TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
07-10-2011
Hellend vlak van Ronquières
"Hellend vlak van Ronquières staat scheef"
Het hellend vlak van Ronquières, een symbooldossier van de "wafelijzerpolitiek", bevat een grote constructiefout. Dat schrijft het wetenschappelijke maandblad Eos. Het hellend vlak werd in 1968 in gebruik genomen om een hoogteverschil van 68 meter op het kanaal Charleroi-Brussel te overbruggen. Een waterbak van 5.500 ton vervoert de schepen over een 1.400 meter lange spoorlijn.
De scheepslift werd nooit een succes en bedient momenteel een tiental schepen per dag. Vlaamsgezinden riepen de immense installatie uit tot een symbool van de Belgische "wafelijzerpolitiek" en stellen dat het hellend vlak enkel werd gebouwd als financieel tegengewicht voor investeringen in Vlaanderen. Eos brengt deze maand aan het licht dat de scheepslift ook een belangrijke constructiefout bevat, die tot overmatige slijtage leidt. De veren onder de laadbak werden immers loodrecht op het horizontale aardoppervlak gemonteerd en niet loodrecht op de helling. "Vergelijk het met een skiër", zegt Dirk Huylebrouck, auteur van het stuk. "Elke ervaren skiër weet dat hij op een sleeplift loodrecht op de helling moet gaan staan om stabiel te blijven."
De constructiefout werd al in 1977 opgemerkt door ingenieur Daniel Dewaele, die een brief schreef naar de toenmalige minister van Openbare Werken. De fout werd erkend, maar de opmerking van Dewaele bleef zonder gevolg. Minister Guy Mathot voerde aan dat de positionering van de wielen een esthetisch doel dient. Omdat de scheepslift zo weinig wordt gebruikt, blijft de slijtage binnen de perken en zal het euvel wellicht nooit worden opgelost. (belga/tma)
Tien ongerepte eilanden waar de natuur nog puur is
Wil je even ontsnappen aan de dagdagelijkse hectiek? Dan is een trip naar een ongerept eiland de perfecte remedie. Volgens de Huffington Post zijn dit de meest ecovriendelijke en pure eilanden ter wereld. Ze bieden immers talloze mogelijkheden voor duurzame reizigers zonder dat dit ten koste gaat van de eigenheid en de schitterende natuur. Ontdek deze pareltjes en kom weer op adem.
PAPOEA-NIEUW-GUINEA grenst aan Indonesië en ligt ten noorden van Australië. Het is uniek in de wereld wat betreft flora en fauna. Papoea-Nieuw-Guinea is grotendeels bergachtig, en bedekt met adembenemend regenwoud.
DOMINICA is een eiland in de Caraïben en dus zeker niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek. Het heeft één van de ruigste en en meest natuurlijke landschappen in de regio. De oostkant van het eiland is bedekt met dicht, tropisch regenwoud. De westkust is dan weer vrij bergachtig.
SOCOTRA is een kleine archipel in de Indische Oceaan nabij de Hoorn van Afrika en ten zuiden van Jemen, tot welk land de archipel bestuurlijk behoort. Dit UNESCO Werelderfgoed wordt ook wel eens 'Galapagos van de Indische Oceaan' genoemd. Een erg opvallende plant op Socotra is de legendarische drakenboom, een grote parasolachtige boom.
SAN BLAS ISLANDS zijn een archipel van 357 eilanden voor de kust van Panama. Hier beleef je het pure Robinson Crusoe gevoel. Stuk voor stuk zijn het idyllische eilandjes met wuivende kokospalmen. Dat is puur genieten. Opmerkelijk: de kokosnoot kan er dienen als betaalmiddel, en heeft een waarde van tien Amerikaanse dollarcent. Een flesje frisdrank kan zodoende voor 4 kokosnoten gekocht worden.
