Dréke is mijn Bichon Frisé, Caress is een Blauwe Britse Korthaar,
Maurice is een zwart zwervertje dat zijn gouden mandje vond.
14-10-2009
De Eik ...
Woensdag, 14 oktober 2009. Een prachtige herfstdag en in de latere namiddag wandelde ik samen met Dréke weer eens naar mijn boom op de heuvel. Ik verzamelde er eikels, takjes en bladeren waar ik zijden zakjes mee vul. Ik nam deze foto van hem en maakte vanavond een frame crea in PSP.
Daar is iets van ...
If you obey all the rules, you miss all the fun!
09-10-2009
Laathi is jarig!
Vandaag, vrijdag 9 oktober 2009 mag Laathi weer een kaarsje meer uitblazen. De tel zijn we intussen gelukkig al kwijt geraakt. Ook één van die voordelen van het ouder worden zeker! Laathitje, zoals je op de foto die ik vorige week van je nam kan zien: je blijft je jeugdigheid behouden, zowel uiterlijk als innerlijk. Maak er een fijne dag van!
Morgen, 7 oktober 2009, is het alweer 2 jaar geleden dat Caress geboren werd. Ze is een lieve poes, een zacht karakter, ze plaagt Dréke graag en is dol op hem. Ze is lui en eet graag. Ik kijk goed uit wat ik haar te eten geef maar als ze de kans schoon ziet pikt ze het eten van Dréke in. Ze is graag buiten in de tuin. Dat mag als ik er bij ben om een oogje in het zeil te houden en verder kan ze steeds in haar kattenren waar ze graag en veel in vertoeft, vooral 's nachts. Ze jaagt graag, op insecten maar ook soms kan ze in de nacht ook een muisje verschalken dat ze mij dan trots als geschenk komt aanbieden. Ze is de rust zelve, weinig of niets kan haar verstoren. Ze is slim en luistert voor een kat eigenlijk vrij goed. Ze volgt je overal en alles wat je doet slaat ze aandachtig gade. Ze wil ook altijd meedoen. Ze is niet bang van vreemden, ze vindt het fijn als er bezoek is en is de eerste om je te verwelkomen. Kortom, het is een klein prinsesje.
05-10-2009
Waanroods dialect ...
Vandaag iets meer over mijn dorpje Waanrode. Mijn roots liggen hier, vele generaties ver. Zo ook in de aangrenzende gehuchten "Klein Kempen" en "Netelzeep". Mijn voorouders waren hier thuis op de Waanroodse berg. Hij ligt vlak voor mijn huis en naast het feit dat ik hier zelf opgroeide maakt de wetenschap dat zovele van mijn grootouders hier ook hun leven leidden het voor mij extra speciaal.
Inwoners van Waanrode of te wel "Woindre" zoals dat in ons dialect klinkt, hebben de bijnaam "Torendraaiers". Die spotnaam komt wellicht door het feit dat de kerktoren bij een renovatie werd gedraaid. Op onderstaande foto die ik nam zie je het beeld van de Torendraaier met op de achtergrond de Sint-Bartholomeüskerk. Het beeld laat zien hoe de toren vroeger stond.
Ons dialect klinkt echt plat . Zopas las ik in het maandelijks blad "de torendraaier" een leuk artikeltje dat ik hier integraal ga plakken.
Taalwenken voor snotneuzen en inwijkelingen ...
Wanneer de zomer voorbij is, en de herfst regeert weten we dat het bedinne winter is. Met bedinne bedoelen we binnenkort, over afzienbare tijd, over X aantal weken. Wanneer ik seffens klaar ben met deze tekst is mijn volgende werk, naar het hueske gaan. Vroeger was een WC meestal een bijgebouw van +- 1 meter op 1,5 meter, met aan de voorkant een deur met soms een opening in de vorm van een hartje. M.a.w. een huisje in het klein dus, een hueske. Een ander woord dat op de afdeling palliatieve zorgen ligt is hoorzak. Dit woord is onlosmakend verbonden met het kaartspel en wil gewoon zeggen vals spelen, bedriegen. Dus iemand die foefelt is een hoorzakker... Eindigen doe ik met het woord taffelen, niet te verwarren met tafelen. Nen taffeleer is iemand die aarzelt, twijfelt. Hij is steeds bezig maar doet niks. We kennen wel allemaal zo iemand.
Wat hebben we nu geleerd vandaag?
Dat het bedinne winter is, maar gelukkig begint dan bij "'t Boiske" (duivenlokaal) het jaarlijks kaartspel. Ik hoop dat ik daar niet met een taffeleer aan de tafel zit of eentje die ieder half uur naar 't hueske moet. Maar liever dat nog dan nen hoorzakker.
