Fotopedia - mailgroep fotografie Een blog waar de vragen over fotografie gesteld in de mailgroep beantwoord worden door de leden van de mailgroep.
Alle vragen gesteld in de mailgroep over fotografie of de fotobewerking achteraf worden in het blog ingebracht. Ook vragen over de mailgroep zelf kunnen aangebracht worden.
Deze vragen kun je terug vinden via te klikken op de categorie of een zoekwoord in te typen.
Soms zijn er onbeantwoorde vragen, stuur steeds je antwoord via de knop "E mail mij", niet via de mailgroep daar dat overbelasting geeft.
Enkel leden van de mailgroep Fotografie van seniorennet kunnen gebruik maken van dit blog.
06-04-2015
Vraag over grijsfilter
Vraag: Kiijkhut
Dag Foto liefhebbers,
Ik zou mij graag een grijsfilter aanschaffen
Maar ik ken er niet veel van.
Op wat moet ik allemaal letten
Wat ik er van weet is er zijn losse filters en een variabel filter (Variabel = verschillende in één denk ik )
Tot nu toe gaat mijn voorkeur naar variabel.
Reden ik denk dat ik dan niet moet wisselen en dan heb je altijd de juiste filter mee
Ben ik juist ?
Wat zijn de voor- of na delen van beide
Ik fotografeer met een Nikon 5000D
en met een lens van Nikon 18-200 of 70-300
Groeten Marleen (kijkhut)
Antwoord: Andreas
Bericht:
een variabele grijsfilter,traploos instelbaar van 1 tot 8 stops opgepast met dit soort variabele filters. Bij helemaal dicht-draaien, kan je een donker kruis in je beeld krijgen, dit door interferentie van de twee pola-filters op mekaar. Ik heb me daarom net geen dergelijke filter gekocht. Het effect is meest zichtbaar bij breedhoek op FF.
Antwoord: Tonijari
Titel: Variabele stops
Bericht: Dag Kijkhut, Heel veel inlichtingen hieromtrent kan je vinden op
Ik heb zowel een variabel als een vast (ND 110) grijsfilter. De variabele gebruik ik vrij weinig. Niet alleen omdat er, zojas eerder opgemerkt, een donker kruis in beeld kan verchijnen, maar ook omdat de instelling gemakkelijk kan verschuiven. Het nadeel van de ND110 met zijn tien stops is wel dat je niets meer door de lens ziet. Maar dat is bij een enkele proefopname snel te corrigeren. Overigens gebruik ik mijn grijsfilter vrijwel alleen in combinatie met een groothoeklens. Dat levert de mooiste plaatjes op. Ook moet er wel iets te bewegen ijn, zoals wolken of water, want een ND filter heeft weinig zin bij een stilleven, tenzij je de hoeveelheid licht wilt corrigeren en dat niet meer op een andere manier zou kunnen. Over de sterkte kan ik weinig zeggen. In de tropen is tien stops overdag soms nog niet genoeg, maar wellicht heb je in Vlaanderen aan 6-8 stops al genoeg.