Een federaal gerechtshof in Brazilië heeft beslist dat de aanleg van een grote stuwdam in de rivier Xingu stilgelegd wordt. De bouw van de Belo Monte-stuwdam in de noordelijke deelstaat Parà zou de visserij van plaatselijke Indiaanse stammen verstoren, stelden de magistraten.
De dam, die naar schatting 13 miljard euro kost, moet de op twee na grootste stuwdam ter wereld worden en een belangrijke energieleverancier voor heel het land. De stuwdam zou opgetrokken worden op ongeveer 440 kilometer ten zuidwesten van de Braziliaanse stad Belém.
Omstreden bouw
De bouw van de dam is omstreden. Zo zou er naar schatting 500 vierkante kilometer tropisch regenwoud onder water komen te staan. Tienduizenden mensen zouden daardoor moeten verhuizen. Er wordt door milieuactivisten en inheemse volkeren dan ook hevig geprotesteerd tegen de bouw.
Het inheemse stamhoofd Raoni Metykire liet enige tijd geleden nog weten dat zijn volk Belo Monte liever kwijt dan rijk is, "want de dam stelt een eind aan onze rivieren, het oerwoud en ons leven". Hij verkondigde zijn mening tijdens een betoging in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.
'Avatar'
Ook James Cameron, een Amerikaanse filmmaker en Oscarwinnaar, liet zich negatief uit over de bouw van de stuwdam. Hij heeft het gebied al een paar keer bezocht om aandacht te vestigen op de zaak. Cameron regisseerde de internationale kaskraker 'Avatar', een film over een natuurvolk dat op een andere planeet woont. Het volk voert een strijd tegen mensen die het op de natuurlijke grondstoffen van die planeet hebben gemund en zo het leefgebied kapotmaken.
Het is niet de eerste keer dat de constructie van de dam onderbroken wordt. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg, kan ook deze keer beroep aantekenen tegen de uitspraak van de rechter.
De bouw van de stuwdam is al controversieel sinds het project dertig jaar geleden voorgesteld werd. (afp/adha/sg)
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar nu is ie er eindelijk: de Boeing 787 Dreamliner. Met meer dan drie jaar vertraging werd het eerste exemplaar afgeleverd aan de Japanse vliegtuigmaatschappij All Nippon Airways. De Dreamliner is zo'n twintig procent energiezuiniger en ook voor de passagiers valt er veel te bejubelen.
Het nieuwe entertainmentsysteem is ontworpen met Android en kan bediend worden met handgebaren. De raampjes zitten hoger zodat je beter naar buiten kan kijken en het plastic venstertje is vervangen door een elektrisch dim-systeem. LED lampen kunnen het hele vliegtuig verlichten in 128 verschillende kleuren. Er kunnen tot 296 passagiers mee op de Dreamliner.hln
"Vloot passagiersvliegtuigen zal verdubbelen tegen 2030"
De vloot aan passagiersvliegtuigen zal zich tegen 2030 meer dan verdubbelen, van 15.000 heden tot 31.500 in 2030. Het aantal passagiers zal in de komende twee decennia jaarlijks met 4,8 procent toenemen. Dat voorspelt Airbus, de grootste commerciële vliegtuigbouwer, in zijn Global Market Forecast.
Het aantal passagiersvliegtuigen in de wereld zal tot 2030 meer dan verdubbelen naar 31.500 stuks. Daarvoor zullen vliegtuigmaatschappijen de komende 20 jaar 27.800 nieuwe vliegtuigen aankopen, voor een totaalwaarde van 3,5 biljoen dollar (2,55 biljoen euro), voorziet ook Airbus.
Azië
De grootste kopers zullen Aziatische maatschappijen zijn. Azië, waar de grootste groei wordt voorspeld, zal volgens Airbus tegen 2020 een derde van de nieuwe vliegtuigen beheren. Europa en Noord-Amerika, markten die ook nog zullen groeien, zullen een aandeel van 22 procent vertegenwoordigen.