GALAPAGOS. De Galapagoseilanden hoeven we nog amper voor te stellen. Ze behoren tot Ecuador en zijn van vulkanische oorsprong. Deze archipel is één van de grootste natuurlijke wonderen ter wereld. De eilandengroep is nooit met het vaste land verbonden geweest, waardoor de flora en fauna zich op een uniek wijze ontwikkeld heeft.
MADEIRA is een subtropisch bloemeneiland in de Atlantische Oceaan. Het kent een zeer mild klimaat en is door de vele bossen en bergen populair bij wandelaars en natuurgenieters. Gelukkig blijft het eiland gespaard van massatoerisme omdat er geen zandstranden zijn.
VANUATU. Het is een eilandengroep ten westen van Fiji en ten noorden van Nieuw-Caledonië. Het landschap wordt overheerst door jungle, kokosplantages en lagunes. Een studie van de Britse New Economics Foundation (NEF) stelt dat het geluksgevoel bij de inwoners van Vanuatu het grootste is.
LANAI maakt deel uit van de Hawaïaanse eilanden. Het heeft een unieke vegetatie, opvallend zijn de vele pijnbomen. Het rotsachtige tropische eiland biedt adembenemende maanlandschappen en tal van idyllische settings.
CHANNEL ISLANDS zijn een groep van acht eilanden voor de kust van Californië. De eilanden zijn nooit met het vasteland verbonden geweest, waardoor veel van de planten uniek zijn, ze komen nergens anders ter wereld voor. Dankzij de geïsoleerde ligging is het 'Channel Island National Park' nog maar nauwelijks ontwikkeld, waardoor het voor bezoekers een erg boeiende plek is om de natuur te bewonderen.
Moos gaat biechten en zegt tegen de priester: Ik ben bijna vreemdgegaan vorige week. Hoe bedoel je bijna? vraagt de priester. Nou, zegt Moos, we hebben ons uitgekleed en toen heb ik m er alleen even tegenaan gewreven en ben toen gestopt. De priester zegt: Er tegenaan wrijven is hetzelfde als hem erin stoppen dus om te beginnen blijf je bij die vrouw uit de buurt. Om je zonden te vergeven zeg je 5 weesgegroetjes en je stopt zo 50,- in de kerkcollectebus bij de uitgang. Moos verlaat de biechtstoel, zegt zijn 5 weesgegroetjes en loopt naar de collectebus. Hij blijft er even bij staan en loopt dan de deur uit. De Priester, die hem nakeek en zag wat er gebeurde rende achter hem aan de kerk uit en zei: Dat zag ik! Je hebt niets in de collectebus gedaan! Nou, zegt Moos, ik heb die 50,- er tegenaan gewreven en volgens u is dat hetzelfde als het erin doen.
Duivenmelken: Ook vogels geven melk aan hun jongen
Melk geven lijkt een eigenschap die zoogdieren onderscheidt van andere diersoorten. Maar volgens een studie zouden ook duiven, flamingo's en pinguïns hun kuikens melk geven, zo schrijft de Daily Mail.
Bij deze vogels is melk geven zelfs geen typisch vrouwelijke eigenschap, ook de mannetjes doen het. De melk is nodig om het immuunsysteem van de kuikens op te bouwen. Kuikens van duiven die melk gekregen hebben, blijken beter beschermd te zijn tegen ziektes.
Gedurende de eerste week van hun leven krijgen de kuikens uitsluitend melk. Nadien volgt een mix van melk en gewoon voedsel. (gb) hln
Een paard met z'n kop in een holle boomstam, een varken in de beerput of een hond op de vensterbank van de eerste verdieping. Je vraagt je af hoe deze beestjes in dergelijke benarde situaties terecht zijn gekomen. Dieren in nesten, zoveel is zeker. (eb) hln
Het aantal mensen dat beroep doet op hulporganisaties blijft stijgen en onder hen zijn steeds meer Belgen. Dat schrijft De Morgen.