Dré Van Woin
Bron: den Torendraaier van de maand oktober 2009
Wie is Dré Van Woin?
Wel, dit is een schuilnaam voor elke Waanrodenaar. Hij kan wonen "oep den hoek" (op de hoek van het dorp), "oep 't deurrep" (in het centrum) of "oep ding" (op het einde van het dorp). Hij heet niet zoals je denkt ... maar plaats zijn voornaam eens na zijn achternaam Van Woin ... Wat lees je nu? Duidelijk? Of nog steeds onduidelijk?
In Waanrode (Woindre ) zijn vele Dré's (afkorting van André). Laathi heeft al door dat als ze iemand tegenkomt en Dré tegen hem zegt, ze veel kans heeft dat ze goed zit!
Onzen Dré heeft zijn naam dus niet gestolen!
04-10-2009
Scrapopdracht week 41 ...
Deze week een mooie scrap met Caressje.
Zondag, 4 oktober 2009 ...
Vandaag was het wereld dierendag. Mijn beestjes werden, net als elke andere dag van het jaar trouwens, verwend. Dréke mocht mee met mij naar een opendeurdag van een zeepmakerij, hier net over de heuvel. Paps en Utta gingen ook mee. Helemaal weggestoken in het groen maakt een dame, op artisanale wijze, lekker geurende zepen en andere natuurlijke producten. Vandaag kon je ook zien hoe zij dit doet. Ik kom daar later nog eens op terug.
Daarna wandelde ik nog even naar mijn eik op de heuvel. Ook op een grijzige oktoberdag blijft de herfst mooi op de Waanroodse berg.
Uit de toespraak van Maerten van Dorp ter gelegenheid van de opening van het academiejaar in 1513:
"Hier zijn lochtige heuvelen,
ende noch lochtigher berghen,
geen steyl opschietende rotsen,
maer sachte glooyinghen,
die Ghij met een beetje oeffening
sonder vermoeyenisse bestijght.
Bij het opklimmen begroet U overal
struygewas ende de soet rieckende wijngaerd,
waer de blijde botten nog blijder trossen ende
den vreughdebrenghenden wijn beloven."
De meidoorn van ons kapelleke is overladen met zijn rode bessen. Ik heb er vele geplukt en er zakjes mee gevuld. Het is decoratief, het ruikt lekker en volgens onze voorouders zou het dragen van een zakje met gedroogde meidoornbessen helpen om tot rust te komen, te herstellen of het evenwicht terug te vinden.
Vorige week viel het nog niet op dat het Hageland weer achter elke bocht geel kleurt van de koolzaadvelden. Nu beginnen ze allemaal welig te bloeien.
02-10-2009
De laatste dagen van september ...
Zondag, 27 september 2009.
Vandaag kwam Laathi weer eens naar Waanrode om van de heerlijke geuren en kleuren van de eerste herfstdagen te genieten op de Waanroodse berg.
De bomen op de achtergrond zijn kastanjebomen. Ze waren zwaar beladen met bolsters en je hoorde ze constant op de grond vallen.
En wij maar rapen natuurlijk!
Laathi en Irma tussen de kastanjes.
Witte druiven voor de Hagelandse wijn.
Voor mijn prachtige, oude eik.
Om hem goed op de foto te krijgen moet men zich soms in rare bochten wringen
Maar dat is dan ook de moeite waard!
Laathi in de verte, probeert de mooie panorama's te vereeuwigen.
De Leemputstraat, nu alleen gebruikt door boeren was in oude tijden een druk bewandelde weg.
Vergeet-mij-nietjes, euh ... nee, dit zijn madeliefjes (bedankt Redpoppy!)
Even lekker smullen van de honderden okkernoten die onder de bomen lagen.
29-09-2009
Caress ...
Een PSP werkje met een foto die ik gisteren nam van ons Caressje.
28-09-2009
Lazy afternoon ...
Maandag, 28 september 2009.
Dréke en Caress kiezen vandaag voor een "lazy afternoon".
23-09-2009
De herfst in ons dorp ...
Dinsdag, 22 september 2009.
Vandaag begint officieel de herfst. Het is prachtig weer, dus vertrek ik voor een wandeling de heuvel op. Aan de overkant van de straat ligt de Waanroodse berg. Mijn ouders' huis staat aan de voet en deze heuvel is dan ook het speelterrein uit mijn kinderjaren.
Paps en Dréke gingen mee. Het was een stevige wandeling, want al lijkt het niet ver, op een rustig tempo stap je toch 40 minuten tot aan mijn favoriete boom, de oude eik op de heuvel. Wij deden er een stuk langer over want ik nam vele foto's en we smulden van noten, peren en appelen die rijp en uitnodigend onder de bomen lagen.
