Een heel vervelende klacht. Er is dan namelijk sprake van een afwijkende reactie van de bloedvaten. Bij kou trekken bloedvaten normaalgesproken samen. Op die manier zijn ze in staat om de warmte in het lichaam beter vast te houden.
In het geval van winterhanden en/of -voeten vertonen de bloedvaten een tegengestelde reactie: het bloed in de aderen van de handen of voeten gaat juist stuwen. Dit veroorzaakt - soms ernstige - huidreacties, zoals roodheid, zwellingen en jeuk. Ook kan gevoelloosheid optreden.
Het is belangrijk om de aangedane delen goed te verzorgen. Wisselbaden kunnen helpen ter stimulatie van de bloedvaten, om het samentrekken te bevorderen. Voorts kunnen speciale olie (bijv. vitamine E-olie) of crèmes worden ingemasseerd. Het is zeer belangrijk om dit geregeld te doen. De handen en/of voeten dienen voorts goed beschermd te worden. Dus: handschoenen c.q. warme sokken dragen, ook bij de geringste kou. In ernstige gevallen kan het volgende nog soelaas brengen: het dik insmeren van de handen met een vette crème, dan katoenen handschoenen (te koop bij drogist en apotheek) aantrekken voor het naar bed gaan en die een hele nacht aanhouden, zodat de crème goed kan intrekken.
Breek de chocolade boven een pan met warme melk en laat de chocolade al roerende smelten. Klop de melk met een garde lekker schuimig en schenk de chocolademelk in grote mokken. Voeg eventueel een scheut rum of sinaasappellikeur toe. Garneer met een toef slagroom en chocoladevlokken.
100 g pure chocolade suiker of honing 4 el room 1/2 liter koffie
Breek de reep chocolade in stukjes en smelt deze in een pannetje of magnetron. Roer er wat suiker, honing of zoetstof door en 4 el room. Schenk er al roerende scheutje voor scheutje de koffie bij. Goed romig kloppen. In vier koppen schenken. Eventueel nog wat opgeklopte slagroom erop doen en wat kaneel- of cacaopoeder als garnering.
250 gr. kruidnootjes. 100 ml sterke espressokoffie. 3 eidooiers. 100 g suiker. 1 zakje vanillesuiker. 250 g mascarpone . 250 g creme fraiche. 2 el kaneel of sinaasappellikeur(Grand marnier,Cointreau). cacaopoeder.
Bereidingswijze
Verdeel de helft van de kruidnootjes over een rechthoekige schaal met platte bodem. Sprenkel de helft van de espresso erover. Laat dit even staan. Klop met een handmixer de dooiers in 5 min. tot een luchtige massa. Roer in een andere kom de mascarpone goed los met de likeur,suiker,vanillesuiker en creme fraiche. Spatel hier de geklopte dooiers door. Schep de helft van dit mengsel op de kruidnootjes. Verdeel hierover de rest van de kruidnootjes en sprenkel de rest van de espresso erover. Strijk de rest van het mascarponemengsel erover uit. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat de tiramisu in 3-4 uur opstijven.Bestuif de bovenkant vlak voor het serveren met cacaopoeder
IJzig wintertoetje
Een restant sorbetijs, een maaltijd met niet al te veel groente, een nog volle fruitschaal ... en zo ontstond een fraai uitziend winters nagerecht. Een feest om te zien, lekker en gezond voor
1 kiwi, geschild
sorbetijs naar keuze
1 peer, geschild en van klokhuis ontdaan
1 sinaasappel, gepeld
chocoladesaus
2 slagroomsoesjes
Je kunt op verschillende manieren een mooie compositie maken op een dessertbordje: je kunt van de sinaasappels en kiwi's plakken snijden en die mooi rangschikken. Of je doet de sniaasappel in partjes en de kiwi ook en die rangschik je om en om. Op de andere helft van het bord komt dan de halve peer, al dan niet in tweeën gesneden. Chocoladesaus in de holte die door het uitsnijden van het klokhuis is ontstaan. Aan de ene kant het slagroomsoesje, aan de andere kant een bolletje (citroen)sorbetijs. Heb je nog meer ijs, dan kun je ook een bolletje ijs in het midden van het bord op het fruit scheppen.