Recessie
Verder verwacht Airbus dat de luchtvaartsector geen hinder zal ondervinden van een eventuele recessie. Redenen daarvoor zijn volgens Airbus de stijgende bevolkingsgroei en een hogere welstand in opkomende economieën. Alleen al in India zal het aantal passagiers in de komende twintig jaar met 9,8 procent stijgen, in China met 7,2 procent. In tijden van hogere energieprijzen zijn grote, zuinige machines in trek, zo analyseert Airbus nog. (dpa/bloomberg/lpb)
Australië pakt wereldrecord langste parade in bikini.
In de Australische stad Gold Coast in de staat Queensland is het wereldrecords voor de langste bikiniparade verbroken.
Het evenement, dat georganiseerd werd door de lokale krant 'Gold Coast Bulletin', vond plaats op het bekende 'Surfers Paradise'-strand. De schaarsgeklede deelneemsters moesten op het strand een afstand van 1,6 kilometer afleggen om te kunnen deelnemen aan de recordpoging.
Afgevaardigden van het Guinness Book of World Records waren ter plaatse om na te gaan of alles correct verliep. Zo konden ze zelf de 357 deelneemsters aanschouwen. Het vorige record werd vorig jaar verbroken op de Kaaimaneilanden. Daar namen toen 331 vrouwen aan deel. (sg) hln
Dompel jezelf onder in de mythische sfeer van 1001 nachten, bruisende steden en winkelparadijzen en geniet van de winterzon tijdens een exotische cruise naar de Verenigde Arabisch Emiraten. Op het programma staan Abu Dhabi, Dubai en Al Fujairah in de V.A.E. en Khasab en Muscat in Oman.
Luxeschip MSC Lirica zal vanaf oktober 2011 deze nieuwe winterroute bevaren met Abu Dhabi als thuishaven. De cruises duren 8 dagen en 7 nachten. "We zijn ervan overtuigd dat dit Arabische avontuur voor veel gasten onvergetelijk wordt," verklaart Erminio Eschena, directeur van MSC Cruises voor Belux en Frankrijk.
Wonderlijke route
MSC Cruises is de enige rederij die Khasab vast op het programma heeft staan. De stad wordt ook wel het 'Noorwegen van Arabië' genoemd vanwege de ruige, gletsjer-achtige kustlijn, de hoge bergen en heldere, schitterende fjorden. Khasab ligt in een exclave van het land van Oman aan de monding van de Perzische Golf.
Muscat is bekend als één van de grote havens ter wereld sinds het oude Rome. Reis door de tijd op de adembenemende Al Jalali en Al Mirani forten en bruisende souks en geniet van de tijdloze natuurlijke geuren van het exclusieve Amouage parfumerie.
In Al Fujairah vinden gasten paradijselijk afgelegen stranden tussen de mooie Hajar-bergen en de warme waters van de Golf, maar kunnen ze ook kiezen voor ontdekkingstochten door de woestijn, een culturele rondleiding langs de kustlijn,...
Metropool Abu Dhabi spreekt helemaal tot de verbeelding met een bezoek achter de schermen van het Yas Marina Formula 1 Circuit en het gloednieuwe Ferrari World Theme Park waar gasten zich kunnen wagen aan een rit op de snelste achtbaan ter wereld. Abu Dhabi wordt niet voor niets de Tuinstad van de Golf genoemd. Ontdek er de oasisstad van Al Ain, de eerste site van de V.A.E dat door UNESCO als Werelderfgoed werd erkend. Of geniet van een afternoon tea in het weelderige Emiratenpaleis. Aan moderne architectuur en sites heeft Dubai ook niet tekort. De stad is bovendien erg gekend als winkelparadijs.
Deze cruises vertrekken vanuit Abu Dhabi op zondag van 30 oktober tot 4 maart 2012 en vanuit Dubai op vrijdag van 28 oktober tot 9 maart 2012. Meer info: MSC Cruises. (kve) hln
De (natte) zomer is gepasseerd en de herfstbladeren beginnen stilaan te verkleuren. En bij jou steken de vakantiekriebels weer de kop op. Weet dan dat ook oktober een fantastische reismaand is met ontzettend veel mogelijkheden. Wij geven alvast vijf redenen om net dan je koffers te pakken.
