onstaan zijn, geef ik er u nu al enkele van mee. MAAR .....de ergste bewaar ik wel tot morgen want ik verzeker u, het is geen gewoon mens hoor ! ! !
" Sint-Margriet brengt de eerste peer, waarna men oogst van langsom meer. "
En ook de boer schoot vroeger jaren op die dag in actie want :
" Op Sint-Margriet pikt men koren rijp of niet ! "
Helaas is de pik al lang uit onze graanvelden verdwenen, en het koren wordt ook al erg zeldzaam !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Juli 2005 was een dag met lichte motregen, met wat zon en bewolking, en zelfs ook met onweer. De maximum temperatuur bedroeg toen 26,3° en die werd om 17u16 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 12,8° en die werd om 5u11 vastgesteld. 18 Juli 2004 was een bewolkte dag met toch even zomer, om 16u17 had het kwik zijn hoogste punt bereikt met 26,6°. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,5° en die werd om 5u18 opgetekend. De warmste 18de juli ooit kwam in 1964 voor met 34° !
Zoals beloofd vertel ik een en ander over de hondsdagen die er rond 21 juli aankomen. Rond die datum verschijnt de helderste van alle sterren met name Sirius Canicule of de hondsster. Deze ster staat op en gaat onder met de zon en de dagen volgende op haar verschijning, kregen de naam van Hondsdagen, die gedeeltelijk samenvallen met wat men de Europese " Moesson " heeft genoemd. Dit is gewoonlijk de warmste periode van het jaar, welke afgewisseld wordt door onweders en regenbuien. Vroeger jaren schreef men aan deze periode de oorzaak toe van allerlei ziekten, zowel bij de mens als bij de dieren. Men dacht slechts aan cholera en hondsdolheid, waarvan door de laatste de betekenis van hondsdagen, in ons land, een verkeerde populariteit te danken heeft. De honden worden in die periode al evenmin dol dan op andere tijdstippen. Bezorgde huisvrouwen ondervonden tijdens deze dagen veel last bij het bewaren van eetwaren, zoals melk, boter, vis en vlees. Het volksgeloof wilde dat er "bederf" in de lucht zat? In onze moderne tijden schakelt een elektrische koelkast alle schadelijke invloeden van de Hondsdagen uit natuurlijk. Morgen vertel ik nog wat verder over de Hondsdagen, tot dan ?
Het is zomer en het moet ook zomer zijn maar.....gaan we daar straks de tol niet moeten van betalen ? Lees eens wat volgende weerspreuk ons te vertellen heeft :
" Is juli heet en droog, dan houdt de winter kwaad betoog."
We zijn nog maar net over de helft van juli, maar als het weer zo verder gaat, ja dan vrees ik straks toch voor 't ergste ! In de loop van deze week vertel ik een en ander over de hondsdagen die er aankomen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
17 Juli 2005 was andermaal een mooie zomerdag met een maximum temperatuur van 26,6° om 17u01 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 10,2° en die werd om 6u10 vastgesteld. 17 Juli 2004 was eveneens een mooie zomerdag waar het kwik om 16u26 gestegen was tot 31° . In de vooravond kreeg ze her en der wel een onweer ! De minimum temperatuur bedroeg die dag 13,6° en die werd om 3u54 opgetekend. De warmste 17de juli ooit kwam in 1955 voor met 31° net als in 2004 !
Deze dagen kan het echt een pracht zijn wanneer je de mistsluiers als het ware over de velden ziet zweven. Je moet er maar eens heel vroeg uit u bed voor komen, het loont echt de moeite ! En wat meer is, lees eens :
" Mistsluiers in de vroege nacht, geven julidagen in volle pracht. "
Het is niet alleen mooi om ze te aanschouwen, ze brengen ons ook nog uitzonderlijk mooie dagen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
16 Juli 2005 was een mooie zomerdag met een lichte bewolking, om 15u56 was het kwik gestegen tot 27,6°. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,7° en die werd om 5u46 waargenomen. 16 Juli 2004 was een dag met bewolking en zon, en toch werd het die dag nog 26,8° warm om 18 uur genoteerd. De minimum temperatuur bedroeg toen 17,1° en die werd om 6u31 opgetekend. De warmste 16de juli ooit kwam in 1976 voor met 33° !
Terwijl we op Sint-Margriet (20 juli) wachten, en de hondsdagen (21 juli) waar ik zeker een en ander zal over vertellen, laat ik vandaag de dieren nog eens aan 't woord.
" Stekende vliegen, dat kan niet liegen, zij voorspellen regen allerwegen. "
Of wanneer.....
" Kwaken de kikkers eensgezind, komt er vast weer met hoge wind."
Maar ik denk niet dat we de eerste dagen die stekende vliegen, of die kwakende kikkers moeten vrezen ! ! ! Maar 't is wel goed om weten dacht ik.