Melde, ook wel eens rode spinazie genoemd, is een eenjarige plant. Het jonge blad wordt vers gebruikt of bereid zoals spinazie, maar bevat driemaal zoveel vitamine C. Het heeft een ziltige smaak en is dus ideaal als zoutvervanger. Doordat melde erg gemakkelijk zout opneemt in haar bladeren, wordt dit kruid ook gebruikt om bodems te ontzilten Deze snelgroeiende bladgroente groeit op alle grondsoorten en kan van vroeg in het voorjaar tot in de zomer worden gezaaid. Zaaidiepte: 1 cm. Om de oogst te spreiden kan je telkens een paar rijtjes op 20 cm van elkaar zaaien. Oogst het jong gewas op één rijtje, zodat het rijtje daarnaast verder kan groeien voor een volgende pluk. Een volgroeide plant kan tot anderhalve meter hoog worden taart met Melde vulling: 500 gram melde olijfolie handje paneermeel zout peper 1 ei 100 gram ricotta 50 gram geraspte parmezaanse kaas boter om de schaal mee in te vetten het deeg : 150 gram bloem 1 eetlepel olijfolie zout Snijd de melde fijn en laat hem slinken in de pan met wat olijfolie, de paneermeel, wat zout en een beetje peper. Laat het afkoelen en meng het in een kom met het ei, de ricotta en de parmezaanse kaas. Kneed deeg van de bloem, de olie, wat zout en een beetje koud water. Deel het in tweeën. Rol het uit. Als je goed dun rolt, kun je er een ovenschaal (eerst invetten) van 22 cm mee bekleden. Heel lekker, zo'n dun deegje. Doe de vulling erin, rol de andere helft van het deeg uit en sluit de taart daarmee af. Bestrijk de bovenkant met olijfolie en prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet de taart ongeveer een kwartier in een oven van 180 graden C en dien hem heet op
|