Aan ’t eind van de week sta ik stil bij het volgende:
12-11-2016
Donald
Onmogelijk
Wat we vorige week al vreesden is nu uitgekomen. Een zelfgenoegzame clown als president van wat zich het grootste land ter wereld noemt. Die Amerikanen toch!
Voorspellingen
En, beste vriendjes, wat hebben we vandaag geleerd? Ten eerste: politieke peilingen zijn zeer geloofwaardig Ten tweede: je moet ze alleen maar omkeren.
Hypothese
We gaan even aan politieke transfer doen. Stel dat de Amerikaanse kiessituatie voor ons landje zou gelden. Geen sprake dan van Elio, Tobback of Crombez. Zelfs niet van Kris Peeters, Beke, Geens of Crevits. Dan hadden we enkel de keuze tussen Bart Trump en Gwendolyn Clinton. Hoe moeilijk zouden de zaken dan liggen?
Nero
Laatste wafelbak voor Marc Sleen. Dank je wel voor al die heerlijke uren uit mijn jeugd (en later).
Leonard
Met enig afstand in tijd, uit respect. Indien de Nobelprijs voor Literatuur dan toch naar een singer-songwriter had moeten gaan, dan had de dichter die ons deze week verlaten heeft, hem zeker verdiend. Leonard Cohen, die al van in mijn studententijd rust en ingetogenheid schenkt: wat een ingehouden kracht, wat een charmante bescheidenheid. Klasse.
Wat een week! Donald die niet gaat toegeven dat hij verliest, als hij niet wint!! Magnette die niet gaat toegeven tout court (hij zal ook verliezen als hij het niet (of bakzeil) haalt. Onze sympathie gaat duidelijk naar Paul Magnette. Eindelijk een politicus die het opneemt tegen de multinational-dictatuur. Zoals Calvo enkele weken geleden tegen de CD&V zei: "Volhouden", zo doen wij dat nu ook: "Volhouden, Paul!"
En onze Boer Vrolijk die het weer eens niet begrijpt, maar dwaasweg (haast à la Trump) vergelijkingen zoekt tussen geweren en peren verkopen! .
Mooi toch, hoe de CD&V hard van stapel loopt in woorden, maar in daden van die stapel tuimelt. Waarom van naam veranderen als je toch CVP blijft? En is al dat gekibbel nu echt een bijna-crisis waard?
Nobelprijs
De Gouden Schoen zal dit jaar uitgereikt worden aan Herman Brusselmans voor zijn deskundige commentaar over het voetbal. De Oscar voor de beste film gaat naar nonkel Frans die een mooie reportage heeft gemaakt over de eerste communie van zijn nichtje. En genomineerd voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd is Gwendolyn Rutten die zo goed de eerste viool speelt.
Dit scenario hebben we al jaren geleden voorspeld. Helaas krijgen we gelijk. En daar zijn we echt niet blij mee! 3500 ontslagen is haast 5 maal meer dan wat we in onze ergste nachtlerrie hadden gedacht.
Omwille van de digitalisering zeggen de ceo's. Ook, maar vooral omwille van de heilige winsten van de molochs. Miljarden worden uitgedeeld aan de aandeelhouders. En wie zorgde voor die mîljarden, dames en heren aandeelhouders?
Toen de loketten plaats moesten maken voor automaten, zei ik al aan de dames en heren achter het loket dat hun job zou bedreigd worden. 'Och, meneer, er is werk genoeg achter de schermen!' Quod non, zo blijkt nu. En indien er werk is bijgekomen door de digitalisering, gaat het om werk dat andere competenties vereist.
ING (bis)
En de politici in dit dossier? Die blazen wat en steigeren, maar niet over de grond van de zaak, nee hoor. Ze vragen braafjes dat de directie van de banken haar verantwoordlijkheid opneemt, en zorgt voor een nieuwe job voor diegenen die ontslagen zijn. Waar blijft nu die grote partij die de kracht van verandering zou belichamen? Beschamend.
Au suivant
En na de banken: de supermarkten. Willen jullie eens nagaan in uw delhaize of carrefour, hoeveel kassiersters er zullen mogen vertrekken als alle kassa's vervangen worden door automatische kassa's? Of zal er ook hier nog genoeg werk zijn achter de schermen?
Na de nieuwsitem met de uitspreken van Duterte hebben we ons de bedenking gemaakt dat de wereld er goed voorstaat, met de serie wereldleiders die we nu al hebben en die er misschien nog gaat aankomen, als Donald het toch zou halen.
Papiertje
Ze slaan de laatste tijd wild om zich heen, de gasten van de bende van de neo-vlaemsche arrogantie. Nu heeft de minister-president (wie heeft zo een onding als naam uitgevonden?), die anders zo prat gaat op keurig taalgebruik, de staatsveiligheid weer onderuit gehaald. Doe zo voort, beste staatslieden!