winterdessert
Benodigdheden
500 g gedroogde pruimen zonder pit 100 g witte gedroogde rozijnen 100 g gedroogde appelschijven 50 g gedroogde abrikozen 1 citroen 3 soeplepels suiker
Bereidingswijze
Laat gedurende 12 u de pruimen, de rozijnen, de abrikozen en de gedroogde appelschijven weken in water (juist onder staan). Gebruik deze marinade voor het koken, doe er de citroen bij, geschild en in schijven gesneden. Laat gedurende 30 min. koken op een zacht vuurtje, doe er op het einde de suiker bij. Giet over in een mooie kom (in een glazen kom oogt het zeer mooi). Laat afkoelen. Je kan variëren met de hoeveelheden onderling van de vruchten. Proeven of er genoeg suiker in is. Wil je een meer gecondenseerde siroop op het einde, dan haal je de vruchten eruit met een schuimspaan, en je laat het vocht wat inkoken. Dit dessert kan je gerust 2 dagen op voorhand maken en bewaart ook nog enkele dagen in de koelkast. Koop je de gedroogde vruchten op een markt in vrac, ze dan eerst even spoelen vooral te marineren.
Winters nagerecht met appel en walnoten
INGREDIËNTEN:
25 g walnoten 1 zachtzure appel (bv. Elstar) 1 stevige handpeer 2 el citroensap 1 el (bruine)basterdsuiker 3 el appelsap 1/2 tl kaneelpoeder, 1 el rozijnen 1 el roomboter
BEREIDING: Walnoten in stukjes snijden. Appel en peer schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen. Appel en peer in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap. In wok boter verhitten. Schijfjes fruit ca. 30 seconden op halfhoog vuur roerbakken. Suiker erover strooien en al roerend laten smelten. Appelsap, kaneel en rozijnen toevoegen en ca. 1 minuut zachtjes mee laten sudderen. Van vuur af walnoten erdoor roeren. Direct serveren, bijvoorbeeld met schepje zure room en kaneelwafeltjes.
Benodigdheden:
voor de eieren:
4 eiwitten 70 gram suiker 5 deciliter melk
voor de saus:
6 eidooiers 120 gram suiker 1 vanillestokje
Aanwijzingen:
Klop de eiwitten stijf. Voeg dan al kloppende beetje bij beetje de suiker toe. Blijf net zolang kloppen tot het eiwit begint te glanzen. Breng de melk aan de kook in een wijde pan. Draai het vuur vervolgens laag. Maak met behulp van twee lepels bolletjes van het geklopte eiwit. Pocheer deze twee minuten in de melk. Zorg dat de temperatuur van de melk net onder het kookpunt blijft. Draai de bolletjes en pocheer ze nogmaals twee minuten. Haal ze uit de melk en leg ze op een doek. Splijt het vanillestokje in de lengte en doe dit bij de melk. Laat dit tien minuten trekken. Klop ondertussen de eidooiers los met de suiker. Verwijder het vanillestokje en giet de melk bij de dooiers. Roer dit goed door elkaar. Doe alles terug in de melkpan. Verhit het op zacht vuur tot de massa licht begint te binden. Zeef de vla in een schaal. Laat het afkoelen en leg de gepocheerde
Bereidingswijze: Smelt de chocolade au bain marie. Klop de slagroom lobbig (dik vloeibaar). Meng eerst eenderde van de slagroom door de chocolade en meng dit vervolgens met de rest van de chocolade.
Schenk in elk glas een borrelglaasje amandellikeur. Schenk
de hete koffie erop en schep voorzichtig de witte chocoladeroom op de koffie.
Bestrooi met poedersuiker of witte chocoladerasp en serveer de koffie direct.
Bereiding Roer 1 theelepel hazelnootpasta (Nutella) en 1 theelepel honing met een mespuntje gember en kardemom door elkaar tot het mengsel romig is en giet het in een kopje Voeg een stevige scheut espresso toe en breng daarop een laag opgeklopte melk aan zoals bij een cappuccino Verdun wat hazelnootpasta met espresso en versier daarmee het melkschuim Goed roeren en opdrinken.
Koffie Winterdroom
Ingrediënten (voor 2 personen)
2 sterke koffie (200 ml) 200 ml hete cacao 1 mespuntje peperkoekkruiden 100 ml melk suiker naar smaak 1-2 stukjes peperkoek ter decoratie
Bereiding
Roer de cacao en de peperkoekkruiden door de koffie
Schuim de melk op
Vul de glazen voor de helft met koffie. Vervolgens aftoppen met melkschuim. Voeg suiker naar smaak toe en bestrooi het geheel met kleine stukjes peperkoek
Serveren met verse peperkoek, een perfecte combinatie.
