Inhoud blog
  • Analoge fotografie.
  • is graffiti auteursrechtelijk beschermd?
  • Verkleinen van foto's volgens de waarden van de mailgroep
  • uw eigen naam in de exifs van foto's
  • Nik Collection
    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • Presentatie mailgroep fotografie
  • Lessen compositie
  • Lessen ritme & structuur
  • Lessen Diepte
  • Lessen Portret
  • Lessen Beweging
  • Prachtig en goed draaiend initiatief .. Roelfi
    Vragen en antwoorden fotografie
    Fotopedia - mailgroep fotografie
    Een blog waar de vragen over fotografie gesteld in de mailgroep beantwoord worden door de leden van de mailgroep. Alle vragen gesteld in de mailgroep over fotografie of de fotobewerking achteraf worden in het blog ingebracht. Ook vragen over de mailgroep zelf kunnen aangebracht worden. Deze vragen kun je terug vinden via te klikken op de categorie of een zoekwoord in te typen. Soms zijn er onbeantwoorde vragen, stuur steeds je antwoord via de knop "E mail mij", niet via de mailgroep daar dat overbelasting geeft. Enkel leden van de mailgroep Fotografie van seniorennet kunnen gebruik maken van dit blog.
    01-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen fotografie

    Vraag: GuidoB

    Beste fotovrienden, hoe langer hoe meer krijg ik interesse om aan urbex/ urban fotografie te doen, maar buiten de gevaren in oude gebouwen ken ik bijna niks van deze fotografie.
    Kan er mij iemand een beetje raad geven wat betreft instellingen en welke bewerkingen men moet toepassen om die mooie kleuren te bekomen.
    Grtjs GuidoB


    Antwoord: Marsje

    Vooreerst het vinden van een goede locatie is een must voor mooie resultaten. Voor fotografen die een eerste keer urban willen bedrijven raad ik aan om een locatie te nemen waar men vrij kan bewegen zonder gevaar en toch met uitstekende mogelijkheden om urban te bedrijven.

    Zulk een locatie is vast en zeker de abdij van Villers-la-Ville. Er wordt misschien meewarig op neergekeken door de echte urban fotografen maar persoonlijk vind ik abdijen echt de moeite waard. Het voorbeeld onderaan komt van de Abdij van Park Heverlee.

    Uw vraag nu, hoe krijg ik van deze diepe kleuren zoals we zien op de urban sites op  internet. Daarom een klein lijstje van wat een urban fotograaf bij zich heeft op fotografisch vlak. Vooreerst een statief, waarom denk je, op zulke sites kom je gauw tot de ontdekking dat licht soms op bepaalde plaatsen weinig doordringt. Ook gaan we in HDR fotograferen om bij nabewerking zulke diepe kleuren te bekomen. Bij HDR gaan we drie foto’s van exacte dezelfde locatie nemen, met verschillende belichtingen, daarom mag er geen verschuiving optreden van de foto’s ten opzichte van elkaar

    Waarom HDR, de kleuren zijn dikwijls beperkt, meestal lijkt alles op een grauwe boel maar we willen toch een mooie kleurschakering. Ook het licht is dikwijls maar op een deel van het onderwerp aanwezig. Om dan het contrast tussen licht en donker mooi weer te geven gaan we ook dit in hdr uitvoeren. Ook mooi lijnenspel is meegenomen, evenals perspectief en diepte.

    Welke lenzen gaan we nu meenemen, details gaan we fotograferen met een telelens. Een volledige kamer daar kunnen we dan het best een groothoek voor gebruiken. Vb. 10-24mm of 12-24mm. Daar we op statief fotograferen kunnen we instellen via A of AV op ISO100.

    Hdr bestaat uit minimaal drie foto’s met verschillende belichtingen. Bv teklens met 2 stops verschil, die we daarna via een fotobewerkingsprogramma op elkaar gaan samenvoegen, bv. Photomatix of Photoshop, deze bewerking voeren we dan uit samen met tonemapping, waar we de foto zijn definitieve uiterlijk mee geven. Cross-processing, een vroegere analoge methode met het gebruik van verkeerde chemicaliën gaan we nu ook digitaal toepassen via de tonemapping om surrealistische uitvoeringen te bekomen.

