TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
02-10-2011
Dierentemster
Dierentemster
In het circus wordt het wilde dierennummer gedaan door een aantrekkelijke goed geproportioneerde jonge vrouw , slechts gekleed in een minuscuul strak tijgervelletje.
Deze dompteuse kan met haar zweepje de leeuwen de mooiste kunstjes laten doen.
Aan het eind van de voorstelling krijgt ze een staande ovatie.
Vervolgens stuurt ze alle leeuwen de kooi uit behalve het grootste mannetje.
Het publiek gaat weer zitten.
Ze werpt haar zweepje weg, loopt naar de leeuw en opent de enorme muil.
Vervolgens trekt ze haar tijgervelletje opzij, legt een van haar mooie borsten in de muil van de leeuw en steekt beide armen omhoog.
Het publiek houdt de adem in; stel je voor dat de leeuw schrikt.
Na enige tijd stopt ze haar borst weer in haar kledingstuk en krijgt wederom een staande ovatie, nu nog luider en langer.
Na het applaus neemt ze de microfoon en vraagt aan het publiek of er iemand is die deze stunt ook zou willen doen.
Iedereen gaat zwijgend zitten en kijkt vragend zijn buren aan.
Na enige tijd is er wat gestommel boven op de tribune en komt er een oud kaal mannetje met een stok moeizaam naar beneden gelopen.
Eenmaal beneden in de kooi vraagt zij hem lachend of hij de vraag wel gehoord heeft.
'Jazeker,' zegt hij, 'ik wil het graag proberen, maar ik weet niet of ik mijn mond zo ver open krijg .'
Europese sterrenwacht ontdekt meer dan 50 nieuwe planeten
Europese astronomen hebben met een instrument op de VLT-telescoop in Chili meer dan 50 nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt, meldt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO. Het is het grootste aantal in één klap bekend geworden exoplaneten, die bovendien rond nabije sterren wentelen.
Met de planetenjager HARPS van de VLT zagen de wetenschappers onder andere 16 zogenaamde super-aardes en planeten die maximaal tien keer zoveel wegen als de onze.
Belangrijk voor de wetenschap is planeet HD 85512b. Deze planeet, met slechts 3,6 keer de massa van onze aarde, draait op de rand van de levensvatbare zone rond haar ster, dus waar het noch te heet noch te koud is. Bijzonder interessant wordt het als zo'n super-aarde gesteente en water zou bevatten, want dan is er mogelijk leven aanwezig.
"De oogst aan ontdekkingen heeft alle verwachtingen overtroffen en omvat een buitengewoon rijke populatie aan super-aardes en Neptunus-achtige planeten rond sterren die heel erg lijken op onze zon. De nieuwe resultaten tonen aan dat het ritme van ontdekkingen stijgt", zegt teamleider Michel Mayor van de Universiteit van Genève.
Door de eigenschappen van alle meer dan 150 door HARPS gevonden exoplaneten te bestuderen, vond het team dat ongeveer 40 procent van sterren die op onze zon gelijken, minstens één planeet hebben lichter dan Saturnus. De meerderheid van exoplaneten met een massa als Neptunus of minder lijkt zich in een stelsel met meerdere planeten te bevinden. Vijf nieuw gevonden planeten hebben minder dan vijf keer de massa van onze planeet. (belga/vsv)
Astronomen hebben vijftig nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Eén ervan zou mogelijk leven zoals wij het kennen kunnen huisvesten. De temperatuur schommelt er tussen 30 en 50 graden, en de atmosfeer is erg vochtig. "Benauwd" is het woord dat volgens Lisa Kaltenegger van het Max Planckinstituut het best de omstandigheden omschrijft.
De exoplaneten zijn waargenomen met een extreem gevoelig meetapparaat van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili. Zestien van de ontdekte exoplaneten zijn "super-aardes", planeten die minder dan tien keer zo zwaar zijn als de Aarde.
Eén van die super-aardes, die de naam HD 85512 b heeft meegekregen, cirkelt rond haar ster in de Goldilocks Zone, wat betekent dat er leven mogelijk is.
HD 85512 b is gedurende 200 nachten meer dan 1.000 keer gespot, en dat maakt dat de astronomen erg zeker zijn van hun bevindingen.
Life, but not as we know it?
De massa van de planeet is 3,6 keer die van de Aarde, wat relatief klein is, en ze is ook relatief dichtbij, op "amper" 35 lichtjaar (331.118.494.175.000 kilometer) van de Aarde.