De culturele schatten van Berlijn worden vaak overschaduwd door die van Parijs, Wenen en enkele Italiaanse steden. Onterecht weliswaar want de Duitse hoofdstad beschikt over uitstekende musea en biedt geweldige muziekprogramma's aan. Aangezien winters er meestal heel koud zijn, is oktober een goede maand om al dat moois te ontdekken. In het Bode Museum vindt dan een interessante expositie plaats met een focus op portretten uit de renaissance van onder meer Donatello en Botticelli. Een retrospectieve rond het werk van de Japanse kunstenaar Hokusai in het Martin-Gropius-Bau museum loont ook zeer de moeite.
Oktober is de maand waarin enkele culinaire festivals plaatsvinden in Normandië. In de regio van cider, calvados en uitstekende visschotels is dat niet verwonderlijk. Zo kan je je tegoed doen aan champignons in Bellême, appels in Vimoutiers, sint-jacobsschelpen in Villers-sur-Mer en aan appels, cider en kaas in Conches-en-Ouche.
De herfst is erg aangenaam in Toscane. 's Avonds is er de kilte die je niet hebt in de zomer en 's morgens hangt er mist in de valleien. Maar de zon is nog voldoende sterk om de nevel te laten verdwijnen. De temperaturen schommelen rond de twintig graden. Net zoals in Normandië tieren de culinaire festivals er welig. Zo is er het evenement 'Sagra del Fungo e della Castagna' (champignons en kastanjes) in Vivo dOrcia in Valdorcia van 9 tot 16 oktober. Een gelijkaardige festiviteit wordt georganiseerd in Abbadia San Salvatore (niet ver van Montalchino) op 15 en 16 oktober.
Japan is geliefd tijdens de lente omwille van de bloesems van de kerselaar. Maar de Japanse parken en tuinen zijn minstens even mooi en kleurrijk tijdens de herfst. Dan eisen de schitterende kleuren van de bladeren van de esdoorn alle aandacht op.
Ben je nog niet in Ronda, Granada, Cordoba of Sevilla geweest? Oktober is de ideale maand om een rondreis te plannen in Andalusië. Vluchten en autohuur zijn dan een stuk goedkoper, de temperaturen zijn hoog maar niet te hoog om rond te rijden met de wagen en talrijke daguitstappen te maken. Het Alhambra in Granada blijft weliswaar het hele jaar door populair, dus is het aangewezen om je tickets op voorhand te boeken.
Australisch hospitaal wil geen buitenlanders meer helpen
The Royal Brisbane and Women's Hospital, het grootste ziekenhuis van de Australische deelstaat Queensland, wil geen buitenlanders meer opnemen voor bepaalde medische ingrepen om op die manier geld uit te sparen. Niet-Australische studenten of toeristen krijgen sinds kort de boodschap een privéziekenhuis te zoeken of naar hun land terug te keren.
De maatregel is van toepassing op gynaecologische ingrepen en andere behandelingen op de materniteit. Het gaat vooral om mensen uit Azië, Afrika en bepaalde Europese landen. Patiënten uit de negen landen waarmee Australië een overeenkomst heeft inzake gezondheidszorg, waaronder België, kunnen nog wel terecht in het ziekenhuis.
Het ministerie van Gezondheid weigerde te zeggen of er nog andere ziekenhuizen zijn die de maatregel toepassen, maar verdedigde het beleid door te stellen dat het een manier is om belastingbetalers te verzekeren voorrang te krijgen.
Uit een gelekte memo van ziekenhuisdirecteur Ian Cooke blijkt dat het budget van vorig jaar met zes procent werd overschreden en dat men dit jaar binnen het budget moest blijven. "Gemiddeld wordt slechts 50 procent van de kosten gerecupereerd, en die terugbetaling kost zelf ook nog eens tijd én geld. In het huidige (financiële) klimaat kan dit niet blijven duren. Hun opties zijn ofwel een privéziekenhuis zoeken ofwel naar hun land terugkeren om daar een ingreep te ondergaan."