We denken dat het vooral noodtoestand is bij de neo-vlaemsche arrogantie. Bartje zegt: desnoods zonder rechter. Geertje houdt vast aan de rechterlijke bevoegdheid (en voegt er nog aan toe dat er geen tegenspraak is met wat de grote leider verkondigt). Vandaag zegt Janneke: desnoods met rechter achteraf.
Het dateert al van een tiental dagen geleden. We lazen in de krant dat de heer Steven Vandeput, minister van landsverdediging, een bezoekje had gebracht aan de Godetia, varend op de Middellandse Zee om er vluchtelingen te redden. De brave man was danig onder de indruk van het gepresteerde werk, de bijhorende energie en de stress die dat allemaal met zich meebracht. Hij besloot - haast ter plekke - om die mensen meer steun en middelen te geven opdat ze hun taak beter zouden volbrengen.
Ewel, dat vinden we nu zo typisch aan de huidige lichting politici. Die pippo's moeten eerst iets met eigen ogen kunnen zien, om te beseffen waar het om gaat.
Vooral in de neo-vlaemsche arrogantie is dat een basishouding. Neem nu die Theophile Franckenstein. Zou die zich even in de huid van een zestienjarig meisje kunnen verplaatsen, dat plots naar een vreemd land moet gestuurd worden? Het is maar een vraag, hé, beste mensen.
Ze zijn bijna gedaan, die Spelen. Oef! We hebben dat allemaal hard gevolgd, maar op een bepaald ogenblik is het genoeg. Verzadigingspunt bereikt, vlak na het zilver van de hockeymannen, die om een of andere duistere reden de Red Lions moeten genoemd worden. Wat een ridicule benamingen toch, alom!
Taal
Maar het verzadigingspunt is zeker bereikt wat de commentaren betreft. Wat een verkleutering in het taalgebruik en in de "dossierkennis". Positieve uitschieter: de commentaar bij het golfen. Dat was duidelijk en correct.
In de paardensport, bijvoorbeeld, was het indroevig gesteld met de deskundigheid terzake. Het beste wat die man in de commentaarszetel kon voortbrengen was dat mens en paard dikke vrienden zijn! Hola meneer de uil, we gaan naar Fabeltjesland ...
Willen jullie een voorbeeld van de taalonwetendheid? Hier gaan we. Op een bepaald moment wordt een sportbeoefenaar beschreven als " ... een talent, nee, dit is geen talent meer, hij is al jaren mee aan het draaien!" Mag zo iermand eigenlijk wel commentaar geven? Geef die man een woordenboek dat hij eens talent en belofte uit mekaar kan houden.
Meerkamp
Volgens ons de mooiste sportdiscipline, wegens veelzijdig en intens. Proficiat Nafi! Proficiat Thomas!
Opening van de O.S. Fiere atleten (behalve hier en daar een zootje ongeregeld) defileren achter hun vlag. Ook de Belgische vlag passeert, met daarachter nog geen 10 atleten, amper 10 % van de geselecteerden! Foei, foei!
Frank
Kromme Frank praat dat dan goed, door te beweren dat het begrijpelijk is dat de atleten zich concentreren op hun komende wedstrijden. Ja, Raeske, dat kunnen we nog aannemen, voor diegenen die zaterdag moeten aantreden, maar dat zijn er geen honderd, of wel?
Schandaal (bis)
Het deed ons denken aan de Belgische voetbalploeg, die in tegenstelling tot alle andere ploegen op het EK amper het volkslied meezongen. Dat gebrek aan fierheid, aan concentratie, aan betrokkenheid legt misschien (beter dan foute tactische plannen van Wilmots) uit waarom we er zo vlug uitlagen, na al bij al nog geen uur deftig voetbal!
De trouwe lezer weet hoe we verhangen zijn aan de Tour. Dat die uitzendingen prachtige televisie oplevert hoeft niet meer herhaald te worden. Spijtig dat die urenlange beeldendéfilé begeleid wordt door ht evnelange gezwets van twee kletsmajoors van de bovenste plank, die geen commentaar geven bij de beelden die de kijker thuis krijgt. Ofwel gaat het over de rit van gisteren, of over die van morgen, of over die van vorig jaar, in de Vuelta of in de Giro, of over het hotel waar ze slecht geslapen hebben, of ...
Ik heb er dit jaar wat op gevonden: tv (zonder klank, maar met pag 888 - voor de hilariteit) én radio aan. Schitterend!
Tour (bis)
Overigens als wielergebeuren, best een saaie tour, behalve de strijd om de kruimels op de laatste echte rit, die naar Morzine. Oef
Chris
Een geoliede machine, zowel de man, als de ploeg. En toch kunnen we ook daar van genieten. Professioneel afgehandeld, nee?
Chris (bis)
Of beter gezegd: Kris. Onze kwieke minister is weer eens gevallen, met de fiets. Arm in gips. En toch nog op post. Professioneel, nee?