HD 85512 b staat in elk geval ongeveer goed ten opzichte van haar ster, in wat wetenschappers de Goldilocks Zone noemen. In die zone is het niet te koud en ook niet te warm om vloeibaar water te hebben.
De zwaartekracht is er 1,4 keer die van op onze planeet. Dat zou impliceren dat als er op HD 85512 b leven is, dat het waarschijnlijk compacter is dan bij ons.
Een jaar duurt overigens maar zestig dagen op HD 85512b.
Volgend jaar beter zicht
Astronomen hopen aan de hand van meer uitgebreide onderzoeken te weten te komen of er water aanwezig is op de planeet, en ook niet onbelangrijk, of er een solide, rotsachtige ondergrond is. Vanaf volgend jaar zou dat een stuk makkelijker kunnen worden, want dan wordt er een nieuwe, supergevoelige ruimtetelescoop gelanceerd.
"De European Extremely Large Telescope zal dat effectief aankunnen", volgens Markus Kissler-Patig van de European Southern Observatory. "Die zal leven kunnen detecteren op planeten rond de sterren die het dichtst bij ons staan en de atmosfeer van exoplaneten kunnen analyseren." HD 85512b wordt één van de eerste "doelen" van de nieuwe telescoop.
Wolken nodig
Opdat HD 85512b leefbaar zou zijn voor de mens moet aan nog een voorwaarde worden voldaan: er moeten wolken zijn. 60 procent van de planeet moet onder een wolkendek liggen hebben de wetenschappers uitgerekend. Die hoeveelheid wolken reflecteert de zonnestralen genoeg om de temperatuur genoeg te doen zakken. Op aarde bedraagt die bedekkingsgraad 50 procent.
Inmiddels zijn er sinds de eerste in 1995 al 650 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Daarbij is slechts één andere super-aarde, met potentieel: Gliese 581d. (hlnsydney/sps/mvl)
> Komt daar ineens een fee naast hen zitten en die > Zegt:' Ik heb 3 wensen die ik onder jullie wil verdelen. > De eerste zegt:'we hebben niks te verliezen dus waarom niet?' > ' Ik wil graag een Fillipijnse schone om mijn dagen en nachten mee door te brengen. > De volgende dag zagen de 2 anderen hem met zijn nieuwe vlam zitten. > De 2de Wilde ook zijn kans wagen > 'Ik wil graag een knappe Zweedse ' zei hij tegen de fee. > En de dag erna zagen de anderen hem zitten pronken. > Nu wilde de 3de Limburger ook wel zijn wens opnemen. > De volgende dag zat hij aan de toog met een .struisvogel. > De twee anderen vroegen wat hij in 's hemelsnaam met een struisvogel moest???? > Hij antwoordde:
> 'Ich vroeg eigenlijk een struise om mee te vogelen maar ich denk dat ze mich nie verstaaaan heeeeeft...'
In Edegem is het startschot gegeven van een nieuw hoofdstuk in de grootschalige campagne om Vlaanderen bosrijker te maken. "1 Miljoen Bomen", de Vlaamse spin-off van de internationale campagne "Plant for the planet: the Billion Tree Campaign", krijgt de komende maanden de steun van onder meer de AVEVE-tuincentra.
In meer dan 150 AVEVE-winkels kunnen geïnteresseerden nog tot 26 oktober bomen bestellen. Intussen staat de teller sinds het begin van de campagne in 2008 al op meer dan 989.000 exemplaren.
Actrice Marie Vinck, meter van de campagne, zal na afloop de persoon of het bedrijf dat de meeste bomen aankocht zelf een handje komen helpen bij het planten. "Bomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar in de eerste plaats de longen van de mens. Ik hoop dat mensen door deze campagne beseffen dat ze met weinig moeite heel veel kunnen bereiken", aldus Vinck.
De campagne, uitgevoerd door de Vereniging voor Bos in Vlaanderen in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos, richt zich op burgers en bedrijven. Verschillende grote bedrijven zoals De Lijn, Ikea en Decathlon hebben beloofd dit najaar nog een eigen "bedrijfsbos" te realiseren.
Wie een boom plant, kan die registreren op volgende website http://www.1miljoenbomen.be/. Wie geen tuin heeft maar de campagne toch wil steunen, kan een T-shirt kopen. Per verkochte T-shirt worden nog eens drie nieuwe boompjes aangeplant. (belga/kve)
Het gigantische rekencentrum van Google, waar de zoekaanvragen uit de hele wereld behandeld worden, verbruikte vorig jaar 2,26 miljard kilowattuur. Dat meldt de lokale krant Mercury News.