Volgens de oppositie in Queensland doet de maatregel de reputatie van Australië geen goed. "Ik zeg niet dat het racisme is, maar we begeven ons op glad ijs wanneer gezondheidszorg voorbehouden wordt aan mensen op basis van hun nationaliteit", klinkt het. " hln
Scholieren winnen AK-47 in Somalische koranwedstrijd
Een groep Somalische scholieren heeft een wel heer aparte prijs overgehouden aan een koranwedstrijd: een AK-47 automatisch geweer en omgerekend ruim 500 euro. De wedstrijd werd georganiseerd door de radicaalislamitische terreurbeweging al-Shabaab.
Tijdens de wedstrijd, die vorige maand plaatsvond, probeerden scholieren van 10 tot 17 jaar de koran zo goed mogelijk te lezen. De winnaar kreeg dus een AK-47 en 500 euro. Ook de groep die als tweede eindigde, kreeg een kalasjnikov en 365 euro. De groep die derde eindigde moest zich tevreden stellen met twee handgranaten en 290 euro.
Met de AK-47 is de wedstrijdorganisatie niet aan haar proefstuk toe. Op vorige edities gingen de winnaars al eens naar huis met een granaatwerper. Al-Shabaab controleert grote delen van het zuiden van Somalië. De beweging strijdt al jaren tegen het zwakke centrale gezag in de hoofdstad Mogadishu, dat steun krijgt van de internationale gemeenschap. (tma) hln
Brugge profileert zich tussen 6 november en 8 december opnieuw als dé hoofdstad van de chocolade. Dan wordt 'Choc'in Brugge' georganiseerd, een evenement dat een maand lang de stad en zijn bezoekers onderdompelt in de wereld van de chocolade.
Menu's met chocolade
Brugge telt 50 chocolatiers, die op artisanale en creatieve manier met chocolade bezig zijn, los van de ruim 120 verkooppunten van chocolade en pralines. "Maar 'Choc'in' moet Brugge opnieuw op de kaart zetten als culinaire topbestemming, met de nadruk op chocolade. Tijdens die maand bieden 14 topchefs een menu met chocolade aan", zegt toerismeschepen Jean-Marie Bogaert.
Bord met kunstwerk
Wie een menu bestelt, krijgt een porseleinen bord aangeboden met een tekening van de Amerikaans-Brugse kunstenaar Brody Neuenschwander. Enkele van die chefs geven ook workshops waarbij een eigen menu kan samengesteld worden. Tien artisanale chocolatiers doen hetzelfde en er zijn stadswandelingen in het teken van chocolade. En er zijn ook een vijftal welnesscentra die de klanten met een chocoladebehandeling verwennen.
Bloeddruk verlagen
Ook het chocolademuseum Choco-Story pakt uit met enkele nieuwigheden, zoals een chocoladekuur om de bloeddruk te verlagen. "Dat komt van de Kuna-indianen in Panama," zegt Eddy Van Belle, CEO van Belkolade en eigenaar van het chocolademuseum. Die indianen zullen dat demonstreren op de chocoladebeurs Choco-Laté, die van 11 tot 13 november loopt in de stadshallen op de Markt in Brugge. (belga/lb)
Het hellend vlak van Ronquières, een symbooldossier van de "wafelijzerpolitiek", bevat een grote constructiefout. Dat schrijft het wetenschappelijke maandblad Eos. Het hellend vlak werd in 1968 in gebruik genomen om een hoogteverschil van 68 meter op het kanaal Charleroi-Brussel te overbruggen. Een waterbak van 5.500 ton vervoert de schepen over een 1.400 meter lange spoorlijn.