De krant laat een aantal organisaties aan het woord. Zo ziet Onthaal Sint-Antonius in Antwerpen, dat voedselpakketten bedeelt en daarmee maandelijks tussen de 500 à 700 mensen bereikt, de laatste jaren een significante toename. Er is ook een verschuiving. De verhouding Belgen-buitenlanders is nu zowat fifty-fifty. Dat wil wat zeggen, weet de organisatie, want voor een Belg zijn hand uitsteekt naar hulp is de toestand zeer ernstig.
Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck kan geen exacte cijfers geven, maat bevestigt dat het aantal hulpbehoevenden het afgelopen jaar fors is gestegen. Ze kan zich vinden in Britse cijfers die stellen dat het aantal personen die een beroep doen op voedselpakketten 20 pct is gestegen de laatste twaalf maanden.
De Coninck wijst naar de armoedemigratie, maar ook naar de sociaal-economische crisis en de lage pensioenen. Een zelfde verhaal bij het Antwerpse Moeders voor Moeders, dat eveneens voedselpakketten verdeelt. (belga/sps)
Vlaanderen bespaart dubbel zoveel energie als gevraagd
Vlaanderen bespaarde in 2010 bijna dubbel zoveel op energie als gevraagd door Europa. Dat berichten de Coreliokranten vandaag. Ook de einddoelstelling zal volgens prognoses ver overschreden worden.
Europa vraagt aan de lidstaten om tegen 2016 negen procent te besparen van het gemiddelde energieverbruik in de periode 2001 tot 2005. Dat komt voor Vlaanderen neer op een energiebesparing van bijna zeventienduizend gigawattuur of 17 miljard kilowattuur aan elektriciteit, gas of olie, vergeleken bij een situatie waarin we niets doen.
In 2010 moest al 5.653 gigawattuur bereikt worden. De energiebesparing bedroeg 10.818 gigawattuur, ongeveer de helft van de jaarlijkse stroomproductie van het kerncentralepark van Doel. Ter vergelijking: de opbrengst van het Vlaamse zonnepanelenpark bedroeg in 2010 welgeteld 488 gigawattuur.
De maatregelen met het grootste besparingseffect hebben te maken met woningbouw. De financiële ondersteuning voor dakisolatie is goed voor 17 procent van de inspanning, de energieprestatieregelgeving voor nieuwe huizen is goed voor 13 procent. Samen met de ondersteuning voor het vervangen van een verwarmingsketel (9 procent) zijn ingrepen aan woningen goed voor 39 procent van de inspanning.
Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) vindt dat Vlaanderen de goede cijfers moet aangrijpen om nog ambitieuzer te zijn. (belga/adv) hln
Allernieuwste superjumbo tilt luxe naar hoger niveau
Korean Air pakte recent uit met haar nieuwste superjumbo. De luchtvaartmaatschappij heeft de A380 uiterst luxueus laten uitrusten. Hoogtijd dus om een kijkje te nemen.
Business class op het bovendek van de A380
Het benedendek biedt plaats aan 12 passagiers in First Class en 301 in Economy. Het bovenste passagiersdek wordt exclusief voor de Business Class gereserveerd.
In totaal kan deze Airbus dus 407 passagiers vervoeren wat beduidend minder is dan de A380's van concurrerende maatschappijen. De superjumbo's van Qantas bieden 450 zitplaatsen. Emirates en Air France laten respectievelijk 517 en 538 reizigers plaatsnemen. Het spreekt voor zich dat de beenruimte in de A380 van Korean Air in vergelijking dus behoorlijk ruim mag genoemd worden.
Taxfreeshop
Wie zich een zitje op het bovenste dek kan veroorloven, kan plaatsnemen in één van de 94 stoelen die maar liefst 188 cm beenruimte bieden en volledig achterover kunnen gezet worden voor een goede nachtrust. Een prestigieuze taxfreeshop, waar passagiers zelf kunnen gaan snuisteren, en een bar en lounge completeren het plaatje. (kve) hln
Een vliegticket valt volgend jaar tot vijf procent duurder uit, zowel op Europese als op intercontinentale vluchten. Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Industry Forecast' van Advito, consultancy-expert in de reissector, zo meldt Het Laatste Nieuws.
