Winterse kruidnootjestiramisu
Ingrediënten
250 gr. kruidnootjes. 100 ml sterke espressokoffie. 3 eidooiers. 100 g suiker. 1 zakje vanillesuiker. 250 g mascarpone . 250 g creme fraiche. 2 el kaneel of sinaasappellikeur(Grand marnier,Cointreau). cacaopoeder.
Bereidingswijze
Verdeel de helft van de kruidnootjes over een rechthoekige schaal met platte bodem. Sprenkel de helft van de espresso erover. Laat dit even staan. Klop met een handmixer de dooiers in 5 min. tot een luchtige massa. Roer in een andere kom de mascarpone goed los met de likeur,suiker,vanillesuiker en creme fraiche. Spatel hier de geklopte dooiers door. Schep de helft van dit mengsel op de kruidnootjes. Verdeel hierover de rest van de kruidnootjes en sprenkel de rest van de espresso erover. Strijk de rest van het mascarponemengsel erover uit. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat de tiramisu in 3-4 uur opstijven.Bestuif de bovenkant vlak voor het serveren met cacaopoeder
IJzig wintertoetje
Een restant sorbetijs, een maaltijd met niet al te veel groente, een nog volle fruitschaal ... en zo ontstond een fraai uitziend winters nagerecht. Een feest om te zien, lekker en gezond voor
1 kiwi, geschild
sorbetijs naar keuze
1 peer, geschild en van klokhuis ontdaan
1 sinaasappel, gepeld
chocoladesaus
2 slagroomsoesjes
Je kunt op verschillende manieren een mooie compositie maken op een dessertbordje: je kunt van de sinaasappels en kiwi's plakken snijden en die mooi rangschikken. Of je doet de sniaasappel in partjes en de kiwi ook en die rangschik je om en om. Op de andere helft van het bord komt dan de halve peer, al dan niet in tweeën gesneden. Chocoladesaus in de holte die door het uitsnijden van het klokhuis is ontstaan. Aan de ene kant het slagroomsoesje, aan de andere kant een bolletje (citroen)sorbetijs. Heb je nog meer ijs, dan kun je ook een bolletje ijs in het midden van het bord op het fruit scheppen.
winterdessert
Benodigdheden
500 g gedroogde pruimen zonder pit 100 g witte gedroogde rozijnen 100 g gedroogde appelschijven 50 g gedroogde abrikozen 1 citroen 3 soeplepels suiker
Bereidingswijze
Laat gedurende 12 u de pruimen, de rozijnen, de abrikozen en de gedroogde appelschijven weken in water (juist onder staan). Gebruik deze marinade voor het koken, doe er de citroen bij, geschild en in schijven gesneden. Laat gedurende 30 min. koken op een zacht vuurtje, doe er op het einde de suiker bij. Giet over in een mooie kom (in een glazen kom oogt het zeer mooi). Laat afkoelen. Je kan variëren met de hoeveelheden onderling van de vruchten. Proeven of er genoeg suiker in is. Wil je een meer gecondenseerde siroop op het einde, dan haal je de vruchten eruit met een schuimspaan, en je laat het vocht wat inkoken. Dit dessert kan je gerust 2 dagen op voorhand maken en bewaart ook nog enkele dagen in de koelkast. Koop je de gedroogde vruchten op een markt in vrac, ze dan eerst even spoelen vooral te marineren.
Winters nagerecht met appel en walnoten
INGREDIËNTEN:
25 g walnoten 1 zachtzure appel (bv. Elstar) 1 stevige handpeer 2 el citroensap 1 el (bruine)basterdsuiker 3 el appelsap 1/2 tl kaneelpoeder, 1 el rozijnen 1 el roomboter
BEREIDING: Walnoten in stukjes snijden. Appel en peer schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen. Appel en peer in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap. In wok boter verhitten. Schijfjes fruit ca. 30 seconden op halfhoog vuur roerbakken. Suiker erover strooien en al roerend laten smelten. Appelsap, kaneel en rozijnen toevoegen en ca. 1 minuut zachtjes mee laten sudderen. Van vuur af walnoten erdoor roeren. Direct serveren, bijvoorbeeld met schepje zure room en kaneelwafeltjes.
Benodigdheden:
voor de eieren:
4 eiwitten 70 gram suiker 5 deciliter melk
voor de saus:
6 eidooiers 120 gram suiker 1 vanillestokje
Aanwijzingen:
Klop de eiwitten stijf. Voeg dan al kloppende beetje bij beetje de suiker toe. Blijf net zolang kloppen tot het eiwit begint te glanzen. Breng de melk aan de kook in een wijde pan. Draai het vuur vervolgens laag. Maak met behulp van twee lepels bolletjes van het geklopte eiwit. Pocheer deze twee minuten in de melk. Zorg dat de temperatuur van de melk net onder het kookpunt blijft. Draai de bolletjes en pocheer ze nogmaals twee minuten. Haal ze uit de melk en leg ze op een doek. Splijt het vanillestokje in de lengte en doe dit bij de melk. Laat dit tien minuten trekken. Klop ondertussen de eidooiers los met de suiker. Verwijder het vanillestokje en giet de melk bij de dooiers. Roer dit goed door elkaar. Doe alles terug in de melkpan. Verhit het op zacht vuur tot de massa licht begint te binden. Zeef de vla in een schaal. Laat het afkoelen en leg de gepocheerde
|