    Mvg

    Marsje


    Antwoord: GuidoB

    Hartelijk dank voor de informatie, heb nu toch een idee van hoe het eigenlijk moet,
    maar nu ligt het aan mij hè om er iets mee te doen en denk wel dat er nog werk aan de winkel is.
    Groetjes en dank
    Guido

    01-11-2014 om 00:00 geschreven door Marsje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Vragen fotografie
    31-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vraag fotobewerking

    Vraag: Heidemarie

    Ik heb een nieuwe camera gekocht, een Canon 700D. Ik heb Lightroom aangeschaft.

    Ook heb ik een oude versie photoshop op mijn computer staan. Die opent geen raw bestand. Ik kan photoshop ook niet upgraden.

    Voor de academie is het verplicht om in raw te fotograferen. Dus dat doe ik.

    Ik wil nu sommige van mijn foto's gebruiken in Word. Daarvoor wil ik de foto's opslaan in jpg.

    Hoe krijg ik mijn foto's in raw naar jpg?

    Weet er iemand iets anders dan nog maar eens een nieuw programma aanschaffen om te converteren?

    Bedankt op voorhand.


    Antwoord: Marsje

    Er zijn vele conversie software programma's beschikbaar. Uw camera heeft er waarschijnlijk één op de CD of DVD. Hier zijn 5 eenvoudige stappen om uw RAW-foto's te converteren naar JPEG in Lightroom. Engelstalige versie LR4 en nederlandstalige internetversie LR5.6

    stap 1

    Importeer de foto's naar Lightroom via File> Import Foto en Video of via Bestand > Foto’s en Video’s importeren. U kan ze rechtstreeks importeren vanaf de geheugenkaart, of u kunt ze eerst opslaan op uw computer.

    stap 2

    Dubbelklik op de foto die u wilt converteren en ga naar de Develop-module of ontwikkelen. Hier kunt u aanpassingen maken indien nodig. Bv, u wil de witbalans, belichting, contrast en verscherping aan passen.

    stap 3

    Klik met de rechtermuisknop op de foto en kies Exporteren> Exporteren.

    stap 4

    In het nieuwe venster, kies de map waar u de foto’s wil in plaatsen naar de jpeg vorm en herbenoem ze indien u het wenst. Zorg er ook voor JPEG Bestand onder Instellingen> Beeldformaat te selecteren. U kunt eveneens de beeldgrootte aanpassen, een watermerk toevoegen, etc.

    stap 5

    Klik op Exporteren in de rechterbovenhoek van het venster.

    Mooi gedaan! Nu is uw RAW-foto omgezet naar JPEG.


    Antwoord: Cijbra

       Titel: raw converters
                                  
       Op internet zijn diverse gratis programma's te verkrijgen (te downloaden) om RAW-bestandjes om te zetten naar JPEG. Ik ben er zelf geen gebruiker van, omdat mijn fotoprogramma PSPX3 de omzetting kan regelen.

    Klik voor nadere informatie over de diverse converters hier. 

    Gratis Raw Converters  Gecheckt op veiligheid met Norton Safe Web


    Antwoord: Dushi

    e Canon 700D is al meer dan een jaar uit. Als Photoshop dit RAW bestand niet opent, heb je een heel oude, en vermoedelijk illegale versie van Photoshop, waar ik persoonlijk overigens geen probleem mee heb. Vreemd vind ik wel, dat je zegt ook Lightroom te hebben aangeschaft. Ik weet niet wat je precies hebt aangeschaft en op welke manier, maar als dat niet werkt, is ook die versie heel erg oud (een illegale versie van LR die niet goed werkt, ken ik niet), want sinds versie LR 4.4 kun je de RAW files van de 700D gewoon verwerken.
    Als dat ook niet lukt, is er maar één goede weg:   download (gratis) de DNG converter van Adobe:

    http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5825

    Converteer je Raw files met dit programma naar DNG en dan kun je de files verder gewoon verwerken en exporteren als JPG in Photoshop of Lightroom.