"Aan de basis van de stijging liggen onder meer de hogere vraag en de samenwerking tussen verschillende luchtvaartmaatschappijen", luidt het.
"Verder zal de aankoop van emissierechten voor kooldioxide doorgerekend worden en kunnen de prijzen ook stijgen door extra kosten voor het betalen met een kredietkaart. De olieprijs speelt eveneens een rol. Ervaring leert ons dat telkens wanneer die met 10 dollar stijgt, de vluchttarieven met zo'n 3 procent toenemen." (hln/kve)
Astronomen hebben vijftig nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Eén ervan zou mogelijk leven zoals wij het kennen kunnen huisvesten. De temperatuur schommelt er tussen 30 en 50 graden, en de atmosfeer is erg vochtig. "Benauwd" is het woord dat volgens Lisa Kaltenegger van het Max Planckinstituut het best de omstandigheden omschrijft.
De exoplaneten zijn waargenomen met een extreem gevoelig meetapparaat van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili.
Zestien van de ontdekte exoplaneten zijn "super-aardes", planeten die minder dan tien keer zo zwaar zijn als de Aarde. Eén van die super-aardes, die de naam HD 85512 b heeft meegekregen, cirkelt rond haar ster in de Goldilocks Zone, wat betekent dat er leven mogelijk is.
HD 85512 b is gedurende 200 nachten meer dan 1.000 keer gespot, en dat maakt dat de astronomen erg zeker zijn van hun bevindingen.
Life, but not as we know it?
De massa van de planeet is 3,6 keer die van de Aarde, wat relatief klein is, en ze is ook relatief dichtbij, op "amper" 35 lichtjaar (331.118.494.175.000 kilometer) van de Aarde.
HD 85512 b staat in elk geval ongeveer goed ten opzichte van haar ster, in wat wetenschappers de Goldilocks Zone noemen. In die zone is het niet te koud en ook niet te warm om vloeibaar water te hebben.
De zwaartekracht is er 1,4 keer die van op onze planeet. Dat zou impliceren dat als er op HD 85512 b leven is, dat het waarschijnlijk compacter is dan bij ons. Een jaar duurt overigens maar zestig dagen op HD 85512b.
Volgend jaar beter zicht
Astronomen hopen aan de hand van meer uitgebreide onderzoeken te weten te komen of er water aanwezig is op de planeet, en ook niet onbelangrijk, of er een solide, rotsachtige ondergrond is. Vanaf volgend jaar zou dat een stuk makkelijker kunnen worden, want dan wordt er een nieuwe, supergevoelige ruimtetelescoop gelanceerd.
"De European Extremely Large Telescope zal dat effectief aankunnen", volgens Markus Kissler-Patig van de European Southern Observatory. "Die zal leven kunnen detecteren op planeten rond de sterren die het dichtst bij ons staan en de atmosfeer van exoplaneten kunnen analyseren." HD 85512b wordt één van de eerste "doelen" van de nieuwe telescoop.
Wolken nodig
Opdat HD 85512b leefbaar zou zijn voor de mens moet aan nog een voorwaarde worden voldaan: er moeten wolken zijn. 60 procent van de planeet moet onder een wolkendek liggen hebben de wetenschappers uitgerekend. Die hoeveelheid wolken reflecteert de zonnestralen genoeg om de temperatuur genoeg te doen zakken. Op aarde bedraagt die bedekkingsgraad 50 procent.
Inmiddels zijn er sinds de eerste in 1995 al 650 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Daarbij is slechts één andere super-aarde, met potentieel: Gliese 581d. (hlnsydney/sps/mvl)
Nieuwe raket van NASA moet astronauten naar Mars vliegen
Nu het tijdperk van de shuttle voorbij is, werkt NASA aan een nieuw ruimtetoestel dat astronauten verder dan ooit moet brengen. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau stelde vandaag de plannen van de raket van de toekomst voor.