Het verbruik komt daarmee hoger uit dan dat van menige grootstad. De servers van Google dienen echter niet alleen voor de zoekmachine, maar ook voor de video's van dochter YouTube, voor de e-maildienst Gmail en voor het nieuwe sociale netwerk Google+.
"Waar mogelijk gebruiken we hernieuwbare energie", klinkt het bij Google. Het concern investeert daarbij niet enkel in zonnepanelen op het dak van de centrale, maar pompt ook honderden miljoenen dollars in commerciële windmolenparken. (dpa/sam) hln
Gentse robot vindt miljoen reuzenkrabben bij Antarctica
Een Belgische robot heeft in de buurt van Antarctica meer dan een miljoen reusachtige krabben ontdekt. De aanwezigheid van de zogenaamde 'king crabs' zou het eerste signaal van een ecologische ramp voor de zuidpool kunnen betekenen.
De robot was door wetenschappers van de universiteit van Gent uitgezonden. Op een diepte van 850 meter onder de zeespiegel werden de grote, gevaarlijke roofdieren gevonden. Krabben horen helemaal niet te leven in de buurt van Antarctica. Deze exemplaren waren inclusief de lengte van hun poten tot een meter breed. De dieren leven er en ze planten zich ook voort. De onderzoekers haalden een zwangere vrouwtjeskrab mee naar boven.
De krabben zouden volgens de studie al dertig tot veertig jaar op deze plek kunnen leven. Maar als het water warmer wordt, dreigen de dieren hogerop te klimmen. Als dat gebeurt, kunnen de gevolgen voor de zuidpool dramatisch zijn. De gigantische krabben zullen automatisch het belangrijkste roofdier in de regio worden en zo het hele ecosysteem aantasten.
Invasie
De krabben werden eerder per toeval ontdekt, aangezien de onderzoekers met de Gentse robot het leven in de 'Palmer Deep' wilden bestuderen. De vondst was dan ook een niet zo aangename verrassing. De wetenschappers vermoeden dat de dieren naar de regio gevoerd werden door warmer water. Boven de krabbenzone werd nog een grote diversiteit aan planten en dieren gevonden. Die waren niet meer aanwezig op de plaatsen die de krabben overspoeld hebben. De reusachtige dieren hebben hun rivalen dus al uitgeroeid. Aangezien de dieren zich ook voortplanten, wordt op termijn een invasie gevreesd.
Mogelijk komen de krabben al naar minder diep water om voedsel te zoeken. Als het water zou opwarmen tot 1,4 graden Celsius - de minimumtemperatuur voor krabben om te overleven - kunnen de dieren het continentaal plat bereiken. Dat zou al binnen twee decennia kunnen gebeuren. De komst van de krabben op Antarctica wordt al lang gevreesd door wetenschappers.
Visvangst
In Rusland en Noorwegen hebben de dieren het leven onder water al grondig veranderd. Daar wordt nu stevig op de krabben gevist. Er valt bovendien veel te eten aan de krabben door hun enorme omvang. In Antarctica is visvangst momenteel nog verboden, maar deze krabben kunnen daar in de toekomst mogelijk verandering in brengen. Het kan immers de enige manier zijn om de krabbeninvasie tegen te houden. (gb) hln
Cruiseschepen moeten in Rotterdam stoppen met toeteren als ze het ruime sop kiezen. Dat gebeurt op verzoek van het havenbedrijf naar aanleiding van klachten van omwonenden, zo meldt het AD.
Feitelijk mogen schepen alleen toeteren bij gevaar en bij hoge uitzondering. Cruiseschepen toeteren echter uit traditie, wanneer ze een haven verlaten. Daar komt nu in Rotterdam een einde aan.
Omdat er zo veel schepen aankomen in de havenstad, weet men nog niet hoe men alle schepen op de hoogte gaat brengen van het 'definitieve toeterverbod'. (AD/kve)
"Slimme stroommeters aanslag op de nu al onbetaalbare energiefactuur"
T egen september 2012 verwacht de Europese Commissie een evaluatie van het Vlaams gewest over een algemene invoering van de slimme meter. Een front van middenveldorganisaties plaatst vraagtekens bij die meters. "Die worden gepropageerd door lobbyisten van de elektriciteitsindustrie. Ze zullen een aanslag vormen op de nu al onbetaalbare energiefactuur van kleine verbruikers", stellen ze.