De scheepslift werd nooit een succes en bedient momenteel een tiental schepen per dag. Vlaamsgezinden riepen de immense installatie uit tot een symbool van de Belgische "wafelijzerpolitiek" en stellen dat het hellend vlak enkel werd gebouwd als financieel tegengewicht voor investeringen in Vlaanderen. Eos brengt deze maand aan het licht dat de scheepslift ook een belangrijke constructiefout bevat, die tot overmatige slijtage leidt. De veren onder de laadbak werden immers loodrecht op het horizontale aardoppervlak gemonteerd en niet loodrecht op de helling. "Vergelijk het met een skiër", zegt Dirk Huylebrouck, auteur van het stuk. "Elke ervaren skiër weet dat hij op een sleeplift loodrecht op de helling moet gaan staan om stabiel te blijven."
De constructiefout werd al in 1977 opgemerkt door ingenieur Daniel Dewaele, die een brief schreef naar de toenmalige minister van Openbare Werken. De fout werd erkend, maar de opmerking van Dewaele bleef zonder gevolg. Minister Guy Mathot voerde aan dat de positionering van de wielen een esthetisch doel dient. Omdat de scheepslift zo weinig wordt gebruikt, blijft de slijtage binnen de perken en zal het euvel wellicht nooit worden opgelost. (belga/tma)
Tien ongerepte eilanden waar de natuur nog puur is
Wil je even ontsnappen aan de dagdagelijkse hectiek? Dan is een trip naar een ongerept eiland de perfecte remedie. Volgens de Huffington Post zijn dit de meest ecovriendelijke en pure eilanden ter wereld. Ze bieden immers talloze mogelijkheden voor duurzame reizigers zonder dat dit ten koste gaat van de eigenheid en de schitterende natuur. Ontdek deze pareltjes en kom weer op adem.
PAPOEA-NIEUW-GUINEA grenst aan Indonesië en ligt ten noorden van Australië. Het is uniek in de wereld wat betreft flora en fauna. Papoea-Nieuw-Guinea is grotendeels bergachtig, en bedekt met adembenemend regenwoud.
DOMINICA is een eiland in de Caraïben en dus zeker niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek. Het heeft één van de ruigste en en meest natuurlijke landschappen in de regio. De oostkant van het eiland is bedekt met dicht, tropisch regenwoud. De westkust is dan weer vrij bergachtig.
SOCOTRA is een kleine archipel in de Indische Oceaan nabij de Hoorn van Afrika en ten zuiden van Jemen, tot welk land de archipel bestuurlijk behoort. Dit UNESCO Werelderfgoed wordt ook wel eens 'Galapagos van de Indische Oceaan' genoemd. Een erg opvallende plant op Socotra is de legendarische drakenboom, een grote parasolachtige boom.
SAN BLAS ISLANDS zijn een archipel van 357 eilanden voor de kust van Panama. Hier beleef je het pure Robinson Crusoe gevoel. Stuk voor stuk zijn het idyllische eilandjes met wuivende kokospalmen. Dat is puur genieten. Opmerkelijk: de kokosnoot kan er dienen als betaalmiddel, en heeft een waarde van tien Amerikaanse dollarcent. Een flesje frisdrank kan zodoende voor 4 kokosnoten gekocht worden.
GALAPAGOS. De Galapagoseilanden hoeven we nog amper voor te stellen. Ze behoren tot Ecuador en zijn van vulkanische oorsprong. Deze archipel is één van de grootste natuurlijke wonderen ter wereld. De eilandengroep is nooit met het vaste land verbonden geweest, waardoor de flora en fauna zich op een uniek wijze ontwikkeld heeft.
MADEIRA is een subtropisch bloemeneiland in de Atlantische Oceaan. Het kent een zeer mild klimaat en is door de vele bossen en bergen populair bij wandelaars en natuurgenieters. Gelukkig blijft het eiland gespaard van massatoerisme omdat er geen zandstranden zijn.
VANUATU. Het is een eilandengroep ten westen van Fiji en ten noorden van Nieuw-Caledonië. Het landschap wordt overheerst door jungle, kokosplantages en lagunes. Een studie van de Britse New Economics Foundation (NEF) stelt dat het geluksgevoel bij de inwoners van Vanuatu het grootste is.