Dit toestel moet de mens tot diep in de ruimte kunnen voeren. De bedoeling is aanvankelijk dat het ruimtetuig de astronauten naar nabijgelegen asteroïden vliegt. De ultieme bestemming is de planeet Mars. De raket zal worden aangedreven door vloeibare waterstof en zuurstof. De eerste versie van de raket zal beschikken over een nuttig laadvermogen van 77 tot 100 ton. Later moet het laadvermogen stijgen naar 130 ton.
Back to the future
Het nieuwe Space Launch System zal veel goedbetaalde Amerikaanse jobs opleveren, het Amerikaanse leiderschap in de ruimte verzekeren en miljoenen mensen over de hele wereld inspireren, beloofde NASA-directeur Charles Bolden. "President Obama heeft ons uitgedaagd om stoutmoedig te zijn en groot te dromen, en dat is precies wat we doen bij NASA", besloot hij.
Daarvoor heeft NASA teruggegrepen naar de zware raketten die de mens destijds naar de Maan brachten. Al zal de bestemming van deze toestellen dus uiteindelijk veel verder moeten liggen. De astronauten reizen in een capsule die de naam 'Orion' zal krijgen en de raket zal veel krachtiger zijn dan zijn voorgangers. Vanaf 2017 hoopt NASA de raket te beginnen testen.
Terminus Mars
Professor Scott Hubbard van de Stanford Universiteit werkte vroeger voor NASA en heeft de nodige kritiek op het nieuwe project. Zo zal het aantal lanceringen beperkt zijn, aangezien de raketten normaal maar één reis zullen kunnen maken. De shuttles voerden meerdere vluchten uit. Daarnaast zal het project ontzettend veel geld kosten en heeft NASA de gewoonte meer uit te geven dan ze aanvankelijk voorop stelden. Zo kostte de ontwikkeling van de space shuttle twee keer meer dan voorzien.
Als alles volgens plan verloopt, moet de eerste bemande vlucht in 2021 kunnen doorgaan. In 2025 moet de raket astronauten naar een asteroïde in de buurt brengen. En de langverwachte reis naar Mars zou dan voor de jaren 2030 moeten zijn.
Senator Bill Nelson, voorzitter van de Subcommissie voor Wetenschap en Ruimte, gelooft alvast dat het project kan slagen als er verstandig omgesprongen wordt met het beschikbare budget: "Uiteindelijk droomt iedere Amerikaan ervan de ruimte te verkennen." Dat hebben we vroeger nog gehoord... (gb/belga)
Op een keer werd ik uitgenodigd door de maten om eens mee een avondje te gaan stappen. Ik vertelde mijn vrouw dat ik voor middernacht zou thuis zijn. De uren gingen voorbij en de pinten binnen, op een te gemakkelijke manier. Rond 3 uur 's morgens kwam ik thuis. Toen ik de sleutel eindelijk in de deur kreeg, ging de koekoeksklok en 'koekoekte' 3 keer. Snel realiserend dat mijn vrouw waarschijnlijk zou ontwaken, koekoekte ik zelf nog negen keer. Ik was werkelijk trots op mezelf voor dit lumineuze idee, ge moet er maar opkomen, om hierdoor aan een mogelijk conflict met haar te ontsnappen. De volgende ochtend vroeg mijn vrouw me wanneer ik thuis gekomen was en ik vertelde haar om 12:00 uur. Ze scheen helemaal niet verwonderd te zijn. Toen zei ze: "We hebben een nieuwe koekoeksklok nodig." Toen ik haar vroeg waarom, zei ze: "Wel, vorige nacht heeft onze klok drie keer gekoekoekt, dan 'Oh FUCK gezegd, daarna nog 4 keer gekoekoekt, gehoest, nog 3 keer gekoekoekt, dan begon ie te giechelen, koekoekte nog tweemaal, struikelde over de kat en liet dan een enorme scheet...