"Netbeheerders Eandis en Infrax plaatsen binnenkort bij 50.000 Vlaamse gezinnen een slimme meter: een nieuwe digitale elektriciteitsmeter die met behulp van de nieuwste informatie- en communicatietechnologieën diverse voordelen zou opleveren voor mens en milieu. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden", zeggen de middenveldorganisaties ACOD, ACV, ACW, ABVV, de Gezinsbond, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikers Organisaties (OIVO), Samenlevingsopbouw en Test-Aankoop.
Kosten
Volgens hen hangt aan de algemene invoering van slimme meters een enorm kostenplaatje: een bedrag dat voor Vlaanderen alleen al oploopt tot 2,272 miljard euro. "Het leidt geen twijfel dat de distributienetbeheerders deze investeringskosten zullen doorrekenen aan de eindconsument. Daardoor zal elk Vlaams gezin via zijn elektriciteitsfactuur jaarlijks minimaal 40 tot 70 euro extra ophoesten."
Onderschatting
Verder toont onderzoek van de organisaties aan dat de elektriciteitsindustrie het besparingspotentieel overschat dat aan de slimme meter wordt toegedicht. "Enkel grote verbruikers zouden winst kunnen puren uit een slimme meter, terwijl zeer kleine verbruikers jaarlijks nauwelijks 3 tot 7 euro zullen besparen. Kleine verbruikers - gezinnen die leven in armoede, maar ook energiezuinige gezinnen - zullen bij een volledige uitrol van de slimme meter financieel opdraaien voor de besparing van grote verbruikers", luidt het. (belga/sam) hln
In de winkels en in alle reclamecampagnes moet de stralingswaarde van elke gsm binnenkort vermeld worden. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van minister van Consumentenzaken Paul Magnette (PS) en zijn partijgenote Laurette Onkelinx, minister van Volksgezondheid, weten de Coreliokranten.
Kleine lettertjes
De achterliggende idee is de consument bewust laten kiezen voor een gsm die minder straling afgeeft en dus veiliger is, legt de woordvoerder van Magnette uit. België wordt zo een van de eerste Europese landen die fabrikanten en verkopers verplichten de stralingswaarden van gsm's zo duidelijk en zichtbaar mogelijk te vermelden. Nu staat die waarde meestal nog in kleine lettertjes ergens in de handleiding van de telefoon vermeld.
Experts reageren echter sceptisch. "Ik juich het initiatief toe, maar ik betwijfel of veel mensen zich dat getal zullen aantrekken. Je vindt die waarden nu al op het internet, maar ik ken weinig mensen die daarnaar kijken als ze een gsm kopen", zegt professor Guy Vandenbosch van de KU Leuven.
Door de maatregel zullen de gsm-producenten evenwel niet verplicht worden de stralingswaarde ook op de verpakking te vermelden. Dat voorstel wordt nog besproken. (belga/sps) hln
De arctische ijskap heeft deze week zijn kleinste omvang bereikt sinds het begin van de satellietobservaties in 1972. Dat hebben Duitse wetenschappers gemeld. De ijskap is een van de belangrijkste elementen voor de temperatuurregeling van onze planeet.
Op 8 september was de ijskap van de Noordpool nog slechts 4,24 miljoen vierkante kilometer groot, aldus de universiteit van Bremen. "Het gaat om een historisch minimum, dat ongeveer 0,5 procent lager ligt dan het vorige record van september 2007", luidt het.
Het smelten van het ijs tijdens de zomer is volgens wetenschappers een indicator van de opwarming van het klimaat, met negatieve effecten voor de Noordpool en de planeet.
De temperatuur aan de Noordpool is de voorbije vijftig jaar twee keer zo snel opgewarmd dan gemiddeld elders ter wereld. (afp/adha)
Wetenschappers hebben mogelijk de oudste voorvader van de homo sapiens (de mens) gevonden. De Australopithecus sediba is qua lichaamsbouw half mens half aap en beschikt over een combinatie van primitieve en moderne lichaamsfuncties. De ontdekking werpt een heel nieuw licht op de evolutie van de mens.
De Australopithecus leefde bijna twee miljoen jaar geleden, veel vroeger dan tot nu toe werd aangenomen. De Zuid-Afrikaanse professor Lee Berger vond de resten in 2008 in een grot in Zuid-Afrika. Na diepgaand onderzoek door wetenschappers vanover de hele wereld, is men het erover eens dat het een van de meest belangwekkende vondsten in de menselijke geschiedenis is.