Deze foto werd genomen vlak voor mijn ouders' huis. Wij wandelden via de heuveltop naar mijn geliefde eik, helemaal rechts boven.
Daar staat hij: helemaal op de top. Met het blote oog lijkt hij zo dichtbij ... maar een is een heel end te voet
Afgekeurde peren worden voor het vee verzameld. Maar euh... daar waren nog zeer lekkere bij!
Paps en Dréke
Daar staat hij dan: hij komt al dichterbij!
De prachtige eik, omringd door sappige appelen.
Even uitrusten onder zijn groene bladeren en tegen zijn dikke stam.
Naast de eik, in het rijpe maïsveld. Normaal zien de bladeren van de maïs groen maar door de uitzonderlijke droogte deze zomer is alles verdroogd. De oogst is dan ook sober te noemen.
En dan is het weer tijd om terug te keren ...
Een mooi uitzicht op ons glooiend dorpje Waanrode ...
De brem, nog even en ook hij draagt zijn herfstkleedje.
Het kapelleke aan de meidoorn ... dat wil zeggen: nog 150 meter van thuis!
Maar eerst nog een paar laatste foto's van de meidoornbessen!
20-09-2009
Blogmeeting ...
Zaterdag 19 september was het zo ver. Frieda organiseerde weer een blogmeeting in Antwerpen. Het werd een reuze gezellige namiddag, avond en nacht! Er werd bijgepraat, lekker gegeten, gelachen en hééél veel gedanst!
Mijn vriendin Sjoeke is jarig op dinsdag 22 september en daarom bracht ik alvast een paar cadeautjes voor haar mee!
Voor alle duidelijkheid: de auto kreeg ze er niet bij !
Eindelijk nog eens een PSP werkje gemaakt. Het werd een scrap met een tube van ons Dréke.
17-09-2009
Het kapelleke aan de meidoorn ...
Donderdag, 17 september 2009.
Een zalige nazomerdag. Deze middag wandelde ik even met Dréke naar het kapelleke, dat hangt aan de oude meidoornstruik hier in het veld.
Deze oude tweestijlige meidoornstruik (Crataegus laevigata) staat al eeuwenlang hier in het veld, vlakbij mijn oudershuis. Hier in Waanrode spreekt men over hem als "den duujne stroek". Ik ben met hem opgegroeid en hij herbergt zoveel zoete herinneringen. In april-mei heeft de meidoorn één van de allermooiste bloesems en nu, in september, ziet hij rood van zijn rijpe vruchten.
Hier zie je hem in mei van dit jaar:
In de jaren 10 en 20 van vorige eeuw woonden mijn grootouders hier op de heuvel. Zij kwamen meermaals per dag hier voorbij want alle water voor het gezin en voor de koeien en varkens moest met emmers de heuvel opgedragen worden. Iets wat wij ons in deze tijd gewoon niet meer kunnen voorstellen.
Onze voorouders hadden veel respect voor de meidoorn. Dat merk je in het volgende oud gedichtje.
Pas goed op voor een eikenboom de bliksem zet je onder stroom.
Rust niet tegen een essestam, die zet je hart in vuur en vlam.
Zit maar onder een meidoorn neer Hij is echt de beste beschermheer.
Meidoorn wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren. Deze werking komt o.m. door de inhoudsstof rutine: deze stof is wetenschappelijk bekend om zn vermogen om blauwe plekken te voorkomen. Bovendien helpt meidoornthee om de cholesterol te verlagen.
Ik vond dit recept voor hartversterkende thee maar of het echt werkt heb ik nog niet uitgeprobeerd. Volgende lente ga ik dit zeker eens doen!
Meidoornthee versterkte bij heel wat voorvaderen en -moederen de, op dat moment al dan niet verliefde, hartspier. Volgens de overlevering gaf thee van deze struik levenskracht. Die meidoornbloesemthee plukten ze op het moment dat er hier en daar nog een groen blaadje te zien was, voor de bloesems dus helemaal ontloken. Ze droogden de bloesems op een donkere, warme plek. Ze moesten ze voor het drogen niet wassen, want dan riskeerden ze dat de bloesems bruin werden en beschimmelden. Als je deze werkwijze nu nog wil toepassen, is het van groot belang dat je de bloesems niet langs een drukke baan, een plantage of een vervuilende fabriek plukt. Als de bloesems poederdroog zijn, bewaar je ze best in een bruine, papieren zak. Doe een pluk van het kruid in een kop. Voeg er eventueel een schijfje citroen bij en giet er kokend water over. Laat vijf minuten trekken en zeef de bloemen eruit. Liefst met een plastieken, stoffen of rieten zeefje. Metaal zou waardevolle stoffen kunnen afbreken. Volgens oude boeken helpt zo'n kop meidoornthee, als je je voor niets meer interesseert of als je je moeilijk kan concentreren. Kinderen maar ook volwassenen hebben daar soms last van. Ze zijn daarbij in zichzelf gekeerd en voelen zich soms angstig. Ze moeten dan elke dag drie kopjes van deze thee drinken en dat ritueel een aantal weken vol houden.