Meer dan 1.000 Israëlis uit de kleren voor Dode Zee
De Dode Zee was het toneel van een massale naaktshoot. De wereldberoemde Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick legt op een strand meer dan duizend blote Israëliërs vast. Met de fotoshoot, die bij zonsopgang gehouden werd, brengt Tunick de Israëlische campagne onder de aandacht die ervoor moet zorgen dat het meer erkend wordt als een van de zeven wereldwonderen. Hierover is in november een internetstemming. (lb)hln
"80 procent van huishoudelijk afvalwater wordt gezuiverd"
Dit jaar wordt tot tachtig procent van het Vlaamse huishoudelijk afvalwater gezuiverd, terwijl dat twintig jaar geleden maar dertig procent was. De vuilvracht van bedrijfslozingen daalde in dezelfde periode met negentig procent. Dat blijkt uit het twintigste jaarrapport 'Water' van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), dat in Aalst werd voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister voor Milieu Joke Schauvliege (CD&V).
Onder meer de bouw van gewestelijke rioolwaterzuiveringsinstallaties zorgde voor het forse terugdringen van het Vlaamse huishoudelijk afvalwater. Het aantal installaties steeg van 104 in 1991 tot 250 eind vorig jaar. Bovendien werd het aantal installaties met een capaciteit van meer dan 2.000 inwonersequivalenten bijkomend uitgerust voor de verwijdering van stikstof en fosfor. De VMM investeerde sinds haar oprichting 3,7 miljard euro in die infrastructuur. De afgelopen vijftien jaar werd meer dan 1,2 miljard euro geïnvesteerd voor de aanleg van nieuwe of renovatie van bestaande riolen in ruim 3.200 gemeentelijke projecten.
Minister Schauvliege zei dat in de toekomst lozingen van huishoudelijk afvalwater in buitengebieden aangepakt worden, door de aansluiting op collectieve saneringsinfrastructuur of door individuele behandelingsinstallaties. Daarnaast wordt ook de bestaande infrastructuur gecontroleerd.
In 2010 loosden de bedrijven drie keer minder dan in 1992. De vuilvracht van bedrijfslozingen daalde in die periode met negentig procent. Aan de basis ligt een milieuheffing voor de verontreining van het oppervlaktewater. "Maar de bedrijfswereld droeg ook fors bij tot de zuivering door de bouw van eigen installaties en de aansluiting op de gewestelijke saneringsinfrastractuur", aldus Schauvliege. (belga/tma)
Naaktmodellen troepten gisteravond samen op Times Square in New York. Daar werden ze beschilderd door straatartiest Andy Golub. Die deed vorige week hetzelfde en minstens één van de modellen werd na afloop door een agent beboet wegens openbare zedenschennis. (lb)hln
Baby's weten voor hun geboorte al wat pijn is. Dat is gebleken uit een Britse studie. Vanaf 35 à 37 weken zouden ze het onderscheid kunnen maken tussen pijn en een gewone aanraking.
Wetenschappers van het University College Hospital in Londen onderzochten de hersenactiviteit van 46 baby's. Door ook 21 premature baby's in de studie op te nemen, konden ze zoeken naar verschillen in hersenactiviteit naargelang de leeftijd.
De onderzoekers stelden vast dat de reactie van de hersenen vanaf 35 à 37 weken veranderde van 'algemene activiteit' naar 'gelokaliseerde activiteit'. "Dat wil zeggen dat het brein op elke prikkel anders reageerde", leggen de wetenschappers uit. "Zo weten we zeker dat ze pijn anders gingen ervaren dan een gewone aanraking".
Onderzoeksleider dr. Lorenzo Fabrizi: "Natuurlijk kunnen baby's ons niet zeggen wat ze voelen, dus het is onmogelijk om te weten wat ze echt ervaren. Het is dus wel mogelijk dat baby's wel al pijn voelen voor deze verandering in hersenactiviteit."
De resultaten kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de behandeling, verzorging en ontwikkeling van premature baby's. Eerder onderzoek toonde aan dat zij in hun latere leven meer of minder gevoelig zijn voor pijn dan andere mensen. (lbs) hln