Spaanse Winterkoffie
Koffie voor vier personen Ingrediënten
1/2 eetlepel cacao
2 kruidnagels
1 theelepel kaneel
1 anijsblokje
125 ml slagroom
suiker
Bereidingswijze Zet op de normale manier koffie voor vier personen maar voeg aan de koffie in het filterzakje een 1/2 eetlepel cacao, 2 kruidnagels en 1 theelepel kaneel toe. Zoet de koffie met een anijsblokje en zonodig met extra suiker. Garneer de koppen koffie met geklopte zoete room.
bij toeval zag ik dat er winterweetjes staan op seniorennet Ja ach als je googled vind je nog eens wat
nu kwam ik de onderstaande zin tegen
De winter maakt somber. Door gebrek aan zonlicht hebben veel mensen last van de winterblues. Een daglichtlamp biedt dan uitkomst. Een half uurtje daglicht per dag en u bent weer helemaal het zonnetje.
nou dan brneg ik t zonnetje wel en ben je blij om hier op de winterblues te zijn
26 november 1978. Zware onweersbuien overvielen het zuiden van het land. De buien werden gevolgd door een plotseling invallende nachtvorst die tot 8 december duurde.
De dooi viel in met ijzelbuien, groot deel van nederland veranderde in een ijsvlakte, zwaarste ijzel sinds 1966. 17 december. Matige vorst van noord tot zuid. 22 december. Noorden weer gebukt onder gladheid, dooi. Vlak voor de jaarwisseling een nieuw koufront met sneeuw, vorst die streng was, in de nacht van 1 naar 2 januari 1979 meer als 10 graden vorst. Even later drong de dooi weer door, voordat op 5 januari opnieuw de kou weer toesloeg, waarden van -20 graden werden op diverse plaatsen genoteerd. Eigenlijk bleef het vriezen en tijdelijk dooi, op 25 januari lag er op veel plaatsen meer als 20cm sneeuw, 11-stedentocht zat er daardoor niet in. Zondag 11 februari. Viel een centimeter sneeuw, temperatuur enkele graden beneden nul, heftige gevechten tussen zacht en de kou, die zich afspeelde over het midden van het land. Zuidelijke gebieden regen en ijzel, ten noorden sneeuw.
Verwachting op maandag 12 februari; Zwaar bewolkt met kans op neerslag, hoofdzaak sneeuw.
Maandagmiddag viel er opnieuw sneeuw en ijzel. Er werd niet meer gestrooid, het verkeer moest zich maar redden. Dinsdagochtend was het nog spiegelglad, iedereen ging getrouw naar zijn werk. De temperaturen waren tussen noord en zuid groot, het vroor in het noorden, het zuiden zat met temperaturen boven de tien graden. Het KNMI verwachtte, dat de dooi tot in het noorden zou doordringen, Hans de Jong wees echter op een hogedrukgebied, 1022mb, boven noord Scandinavië. Hij verwachtte dan ook een toenemende kou, neerslag en een stormachtige oostelijke wind ivm een stormdepressie in Het Kanaal.
Munnikezijl
Leeuwarder Courant met een speciale sneeuweditie.
Balk
Dinsdagavond 13 februari. Volle storm, kou in alle hevigheid over het noorden van Groningen en Friesland. Er volgde een verschrikkelijke sneeuwstorm. In de vroege ochtend van woensdag kon niemand meer op de wegen ten noorden van de lijn Harlingen-Groningen. De ramplijn schoof snel naar het zuiden, om tien uur was het hele noorden 1 witte, stuivende vlakte. Uitschieters tot orkaanachtige kracht, 11bft uit het oosten. De storm bleef voortrazen, als een Siberische muur van sneeuw over de witte woestenij. Donderdag leek het overdag even rustiger te worden, maar in de avonduren opnieuw sneeuwduinen door de harde wind. Zaterdagavond kwam er een mild ijzelregentje en kon er worden begonnen met het opruimen van de sneeuw.
Minder dan een week nadat Friesland was overvallen door sneeuwstormen, kondigde zich het voorjaar aan. De vorst werd teruggedrongen tot de nacht en een mistige dag.
De sterren wintertintelen en de maan doorschijnt de melkwegnacht. Het kraakt van sneeuw op de aarde waar ik ga, een nieteling, een adem wit, een ademdamp van liefde en poezie.