De meidoorn staat symbool voor terughoudendheid, overdenken, gevoeligheid, het vrouwelijke, doorzettingsvermogen en overgangen naar positieve gebeurtenissen.
Op magisch vlak zou het dragen van een zakje met gedroogde meidoornbessen helpen om tot rust te komen, te herstellen of het evenwicht terug te vinden. Ik wil dat wel eens proberen maar heb over deze remedie toch wel enige bedenkingen . Maar het gedacht doet veel en baat het niet dan schaadt het zeker ook niet. ik heb alvast een takje meegebracht!
14-09-2009
In de natte natuur ...
Vorige woensdag, 09-09-'09, was het stralend weer .... tenminste ... tot half drie! Toen kwam Laathi eraan en bracht een miezerig regenweertje mee ...
Maar ondanks de motregen trokken we rond 4 uur, gehuld in een regenjas, de heuvel op om te wandelen tussen de appelen, de peren, de druiven, de wilde bloemen en het bos. We brachten ook een bezoekje aan mijn geliefde, prachtige oude eikenboom.
Het was al 8 uur toen we terugkwamen met een dik boeket wilde bloemen en een berg zonnebloemen. We waren heel moe want we hadden toch een flink eind gelopen maar het was een fijne namiddag.
We smulden van de appeltjes die onder de bomen lagen ...
Bij mijn geliefde eik ...
Reeds van kindsbeen af had hij op mij een magische aantrekkingskracht ...
Laathi in een rijp maisveld ...
Juwelen van peren ...
Een mens zou van minder gulzig worden ...
De herfst zat al stevig in de lucht en dat is mijn favoriete seizoen, weer of geen weer!
De druiven fotosessie was hilarisch en dolle pret!
Zelfs bij miezerig weer stond de wilde bloemenweide er nog prachtig bij!
Betty was niet thuis maar had mij telefonisch op het hart gedrukt dat we zoveel bloemen mochten plukken als we wilden ...
En dat deden we dan ook Bij ons volgend bezoekje gaan we haar daar zelf voor in de bloemetjes zetten! Wordt vervolgd ...
07-09-2009
Liefkensrode in Waanrode ...
Wilde bloemen in Liefkensrode ...
Een beetje verder op mijn straat kun je een lieflijk wegje inrijden, Liefkensrode genaamd. Daar wonen Betty en Axel. Voor een dierbare, overleden vriendin besloten ze een mooie, wilde bloemenweide aan te leggen. Wat een prachtig idee. Hun vriendin hield van de natuur en van schoonheid. Hier voelt Betty haar vriendin Rita altijd nabij.
Drie weken geleden ging ik samen met Laathi bij hun op bezoek. We werden er ontvangen met een hartverwarmende gastvrijheid.
Laathi in uiterste concentratie ...
Het was een snikhete dag en al was het hier al een uur of 6, het zweet druipte er van af!
Foto: Laathi
Na het nemen van foto's zaten we nog lange tijd op hun heerlijk terras met een ijsje en een drankje te praten en te genieten van de heerlijke omgeving.
Wie droomt niet van zo een terrasje in zijn tuin?
We waanden ons daar echt in het zuiden van Frankrijk. Tenslotte gingen we naar huis met een hele wagen vol met bloemen en courgettes. We spraken af binnen drie weken terug te komen, om weer nieuwe bloemen te fotograferen.
Betty, bezig met ons prachtige bloemen te plukken ....
Foto: Laathi
... terwijl Axel intussen de "grote" bloemen voor ons plukt!
Overmorgen gaan we dus terug. Ik kijk er naar uit want ze geven mooi weer. Ik toon jullie hier enkele van mijn foto's van drie weken geleden ...
Later zet ik al de mooiste foto's in groot formaat in een webalbum.
27-08-2009
Ninne's verjaardag!
Donderdag, 27 augustus werd mijn lieve vriendin Ninne zomaar eventjes 70! Zeventig zomers heeft ze er opzitten en dat staat haar prachtig!
Zaterdag ging ik met haar er eentje op drinken en nam deze foto van een stralende Ninne!
In onze streek wordt moederkesdag traditioneel gevierd de tweede zondag van mei, in het Antwerpse doet men dat op 15 augustus. Maar waarom ons moedertje geen twee keer vieren? Hoe en waar vertel ik later deze week en dan plaats ik ook meer foto's. Maar deze mooie foto van Utta en mezelf die paps van ons nam wil ik toch al graag met jullie delen!