     


    31-10-2014 om 00:00 geschreven door Marsje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vragen fotobewerking
    30-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen en antwoorden fotografie

    Vraag: Marc

    Als ik mijn foto's bewerk in Lightroom en ik exporteer  ze dan in een submap naar mijn afbeeldingen merk ik dat velen iets onderbelicht zijn . Ondanks dat ze in Lightroom perfect zijn .
    Marc


    Antwoord 1: Marsje

    Wijzigt de belichting ook als je de foto uit de map terug opent via Lightroom?


    Antwoord 2: Tonijari

    Misschien is dit de oplossing voor

    Lightroom behandelt  standaard de foto’s in  ProphotoRGB  dat een héél grote kleurruimte heeft, die adobeRGB en zeker sRGB niet aankunnen. Tevens zijn er practisch geen betaalbare schermen of printers die dit kunnen weergeven.

    Daarom is het praktisch om te kiezen voor weergave in AdobeRGB.

    Indien je zelf afdrukt op een goede printer ( bv Epson 2880 of nu de 3000 ,) exporteer je best als adobeRGB, is het voor projectie op een scherm,projector  of voor een afdrukcentrale, dan exporteer je best met sRGB als kleurruimte.

    Lightroom wordt dan verondersteld de kleurruimtes aan te passen.

    Groetjes

    Tonijari

    30-10-2014 om 00:00 geschreven door Marsje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vragen fotobewerking
    27-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen in verband Mailgroep

    Vraag: Fati

    Kunnen wij als lid van deze mailgroep de exif gegevens van een foto welke verstuurd wordt via de mailgroep opvragen?
    In ieder geval lukt dit niet bij mij. Bij foto's welke niet afkomstig zijn van de mailgroep lukt dit wel via de verkenner-eigenschappen-details.
    Wat ik wel zie zijn de afmetingen, het aantal pixels, de bitdiepte en de grootte van de foto. Maar het meest interessante zoals diafragma, sluitertijd, iso, brandpuntafstand enz..
    krijg ik niet te zien.
    Ik werk met windows 7

    Alvast bedankt voor jullie reactie!

    Groetjes,

    Fati


    Antwoord: Zaika

    Je moet altijd de foto's opendoen via de link onderaan de mail, en niet direct op de foto die je ziet klikken. Rechts klikken en dan naar exifs.

    Lukt dat niet, dan kan je de foto opslaan op je computer (eerst de link onderaan opendoen !) en vanaf je computer kan je de exifs opvragen via daarvoor speciaal ontworpen programma's (meestal gratis te downloaden). Vb Opanda IExif, maar er zijn nog andere programma's die dit ook doen.

    Zaika


    Antwoord: Marsje

    Jeffrey's Exif Viewer

    Open de foto waar je de Exf wil van zien in een nieuw tabblad.

    De url boven de foto selecteren en deze kopiëren 

    Jeffrey’s Exof Viewer open via deze link

    http://regex.info/exif.cgi

    De kopie van de url plakken plakken in Image URL. Drukken op enter en je ziet alle exifs van deze foto. 

    Mvg

    Marsje

    Zie de bijgevoegde PDF met foto's als voorbeeld.


    Antwoord: Cijbra

    Dag Fati,

    Exifs van de foto's kunnen eenvoudig opgevraagd worden.

    1) Open de foto in uw mailprogramma en sla die op uw harde schijf op

    2) Met de verkenner kunt u nu alle gewenste informatie uitlezen

    Ook met de exifreader van Jeffrey's Exif Vieuwer  kan je dat doen: HIER KLIKKEN

    Groetjes Ine Cijbra


    Bijlagen:
    Jeffrey exif viewer.pdf (820.8 KB)   

    27-10-2014 om 00:00 geschreven door Marsje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vragen in verband Mailgroep

    Archief per week
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Vragen fotobewerking (26)
  • Vragen fotografie (19)
  • Vragen in verband Mailgroep (6)

  • Startpagina !

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Handen


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!