LANAI maakt deel uit van de Hawaïaanse eilanden. Het heeft een unieke vegetatie, opvallend zijn de vele pijnbomen. Het rotsachtige tropische eiland biedt adembenemende maanlandschappen en tal van idyllische settings.
CHANNEL ISLANDS zijn een groep van acht eilanden voor de kust van Californië. De eilanden zijn nooit met het vasteland verbonden geweest, waardoor veel van de planten uniek zijn, ze komen nergens anders ter wereld voor. Dankzij de geïsoleerde ligging is het 'Channel Island National Park' nog maar nauwelijks ontwikkeld, waardoor het voor bezoekers een erg boeiende plek is om de natuur te bewonderen.
Moos gaat biechten en zegt tegen de priester: Ik ben bijna vreemdgegaan vorige week. Hoe bedoel je bijna? vraagt de priester. Nou, zegt Moos, we hebben ons uitgekleed en toen heb ik m er alleen even tegenaan gewreven en ben toen gestopt. De priester zegt: Er tegenaan wrijven is hetzelfde als hem erin stoppen dus om te beginnen blijf je bij die vrouw uit de buurt. Om je zonden te vergeven zeg je 5 weesgegroetjes en je stopt zo 50,- in de kerkcollectebus bij de uitgang. Moos verlaat de biechtstoel, zegt zijn 5 weesgegroetjes en loopt naar de collectebus. Hij blijft er even bij staan en loopt dan de deur uit. De Priester, die hem nakeek en zag wat er gebeurde rende achter hem aan de kerk uit en zei: Dat zag ik! Je hebt niets in de collectebus gedaan! Nou, zegt Moos, ik heb die 50,- er tegenaan gewreven en volgens u is dat hetzelfde als het erin doen.
Duivenmelken: Ook vogels geven melk aan hun jongen
Melk geven lijkt een eigenschap die zoogdieren onderscheidt van andere diersoorten. Maar volgens een studie zouden ook duiven, flamingo's en pinguïns hun kuikens melk geven, zo schrijft de Daily Mail.
Bij deze vogels is melk geven zelfs geen typisch vrouwelijke eigenschap, ook de mannetjes doen het. De melk is nodig om het immuunsysteem van de kuikens op te bouwen. Kuikens van duiven die melk gekregen hebben, blijken beter beschermd te zijn tegen ziektes.
Gedurende de eerste week van hun leven krijgen de kuikens uitsluitend melk. Nadien volgt een mix van melk en gewoon voedsel. (gb) hln
Een paard met z'n kop in een holle boomstam, een varken in de beerput of een hond op de vensterbank van de eerste verdieping. Je vraagt je af hoe deze beestjes in dergelijke benarde situaties terecht zijn gekomen. Dieren in nesten, zoveel is zeker. (eb) hln
Het aantal mensen dat beroep doet op hulporganisaties blijft stijgen en onder hen zijn steeds meer Belgen. Dat schrijft De Morgen.
De krant laat een aantal organisaties aan het woord. Zo ziet Onthaal Sint-Antonius in Antwerpen, dat voedselpakketten bedeelt en daarmee maandelijks tussen de 500 à 700 mensen bereikt, de laatste jaren een significante toename. Er is ook een verschuiving. De verhouding Belgen-buitenlanders is nu zowat fifty-fifty. Dat wil wat zeggen, weet de organisatie, want voor een Belg zijn hand uitsteekt naar hulp is de toestand zeer ernstig.
Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck kan geen exacte cijfers geven, maat bevestigt dat het aantal hulpbehoevenden het afgelopen jaar fors is gestegen. Ze kan zich vinden in Britse cijfers die stellen dat het aantal personen die een beroep doen op voedselpakketten 20 pct is gestegen de laatste twaalf maanden.
De Coninck wijst naar de armoedemigratie, maar ook naar de sociaal-economische crisis en de lage pensioenen. Een zelfde verhaal bij het Antwerpse Moeders voor Moeders, dat eveneens voedselpakketten verdeelt. (belga/sps)