Fotopedia - mailgroep fotografie Een blog waar de vragen over fotografie gesteld in de mailgroep beantwoord worden door de leden van de mailgroep.
Alle vragen gesteld in de mailgroep over fotografie of de fotobewerking achteraf worden in het blog ingebracht. Ook vragen over de mailgroep zelf kunnen aangebracht worden.
Deze vragen kun je terug vinden via te klikken op de categorie of een zoekwoord in te typen.
Soms zijn er onbeantwoorde vragen, stuur steeds je antwoord via de knop "E mail mij", niet via de mailgroep daar dat overbelasting geeft.
Enkel leden van de mailgroep Fotografie van seniorennet kunnen gebruik maken van dit blog.
14-03-2015
zonsverduistering fotograferen?
Vraag: Jos1953
Beste Fotovrienden en vriendinnen,
Vrijdag is het zo ver de "zonsverduistering" een uniek natuurfenomeen maar we moeten oppassen voor onze ogen.
Maar kunnen we "zonder gevaar" dit fotograferen en mogen door de zoeker kijken zonder oogschade op te lopen ?
Heeft iemand daar ervaring mee.
Alvast bedankt voor een antwoordje,
Groetjes, jos1953
Antwoord: Henlo
Zeker af te raden om naar de zon te kijken, ook door de kijker. Via de spiegel krijg je ook het licht volop in je ogen. Bij de nieuwe sony kijk je door de kijker niet rechtstreeks door de lens maar via een digitaal schempje.
Best gebruik maken van het lcd scherm. Let toch op want te lang blootstellen van je sensor aan het zonlicht kan ook schade veroorzaken. Vergeet niet bij het scherpstellen het zonlicht geconcentreerd op je sensor komt (denk aan het papier dat je kan doen ontbranden met een vergrootglas).
Ik ga het proberen door op mijn lens eerst een neutraal grijsfilter van 50% de zetten zodat de lichtsterkte al sterk verminderd wordt. Maar ervaring heb ik er nog niet mee.
zou je niet kunnen fotograferen door een rx opname? Ik geloof dat je een Rx opname kan gebruiken om naar de zon te kijken. Als morgen de zon schijnt ga ik het eens uitproberen.
gr Erlaf
Antwoord: Roland1946
Bericht: Een heel eenvoudig en doeltreffend middel is een lasglas met een sterkte van 12 a 13 gewoon voor de lens houden.
Roland
Antwoord: Marsje (uit Zoom.nl)
Sneek – Op vrijdag 20 maart staan vele fotografen klaar met hun camera om de gedeeltelijke zonsverduistering op de gevoelige plaat vast te leggen. Om na afloop tot de ontdekking te komen dat ze zwaar overbelichte foto’s hebben, of ergens heel in de verte en piepklein helder stipje ontwaren, de verduisterde zon. De site zoom.nl geeft een zestal tips, die wij hieronder verkort hebben overgenomen. Voor het volledige artikel plus gedetailleerde aanwijzingen, ga naar de site in kwestie.
1. Bescherm je ogen
Draag een eclips bril of lasbril (voor elektrisch lassen) met hoge gradatie. Als je beschikt over een camera met een elektronische zoeker maak dan gebruik van de live view mogelijkheid en kijk niet door je zoeker naar de zon.
2. Bescherm je camera
Gebruik filters, bijvoorbeeld een grijsverloop filter of een ND-filter om je objectief en je sensor te beschermen. Je kunt ook gebruik maken van zonnefolie.
3. Objectief
Om de zonsverduistering mooi in beeld te krijgen heb je een flinke telelens nodig (minimaal 400mm). Natuurlijk kun je je beeld later croppen, maar dit komt de beeldkwaliteit niet te goede. Huren van een dergelijk objectief is een optie.
4. Instellingen
De zon is een felle lichtbron, hierop moet je je instellingen dus aanpassen. Dit kun je doen door je sluitertijd erop aan te passen en te kiezen voor een snelle sluitertijd van 1/2500e en/of je diafragma dicht te zetten (hoe hoger het f-getal des te minder licht valt er door de lens). Hou je ISO waarde laag en gebruik handmatige scherpstelling.
5. Standpunt en compositie
Denk vooraf na over je standpunt en compositie. Ga bijvoorbeeld van te voren locaties scouten.
6. Geniet
Vergeet niet om van de zonsverduistering te genieten. Het is een mooi fenomeen wat niet vaak voorkomt.
Lees het volledige artikel op Zoom.nl / Foto: Richard de Jonge met een ‘enorme toeter’
Antwoord: Maxi23
Hier kan ik nog aan toevoegen dat door een cd ook de verduistering te fotograferen is.
Deze bestaat in verschillende versies. Mijn ND3.0 versie (1000x), heeft het resultaat van 10 stops, 0.1%. Dit laat dus toe om zonder probleem in volle zon te fotograferen. In normale omstandigheden laat dit toe om met lange sluiterstijden te werken in toch zeer belichte omstandigheden.