"We hebben de meest complete hand van één individu van eender welke oude voorvader van de moderne mens die ooit ontdekt werd", zegt Berger. "En ze lijkt erg veel op een menselijke hand, met kleinere vingers en een lange duim. We krijgen nu een beter inzicht in het moment waarop onze grip, wat ons als mens zo uniek maakt, dat ons in staat stelt om piano te spelen, te schilderen, te typen, gereedschap uit steen te maken of handen te schudden, evolueert. "
Nog volgens Berger had de soort een klein maar verrassend ontwikkeld brein en een modern bekken, terwijl de voeten en enkels kenmerken van zowel mens als aap vertoonden. "Die kenmerken, en zijn leeftijd, maken het de beste kandidaat om als onze oudste voorvader beschouwd te worden", aldus Berger. "Nog meer dan vorige ontdekkingen als de homo habilis."
Tot op de dag vandaag is er geen uitsluitsel over wie nu de directe voorloper is van de homo sapiens. Homo erectus wordt algemeen beschouwd als meest waarschijnlijke link tussen aap en mens, maar of die nu zelf afstamt van de homo habilis of de homo rudolfenis is niet duidelijk. Volgens wetenschappers is de australopithecus sediba nu een meer waarschijnlijke kandidaat. (hlnsydney/sps)
Het toerisme is in de eerste helft van 2011 gegroeid met 4,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de World Tourism Organisation (UNWTO). De stijging van het aantal toeristen is het sterkst in de opkomende economieën: 4,8 procent, tegenover 4,3 procent in de ontwikkelde economieën.
Europa, en dan vooral Centraal- en Oost-Europa, loopt met 6 procent voor op de rest van de wereld. Ook Zuid-Amerika doet het met een stijging van 15 procent zeer goed. Als gevolg van de onrusten daalde het toerisme sterk in Noord-Afrika (-13 procent) en het Midden-Oosten (-11 procent). Egypte en Tunesië doen het de voorbije maanden wel opnieuw beter. Taleb Rifai, secretaris-generaal van UNWTO, roept op om beide landen, die volgens hem volledig veilig zijn, te steunen.
De organisatie voorspelt dat de groei in de tweede helft van het jaar ietwat zal afnemen, door de gestegen onzekerheid en het dalende consumentenvertrouwen. (belga/kve) hln
Ook na de Olympische Spelen zit men niet stil in Peking. De Chinese hoofdstad heeft zich immers geëngageerd om de grootste luchthaven ter wereld te bouwen. 'Beijing New International Airport' (BNIA) zal 130 miljoen reizigers per jaar verwerken en krijgt in totaal acht start- en landingsbanen. De opening staat gepland in 2017, zo meldt The Guardian.
De bestaande luchthaven van Peking, Beijing Capital International Airport, is nu al de op één na drukste ter wereld met 74 miljoen passagiers in 2010 maar zit tegen de grenzen van haar capaciteit aan. Het nieuwe vliegveld komt tegemoet aan de continu groeiende vraag naar vluchten van en naar de hoofdstad. De oppervlakte van de megaluchthaven is vergelijkbaar met die van de stad Amsterdam.
De nieuwe luchthaven komt ten zuiden van het centrum van Peking, in het Daxing-district, te liggen. Het ontwerp van het Nederlandse ingenieursbureau NACO (Netherlands Airport Consultants) heeft gelukkig ook een duurzaam aspect. Zo is de afstand die de vliegtuigen moeten taxiën zo kort mogelijk gehouden, waardoor er al wat minder CO2 wordt uitgestoten. Toch zal de impact op het milieu van deze allergrootste luchthaven niet min zijn. (kve) hln
Passagier opgepakt omdat hij weigert gsm uit te zetten op vliegtuig
Een passagier van Southwest Airlines is opgepakt omdat hij weigerde zijn gsm uit te zetten op het vliegtuig. De man zat op de vlucht van Phoenix naar El Paso toen hij zijn gsm gebruikte tijdens de landing. Een stewardess vroeg hem om het toestel opnieuw uit te schakelen, maar dat weigerde hij. De passagier werd bij het uitstappen opgepakt door de politie van El Paso.
Het gebruik van een gsm of andere elektronische toestellen tijdens een vlucht kan problemen veroorzaken in de cockpit. De signalen kunnen voor storingen zorgen en ook de hulpmiddelen van de piloot tijdens slecht weer kunnen beïnvloed worden door een gsm. (adv) hln